Pelikat Pants Designer

Pelikat Pants Designer
Number 1 Pelikat Pants Maker in the World!

Monday, September 18, 2006

Cip Kodok kena cilok! I'm pissed off but what can i do? so i just redhalah...

Last saturday a production runner working for me called 'BOB' (his real name will not be revealed here)RAN off with my Mazda MPV and a whole bunch of production lights, and equipment that was in it. GUA ni penyabar gila tapi bila sesuatu macam ni berlaku gua rasa panas sikit macam ada api sudah naik atas kepala. Vision Works adalah one of the nicer production companies around, i believe because we are a company that believes that people are our most important asset so we pay people what their worth and our profit margins are often small. Bodoh some of you might say but I think in production of a creative work we must take care of our raw material and in this case i mean people, but as god would have it, we KENA big time this time round, over 60 thousand ringgit worth of stuff.

BUT when shit like this happens, i question my sense of morals and judgement. Is it wrong to put trust in people and if so, what is the BIG lesson here?

I am just so thankful that no one was hurt or kidnapped or anything like that, because that is the van used to pick up some of the artistes.

I'm sure other people osso kena before but it still stings when it happens to you. Why is our country getting more crime infested? What can we do about it? how can we make our society more concious and make our beloved city, country a safer place?

For the life of me, when on the first day the MPV was a no show, we were really scared for his safety.... what if dia kena langgar ke? hapa ke? so we filed a missing persons report but when we found out he had a record with the police for being in possesion of stolen goods we suddenly went hmmmm. Now this guy has been working for us since april, he never struck us as a bad guy (but this could have been his MODUS OPERANDI) and he had many opportunities to steal something then, So why now? this baffles me.

Note for everyone: For your information (cause i just found it out), You can run a check on any potential worker or business associate at any police station. Just provide the full name and I.C. number and kisah benarnya akan terbongkar.

AC mizal was quite baffled with my state of mind when he asked how i felt about losing the car because i responded, "Nasib baik gua belum 'pimp my ride' lagi dengan kereta tu".

So why am i blogging about it now?, you might ask, well because att 11pm, i got a call from one of the crew guys saying that he has spotted the car in pandan indah, so i am going to go there now with a few of my friends to do a LOS dan FAUN but more info is coming in and i gotta go....

Mintak-mintaklah BOB tu tak baca blog gua...... Tapi kalau lu baca BOB, gua harap kalau bukan niat lu nak CILOK gua that you are ok. But if it is then try buat keje lain bro.... cause setinggi-tinggi tupai melompat.

HERE's to the HUMAN RACE... MAY WE NEVER FORGET TO BE HUMAN.
The power!, as CELCOM says IS IN YOUR HANDS.

43 comments:

StimGam said...

biken dia habes-habesan...! muahahaha.. PGL turun singapore.. miker tak turun jugak tengok ke?

Cikokui said...

nie betol2 BAIK PUNYA CILOK NIE!!! dia blaja dr cip la.. dr cite BPC.. heheheh...

hampeh btol so badigol nie... sebab tu la org kata.. walaupun bunyiknya kasar tapi mmg betol.. "kalau dah ANJING!!!, takkan dia akan jadi kucing... Anjing tetap anjing..."

Bertaubat la.. bila org dah bg kerja elok2. makan benda halal. idup dgn duit halal walau pun gaji tak byk.. tapi tetap halal... bersyukurlah... jgn lupa daratan dan lupa diri...

ape yg dapat kalau keja berbulan2 hanya utk mencuri???? kepala otak duduk mana? org bkn main susah nak cari kerja.. dia dpt kerja.. pi mencuri pulak... ape yg si BOB nie pikir haaah...

ini biasala.. nak duit byk dgn cepat... last2 mencuri... tapi tak sempat pakai dah kene tangkap... satu sen pon tak guna.. dok kerja elok2.. disia-siakan... niela dia org yg jatuh kategori BANGANG!!!!!!!!!!!

