GARLIC BUTTER PRAWN

GARLIC BUTTER PRAWN
Boyband Rock Hip-hop Terbaik di Malaya ini!

Friday, October 09, 2009

Papadom di panggung SEKARANG!!!










Papadom adalah cara saya untuk membawa ketengah satu masaalah besar kehidupan saya yang datangnya dari kelemahan diri saya yang sebenar. Saya takut untuk menjadi macam Saadom tapi cara Saadom bekerja di awal filem PAPADOM adalah saya. Apa yang saadom buat di pertengahan filem adalah apa yang afdlin shauki sanggup lakukan untuk anak dia.

Life is ultimately about balance. Life should be lived well spiritually and physically. These are the things that i still have not managed to achieve in my life. It's like knowing that smoking is bad for you but you cannot stop. I AM A WORKOHOLIC. i have a problem which stems from my passion to create and share my ideas with the world. I know i have I have to prioritize what is important to me but i am a person who believes that whatever i am doing and whomever i love are IMPORTANT. I wish that life was not that hard but i also realise that this is what life is about.

I am nobody special. I am just like you. I am just a man with a bunch of crazy ideas that i would like to see materialize into hopefully an entertaining piece of art. I DOn't know how long more i can keep this up though. I am not getting any younger and this business of trying to entertain people is very tough and taxing on my relationships and not too mention financially sapping especially living in Malaysia. I have to start thinking about my children and be there for them before they don't want me around anymore. They are my gems. What do i do???...

Gua agak confused dengan keadaan sekarang... tetapi gua masih mencari jawapan konflik hidup gua tu.


Papadom is my thoughts and my worst case scenario take on the matter.

Sebelum saya mengundur diri, sekali lagi saya nak mengulangi permintaan saya :

"Papadom berada di pawagam bermula hari khamis 8 hb oktober semalam. Saya ada satu Permintaan ikhlas kepada penonton papadom.Buat sesuatu yang luar Dari biasa. Lepas tonton papadom, jika anda menyukainya... SMS atau talifon bapa, ibu, isteri, awek, boyfren atau anak anda dan kata pada mereka yang anda sedang mengenang mereka dan anda sayang mereka. Anda Akan merasai sesuatu yang menakjubkan. Dan anda akan buat seorang budak gemuk teramat happy."


Power to the People. Love for all.

Afdlin Shauki

322 comments:

1 – 200 of 322   Newer›   Newest»
MSS said...

I'll definitely watch this movie but after my dad recuperates from his surgery. Keep up the good work and don't stop comedy-ing.

Saira Azura said...

salam, teruskan usaha bro..best giler lah lu nih..ehheh..karya lu, mamat khalid mmg gempak..takleh lawan lah citer omputuh..tak minat lah..kecuali harry potter..tu jer alh citer omputih yg sy minat..hehe..apepon tahniah..
p/s:jgn kurus!!!amaran keras!!!

Mr PenyuBiru said...

permintaan terakhir tu buat saya terharu.

aznah said...

afdlin,i am touched...beyond words.nice words bro.;o)all the best!

Saira Azura said...

tol..tol..penyubiru..ni mesti tgk nih..citer bro nih tak penah lepas lagik gi pawagam.(pergh ayat skema)..
to budak gemuk, kegemukan anda mengingatkan saya pada arwah abang saya yg sebijik rupanya dengan anda..dan dia adalah peminat lu bro..fan dan antik tuh!! (satu ayat yang di bahagi 2)..tp da 8 tahun dia meninggal..uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!

@Fr!^n@ said...

ahahhaha.. i like ur idea bro...
keep up da good work..
tengah mencari masa yang sesuai tok tgk filem u bro... hooo :)
ape pun.. yah u r right...
live must be balance.. weee..
keje keje jugaaa.. :) life kene menten bro.. :)

ape pun.. wish u dapat kutipan tetinggi tok filem ni.. sure la ramai yang datang sebab filem ni menang banyak hari tuh.. :) mase anugerah filem.. sure terbaek.. so.. hasilnye bole la simpan tok anak2 bro.. :)

selamat berjuang di medan perang.. :) heee

dJ phuturecybersonique said...

that 2nd para hit me deep, bro. had a few losses due to that dan merupakan antara sebab2 gua ni masih bujang.

you know i never miss any piece of your work and will mosdef look forward to this one.

zue said...

just want to inform abg afdlin yg buat pertama kali satu-satunya pawagan kat miri ni mainkan cita melayu "Papadom" on time!!selalu nak tunggu 2 minggu or kekadang 2-3 bln before cita melayu dimainkan kat pawagan miri ni.tapi terkejut giler tengok poster now showing ada Papadom.terus beli tiket pegi tengok and sejuta tahniah kat abang afdlin!saya salah seorang peminat arwah Yasmin Ahmad dan juga abang afdlin.so,bila lihat Papadom,rasa kekeluargaan tu amat2 meresap ke jiwa.saya bergelak dan menangis dalam perjalanan cerita yang indah.karya abang yang terbaik dan terhebat!!!membuat kan kita mula menghargai orang2 yang kita take for granted.akan tengok lagi hari ini bersama family.semoga semua org dapat menonton Papadom.

ZARA 札拉 said...

Mesti mahu menontonnya~
Tengok trailer sudah~
Tengok The Making sudah~

ada yang ku pelajari even dengan sedikit trailer cuma.

Uncle Pete juga ada, ku suka!

Kudos bang!

dill said...

Abang Afdlin,

Insyaallah, akan saya cuba selitkan masa untuk menonton Papadom. Saya sangat tertarik dengan ringkasan atau sinopsis yang saya baca di akhbar dan media elektronik.

Saya sangat sukakan filem tentang keluarga. Dan saya sangat sukakan filem garapan Afdlin Shauki.

Seorang budak gemuk yang penuh dengan cita-cita, harapan, dan emosi wajar diberikan kredit setinggi-tingginya...

Sayang Abang Afdlin :)

PAP said...

sedang planning nak tengok ramai-ramain dengan kengkawan hujung minggu ni biar penuh panggung tu. kita kasi pecah panggung tengok papapdom. anyway saya pun gemok gak.
so hidup BUDAK GEMOK!!!! hehehe

yOnnA said...

bro! sumpahhhhhhhhhhhhhhhhhh best! thank u for creating the great movie ever!!!!

5 bintang utk Papadom. u guys serius kena tgkkkkkkkkkkk!

De Eduardo said...

will do bro!much love from kuching sarawak!

phat_lee said...

i'm going to drag my friends to watch this movie bro...da tgk trailer, layan...pakai kain putih, berlakon jadi hantu...hahaha...

jijie said...

i watched this movie last nite.. great movie! syabas... =)

Naz said...

mesti crita ni ada kelainan yg tersendiri dr filem2 yg lepas... x sabar nak tengok ni... :)

wanmohamadizzathafiziwandaud said...

taniah bro.!
bro mmg hebat.!
cz 2 bro byk menang anuregah.!
taniah skali lg.!
teruskan berkarya.!

Si Aizuddin said...

Wajib tonton Papadom.

Will do.

aaapit said...

bro...gua mlm nih baru berkesempatan nak tgk..dah booking dah..mlm ni di GSC jusco bkt tinggi..

AFIQ zainal said...

bro, tak berkesempatan tgk lagi papadom ni..tp kompem cerite sangat menarik..!!!

