Pelikat Pants Designer

Pelikat Pants Designer
Number 1 Pelikat Pants Maker in the World!

Friday, December 04, 2009

Papadom is papadom.... My Spy is My Spy. Two different movies, two different agendas.



A lot of people have asked me why my latest movie 'My Spy' is not like Papadom and my answer is simple, the niat for each film is different. 'Papadom' was a project which delved in a subject that is very close to my heart, but 'My Spy' is something i did for fun. I just wanted to have fun and transfer that feeling to the viewing audience.

One review actually hit the nail on its head when he said "Leave your brain at home and just enjoy the fun." My SPy is a romp. A journey into frivolous fun like the pink panther, airplane, hotshots, etc. if you are looking for some intellectual discourse and stimulation, My SPy is definitely NOT FOR YOU. this movie was a made with a more rural and sub urban folks in mind.

In truth, when i did 'my spy' i nearly lost faith in making movies in malaysia because the sad truth was, people just love mindless entertainment, That is why the biggest grossing movie in malaysia is a very unscary mindless ghost movie. SO when KRU asked me to do 'MY SPY' i agreed to make a go at making the best produced mindless comedy film in Malaysia. Hahaha....

Yes i am wierd and i love to try new things. I love U-Wei and Arwah Yasmin's work but when i started out i told myself that i wanted to make movies that people watched... So i set out to balance audience satisfaction and good story-telling. I know i cannot be like them because i have a different mindset. i can only be me. i do what makes me feel happy. To feed my curiosity i love to try new things.

So this is it. MY SPY at cinemas near you. chow !!!

Afdlin Shauki

62 comments:

Mr PenyuBiru said...

saya layan apa saje movie dari bro afdlin dgn fikiran terbuka.dan kesemuanya mmg best.

along said...

saya dah tgk my spy mlm td..
best giler!

wahwo said...

Cip..
looking forward to My Spy with My Kids this coming weekend.
macam dah lama tak baca ramblings Cip...rindu giler beb!
hahaha.....143 for all your karya.

chenta said...

windu tulisan encik afdlin...

phat_lee said...

bro afdlin...saya belum tgk My Spy but bila tgk trailer dia, memang terasa nak tgk. relax bro. even steven spielberg pun sometimes buat cerita yang tukang komen kata x okay..agreed when u said people love mindless entertaintmen.sebab tu cerita lawak slapstik leh hidup kat sini.but bro please jangan buat movie2 slapstik.xde movie gabungan bro afdlin, mamat khalid n aziz m osman ke?

HaSue said...

Tahniah atas kejayaan demi kejayaan bro afdlin dengan movie yg lebih menambat hati kitorg nih..suka tengok hasil karya yg bersahaja dan bila tengok bro afdlin wat 'muka tak bersalah' tu memang mahal tau..leh nangis terharu tuu..huhu

alifstyle said...

Afdlin genius, apa yang dia buat, tidak pernah mengecewakan. Always the best!

@cu SaYaNg said...

x sabar nye nak p tgk myspy
mesti best gile kan??kan??

Abdussyakur bin Abd Wahab said...

Xpayah jadi mcm Arwah Yasmin atau Sehebat Seniman Agung P.Ramlee...
Actually, Bro telah menghasilkan ceritera yang pelbagai dan idea yang baru..Pasti ada kelainan dlm cerita anda. U ave ur own quality!!! Ramai dah orang mencontohi anda..hehe OTW watching MS with my frenz...huhu

lilitserbanataspala said...

even Tan Sri P. Ramlee also did the same things. Not all his movies like Anakku Sazali and not all movies like Do Re Mi..

This is what segmentation is all about.

Knowing your audiences!!

For the urban, those Prof's movies like sampah but not for the sub-urban. No offense. It is reality. I am also kampung boy. That is the ingredients that he used to boost the ticket collections.

Don't bordered yourself with the comments by the people who think they are film expertise.

Keep up the good work!!

LORD ZARA 札拉 said...

hehehe~
tengok iklan kat TV sangat teruja~

=]

nyOng.is.me said...

papadom cerite trhebat lu stakat ni. wa siap tlis kat blog wa lagi... haha...
myspy? wa akan g tgk pasal satu sbb iaitu afdlin!

rosesrosz said...

sy da tgk semalam! best n penat gelak! aduiii..congrats bro!

Kaseh Esmiralda said...

u'r the best Afdlin

sy support semua filem u.

