Pelikat Pants Designer

Pelikat Pants Designer
Number 1 Pelikat Pants Maker in the World!

Friday, January 25, 2008

Hidup kita tak lama, jangan dipersia... jangan buang masa!

Semalam aku pergi melawat sahabatku Rosyam Nor yang baru sahaja kehilangan ayahnya. Aku melihat mukanya tenang bila menyalam tangannya, tapi bila kudakap dirinya dapat ku rasa sebak didadanya. Aku ucapkan takziah kepada beliau serta Naa Murad dan JIt Murad yang juga kehilangan ayah mereka. Mari kita sedekahkan Al Fatihah bagi mereka.
Aku tertanya diriku sudahkah ku bersedia untuk melihat sesiapa dalam keluargaku pergi. Satu persatu wajah mereka muncul dari ayah ku, ke ibuku, ke adik-adik ku, ke keluargaku sendiri adakah aku cukup kuat untuk melihat mereka pergi. jawapannya tidak. Aku masih belum sanggup melihat sesiapa pergi kerana rasanya belum cukup masa yang dapat ku bersama diri mereka... Apa yang boleh aku lakukan?.... STOP TAKING LIFE FOR GRANTED.... bila-bila masa aje kita boleh jalan. so kenalah buat persediaan dan jangan buang peluang yang kita masih ada untuk menghargai apa yang kita ada dan jika ada sesuatu yang kita nak capai , let's do it now rather than tomorrow or later.... because we donno wether we got tomorrow or not.
I feel your loss bro Rosyam, Naa and Jit and may god bless their soul (cucuri rahmat ke atas roh mereka).

26 comments:

zickeys said...

al fatihah buat mereka yg dh mendahului kita....

abah said...

waaa...jgan ckp itu mcamla...omak den skang kt spital..dah 2ari..kitaorg adik beradik dok sibuk main osom sape nk jaga mak..sape xsyag omak..bkn xnk jaga tp masing2 suma sibuk...gua 2ari ni dok bad mood pasl hal ni la..tetiba chip ckp paal ajal lak..

waaaa.....

Sue Chester said...

Al-Fatihah~

semoga rohnya dicucuri rahmat dariNya. papepun, kite kene bsedia same ade diri kite ataupon org len khilangn org yg tsayang.

take care peeps!!

nakia said...

alfatihah..

Totin Tralala said...

takziah buat keluarga rosyam...
btw, i dah nengok cuci last nite!
besh gileeeeeeeeeee!!!
congrate for u guyssss!!!

khaty said...

al fatihah buat keluarga rosyam..
semoga roh arwah bapanye dicucuri rhmat

Bahie said...

alfatihah buat mereka yg telah pergi mengadap tuhan...

then..sama2 laa kita doakan kesejahteraan hidup kita...
moga adik shalini juga selamat....

pah nur said...

Taqziah to Jit, Na'a, and rohsyam. Death is as sure as tax. Impending and certain. Everyone will die, sooner or later. But if you live a full life, not just taking, but also giving, chances are, you will live on forever....in the hearts and minds of the souls that you have touched. P.ramlee, Saloma, Sudirman, Mokhtar Dahari, Martin Luther King,Oscar Wilde, William Shakespear, Einstein, to name a few that passed thru my mind just this split second.

"Cuci", here we come......

smelly cat said...

cuci sangat terbaik la bro! gelak tak hengat!! congrats to hans.. (except that he's using the name "khai".. mak aih..sori teremosi ngan masalah umah tangga.. huhuhu)a very simple subject potray yet full of motivation.

satu nasihat pada yg dtg tgk citer ni tapi nak wat gelak cynical.. "balik cuci pinggan kat umah lagi baik la woi.."

keep rawkin! :)

Ezzudden said...

Dalam kegembiraan baru lepas tgk cite cuci...baca post bro nih..buat hati aku tersentuh plak..aku pon rase aku lom cukup tabah tuk hadapi kematian ahli keluarga..Al-fatihah kat keluarga bro Rosyam..

check out kat blog aku..ade skit review psl cuci..http://thenthang.blogspot.com

yaya said...