Mr's Jex said...

taniah tuk bro afdlin.
5 stars 4 this movie...
klakar le...aku pling x thn tgk muke plakon2nye..slamber x ingat..
aku pling suke watak SAADOM,MOON,MIA,WIJIB TAYANG & BALKISH...mmg layak la movie ni menang besar...lakonan MIA dlm movie ni pun bekesan..dulu dia mcm x pandai blakon..tp dlm movie ni..pelakon wanita terbaik mmg layak tuk dia..taniah...
go bro go...

Mr's Jex said...

pagi2 ni aku masuk opis bgtau smua kwn2 & bos yg movie ni bes gler.......

cik ienn said...

Best sangat movie nih. Just watched it last nite.

Double thumbs up to Afdlin n team.

To those yang blum tengok, bawa2 lah pergi eh.

weeda said...

mesti tengok citer ni!abang afdlin..i love u hahaha :P

lilitserbanataspala said...

adakah filem terbaik juga filem popular?? rekod menunjukkan filem terbaik bukan filem popular.

so, aku akan support Papadom bersama-sama dengan Uncle Saadom untuk menjadikannya Filem Popular yang Terbaek....

Tambah plak ada Vanida Imran... muahhhssss... (sori laa Shidi)

EZRY DA' LEGEND said...

insyaALLAH...
pilem afdlin, aku pasti akan pi tengok. harap dapat lakukan peningkatan-demi peningkatan. Los & Faun yang aku tonton sebelum ni agak menghampakan aku, tapi Papadom aku harap ia akan membawa satu kelainan.

dun wuri, pilem afdlin, tetap pilem WAJIB tonton bg aku...

insyaALLAH aku akan cuba menghasut org len ntuk pi tgk...

Lizzam said...

Salam Chip..

saya perasan sejak Chip tengok filem Click (Adam Sandler), byk post chipo menjurus ke arah famili. dan yang paling ketara mungkin adalah filem ini.

harapnya filem ini pun akan menyedarkan kita-kita yang berada dalam "autopilot mode" (tengok Click kalau tak paham) sepertimana filem click telah menyedarkan sebilangan kita.

Ganbatte Kudasai!!!

Sipa Doomham said...

Salam...

Aku akan cuba untuk pergi panggung untuk cerita ini... Memang aku nanti-nantikan cerita ini...

Siti Amirah said...

mmg filem wajib tayang, BeST Sgt!!!!

Syazwann Al-Qwantani said...

salam~haha sy da p panggung semalam

best!!seyes best!!

sy bkanlah kaki wayang n sangatlah berkire nak kluarkan rm8 utk sbuah filem yg tak tentu berbaloi plaburannye tp papadom mmbuatkan sy rasa macam hanya membayar 50sen je,50sen utk sebuah karya yg cemerlang,maksudnya sy masih boleh sumbangkan '50sen' LAGI utk menonton buat kali ke 2 dan sterusnye hehe,

Filem ni mmg menakutkan utk sy sbenanye yg bakal menjadi papa 1 ari nanti,macamana na kawal anak2,dan buat masa skrg,macamana na kawal2 adik2 pmpuan yg bakal ke U nanti

.kita mmg perlukan byk filem yg mendidik.

truskan berkarya en Afdlin Shauki!

Legasi Piston Pecah said...

berharap melihat filem ini nanti...
tidak mahu terlepas peluang melihat filem2 garapan afdlin shauki...

daydeck86 said...

MEMANG TAK RUGI TENGOK CERITA PAPADOM NIH

sang kelana said...

BEST SANGAT!!!!
tengok malam tadi
dah siap post kt status FB
dh promote like afdlin ask
nak tengok lagi filem WAJIB TAYANG..hehehe

sang kelana said...
This comment has been removed by the author.
KaY FaiZaL said...

Dah Tengok Semalam~~~~!!!! BEST~~~ =D kawanku yang konon2 alergik filem kita pon akhirnye senyum lepas abis.

Rjuna said...

Bubu Slim..aku frust pawagam tempat aku tak tayang filem ko, diorang tayang Surrogates, filem tamil, dan filem sampah Jin-Momok

Lokasi= Big Cinemas Sitiawan, Perak,

boleh ko lakukan sesuatu agar diorang tayang bro

kalau ada pon kat Taiping dgn Ipoh, jauh tu

measaura said...

Most of your movie reflected most of me. I think maybe one day, our journey will cross each other.

Naz said...

Papadom Dom Cha Cha! <--tanda sokongan! er..tak sabar tunggu pirate nih. wahahahaha. Peace yo. Tipu je. Supportlah buatan Malaysia punya products!! Pegi wayang, tonton! Siapa beli pirate, haram! Tak masuk syurga! RAWR!!

Ajami Hashim said...

good luck bro! :-)

di balik tabir PAPADOM >> YOUTUBE

Mr AzRai MaRCeeL said...

bang ..seriusly best.....sallute..air mata saya kua bang..pnuh emosi..klaka..n real..

☺[ai][sUmi]☺Chan said...

xsabar nk tengok! ^_^

Janggel said...

TAHNIAH AFDLIN!

PAPADOM memang sangat bagus dan berkualiti. Keep up the good work.

JueOny said...

Afdlin (i tgh berdiri...n clap..clap..clap.100x..)
such a good n excellent movie. I'm a mother of two beautiful princesses n i want my hubby to act like 'saadom'...
I know that movie try to give us how a daddy's feeling n act that they wish to do when their doter grownup....sweet n message sampai.. n let me guess 'MIA' is one of your daughter' name too..
i watched buli n buli balik, baik punya cilok, 'setem' n others n u r improving. Your idea sudah mula berkembang n pengarapan crita u semakin mendapat hati penonton n its a hollywood style of bringging up movie .. again...clap...clap...clap..
no wonder movie ini menang besar hari itu...
syabas Afdlin...do more movies..make it simple...msg sampai...variety of elements in it...voila...best memang best...syabas ...syabas..
Dear all, go n watch this movie wit your kids....its worth it!

NIMI said...

i will watch it next WEDNESDAY..
sure beshh kan sebab kalau tak beshh tak mungkin akan menang banyak awards..
<3 ur works, keep it up!

Pnut said...

dah tengok dan dah ulas @ my blog, ulasan simple je, tp bernas juga..hahahaha

Jalak Lenteng said...

dah tengok!! balik dari jerman semata2 nak tengok papadom selain berhari raye hehehe

nazrin zaidi said...

nota tambahan-dari budak gemuk untuk budak gemuk...


herm ok...ok...

filem..

ya...

filem terbaik pernah ditonton..

youdon'tknowwho said...

u're the best bro!!!

i'm a man

i cried
i laughed

i enjoyed ur muvi bro
wish u be the better man bro!!
love your films n ideas
love u bro
malaysian love u!!

SyuhadaJohari said...

I heart everything about you bro!!!
the way u talk, the way u made ppl smile and laugh,.. i heart that bro!!
sampai mati pun saya takan lupakan kenangan saya bila jumpa dengan abg AFDLIN SHAUKI!! Suka sgt2 kat abg..
Love your family too, ur wifey bnyk bagi support kat abg... she's amazing!!
u r the next of yasmin ahmad!!
1 Malaysia pun dtg dari abg!!
syg afdlin shauki! teruskan usaha abg!!! LOVE YOU... :)

shuhadachomby said...

Salam..