GhOsToNe said...

cakap lew cite ape pn..

sumenyew bro wat mmg terbaik r!!!

chaiyok2!!!

fadz said...

at least u said it out, loud and clear.. good!

hans said...

belum tgok MySpay so xleh nak komen apa2 lagi..
maybe Ahad nih kut gua serbu wayang

edzlin007 said...

i watched my spy 2 times cause my bro love Salleh and AJ. hehe it's one funny movie, but not as hilarious as los dan faun.

Mr AzRai MaRCeeL said...

bro..tahniah..
air tangan bro memang best..
stiap citer ada daya penarik n identiti sendri..
teruskan mwarnai industri filem yang suram ini..
dulu wa tak layan citer mlayu..stat dengan soal hati lu blakon dengan era..sampai skrang wa tak mis muvee lu bro..

alien said...

akan menonton filem ni xlama lagi..
layan ape citer lawak2 ni..
cam brader cakap la, just leave your brain kat umah kan...
hehehe

Pocket said...

pocket akan gi tengok!!
amik cuti nak gi tengok,
Pasal somehow pocket kena tgk siang jer... malam tak leh...

annual leave ku sehari utk AfdlinShauki!! :D

Nur said...

salam brother
tahniah atas filem Myspy.. kelakar habis bro.. nur saluttt lu beb. memang syokkkkk.. keep it up

MyNameIsdD said...

being able to direct 2 successful movies that have vast differences (namely papadom and my spy), heck, it's like, u're the jack of all trades, man. I'm looking forward for more. Keep em coming!

kuch said...

malaysian people only appriciate someone's work after that 'someone' died.this is reality

AFIQ zainal said...

welldone bro...menghiburkan suma audience kat anugerah skrin malam tadi...dengan selambakodok je amik gambar semalam..

alifstyle said...

Filem ini mengingatkan saya kepada Stephen Chow semasa muda-muda dahulu. Itu maksudnya Afdlin berjaya dalam filem ini.

Afdlin memang tahu apa yag dia buat. U rock!

Samsiah Abd Shukor said...

teruskan usaha dgn filem yg lain pulak. be yourself and we (audience) love yr art because its really u.

semlm abg aflin jadi pengacara anugerah skrin pun best. terhibur sgt

OPiUM said...

mindless movie lebih baik dari artsy-fartsy movie yg hanya mengundang kebingungan pemikiran dan mental yg dibelasah tekanan perasaan setiap hari... i love mindless movie...

JMR said...

'must see'

uvais said...

baru tgk smlam. memang berbaloi-baloi!!!

klaka gila : )

hans said...

bro
saya dah tgok film bro dah
kalau sudi silalah lihat review My Spy

thanks bro sebab film tu memang lucu dan buat saya ketawa dari mula hingga akhir...

rohanimohamednoor said...

sgt sgt sgt lawak kot..i rili enjoy lah td..lega beb pas gelak2

intoxicated-catastrophe™ said...

takper.. aku layan je BRO!! Selamat!!

Itu said...

Afdlin, u owe me to do this trio in a film, Harun Salim Bachik + Jalil Hamid + Din Beramboi = Ketawa sampai pecah perut!

:)

Mat Karen said...

bro, do u ask for da truth.

here it is:

if not because of AC & HSB, da film was nothing..

CGI teruk. yeah we shud let it go n layan je. tapi nape mesti "hanya layan?" kan?

Sad Ending. why? bro, ni ape yg saya rasa masa ending cite tu?
my fwen said.
"dah abes arr weh.."
i said:
"no. aflin film shuddnt end like dis. ada lagi ni.. mesti!"

tapi mmg btol abes.. frust!

btw, cite ni xleh di angkat sebagai ur movie. maybe KRU muvie.. tu je ayat tuk sedapkan hati sendiri..

tak salah kan kita kongsi pandangan??

hehhehe

Mat Karen said...

bro, do u ask for da truth.

here it is:

if not because of AC & HSB, da film was nothing..

CGI teruk. yeah we shud let it go n layan je. tapi nape mesti "hanya layan?" kan?

Sad Ending. why? bro, ni ape yg saya rasa masa ending cite tu?
my fwen said.
"dah abes arr weh.."
i said:
"no. aflin film shuddnt end like dis. ada lagi ni.. mesti!"

tapi mmg btol abes.. frust!

btw, cite ni xleh di angkat sebagai ur movie. maybe KRU muvie.. tu je ayat tuk sedapkan hati sendiri..

tak salah kan kita kongsi pandangan??

hehhehe

mr_abs said...

bro,

nak tanya sikit, terbaca news aritu, pasal papadom akan dihasilkan dalam versi tamil.

kenapa mesti ada versi macam tu? contoh, kalau nak pasarkan ke indonesia, kenapa mesti hasilkan versi indonesia? kenapa tak pakai filem yang sedia ada?

contoh, macam filem cinta, kat indonesia pun kita buat filem versi indonesia. abis tu, kenapa filem indonesia masuk malaysia, contohnya, ada apa dengan cinta, ayat-ayat cinta, kita buat versi malaysia?


sebab kalau nak diubah mengikut citarasa lain, nanti "feel" dan "originality" pun berubah.


papadom yang sedia ada cukup hebat. tak perlu ada versi lain, versi tamil, versi cina or versi indonesia.


sekadar pendapat

Nurul said...

its sad that we lost Yasmine but at the same time im greatful that we still have afdlin to color our movie industries. Keep it up afdlin, we really appreciated your work.