Adam said...

wohoo...giler punya situation ni..ni mmg betul2 ni..bukan cobaan...sabar cip...lek2..hehe..mungkin ada hikmah di sebalik kejadian ni...

juragan said...

sabau je la bro. maybe 'hikmah' there. apepon hidup mau terus, hati kene telus, poket jgn tembus. let it be like it should be.... (like to read ur blog although i'm not ur 'kipas')

melmuhd said...

wahh.. tat really sucks! hope you will get everything back. jahat gilerrr BOB tu!

Lizzam said...

haduu...and to think that your production was one hell of a family. please feed us with an update yah!

yasminjazilla said...

Afdlin,

Obviously, this guy have been waiting for the right time to act and he did. I hope the police will nab this guy very very soon!

But surely, as a rule of thumb, anyone who applied for a job at any company, the HR of the company would run a background check - at least with the previous employer or what not. That's why there's a section namely "References:" in the CV.

nikman said...

kurang hajarr punya BOB..!

FiD from the Lion City said...

darm...what's happening in KL?.. last few weeks baru keta si hans isaac kene kopek...tapi si selenger tuh tak curi kete.. curi bag gym si hans.. hehehe... fetish gak nyer.. anyway.. afdlin, happy investigating!

pyerudz said...

lu jangan hentak BOB tu kuat2 bro, tapi hentak die sekuat dan sehabis hati. lagi best, kacis tangan dia. kalau nak extra bouncer kasik tau.

harap bersabar bro. tuhan selalu bersama orang yang sabar.

JT said...

Aflin,

Gua memang simpathi dengan you. Bob tu memangz...tapi mungkin jugak the situation mejadi terlalu pressing that Bob kenalah buat begitu...if not why now and why not earlier? Mungkin dia memang nak jadi baik (turn over a new leaf begituz)...tapi bad habits (mungkin judi ke, dadah ke, whateverlah) came back.

And to Yasmin the Jazilla, bukan semua HR yang buat background check even we are talking about a MNC. My ex-company boleh sampai take in people yang berbunga-bungakan CV mereka...nasib baik that these employees taklah stay long. No matter how you berbunga-bunga, the truth will reveal in your actual work!

azyze gomez said...

bro, update bro, update.
Dah jumpa tak van tu?

Anonymous said...

gua doa lu dpt balek lu nye brg brg sama mpv lu la bro .. kasi hantam itu org .. masok jail teruih lg bagos .. good luck bro !!

faryzanis said...

me doakan bro dpt balek la bro nye brg brg sama mpv tue .. kalo jumpa ... kasi mukadimah sket .. lepaih tue anto teruih jail lg bagos .. good luck bro !!

sempoii said...

pulangkan....
pulangkannnnnnnn...

moga cip dapat balik hak milik cip. Insyaallah. Byk² sabar cip.

Anonymous said...

cilok org, nanti org cilok balik..lagi dahsyat... Bob, Bob.... Ujian di beri kepada mereka yg terpilih, Insya'Allah akan dapat sesuatu yg lbh baik... kan Cip?.. :-)

-wildCAT-

ayusolo said...

sabar yer cip.....huhuhu...pelangkong jer bob tu...takleh pakai punya org....

Sonia said...

I know EXACTLY what u mean. When I was based in JKT, I had a satpam (like a security guard) looking after the house, and when I was away on vacation, he took everything away, EVERYTHING.. and this is the person that I gave a higher salary to, sponsored his daughter's education and paid his father's hospital bills... He was caught but I still felt USED. And to think when I was alone at night those times... shudderrrrrrrrrrrr...
Hope things went "wellL" with the confrontation but why is it I still felt "sad" when it was over?
I think you know the feeling.

Jalal said...

i know how u feel bro... numb! i hope that BOB will be caught.

peace

jalaluddin

Anonymous said...