CONGRATS....!!...

memang menyentuh hati movie PAPADOM...i mmg menangis dalam panggung tu...sungguh tersirat makna nya...

mmg hebat..tak boring...mmg kelakar...barisan artis pun mmg tepat...

syabas sekali lagi...teruskan lah menghasilkan movie-movie seperti ni..ianya membawa kita mengenali siapa kita..siapa keluarga kita...

SYABAS!!..

tq

kakyang .. said...

syabas abg afdlin .. sangat berbaloi menonton papadom semalam .. saya buleh nangis dan gelak dlm masa yang sama dlm panggung tu .. then bila kluar panggung saya masih gelak teringat scene2 yang mlucukan ..

sangat touching ..

sesungguhnya hanya jauhari mengenal manikam .. dan juri sangat bijak memilih PAPADOM sebagai yang terbaik!

tahniah skali lagi ..

its phesza, awrytte? said...

ive seen this movie yesterdae. zomgg. terbahekkkkkkkkkk okay ! gonna watch it again soon. ur the best bro ! <333

myza said...

im touched! hmmf..mmg btol kt abg afdlin..rsa mnakjubkn & menyentuh hti, dan sbb krna prasaan itu adalah sesuatu yg abstrak. hihi

nadd. said...

haha hey its a must to watch this movie.
superb!
funny yet so many msg kan kan?

guess wht sy da tgk 2 kali.
semalam.
harini.

sgt best!

i love afdlin. :)

Syura Ambin said...

Hopefully i'll hv the time to watch it.. anxious to see the movie.. congrats afdlin for ur success.. more movies to come...

Cipi said...

1stly gua tabik lu dulu.. 2nd standing ovation dari gua.. tak kesah la org kata gua gila time tgk tu yg penting part credit lawak gila..

gua bukan takat sms abah mak awek suruh gi tgk.. gua cakap kat satu bebudak kelas gua suruh mak abah diowang bwak diowang tgk citer PaPaDoM..

cayalah budak Gemuk.. ini filem Malaysia paling berinspirasi dan kelakar lu boleh brenti kejap n spend time with ur family now sbb kamu dah hasilkan satu
Masterpiece!!!

mie. said...

gua mmg layan citer lu...
1st day tayang trus gua gi dgn mmbr2 yg lain...
apa yg gua leh kata...
Lu mmg terbaik la...!!!

.Nora Kacak. said...

afdlin. i da tgk td. sumpahhhhhhhh bestttttttt + touching! Superb! Congratssssss! =]

EZRY DA' LEGEND said...

Assalamualaikum bro.
Semalam aku post comment lbh kurang jam 10.15 pagi dan cakap insyaAllah nak gi tengok pilem PAPADOM.

Alhamdulillah malamnye, baru jap tadi jam 9.15malam aku dah menunaikan janji manisku utk menonton PAPADOM, Big Cinemas Kuantan.

Pilem yang ternyata BAGUS!!! Aku patut tabik springg kat lu bro. (mcm cikgu+guru silat yg kene debik tu tabik). TAHNIAH!!!

Kepada yang belum nengok, segeralah ke pawagam berhampiran. Aku tak tipu, PAPADOM memang selambakodoks nyer best. Aku memang memilih bile nengok pilem melayu. Dan untuk PAPADOM, hasil usaha yang ternyata TERBAIK dari bro. Afdlin & kodoks2nye...

SELAMAT MENONTON SAMBIL MENGUNYAH PAPADOM!!!

curseshadow said...

Assalamualaikum cip..

sy baru balik cari tgk filem papadom buat kali kedua.. seronok ajak kawan2 tengok filem malaysia yang penuh dengan emosi macam ni.. lagi tambah puas hati bile tengok kawan2 semua happy dan sangat2 puas hati dengan hasil kerja cip.. memang filem terbaik.. i'm ur fan and i'm really happy u've done a very good job.. teruskan berkarya bro.. Thanks thanks and thanks again for this good and memorable movie.. i'm sure malaysia will love it.. :)

Zulhatfi Aziz
www.zulhatfi.com
www.curseshadow.com

jj said...

just watched papadom
credit to you bro afdlin but most ly credit to que haidar...u're the best Q really2 best..luv ya!..

Nabil Fizri said...

papa,
semat!

Hunky said...

Aik, bila masa awek aku berlakon cerita ko ni bro? Tak minta izin aku pun. heheh.

Don't worry bro. Word of mouth promotion on the way. Confirm best. Ur films never dissapointed me before.

anice said...

hai, baru je lepas tgk cte nih td ngan member2..

proudly to let you know that the whole cinema clapping after the movie finished.

good job!

yup2, will call my family later~

btw, its kind of weird because Saadom tak cakap Penang padahal dia duduk Penang. Ok, let just assume dia bukan orang Penang. Cuma tinggal di Penang. hee~

april1071 said...

fuyooo....ni yang wat aku nak tgk ni...dahlah kehabisan idea nak carik citer melayu yang best utk ditonton...will definitely watch this!

missyradziah said...

papadom is da best movies after setem..komedi berselang seli dgn kesedihan..sume nyer ekstrem..
bila part komedi, mmg gelak sampe tak igt yg org len pon byr tiket gak..(nasib tak kena sound sbb overdose volume gelak.....
bila part sedih tu, mmg menyayat hati sungguh...berjaya keluar'n air mata lelaki yg gagah serta control macho...
da best part is..eh byk gler part yg best!!sume bez..yg penting, 1 malaysia beb...mcm2 ada..

budleee said...

"hahaha" that was the first thing came out of my mouth...

the first scene jer i dah ketawa.. but then.. maybe that is just a certain of us who gets the whole picture.. my friend buat muka toya jer..

anyways.. i enjoyed it a lot.. its entertaining and worth my money :)
too bad alamanda putrajaya GSC only shows it for 2 days only.. kinda stupid in MHO, since putrajaya is crawling dgn org melayu and children.. but interesting enough Pavillion
GSC is showing it for more than a week.

Hafiza Ahmad said...

Congrats BRO..
what a touching movie and.. I LOVE IT!!

Teruskan berkarya..

anahraf said...

bila kuar town..mmg xsabar bile tgk poster citer papadom..tggu hari nak tgk..last night, i watch with my friend..mmg best berbaloi saya tggu...gelak gile dan pada masa yg sama filem ni bt saya menangis pada yg sama..mmg best..mengingatkan saya sayang pada org sklling saya...mmg best sgt...mmg dari dulu pminat abg afdlin no1..truskan berkarya...

asbestos kulukux said...

you r my man bro...gua dh tgk papadom...ap cite lu yg gua x tgk?

Amiene Rev said...

Review Papadom. FILEM PALING KOMEDI DRAMATIK PALING HEBAT 2009!!!

http://dukeamienerev.blogspot.com/2009/10/ulasan-filem-papadom-filem-terbaik-dan.html

:: Cikgu Wiween :: said...

Abg Afdlin! Sy baru lepas tonton Papadom. Ur best film ever! Really really LOVE it! Buat sy makin syg abah sy. :)

izzat said...

gua tau. lu punya cerita tak pernah mengecewakan. gua suka lu punya storyline dan cara lu bikin watak spesial utk farid kamil dgn que haidar . watak tu mmg utk mereka.

okay. jumpa di istana budaya.

izzat said...

time dengar nama je nama pena wajib tayang. terus teringat lu pernah tulis psl 'wajib tayang' dulu. haha. inspirasi ya bro.

Shah said...

filem penuh natural.

saya beri 5 bintang.