Congrats!

m4rilyn said...

giler best.tak rugi reramai ponteng keje tadik.
salute to afdlin buat sjuta juta kali

Azrul Hisham said...

5 stars for My Spy movie... (^_^)

good job bro... :D

aslina said...

haha...4 thumbs up (sebab ada 2 tangan + 2 kaki)

ade sambungan lagi tak citer ni?

ishh...abeh hilang tatasusila saye sebagai seorang gadis melayu...takleh cover gelak la...serious... nasib baik tak pegi tengok dengan future in laws...kalo tak...surely kene reject =)

afayufu said...

nk tgkle nanti...

cik wawi said...

paling tak tahan part lip reading uh...
sangat lawak tahap karma...
*2 thumbs up*

NadiaHamid said...

Saya dan suami menonton My Spy pada hari pertama tayangan dengan anak2 buah yang berderet.

Apa yang pasti, bukan lawak slapstik tetapi lawak spontan dalam situasi yang melucukan.

Bagi anak buah yang berumur 3 tahun, dia seronok & ingin menonton lagi kerana pada perspektifnya, My Spy ialah cerita tentang Beg Besar yang banyak peralatan Canggih. Saya tersenyum sendirian setiap kali mengenangya kerana cerita kedewasaan ini boleh juga diminati oleh golongan kanak2 yang punya interpretasi sendiri..

Tahniah & Syabas! En. Afdlin merupakan sebutir bintang yg kian bergemerlapan di persada seni negara..

Jari Tengah said...

Ape next projek bro? Ape kate cube something yg mood die dark,depress yknow vengeance-themed..lu sorg je yg gua rase bleh pull this off..direktor lain buat aku fikir pasal bunga ngan pelangi je,with occasional rain. Sbb utama aku xtengok terbitan tempatan(except yours off course)

DANG LINA said...

suka sgt2 MYSPY...sebab memang mencapai objektif bila nengok... mindless...series mindless...sumthing yang perlu bagi org2 mcm sy bila dah hujung2 thn ni..stressss...ya amaaatt.... tgk MYSPY,....at least termotivasi sikit...walopun org kata lawak yang mindless....but...there were always sumthing,sumswhere along the scene kalo org tgk betul2...ada maksud disebaliknya... well.. tak tau la org lain kan..there goes my opinion laa..neway..congratulation afdlin..

|rough| said...

salam...

tak tahu nak komen ape, dah tgk pun myspy and mmg lawak gelak2!!

cuma nak highlight, agak2 boleh ke later kalau kuar DVD maybe your side boleh stresskan yg kena ada subtitle? saya dah beli banyak sangat tapi dvd Setem & Telentime(bukan u punya la tapi) takde sebtitle bile Tamil and Chinese language.

so how? tak faham fully...:-(

P/S: papadom i dah beli juga!! tp takde bahasa lain selain mly and eng. so ok lah...hehehe. just my 1 cent thought.

blogresipi.com said...

wah,tentu best. dari dulu sampai sekarang paling best tengok Afdlin berlakon filem Soal Hati. Sebab buat kat USM.

iza was here said...

Saya sokong hasil kerja kamu! ;)

iela said...

hehey...
Salam..
I always like your movies bro..
I always wanted to be someone that able to make a difference...
Of course making a difference by just being ME...

hahahaha...
I wish that somedays...
The Malay film industry can go futher...
More malay films will be in the international, bringing pride to the Malay community...
Perhaps one day our films can be like Hollywood and Bollywood..
Amin...

I just doa for the sucess of malay film and I hope one day I can just be like you, being a director with big mind and great ideas...And also strong to accept any challenges...