Al-Fatihah to them..

think back, aku pun tak bersedia lagi. hm..

KiKi PUtRy said...

al fatihah..

eh..cuci ngan tak cuci..
hehe lucu lah tgok korang kat ac disini hari tuh.. heheh habis hans kene.. yela dia kueng sikit kaki sakat..tak cam korang yg lain.. hehhehe tp syukur.. kamu dah jadi sbghain dari pngarah yg leh buat mutu filem yg meghiburkan.. nak lakon..hehehe?

Heartless Devilish said...

hargai kewujudan mereka yg ada disekeliling kiter..
itu yg pasti..
sayangi mereka..

aisehman...lom tgk lg cuci..
kebizian yg melampau lately...

*lama tak singgah blog nie..chakkk~*

Anonymous said...

aku masih ingat lagi:
siape orang yang paling cerdik di dunia?

- orang yg slalu mngingati mati...

ida.. said...

love to read ur blog abg afdlin.. alfatihah untuk arwah takziah buat rosyam n juga 4 datin ziela jalil.. kehidupan hanya sementara yg kdg2 kita terlupa...

fizzy said...

to smelly cat,someone dies here and all u can say is about cuci. come on.. to bro Rosyam, takziah to you and family. to bro afdlin, i think you better post a blog about cuci so people won't left unnecessary comment.i'm just saying. do take care

Ken said...

Al-Fatihah...

couldn't agree more about not taking life for granted.

Ken

Muqreez said...

Iyya kum bil Akhirah..wa la tansa naseebukum fid dunya

Mafhoom of hadeeth :
Be cautious of lifeafter..but dun forget ur part in herelife...

.....

Sesungguhnya kematian itu bukan satu penghabisan atau penamat tapi satu permulaan untuk ke alam yang lebih sempurna...Syed Qutub

smelly cat said...

i'm so sorry for being so insensitive... to fizzy.. thanks!

Mslia said...

Kami di Singapura dan seluruh pencinta seni tanahair terkejut dengan pemergian Allahyarham Loloq semalam (30 Jan 2008).

Kita kehilangan sebiji lagi permata di persada seni kita...

Semoga Allahyarham ditempatkan dikalangan mereka yang beriman dan sejahtera hendaknya dia di sana.

Sama-sama kita doakan beliau dan mereka yg telah mendahului kita, kerana kita juga akan mengikuti jejak mereka bila-bila masa saja...

Al-Fateha.

kawaii_desu said...

only after the loss then we regretted and realized we've never done enuf to tell them that they're everything 2 us...

*sigh*

KLfm said...

DJNAZIEKLFM:
May they rest in peace, BRO


"Sesungguhnya manusia ini asalnya dari gumpalan tanah,dari tanah ia datang, ke tanah juga ia kembali"

To the late, rosyam nor's father, na'a + jit's father, Loloq, Datuk Ishak Baharom, Tan Sri Megat Junid

in Memories...

wahwo said...

salam takziah to those families that have lost their loved ones..
mmg tak boleh disangkal lagi..hargailah mereka yang masih ada selagi hayat dikandung badan. dlu suka berleter & marah-marah kat org yang tsayang..bila dah takde baru tersedar...buang masa dan tenaga je marah org itu. sian dia.

Mieza said...

Alfatihah dan takziah buat keluarga mereka...yg pg ttp pg..kita yg tgl ni mesti trskan hdp..di jln ALLAH...

Bu.. said...

alfatihah..

i oso just lost my dear baby girl but i have to redho as she pergi pun dalam keadaan suci dan menanti ibu dan baba di syurga..

http://www.friendster.com/niniefairuz

kambeng7 said...

ya
saya juga merasakannya
kehilangan yang sama
al-fatihah
(juge pada arwah baba)
smoga roh org2 yg sudah pergi meninggalkn kita selamat dan dicucuri rahmatNya..amin

* tak pernah jupe arwah baba :-(