Along said...

bro, sy dh pergi tgk cter papadom pade hari ni jam 410ptg, terbaik, ade msj trsendiri tp klau tgk blk, mcm ade mirip cter inggeris america la bang, tapi tape la, cter tu ttp best!

abangpit said...

baru lepas tgk filem ni.. memang terbaik! kejap sedih, kejap gelak, kejap sedih.. serius best.. thanks afdlin!!

kotak hati said...

afdlin comel,saya dan kawan2 dah tgk citer nih.sangat best.suka sangat.congratz menang aritu.

Myrisstyca said...

Assalamualaikum wbt...

Just watched Papadom. Had huge expectations, and I believe they were exceeded. Even the first photo of Saadom and Mun made the whole panggung laugh out loud, and we almost never stop.Except on the sad part, watery eyed gak. Isk, nak naik psycho like Saadom.

Want to get the CD for my dad, so we can watch together as a family again and again. (and my brothers will hafal the dialogue like they did with ur previous films.)

~nasrah~ said...

watched! 5 stars! thank you bro.

lordapes said...

satu rumusan yang agak high dari rakan saya:

http://obefiend.blogspot.com/2009/10/review-of-month-20-papadom.html

maybe petang sket saya akan pergi tengok. thanks bro for making our film industry shine again!

SheLa^^ZuL said...

tahniah utk afdlin shauki!!!

kitaorg suka sgt2 tgk citer nih..
good job!!

(siap promote filem nih dlm blog saya)

Muhammad Yazid said...

tahniah!!
filem ko mmg bnyk yg bes2..
tmbh2 lg yg "BAIK PNYA CILOK"
yg babak penglupur lara nyanyi pasal keronsang tu..

p/s : be my followers ok!

eLiya said...

papadom mmg terbaik!!!!!!!!!!!..dh recommend kt sume geng2 saya g nengok cite ni..gelak smpy nangis..nangis smpy xle stop..bes gileeeeee!!!..good job bro!

memelayot! said...

salam,

cerita terbaru ni macam dh push towards the maximum bang afdlin.dan saya baru tgk semalam.

emosi dia macam mengalir biasa macam hidup saya yg biasa.tak ada macam berlakon pun dan itu saya sgt senang sekali.

lawak yang berat,orang cakap.tahniah bang sebab terus beri lelaki 'semangat' mcm saya ni sesuatu utk saya berfikir.

:)

fadila said...

salam..
papadom mmg best abg afdlin.. tahniah kerana berjaya menghasilkan filem yg akan sentiasa diingati sepanjang umur sy...
abg afdlin u r the besssstt.....
dis film really make me cry.... huhuhu....

Ashraf.K said...

Bro, 1st time saya tgk Malaysian made film rasa nak tengok lagi. Hilarious, touching, cute. Lawak pun bukan lawak spastik. Gratz.

Btw your last request tu, I already did that. Plus i also ask them to watch this movie.

Keep up the good work. Teruskan berkarya. Saya suka Afdlin Shauki punye filem!

Along said...

bro afdlin, your movies was awesome, different from other movie, plot yang susah dijangka, penuh dengan campuran emosi, lawak dan marah, versatile, unik, terbaik!teruskan lagi berkarya bro afdlin, saya akan support dari belakang dengan menonton filem anda di wayang!

Muhd Zuwairi said...

Thanks bro...semakin lama karya bro makin menarik & lebih kemas n mantap...truskan brkarya...kerana ramai lg dahagakn idea n karya mu..

yedkajang said...

saya dah tengok cerita ni pada hari pertama ditayangkan... memang best dan wajib tonton oleh semua.. tahniah...

http://mohdzaid.com/2009/10/08/tahniah-afdlin-shauki-papadom-2009.html

zaty said...

sume org tepuk tgn after papadom habis,,syiokkkk.cool gila.you should do more movies of this kind.haha.tp kne de idea br plak kn.susah susah.ngeheee.

all in all,congratulations!you should be proud of yourself,mr kodok!

bungaberduri said...

wut a good story line & very2 good movie ever..huhuhu..have all moral values and viewers can understand it..really2 entertain me!!!
go go go go papadom!!!~~~
(^^)

s.c.h.u.l.t said...

Afdlin,

Congrats for PAPADOM! I cried a river (heh kalah Justin Timberlake oke) at that moment. Watching you there as Papa Dom.

You're awesome! Huii..I wish for a husband like Saadom. So sweettttt! ;)

A truly inspirational movie! For that, I give my solutation. Keep on doing more great movies!!!

orangrawa said...

Bro...dah tengok semalam...memang best...sedih ada kelakor pun ada. Gua dah promote dalam FB kat kawan2...mudah-mudahan dia orang pun support filem Melayu macam gua!! Good job Afdlin Shauqi!

nikillas said...

dah tgk dah..!! best.!!

http://www.nikillas.co.cc

miss AA said...

saya dah menonton Papadom! besh sgt..ada kelakar, ada rasa sebak! memang patut menang filem terbaek! saya siap buat review filem ni kat blog saya! abg afdlin, next time buat la filem yg cmni, tajuknya seperti ringan tetapi cerita disebaliknya berat tetapi mudah difahami dan menyentuh jiwa! filem ni mmg terbaek! besh sgt!

--saya siap sms kawan2 saya pegi menonton filem ni--

Muhammad Zaidan said...

akhirnya dapat jgk tgk filem Papadom.......best.

phat_lee said...

salam bro afdlin. saya udah tgk Papadom...congratz! the best malay movie and memang worth it! moral of the story, sayangi keluarga anda..hehhe...and, towards ending citer tu saya betul sebak, and my gf cried maaa...lagi skali congratz bro! tunggu "Jalan Lama" plak nnt...

p/s: scene sekolah tu bro shoot kat Kajang Highschool ke?kalau ya, thanks bro! saya senyum je tgk sekolah lama saya tu!so much memories!!

mohazy said...

its a gud movie bro afdlin!!!! keep up a good gooder goodest work! he he he......hope u will produce n direct blockbuster movie for our m'sian!!!!! CONGRATS!!!!!!

liza said...

salam afdlin :)

watched your PAPADOM yday
with my friends and nephews.
SUPERB!!!! REALLY SUPERB!!
KUDOS bro! totally different
from the norms. WE ALL LOVE
IT.

it's very original... panah
str8 to the hearts wa cakap lu.
baru nak menangis, dah gelak.
baru nak gelak, dah menangis.
beaufitul! beaufitul! beaufitul!

PAPADOM -
*definitely WAJIB TAYANG (Q comel!)
*definitely WAJIB TENGOK
*definitely WAJIB FEEL
*definitely WORTH IT
*definitely MEMARTABAT FILEM MSIA
*definitely MACAM-MACAM ADA
*definitely 1MALAYSIA!

PAPADOM rocks!
liza, shah alam ;)

liza said...

PAPADOM -
beaufitul! beaufitul! beaufitul!
BEAUTIFUL! BEAUTIFUL! BEAUTIFUL!

liza ;)

Sir Akir said...

great assignment bro!
masuk ni gua dah 2 kali tgk. gua syak dalam filem ni semua lagu bapak sedap. apa kata lu jual soundtrack filem ni.permintaan ikhlas dari gua

lilitserbanataspala said...

seperti yang dijanjikan..
aku dah tengok dan aku dah komen untk dipublishkan di blog n FB..

aku akan bantu promote filem ni sbb Tayangan Unggul xdak bajet nak buat promo.. hahahaha...

http://lilitserbanataspala.blogspot.com/2009/10/papadom-mesti-mau.html

~DiEyRa~ said...