Chill bro, (WHAT DA HECK AM I SAYING ?! i'd mengamuk owh if this happen to me.. ) SO MENGEMUK LAR BRO !! MENGAMUK !! PARANG DI KEPALA (not!)
hmm.. apa2 pun bro, think before ya act. ok. And becareful... jgn bertindak melulu. bertindak dgn bijak - JADILAH AHLI RAKAN COP. your savior is just an MMS away. Take care bro. if you need help.. u know where to contact me.

-sankai-

Anonymous said...

Oh... by the way, CELCOM sux! MAXIS RULES !.. ahahahaha.. bakal pencetus kontroversi

-sankai-

harrun said...

Sabar la cip....apa nak buek....kawe selipar kena curik kat masjid pun boleh panas berapi atas kepala...nie kan pulak keta kena curik....tu pasal kita kena sokong hudud...

Selamat berpuasa semua

S a m u e L said...

Kesiannyerr...!!!Bersabarlah...mungkin nanti sapa tau next filem abg aflin boleh meletopp kat pawagam tu sehingga puluhan juta RM...boleh beli jet lepas tu..he he he.

Bila nak buat filem epik?? Aritu saya pegi tgk cerita "The Banquet"...best giler la citer tu..walaupun jln citer dia slow...tapi, seni dia, kostum dia, tarian dia, lagu dia, puis dia, dan props dia memang saya KAGUM sgt...so terfikir jugak kita kat Tanah Melayu ni apa kurangnye...kita dah ada PGL...apa kata abg Aflin buat pasal Puteri Santubong ke, Hang Jebat ke, Sultan Mahmud mangkat dijulang ke atau Hikayat Merong Mahawangsa malah!!

Teruskan Berkarya!!!

Lia said...

Bro afdlin, takde update pasal MPV tu ke?!

I really take my hat off u (walaupun I tak pakai hat sekarang ni), u managed to be cool about it. Ajarlah camna nak jadi cool macam u, bro.

Watever it is, I hope that bloody idiot will be dealt (whether severely or not, I'll leave it to u-lah).

oh ya...bila bro nak turun S'pore lagi?! Bro, wat do u think abt Najib (Ali) punya ideas? Takda usahasama between ur co. n his ke? I'm sure it will be a hit! Awaiting...

mafiaries said...

amacam cip?
Ada berita terkini?
Dapat belasah mamat BOB tu?
saya memang hangin bab2 orang rembat kereta/motosikal/van/mpv/bas/keretapi etc ni..
sejak WKM 1544 kena cilok 3 bulan yang lalu..huhu
Update ah, okies...

jebon kelana said...

Makin tinggi crime rate hhmmmm, itu tandanya our f#*@ economy semakin nazak. Penyanggak da makin ramai tandanya makin ramai tak berkeja or gaji tak naik tapi rega petrol makin lama makin naik. So my advice to you chip menabung lah dari sekarang or take a good care of your business. Plan your resources and tried to optimised your resourses efficiently... Ingat tau chip, I'm counting on you to bag a bigger award in near future Chip.

Amacam Chip is your company covered by insurance tak. Kalau covered try to review your policy. I'm not an insurance agent or business consultant but my line of work does involved with competative business enviroment...

Chip good luck in getting back your reta,

yanz said...

woooiiiii BOB... sesuka hati je ko kidnap cip aku pya harta benda ya? ko ingat ko diva!!??

cip, amacam? dh jmp lom? update la cefat.. x sabar nk tau ni.. harap2 si BOB tu kena HEMPAP dgn mpv tu... kejisssss btol la!!

Horatio said...

kesian bro, so apa cita sekrg ni? dpt balik ke MPV tu? update kita cikit beb...

sulfuricacid said...

adehhh... unta kat fadang fasir pun takda vusuk mascam kau la bob!

kasik balikkkkk!!!!! menjatuhkan air muka mereka yang bernama bob jer bob nih! (nama panggilan aku pon bob gak)
kalo tak pasal aku takdak sen nak gi semenanjung... aku dah kerat2 kau BOB!!!

ermmm... cip! rileks ok? ada hikmah disebalik setiap kejadian kan?