Btw...Tk sabar nk tngk MYSPY...
I wish for your sucess...
And btw I dont think you are wierd...Thats how creative mind works...eheee

Salam daripada Singapura..
Niaa

putraZ said...

haha takyah susah2 wat citer pelik2.. ni gua ader citer pasal member gua ni nama dia budin. Ader kete evo3 tapi simpan kat umah sebab nak kasi bapak dia berembat kat kg padahal takde sen nak tuang minyak . Budin ni suke ajak gua gi minum tapi tak suka bawak wallet. Gua hangin je kene pukau dgn dia kat kedai mamak. Gua pun pelik ar.. dekat 10 kali gua kene pukau asik payung table je. Rokok jgn citer lah.. kalau beli dunhill 14s, 7 batang utk gua 7 btang lagi utk si budin ni. Beli motor 2nd hand tapi tak tau nak tuang minyak.. motor member gak jadi mangsa. Gaji kuar hari ni.. mlm kang dah abes dah. Bab Makan plak nak paling murah.. pakaian nak paling mahal nampak stylo. Buat film pasal budin ni baru gempak.. Bro kenal budin tak?

ChesterChaz said...

everything that have afdlin name in it will definitely be unique and out of this world.. very funny and honest comedy..

like que haidar said in papadom
"ianya ibarat seperti bawang yang apabila dikupas satu persatu akan menjadi cantik juga"
hahaha

keep it up bro.. your movies are one of a kind..

(any extra actor needed? haha)

Arina said...
This comment has been removed by the author.
Arina said...

Tahniah kepada Saudara Afdlin kerana tidak jemu2 berkarya. Dan akhirnya memang ia menjadi usaha yang sangat berbaloi. Teruskan Afdlin
www.evolusiminda.com

abangpit said...

saya dah tengok my spy dan papadom.. memang dua-dua filem ni berbeza.. tapi dua-dua filem ni best.. my spy memang lawak gila.. gelagat harun salim bachik memang lawak..

Cik Keju said...

hi afdlin..
honestly saya krg gemar tgk wayang citer melayu.

TAPI.. saya peminat setia movie² lakonan/arahan bro. papadom - setem - los & faun - cuci. semua saya tgk kat panggung. sbb movie Afdlin Shauki tak pernah tak best. mesti gelak sampai nak pecah perut.

TAPI aritu saya tgk MySpy.. saya frust sgt². sebab MySpy tak macam citer Afdlin yg sebelum ni. MySpy tak sebest. jln citer MySpy sangat simple & meaningless mcm citer KRU yg lain. Pls afdlin.. jgn buat citer mcm MySpy lagi. Jangan rosakkan nama Afdlin Shauki.. gudluck bro!

Otak Movie said...

check this out...

otakmovie.blogspot.com

MovieHolic >a review from an audience...

atanjamilselamat said...

yoU SAID

" ...My SPy is definitely NOT FOR YOU. this movie was a made with a more rural and sub urban folks in mind ...."

Pardon me bro. ..we in the rural and sub-urban ( where is that?) ..do have brains and we don't them at home ... hehehehe..

BUT nice job anyway .. hell with the comments

Dhama il-Lhuman said...

weird salah eja,

日月神教-任我行 said...

成人遊戲,免費成人影片,成人光碟,情色遊戲,情色a片,情色網,性愛自拍,美女寫真,亂倫,戀愛ING,免費視訊聊天,視訊聊天,成人短片,美女交友,美女遊戲,18禁,三級片,美女,成人圖片區,avdvd,色情遊戲,情色貼圖,女優,偷拍,情色視訊,愛情小說,85cc成人片,成人貼圖站,成人論壇,080聊天室,080苗栗人聊天室,免費a片,視訊美女,視訊做愛,免費視訊,伊莉討論區,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,維克斯論壇,情色論壇,性感影片,正妹,走光,色遊戲,情色自拍,kk俱樂部,好玩遊戲,免費遊戲,貼圖區,好玩遊戲區,中部人聊天室,情色視訊聊天室,聊天室ut,自拍,後宮電影院,85cc,免費影片,a片

xynapster said...

Salam bro Afdlin..nice blog bro. Wa nak sangat lu layan blog wa juga bro. Blog radio online, jgn risau bro semua free dan berlambak radio kat sana. Ni link dia, ada masa lepak yup bro. Chow, salam....
XY RADIO ONLINEdan XY ONLINE RADIO .

bp said...

watching online movie free  hbo,spot ,cinemax,max hd.,Tnt movie,nasional geopgrafi.,espn.,spot megamix ,star movie ,disney channel,history channel ,animal planet , discovery channel and more channel free CLICK TO WATCHING
NAK DENGAR RADIO  MALAYSIA ONLINE FULL LIST RADIO VISIT LINK TO LISTEN
TO WATCHING TV3,TV2,TV1,TVi,JAKIM TV ,MOB TV ,1HUJAU TV CLICK LINK TO WATCHING
Listen Indonesia radio online CLICK TO LISTEN