Salam...
baru jer berkesempatan tgk citer PAPDOM smlm... sgt2 best!!! keluar movie theater pon tak abis gelak...gelak lg dlm kereta, smpi kt umah pon leh gelak lg..BEST SGT!! sempoi and gila best!!

bravo abg Afdlin!! buat lg movie2 yg best mcm ni..sy pasti akan menyokong!!

sy nk tgk lg la... tak puas gelak lg smlm...

eiffa akmal said...

Bravo to Afdlin...love the story.. it's not just a mere film to collect ringgit and cents (sigh!)..it's a creation of art and the story is nicely flowing from the start til the end of it..memang SUPERB...tak kira apa filem Afdlin, mmg never fails to entertain...(at the same time playing with my emotion jugak..hahah)..Ada yg buat saya ketawa nak tergolek dan ada yg buat saya menitiskan air mata kesdihan..U are good at playing with people's emotion aa? ehhe..Great job..

CitOt CuTe said...

PAPADOM really touched my heart...afdlin, why don't you buat movie about OKU especially those babies or kids....i've noticed that our community still cannot accept this kind of people...only a few can stand with it......i'm a mother with that kind xperince....mostly, all people around me cannot accept my special son....they will avoid him besides other bad talks.....u are my source and medium that can represents my feelings in 1000 words......

mak jah jambu said...

watched it!luving it! laughing till today..
see the effect? punyala best..

smlm ajak pakwe tgk.. sanggup belanja dia!
then nak paksa kawan teman tgk lagi TODAY!
kena belanja lagi!

so its like..
i sorang dah beli 4 tiket! heheheheh..

afdlin memang best!

Meina Marlina said...

macam best jer tgk preview citer nih.. tapi sayang x main kat panggung wayang sitiawan, perak.. so kene tunggu tayang kat tv jelah

fiQrEE@lias said...

congrats abg adflin...pappadom memang best, lama dah tak tgk filem melayu yg camni...sgt kelakar..
tahniah!!!

sherrina said...

Akhirnya, sentuhan magic Afdlin Shauki kembali lagi. Setelah kemarau dalam beberapa filem yang lepas.

Papadom memang terbaik. Tak penah tonton filem dimana akhirnya semua penonton dlm pawagam bertepuk tangan. Cuma tak buat standing ovation je.

Cayalah, Afdlin Shauki. Teruskan buat filem2 mcm ni.

Hartini said...

hi DOM,

honestly, i never watch malay movie in panggung except yours. this is the 2nd afdlin movie that i felt worth to pay RM10 and the price is too little to compare with the lesson learnt in PAPADOM. i was so lucky bcoz my husband agree to join me watching this movie (this is the first time i watch movie with him alone). my hubby is a worcaholic man juz like u but the worst is he has soooo many frens to plz around and has tooo little precious time with me. though we have no children yet, but this movie significantly convey a message that "better late than neva but better save than sorry". i was thinking what will happen if i die first..will my hubby be like sa'adom? i really appreciate ur hard effort. PAPADOM is flawless and so natural. credits to the ppl in PAPADOM. i will promote PAPADOM to all my frens.

ruhi_hayat said...

Saya sudah menonton wayang gambar ini kira-kira 3 bulan yang lalu iaitu sewaktu filem ini belum ditayangkan lagi untuk tontonan umum dan juga sebelum Festival Filem Malaysia (FFM) berlangsung. Pabila FFM berlangsung, saya agak terkejut kerana Liyana Jasmay menerima anugerah "Pelakon Wanita Terbaik"..Saya melihat perhargaan itu terlalu tinggi berbanding dengan hasil yang dilakonkan oleh beliau dalam wayang tersebut. Malah saya boleh katakan bahawa, Liyana Jasmay belum berada pada posisi yang sesuai untuk mengecapi semua itu...Tapi hakikatnya, itulah yang terjadi...Manakala dari segi jalan ceritanya pula, menurut hemat saya, Papadom bolehlah dikatakan cerita komedi kehidupan yang biasa-biasa sahaja...Dan tiada sebarang kelainan yng ditampilkan...Lebih bersifat santai..Dan lagi satu, kenapa sesi pembentangan projek filem yang dipersembahkan oleh Mia (Liyana Jasmay) mendapat tepukan gemuruh berbanding karya yang dihasilkan oleh Mat (Que Haidar). Karya Mia, bolehlah dikatakan biasa2 saja seperti mana budak u yang buat tugasannya di saat-saat akhir..tiada beza langsung..namun yang peliknya, karya itulah yang kononnya begitu mengujakan para penontonnya..Apapun, pembikin filem ini masih boleh pergi jauh dan saya yakin beliau akan menjadi seorang pembikin filem yang karyanya bisa dianggap sebagai "karya agung" suatu masa kelak...

Pegawai Khalwat said...

Dah menonton Papadom. Saya menarik dan menginsafkan. Tak keterlaluan lebih kurang macam filem Click Adam Sandler dengan acuan wajah kita.

Cuma saya mohon satu benda dari tuan, supaya kalau buat boria biarlah dengan rujukan yang lebih tepat.

Kerana rangkap karangan (atau lirik) tidak dibuat dengan baik. Rangkap karangan boria mestilah punya suku kata yang sama di akhirannya.

Contohnya:
Hidup mesti bekerjasama,
Jangan pentingkan diri cuma,
Muafakat itu paling utama,
Bahagialah kita selama-lama.

Sekadar contoh.

Haney said...

bro..papadom mmg gempak..beratus2 bintang saya nak bagi nih...

joegrimjow said...

afdlin!!
lose weight now ask me how
hehe

tak berpeluang nak tgok lagi
impot ke uk panggung xley ke?
huhu

Fauziah said...

Salam Adflin, Thumbs up for u, bro!
I don't normally watch Malay movie but when I saw the making..really caught my attn. Anyway, as a person who's been there & done that, I understd yr predicament. My advise is b there for yr kids while they are still small, the bond, the love & the nurturing is important, 2 yg dia orang akan ingat & sentiasa balik rumah.....to see u...May God bless you with many more good ideas to make good movies..

liyanaKim said...

sumpah best

|arieza| said...

i wish im in malaysia at the moment & b able to watch The Great Papadom :(

sadly... all my frens said it was awesome!!!! beyond 5 stars for our industry! cool!!

will definitely ask (shud i say FORCE??) my family to buy an ori DVD for me!! whoaa! cant wait!

azizul said...

hahaha.mase isteri SAADOM meninggal,peh.sedih

alif @ mrtoyol said...

jgn terlalu emosi kepada tanah...(gelak tahap setan)

ramli kater turun tangan...ramli ramli ramli...dia jabatan lain(hampir gelak guling2)

semmgnye HSBC legend!


-dan untuk PAPADOM-1st day da tgk filem ni...dan hasilnye tidak mengecewakan!

-kajang high school menjadi pilihan lokasi penggambaran(bangga menjadi x-student).
-trase nak makan papadom saadom

-belajar erti kasih sayang
(wang ringgit yg berjuta atau beratus ribu tidak mampu mengatasi nilai kasih sayang yg tidak terhingga)

teruskan usaha bro~!
salam aidilfitri bro!

Mr.Hikano said...

