Pelikat Pants Designer

Pelikat Pants Designer
Number 1 Pelikat Pants Maker in the World!

Sunday, December 21, 2008

Kaaaaaassssiiiii Peccccaaaaaahhhh!!!!!!

Assalamualaikum,

First of all let me thank all of you for supporting my work in Malaysia.

Being an artiste here, it has been a pleasure for me to be a part of an industry building exercise to make better and exciting entertainment scene. Although the task can be daunting and tiresome at times. Tapi nak buat macam mana, THIS IS WHAT I LOVE TO DO!!!

In doing so, however, i know that i cannot make everyone happy with what i present to them because then we would all be robots with no free will. l can only do what i can do best which is to propogate my 'oUt OF thE bOx' and entertaining brand. It might not be for everyone, but for those who like it, you will be getting my best work at this time.

There are many naysayers out there and it is their choice but frankly, they all can kiss my a**, i 'm not forcing anyone to like me or like what i do... there is a reason for you being given the power of choice. To choose what you like and not to force what you like on others. Once again, i just want to iterate that i'm fine with some people who say they don't like my work. I'm open to that.

I will forever be a student of life and film making and will continue to do it even if one person is willing to watch my work.

All i want to do is give my best, by sharing my vision of how my stories should be told.

It is a hard and sometimes unrewarding task and if i was smarter, i should be doing movies like Prof. Razak, David Teoh and Ahmad Idham.I would have money coming out of my a**, but i guess i'm not that smart.

Thank You so much all uour well wishes and love, i look forward to serve you with new exciting concepts and storylines if permitted and Allah willing.

Thank you and love you all for being kodoks.

Power to the people

Afdlin Shauki
aka Cip KOdoK

PS Los dan Faun so far has only made so-so business. I pray change comes soon.

34 comments:

dJ phuturecybersonique said...

gua tumpang kecewa apabila mendengar berita yang los dan faun hanya berjaya memperoleh pulangan yang ala kadar sahaja. but i hope that won't stop you from coming up with more wacky and zany stuff though. if anything, you can count on this humble kodok to be a permanent audience of your work be it movies, music or actorlympics!

cekodok said...

kan.kan....kan....aku dah kata dah...xlawak sgt pun..........cuma cite dia besh je.....btol...xtipo...cite dia berkualiti...cuma x lawak guling2...mereka sume expect lawak guling2...tp aku x gelak guling2...cuma kagum ngan cite ni....rasanya korang dh salah promosi....patotnya jgn ckp filem afdlin paling sengal...should use another sentence mcm "filem adflin lain dr biasa"....

DA1882 said...

well i think u r wayy smarter than those mentioned. u r smart, intelligent, brilliant n hillarious in ur own way. congrats for that. i have never missed to watch ur movies. but i havent seen los dan faun. no cinema at my place. but i will watch it very soon. all the best to u

edzlin007 said...

saya suka sangat film los dan faun. mmg menghairankan kenapa tak pecah panggung. abg afdlin memang bijak, dalam filem abg afdlin, saya tidak dipaksa tuk ketawa.

alifstyle said...

Afdlin, semua yang tonton LOS dan FAUN puas hati dengan kerja kau.

Los dan Faun menarik! Hanya promosinya tidak cukup menggoda penonton yang bukan fan kau.

Siapa yang tidak menonton filem ini memang rugi besar! Serius!

Fasal ketupipan tersasar, mungkin promosi terlalu singkat. Antoo fighter dan Cicakman buat promosi berterusan sejak awal tahun. Penonton kita terpaksa memilih filem yang sudah lama terlekat dalam fikiran mereka.

bantal peluk said...

there's no failure, there's only feedback...

semoga kau teruskan perjuangan membawa kelainan dalam industri perfileman tanahair..

.:: Lucky Fingers ::. said...

Dear cip Kodok,
so far, i wud prefer to watch ur movie rather than watching others. u hv ur own different way in bringing up ur own idea in creating ur own movie. so far, all of ur movie dah berjaya made my tali perut terseliuh!

as a human, we cudnt be d same. I believe dat u r far better than the 3-making-money-man that u hv mentioned. It's just the matter of rezeki di tangan tuhan la bro.. u hv done ur best.cheer up!

huh! who else can be like u? trust me.. No one!so..appreciate what u hv now and move on!dont look back..

wishing ur coming 2009 lebih bombastik!!

adzroy said...

salam bang cip kodok,

lazim terjadi macam ni. filem yang berkualiti, diiktiraf kurang dapat perhatian.filem box-ofis yg biasanya lebih popular bawa tema yg lebih ringan. kat barat pun camni.