AnakBrunei said...

Cip,

Seems we both HAD Mazda MPVs... While yours was stolen (and retrieved in one piece I hope!), mine was driven until KOYAK! Here's the lowdown on my MPV.. Sedih betul...

pinky said...

i thought i read somewhere yg MPV cip dah jumpa kan? bob tu ok ke? kena kidnap ke dia? pengsan 3 hari berturut2 ke? or memang dia ada niat nak curik MPV cip?

Ayeshadam said...

Apekah penghabisan kisah ini?? Didya get the car back?? huhu..

all da best!

bicaraskrip said...
This comment has been removed by a blog administrator.
bicaraskrip said...

brader afdlin, so koinsiden avanza gua plak eksiden ari 18/9 at area pandan indah gak! now gua pakai 2n car 'kancil'.. lu sure ada 2nd, 3rd, 4th, 5th car as back-up kan? per2 pun, sori 4 us lah! ;-((

razlizahazleen said...

semalam saya tengok citer Show Me The Money kat ntv7..Citer pasal cip kena cilok ngan petani yg nak jual tanah dia tu..alih2 btul plak cip kena cilok..aiseh cip..hmm..does it wrong to trust someone?

Anonymous said...

perghhh.. lu punya kesabaran sikit lagi nak tahap dewa laaa..

bacin said...

relax cip.. doa org yg terkena mcm cip ni selalu nya makbul.. tak lama lagi dapat balik la tu errr.. harap2 mpv tu tak cacat bila dapat balik nanti hihihi..

Anonymous said...

wahh.. touching ah jugak sbb u tried to file kan missing person tapi result macam sial ajer.. mesti frust kan..
people.. we really never know them..

wong solo said...

cip, aku pun pernah terkena kes mcm ko nie, tp takder laar sampai puluhan ribu. Firstly, biler aku kene mcm nie aku pikir, aku nie tak bayar zakat ker?? aku nie ada aniaya org /makan duit tak halal ker? waktu aku mencari rezeki tak cukup ker semayang aku? then biler aku pikir2 balik salah satu sbb aku kene rompak nie ada dlm persoalan di atas, aku tak tuduh cip bkn2 tp somehow biler terjadik bende2 mcm nie, it is the best time kiter bermunajat sebentar fikir balik kesalahan2 kita, pastue kiter akan lebih tenang sbb kiter tau itu sumer adalah milik-Nya walaupun dosa si pencuri tue biarlah Dia yg uruskan, then biler aku pun raser redha, rezeki aku lepas tue alhamdulilah lebih melimpah ruah dgn syarat kita harus memperbaiki diri dan redha dgn ketentuanNya, wallahualam..... aku pun tumpang simpati dgn cip

Anonymous said...

The holy month of Ramadan
For all Muslims has begun.
Praising Allah through the day,
From dawn to dusk we fast and pray.
We pay zakah (charity) for those in need,
Trying hard to do good deeds.

When the sun has set, and day is done-
I’ll break this chain, but only one.
By the end of Ramadan,
It’s time for Eid and lots of fun!!!

Slamat Myambut Ramadhan & Take Care

chilie said...

Hi,

Bagusnye. Bleh saba. Lagi lagii.. citer seterusnyer?

Anonymous said...

ntah kenapa aku pun terfikir macam wong solo. sb dulu aku slalu kena kebas dgn maids kat umah aku. apa yg depa tak kebas ... baju, kasut (branded blum pakai, kamera, jam, make up and many other thgs yg aku terlepas pandng.
but the strange thing is ... i wasnt as riled up as i shd be.

maybe they (horrible freaks dat they're) amik bahagian depa. which was my rezeki yg i tak kongsi (zakat etc)

not 2 say the same applies here. i certain of chip's humanity. susah nak cari ... sayang sudah berpunya

haz said...

hmmmphhh....shit happens..