Salam..video kami buat khas utk say thankz to such a wonderful movie, Papadom http://www.facebook.com/video/video.php?v=166485438888&saved

ewb2008 said...

Papadom has made me laughed and cried at the same time..kudos abang afdlin! ;-D

Fyda Abd Rahman said...

salam, uncle afdlin!
papadom best sgt.sgt2 best :)
keep up the good work.
hope uncle akan produce filem yg lbh best dan penuh pengajaran :)

Edo said...

Bro, pagi tadi aku ngan member bangun pagi nak pergi tengok papadom. Memang best cerita nie. Terhibur dan ada mesej. Tabik..
Tapi satu jer nak komen. Mungkin terlepas pandang kot.. Masa part Mia baca SMS dari Saadom tanya alamat hostel si Mia. Tarikh kat SMS tu tulis 18 Nov 07 (kalau tak silap) tapi masa Mia dah besar tu dah masuk tahun 2009 kan? Just my 2 cents. Keseluruhannya memang terhibur. Tak rugi bayar duit tiket pastu balik wayang terus balik pergi kerja. Setakat nie, filem Afdlin Shauki, kalau tak dapat nak tengok wayang, aku akan beli VCD original. Dan mintak maaflah tapi sejujurnya kalau filem Prof. memang jarang (atau tak pernah) aku keluar duit nak tengok wayang atau beli VCD original. Biasa beli yang cetak rompak jer sebab memang nak tengok sekali je atau pun tunggu keluar kat TV. Sori Prof tapi itulah realitinya..

** Tak sangka Que Haidar boleh buat orang ketawa dan Afdlin Shauki boleh buat orang rasa hiba**

Akira said...

bro tolonglah masuk blogs gua untuk melihat komen ikhlas gua tentang PAPADOM yang amat terbaik...semoga banyak lagi karya2 terbaik daripada bro Afdlin untuk akan datang...

tak pernah menghampakan...

bong said...

Papadom antara filem melayu yang best aku tengok..agak alang sikit sebab aku tgk pagi tadi dengan penonton yang tak ramai sangat. Yang tak berpeluang tonton, saya kira mereka agak rugi bukan kerana tidak dapat merasai kualiti kerja filem Afdlin tetapi mesej disebalik yang disampaikan cukup menyentuh perasaan. Aku gelak kuat-kuat part2 yang kelakar. Rasa-rasanya aku lah pengelak yang paling kuat kat panggung tu..
Semoga papa-papa di dunia disayangi oleh anak-anak mereka.

Tahniah Budak Gemok banyak-banyak..

Ikhlas,
Budak kurus(180cm x 81kg)

fADzly (wAK) said...

tahniah bro..
papadom is the best..
like it so much..

myjaehee said...

superb...
puas ati sgt.. lame dah takda filem melayu camni.(sebtulnya xde lg filem melayu cmni)
klaka dan penuh bermakna.
x rugi beli tiket masuk panggung
higly recommended!
ptutla wajib tayang =)

thnks afdlin.

syahrilkadir said...

Salam Tuan,
Papadom mengubah persepsi saya terhadap anda

Papadom sangat brilliant!

Saya tahu, anda juga adalah seorang bapa yang penyayang dan sanggup melakukan apa saja seperti Saadom

akhirnya, anda telah memberitahu dunia bahawa wang bukanlah segala-galanya...

saya ada membuat review filem ini di;

http://syahrilkadir.wordpress.com/2009/10/13/aku-menangis-dan-ketawa-dalam-papadom-segeralah-ke-panggung-wayang/

Gua salute lu bro!

Kieng Meng said...

mintak izin bang afdlin nak amik gmbr utk dimuatkan dlm blog saya utk buat review filem papadom..

dah tengok semalam..menangis dalam gelak tawa..

kudos for you bro!!

zan-get-sue[change_the_world] said...

terima kasih....buat pertama kalinya..saya telah menangis di dalam pawagam....ini adalah MASTERPIECE anda....papadom adalah sebuat cerita yang ringa namun berat isinya...tahniah kerana berjaya menghasilkan filem yang sehebat ini...dan saya amat-amat mengagumi keikhlasan anda dalam berkarya...semoga anda akan terus sukses

Neutral Daily said...

Salam,

Papadom best!!!
Akan buat review di blog kami :-)

Jika tak keberatan layari Neutral Daily sekarang dan linkkan blog kami di blog anda.
Terima Kasih..

"Informasi Neutral Tanpa Kepentingan"
http://neutraldaily.blogspot.com/

rosesrosz said...

congrats bro! mang best gile, syahdu kejap...

5 bintang utk kamu~

encik aidil banting said...

best...da tgk..5star!

Don Alfian said...

bro...gua caya lu. The best from you, so far.

http://donalfian.blogspot.com

ANGAH said...

salam...

tahniah!! ucapan tahniah yg tidak terhingga uat afdlin. bagi angah buat ulung kali, filem Papadom adalah 'menjadi', for sure ramai penonton akan tertanya alangkah indah memiliki seorang ayah yg terlalu ambil berat sekali gus mereka akan terfikir juga..rimasnya kalau asyik kena follow-up je kan. Thumbs up, bro!! Tika nontonnya..ada kala duka dan suka..sedih dan gembira, cukup rempah ratusnya. Masa angah nonton filem nie di Berjaya T/Square, penonton tak injak tempat duduk sehinggalah betul2 habis cerita dan penamaan di layar putih. Sehingga ke hari ini, PAPADOM masih di ingatan angah..sungguh berkesan.
Anyway, insya'Allah akan turuti pula dengan teater cuci the musical pada 31/10/09 akan nonton bersama- kengkawan.
All the best bro...!!! Tahniah sekali lagi.

PETAK.! said...

Apa ke hal gua menangis last last.?

Saya suka sorang budak nama dia Saraa.:DD

aishah_conteng_je said...

saya terharu dengan cerita ini. mesejnya jelas. cuma tak suka bahagian2 yang saya rasa lucah dan buat panggung ketawa dan penonton menyahut dengan lawak luicah yang lebih murahan.

tapi on top of that,
saya nangis part saadom hidang bekal untuk anak dia di sekolah. something i always dream of my father doing. but alhamdulillah for the father he is.

tahniah
=)

fysal said...

ada idea tak buat cerita papa razi plak lepas ni?? :P..memang best citer ni..touching...

Qila Azali said...

Papadom is definitely one the best creation of abg afdlin.. You are the best.. Sanggup tgk midnite punye show tho esok ada kuiz.. Coz im dying to watch Papadon since you first uploaded this movie poster at your blog.. Wat ure trying to xpress to the viewers, its definitely crystal clear.. Its so awesome how the simple things like that a father's love to his daughter, you can make it so special.. So deep.. Congrats to u abg afdlin.. Your movies never let me down.. Its worth it every single time.. Tahniah~ (:

akraminHARIRI said...

ckp byk pn x guna...

tp thumbs up bro!
excellent..~
xtau la kalu ada lg yg buta kata cite lu ni x bagus..
gua da rekemen kat kwnn2..~
tp mcm nk tgk lg...

Silver Picture said...

thumb up lah bro...you have made your movie to another higher level... first time aku tgk penonton tepuk tangan selepas habis wayang...