nak share ngan korang link ni pada siapa yg tak baca lagi:-
dipetik dari Utusan Malaysia, 16 Dis
Komedi yang bijak dan matang
http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2008&dt=1216&pub=utusan_malaysia&sec=Hiburan&pg=hi_03.htm&arc=hive

dan bang, alifstyle got his point also. next movie promosi gempak2 k :)

nekrad said...

kat malaysia mmg mcm 2..filem yg bagus selalunya xmendapat sambutan..huhu..so fiem you baguslah bro..esok aku nak g tgk lagi skali..:)

amirnazrin said...

sy tumpang simpati bang.kutipan filem ni kalau compare dengan kualiti yang abg bagi mmg jauh beza..

cuma tu la.promosi mmg kurang.bagi semua kodoks, tak payah promosi pun kita dtg tgk.tapi bagi yang belum jadi kodoks abg kena promote kaw2.

papadom nanti learn from mistake bang.promosi biar gempak.

Roy said...

Ini menunjukkan promosi amatlah penting dalam menjayakan sesebuah filem. Anyway, aku harap bro tak putus asa dan terus berkarya lagi.
Papadom, make sure the promosi bikin gempak

@cu SaYaNg said...

saya suka semua cite cik kodok
tp most of cite cip kodok selalu nye x pecah panggung...nape ek...
erk..mgkn kurang promosi kot..
tp cik kodok jgn patah semangat ye
wish u all the best...
i'Allah 1 ari nanti saya pasti filem cip kodok akan jadi filem pecah panggung gak...Amin...

NedDy said...

Abg Afdlin...ermm takpe2 nanti kita pomot lagi ek..

Citer ni best gler wooo..mcm Neddy ckp b4 diz " LAwak yg bijak & Best."

Kelab Rekreasi said...

bro..

aku tatau sama ada promo yg menggagalkan kutipan ini. Promo utk Sumolah giler gempak dgn Celcom tapi tetap gagal..

I think laa.. U should collaborate laa ngan mana-mana production yg besaq utk tujuan promo ni mcm GB or Metrowealth..

Kita tgk sama ada Brainscan bleh beat tak kutipan Los & faun.. If yes, u must do something..

zawani ibrahim said...

sapa yg tak tengok los dan faun rugi besar! biarlah kutipannya ala kadar, suma audience yg msuk panggung puas hati gilerrr. afdlin, keep up d good work!

Isis said...

Nak kata salah promosi, BUKAN!
Nak kata cerita tak best, BUKAN!

Changes dlm industri mengambil masa. Just keep on doing. Jangan buat filem sama mcm org lain pls coz u will lose ur identity. Keep it up.

DeanSham said...

bro,

Sebab itu la dipanggil 'perjuangan seni' Afdlin Shauki.

Kalau nak kaya cepat you are better off joining MLM.

Jangan la lu join the herd, we do not need another Razak Mohaideen, Ahmad Idham, or David Teoh. Biar la diaorang dengan contribution cara diaorang.

What we need right now is the 'sewel' one.

Jalal said...

Dear Cip,

Aku tau ko kecewa sbb tak pulang modal. Anyway aku rasa cara L&F dipromosikan tu tak kena la. Sebab cite especially Cicakman 2 dipromosikan siap lagu, siap AD kat TV tp L&F tak de pun. Aku rasa every flem tu kena buat promosi ada lagu la kot sbb Cuci & Baik Punya Cilok berjaya maybe sbb ada lagu pastu indirectly lagu tu diaorang main kat radio terus ada promo. Sbb kalo AD kat TV tu mmg la kena pakai duit. Satu lagi maybe Cip tak pakai Kodok2 yang aku rasa rela buat promo untuk Cip kalau Cip rapat ngan Kodok2 semua.
Anyway Cip aku rasa for MySpy tu lu kena fikir betul2 la cam ne nak promote. Hope for the best Cip.

Salams...

Hizer Hasan said...

Tuan Afdlin. Boleh tak saya mintak tolong pada tuan. Saya tengok, banyak filem melayu, sound ngan gambar out la. OUT sangat-sangat. dubbing teruk sangat la. kalau banding dgn filem indon ngan thailand, diorang punya sound ngan gambar memang jauh beza la. kalau tengok kat wayang, lagi jelas out nya tu. Ini termasuk filem2 tuan, yek! Sebab saya memang menyokong dan minat tuan afdlin, saya terpaksa kasi tau problem ni. harap boleh tuan usahakan sesuatu.

ps. ari tu tengok antoo fighters. ingatkan los and faun tak tayang lagi. punyalah menyesal. dah beli tiket baru perasan los and faun dah tayang. anyhoo, antoo fighter memang teruk. baik punya cilok memang best.

hirfana said...