RaHmAhAkAR... said...

sy follow setiap citer..asl je de nama 'afdlin shauki' sy akn tgk citer tu..
sbb sy rasa insyllah cter tu takkn kcewakan sya..n until now..sy tak rs, sy tak silap..citer nie buatkan sy lbih byk bfkir tntng 'nilai' sesowang dlm kehidupan...
dan membuatkan sy lbih menghargai hidup nie...thank 2 u..
ure born to be my inspiration..thankz lot..:)

hazel said...

simple yet memorable film..touched me deeply..makan dalam bro..congrats..mmg sy anak kesygn abah, tp sy byk abaikn dia sjk dh berkeluarga..kdg2 rasa abah mcm kepochi psl sy..tp sbnrnya abah masih anggap sy anak manja dia.Lgpn,abah makin sunyi sjk mak pergi last April..Thks bro sbb ingatkn saya..

Cik Som said...

Saya menangis dan ketawa dalam masa yang sama. Mcm mana tu?

Brilliant work bro.

a z m i r said...

Bro,

Dah tengok kat wayang cerita Papadom. Gempak. Emosi dalam filem ni memang hebat. Terasa sampai keluar panggung...

Jom la kawan2, gi tengok Papadom kat panggung! Gempak!!!!!

Jeril said...

Bro..cerita bro mmg terbaik..keep up the good work..pada semua ader sedikit cerita pasal papadom di blog sy. http://jeril.blogspot.com

chipsmore said...

abg afdhlin...saya nak NGORAT abang..tapi saya xnk jadi bini abang la..nak ngorat ajaa...sebab saya nak abang ambik saya berlakon..jadi watak bibik pon saya x kesahh..sebab saya gila GLAMOUR..sebab saya budak masuk air jugak..kalau abang x percaya..abang pergi blog saya..nanti saya tunggu job dari abang..TERIMA KASIH..jasa abang afdhlin amatlah saya hargai..
makan PAPADOM kita akan jadi SEHAT dan KUAT..hoyehhh~ ;)

chipsmore said...

http://cikepal06.blogspot.com/

ni link blog saya..saya harap abang boleh pergi dekat blog saya yang x semenggah tuuu...abang afdhlin sangatlah comel..
(saja je bodek..huakakaka) :D

Fhayza said...

I've watched Papadom! Congratz to Afdlin and the casts and crew! it is a really great movie! Will watch it over and over again,( like the rest of ur movies!)
-Papadom is what I called a brilliant comedy movie!

chipsmore said...

tetapi..mulot saya hansuang sikittt..sebab tu blog saya banyak anon kacau..sebab dorang kedengki dekat saya sebab saya dah famous macam abang...abang jangan lupa call saya tahu?? saya boleh bagi yang TERBAIK untuk next movie abang..tapi bukan PAPADOM la..sebab PAPADOM abang da buat..kita buat cerita pasal TEMPE pulak..abang ambek la saya berlakon jadi bibik buat TEMPE..mesti box office cerita tu nanti...saya ada buat cerita pasal TEMPE jugak..kalau abang rajin..abang boleh baca entry saya karang selama 25 saat ni..

http://cikepal06.blogspot.com/2009/10/dah-tak-follow-blog-cik-epal-dah-aku.html

chipsmore said...

http://cikepal06.blogspot.com/2009/10/yayyy-redmummy-sayang-cik-epal.html

saya buat entry ni khas untuk abang..harap abang baca ok ;)

speckurosaklagi said...

abg afdlin

saya salute ngan citer abg yg bertajuk papadom nih...

tima kasih abg kerana buat satu filem yg lain dari lain..

harap lagi banyak lagi filem abg akan ditayang...silap bkn akan..tapi wajib ditayang...

wasalam....

Eyra said...

heyy all.. hey abg afdlin... heard tht movie papadom was gud, cant wait to see it!

tgk trailer die mcm interesting... anyway.. gud luck andstay cool as always!

-http://www,eyrarizal.com

i'd be an honour if i get makeup u and the rest of the crew!

makeup astro with derina teamm, xterserempak lagi eh..

http://www.eyrarizal.com

Aina Aadnan said...

This film memang buat semua menangis including my boyfriend. We as the children selalu lupa kalau everything yang parents buat atau nak kita buat for our own goods.
Saadom is a great character.

Afdlin Shauki is the best actor, who could make us laugh, cry. Yeah, laugh and cry at the same time. Sangat spontaneous.

Miasara at the age 3 sangat comel especially when Saadom gave her papadom for her birthday.

Keep up your good work. Your fan's are waiting for more. ;D

fyza21 said...

afdlin,

THUMBS UP TO PAPADOM!!!!!
best giler...!

Wan said...

Nice bro, after few trial and error i think this one really makes me laugh till the end..

Ikin said...

Afdlin,

To day will go...tengok papadom..lomantik...lomantik with my husband. duduk twin seat...cintan cintun wlaupun pengantin dah basi. Haha. Kalau dapat beli papadom kat gsc tu...best juagk sambil tengok...makan papadom...sambil hati berbunga bahagia...senyuman meleret.. (sindrom twin seat ...hahaha...)

Delimasari said...

bnyak mengatakan best
jadi kena g tengok ni....

Encik Azizan said...

kami menantikan buah tangan terbaru dr bro afdlin...

biela sapine said...

wooo..
papadom syok gler ah..
bpe kali menitiskan air mte..
nmpk btoi ksh syg nyer..
kt ank..
cgtatolation ah abg afdhlin shauki..
de besh ah..
gud luck eyp..

::cik pepel:: said...

bawu berkesempatan nk tgok rini..walaupon kekangan masa n harga tiket rm 10!!! huhu

::cik pepel:: said...

bawu berkesempatan nk tgok rini..walaupon kekangan masa n harga tiket rm 10!!! huhu

N.O.O.W.A.H.E.J.A said...

da tgk cite ni...besss sgt, congrat tu afdlin...xsabar nk tggu next film u....

^wirda^ said...

tiket ku mlm ini yeahhh papadom!

zeroxlegend said...

saya ucapkan syabas atas kejayaan papadom.pd pndpt sy ant filem melayu terbaik sepnjng kehidupan sy di dunia ini.syabas sekali lagi...

zeroxlegend said...

saya ucapkan syabas atas kejayaan papadom.pd pndpt sy ant filem melayu terbaik sepnjng kehidupan sy di dunia ini.syabas sekali lagi...

goldnugget said...

ermm wanna watch it but I'm currently not in msia...

edzlin007 said...

abg afdlin, saya sangat suka papadom. dah bawa satu family tonton. dua kali lak tu, tu pun leh ketawa lg. saya sgt suka karya kali ini, sebab dalam sedih, sebak, leh lak ketawa sbb lucu

opah said...

best malaysian movie ever
7 star rated!!!!
thanx afdlin and the gang
u guys blown my head
wanna see more epic movie from u all
u guys rawkkk!!!

Soul Power said...

memang best + menyayat hati...afdlin memang best!

Pocket said...

pocket selaku Papa jgak menetiskan air liur bila duk gelak banyak sangat dlm filem nih!!
sukaaaa!!

keep up the good work PapaDom!

eliaa said...

terbaik..mmg patut menang award haritu...tahniah la..bangga da org yg kretif dpt buat filem yang terbaik...all the best...

PPG Plus One said...

PAPADOM = 2thumbs UP

Maju Terus Maju =)

bubbye said...

best ever film!!

Pencinta Lelaki said...

Salam,

Saya udah nonton filem Papadom, bagus bangat seh !!!

=)

Nggak puas nonton sekali aja, rasa mau nonton kali ke dua, ketiga, dan seterusnya.

Bagus sekali lakonan Afdlin, Noorkhiriah, Que Haidar,Liyana Jasmay, Vanidah Imran.

Saya ketawan dari mula cerita, hingga ke akhirnya...

terima kasih kerana membuatkan diriku tersenyum gembira!!! =)

.vna. said...

salam
hye afdlin
u are the great director
sy bru jer tgk ur movie smlm
SERIOUS CKP BEST GLER!
teruslah berkarya agar industri mempunyai variety of film n bkn yg stereotype jer spnjg mse...

Kak Ja said...

Bro Papadom..best giler citer ni..my princess 6 years old pun ketawa mengekek2 nengok citer ni..TAHNIAH Bro..good job..

Fyzal said...

seriously bro,this is a great movie.. just watched it. love it so much.. plus .. you took UiTM Shah Alam for shooting.. thats cool.. make me proud of being UiTM Shah Alam student..

congrats bro!

fatimah said...

incik afdlin..sy dah tonton filem papadom dan ia sgt2 la bez..ia telah menyebabkan kami di panggung gelak bagai nak mati..hahahahaha..u memang klas la incik afdlin..tapi yg paling xbez..mase sy tonton filem papadom ade sorang mamat nie..duk blakang saya then die gelak bagai nak rak sehingga mengvibrate kan kerusi saya..sgt2 la tidak bez..tp disebabkan filem kamu sgt bez..maafkan sajalah mamat tue kan..yeah~be cool...hehehehe

izat123 said...

bro..

ayt ni akn sy igt smpai bla2..

''jgn terlalu emosi dengan tanah''

NenekPenne said...

riuh satu panggung gelak time si norkhairiyah muncul dalam kereta berkain kapan...ha ha ha...

apa kata shukor?

mana laa u dapat idea buat skrip yang selamba cenggitu...

citer ni memang best..best giler....

jgn terlalu emosi dgn tanah....ha ha ha...

♥miszluna™ said...

i dh tgk cite ni twice..

gila la..
memang syok habis la..


5 bintang i bg utk cite neh..


Tahniah afdlin!

oh ya btw i akan buat review dekat blog i pasal cite nih..

'atiq achmed said...

first story that makes me laugh and cry at the same time. tgk papadom seratus kali pon x pe!!!

lorongsetia8 said...

Salam,

kami team BeautifulNara sgt suka dgn Papadom & dah promote kat our website

http://beautifulnara.com/papadom-terlawak-tersedih-dan-terpenuh-pengajaran/

tahniah, cerita yg mantap!!

maimunah said...

he3..lucu dan best giole cite ni...

vasectomy reversal

---ridz--- said...

bro. citer lu nie memang best laa.. touching ...mat rempit yg brutal pun bleh nagis... gua dah tgok dua kali dah citer nie.... ape2 hal teruskan membuat filem lg.. hidup en afdlin shauki

ms hart said...

Dear Afdlin, CONGRATULATIONS on the marvellous Papadom! (Err..or should I say 'delicious' instead since it's papadom?;-)) We - all three generations in the family -cried buckets and laughed as if the cinema was our own living room!! Proud of you and your team! It's wonderful to know Malaysia has such a gem in you! Hope to see you at Cuci The Musical soon, yah? (Have met you and took photos with you at PGLM!)

Mr. Tido said...

ok..dah tgk dan mmg terbaek... sila hasilkan filem2 yg best macam nih... 1Malaysia...

profWACKo said...

bro Afdlin Shauki, ur papadom movie mmg best, hebat, sedap, ranggup.
Thanks for the movie... n we all want more.

Poyo said...

Aku tahu filem ni penuh dengan lawak2 tapi aku tak faham kenapa bila nak ending aku boleh mengalir air mata. Anyway Tahniah Afdlin coz bejaya hasilkan filem yang hebat dengan bajet yang terhad (^_^)Aku tak rasa rugi pun keluar duit tengok Papadom kamu.

Ieda the Rainbow Princess said...

Salam..En Afdlin,memang Papadom layak utk deserved the award!!I really enjoyed the Papadom Movie!!
Congrats,En Afdlin.. :) All the best to U..
http://ieda2009.blogspot.com/2009/10/papadom-suara-kekasih-memanggil2ku.html

**Jangan pernah give up ya, hasilkan Movie terbaik utk Malaysian film industry..We all sentiasa suppot U En Afdlin!

"pU3_cARRot" said...

memang cerita ni best sangat... tanpa sedar saya boleh menangis dan ketawa tanpa sedar tengok filem ni...yang paling mengharukan, first time dalam hidup saya apabila filem tamat, serentak dari itu, penonton bertepuk tangan dan bersorak.. dan saya sendiri boleh ikut bertepuk dan tersenyum sendiri !!! tahniah..

syurei said...

Memang best giler, baru jek p tengok dgn my nieces n nephew. Derang pun terhibur sangat. Abg Afdlin memang hebatttt. Keep it up!!!

Demang Lebar Daun said...

Ramainya yang memberi pujian..! Penulis komen upahan ke?

Jangan marah, gurau je. Saya belum pernah menulis tentang filem sebelum ini dalam blog saya tetapi setelah menonton Papadom saya terpanggil untuk menulis sesuatu untuk dikongsi dengan pengunjung blog saya.

Mulanya saya nak beri tajuk '5 bintang untuk Papadom' namun akhirnya saya rasa tajuk berikut lebih sesuai.

Dato untuk Afdlin Sauqi

hijauoren said...

sy br tgk last weekend dgn husband sy.. ok la.. part yg sy suke bile harun salim bachik dtg pd afdlin n ckp 'jgn terlalu emosi dgn tanah' klaka gile pd sy la.. hehe
tp tak suke apesal farid kamil cam jd bapok je bile die kate 'hey! berzina ke?' tu.. overall, ok la.. okeh? =)

~ MoMmY ~ said...

congrats!
sy baru menonton nyer tadi.
film yg sgt menarik.
setelah beberapa tahun tak jejak kan kaki ke panggung.
filem ini memanggil sy.
dan yg penting TIDAK MENGECEWAKAN.

gerberian said...

i've just watched Papadom jnow and i personally think it is way better than CUCI. But, i'd say, i'm a little bit disappointed as it is so predictable and we kinda know hows the plot going to b like. So, there is no suspense at all towards the end of the movie!
Anyway, good attempt in delivering the message!

faizulamin said...

afdlin shauki.
say apergi tengok cerita ni kat panggung tadi dengan wife saya. aku tak lepaskan genggaman tangan aku kat wife aku sbb aku dapat rasakan yg dia sedang bergenang airmata dalam babak2 sedih cerita tu. Yg mula2 tu, masa afdlin tertidur sambil potong bawang, aku terus teringat kat bapak aku. ko dgn bapak aku lebihkurang je saiz.. hehe.. love my abah.

lepas aku kuar cinema, aku terus call 2 org kawan aku soh pergi tengok citer nih! best sangat.

kalo dah release dvd, aku nak beli nak bagi kat abah aku dan bapak mertua aku tengok..

thanx afdlin.

adham ismail said...

afdlin.. 1st time gua msok wayang.. pas abes cte sume orang tepuk tgn.. lu mmg terbaek la.. kalo gua jumpa lu mmg gua tabik berabes a cam cekgu 2.. hahahahaha

«Oldest ‹Older   1 – 200 of 322   Newer› Newest»