Hi!!

I am a huge huge huge fan of yours since Soal Hati duluuuu skali. hehe, am from Singapore and just wanted you to know that my family and I love you! You are amazing, very funny and super talented! Keep doing what you're good at!

<3

oRcHiD said...

hye afdlin~~
all ur movies mmg best..

keep good work!! :)

Mr. Right said...

Aku pun belum tengok Los dan Faun. Aku belum penah mis filem kau. Janji, this weekend pergi tengok. Then, next week akan dibuat review kat blog. Tak masuk akal pengarah menang award macam kau perlu minta pertolongan orang lain untuk promote blog.

isma said...

huhh!! so so ke kutipan Los & Faun..?? aaa tak bley jadi ni, ape kene ngn org M'sia nih? whatever lah. ape2 pun u r still the best... alongside kak yasmin... yg lain tuuu... so so jek... heeeee :)

Qasiyh said...

saye tetap adore Cip kodok...
~wink...wink~

chromosome said...

Aiseh.. amacam wa tatau movie ni dah kuar panggung? Tak perasan lak kalu ada promo kat TV.. promo Brainscan adelah wa prasan...

chromosome said...

Aiseh.. amacam wa tatau movie ni dah kuar panggung? Tak perasan lak kalu ada promo kat TV.. promo Brainscan adelah wa prasan...

Maizura Mohd Ederis said...

Salam. Saya tertarik dengan kata-kata Afdlin :

It is a hard and sometimes unrewarding task and if i was smarter, i should be doing movies like Prof. Razak, David Teoh and Ahmad Idham.I would have money coming out of my a**, but i guess i'm not that smart.

Saya rasa bkn Afdlin tak smart, tp penonton kita kot yg tak cukup smart. Mungkin penonton yang bijak/matang tidak pergi ke panggung. Keadaan yang sama berlaku di sektor televisyen. Komedi yang bijak, matang, ada substance, dapat rating rendah, sedangkan yg mengarut tak ada isi, tinggi pula rating. SAma jugak kot, orang bijak tak tengok cerita Melayu kat TV. Afdlin tak perlu jadi Prof Razak, David Teoh, Ahmad Idham. Cukup lah mereka tiga orang. Kdg2, antara RM dan kepuasan peribadi, kita terpaksa pilih kepuasan peribadi. Teruskan komedi style you. Biar penonton tak ramai, tapi at least ia kelihatan "pandai".

Miss Brat said...

"It is a hard and sometimes unrewarding task and if i was smarter, i should be doing movies like Prof. Razak, David Teoh and Ahmad Idham.I would have money coming out of my a**, but i guess i'm not that smart."

woohhh! read between the line ppl ;) you are wayyy better than the 3 ppl tu la abang afdlin..we need ur films untuk melegakan stress dalam kehidupan sambil bergelak ketawa dari memeningkan kepala tengok filem2 dari pembikin diatas ;)

kingpahat a.k.a zaimi said...

bro...aper kata lu wat filem kisah anak peneroka yang berusaha nak jadi artis like mawi...lu tak tau cam na life ank peneroka...fun bro.

http://kingpahat.blogspot.com/

ceramic4u said...

Btol2 bro..bkn industri perfileman je..sume sektor dmalaysia ni leh kate minded 20 ke 30 taun kbelakang..sumeny hanya motto dan kempen tnpa perhatian serius@tindakan berterusan dr pihak berwajib.nk xnk kte sndiri yg kne perjuangkan industri kte..xkn nk bpeluk tubuh..wa salute lu bro!!keep on fighting!

SRJ said...

u're doing good, sir...thumbs up to you, Kodok :)

PeminatJutawanMalaysia said...

emm..gua salut sama ini afdlin shauki..filem2 dia aku tak miss tgk sebelum ni...tp skrg aku duk kb susah skit la nak g cinema....kalo ada aku rase sure filem kita akan bertmbh meriah di kb ni...ape2 pun good luck bro n kalo bleh mintak panggung kat KT n KB sure meletup hehe

axe.Jr said...

wa xkesa la bro..janji lu jgn give up da la wat pilem...wa da nyampah tgk cite cintan2 pastu citer putar belit pakta..siot je...keep on rockin ar bro..mak sy kim salam..itu jela..hehehehehe

cHiNoT~ said...

dun worry bro. ur movies were so much better than others (prof razak, david teo and idham) they're all can kiss my a**. membodoh2 kan org melayu. balik2 psl cinta. or i guess they all learned from yusof haslam kot? haha. stupid.

keep up the gud work. ^__^