GARLIC BUTTER PRAWN

GARLIC BUTTER PRAWN
Boyband Rock Hip-hop Terbaik di Malaya ini!

Wednesday, November 16, 2005

Happy and STRESSED!!!... Boleh berak keluar batu ni.


Last sunday was an amazing ride. Alhamdulillah! Baik Punya Cilok Showcase memang happening dan adalah pengubat rindu gua untuk menyanyi live sekali lagi. Nyanyi untuk anak-anak dan kengkawan ketika hilang akal memang selalu, tetapi menyanyi dipentas dan meluahkan bakat berendam seakan seekor badak afrika yang kepanasan di keheningan dataran Kalahari.... jarang sesangat semenjak gua mengambil keputusan untuk menjadi komited dengan industri filem ini.

Bestnya perasaan dapat bernyanyi kembali bersama kengkawan pemuzik iringan terutama sekali partner in crime gua PACAI. Bekas pemain bass kumpulan EKAMATRA ni, adalah pada pendapat gua, salah seorang insan Muzik yang paling berbakat di MALAYSIA ini. Apa jenis groove ataupun lagu dia boleh layan daripada Metal ke Jazz ke Joget. CONFIRM dia ni pun memang tak betul jugak dan gua rasa gua amat selesa bekerja dengan orang yang sentiasa terbuka untuk bereksperimentasi dan mencuba benda baru. Sayang sangat kat kawan lama gua yang juga merupakan seorang insan muzik yang agak frustrated dengan senario industri muzik ini.

AC MIZAL dan HANS juga patut di berikan tabik spring jugak kerana telah memberikan satu persembahan yang amat dahsyat sekali. MUCH RESPECT to you mmy brothers. You have helped make that nite a very memorable one for a long time to come.

CIP jugak nak ucapkan TERIMA KASIH kepada KODOK2 yang dapat hadir malam tu, you guys punya suppot make my heart feel very warm and geli-geli inside la... or is that my gastric?..hmm. I hope you know that eventhough we do it to enjoy ourselves but ultimately it's the rush o being entertaining to your viewers is what drives a performer on stage. Once again, thank you my bradas and sistaz.

Tapi kini tibalah masaalah kedua gua minggu ini.. WHY YOU STILL FAT?... Stand up show gua pada 17 hingga 20 hb ni... Nak melahirkan gua dibuat memikirkannya... it is so tense.. thinking that i have to be on stage alone for about one hour or so just talking away, trying to make people laugh. Rasa macam ada berjuta semuttengah gigit jari kaki aku.... satu badan rasa ngilu... APAKAH KESUDAHANNYA MINGGU INI???.... TOLONGLAH TUHAN BAGILAH MINGGU NI HABIS CEPAT-CEPAT......itulah yang bermain diminda aku sekarang.

This is the first PUBLIC solo show yang gua buat in the last four years and gua betul-betul stressed. So paham-paham jelah kalau gua tak blog sesangat minggu ni. Tengah tension. Rasa macam nak terberak sentiasa, tapi pegi jamban takde pa pe pun... doakanlah CIP mu ini kengkawan... INSYAALLAH dengan bantuannya...

GUA AKAN ROCK MINGGU INI!!!!!!!!!!!

SLEEPLESS IN SETIAWANGSA

Afdlin Shauki

64 comments:

judd. said...

selamat rock!

lindalatip said...

g.luck in ur performance! really hope i can be there..

zickeys said...

all the best ! really, u can do it, insya Allah.... rasa nk berak klua batu, tp x klua, byk minum teh o ais nih. hahahaha...... webek webek webek !!

Anonymous said...

chip..your gambar yang the very top right hand side tu nampak chip cam very da kurus lah..hensem! bila nak kurus cam tu balik?

but come to think of it, kalau chip hensem + kurus, nanti hilanglah aura lawak & kekodokan chip..nanti habis chip takeover watak2 hero ..susah hero2 lain nak cari makan nanti hehe..

cekodok bawang merah

khadeja said...

good luck in your performance..

Finding Me said...

Dude,
I think you are the best man.. I still haven't gotten over the Ah Long Bukit Beruntung skit man.... I hope remember that... *thumbs up

Good luck man... in your show... and should you want to go but kenot.. well in pharmacy they sell a type of chocolate that help you go smooth like a smoothie slurpy in 7-11

ross said...

Come on Chip....U'v done it many2 times....U can always do it again. Nak terberak ker, terbobok ker, ter aper ker....memuler jerk tuh....tengok ler nanti....biler dah lepas few lines atas stage tuh.... haruuusss meletop nyer. You know you can do it.....Just Do It Lah!! hehehe Will be there.... wouldn't wanna miss this.

Lizzam said...

come on cip, you are a natural. just do waht you do the best you can do, and i know you do it all the time!

yes, the burden is there, but after the first 15 minutes i'm sure you'll feel at home, gliding through our tickling senses...unless you tercekik/tertelan mic masa tengah syok buat lawak...

greena said...

hey do not worry man!!! rasa nak terberak tu sekejap je. i know you can do it.

FeRRa said...

afdlin aka cip...

you can do it man...
mesti bulih punya la...

yasminjazilla said...

Salam Afdlin,

Dah lama betul gua "bertapa" especially semenjak lepas raya ni.. ntah ler.. virus species mana tah, suka sangat dengan gua, so for the past 2 weeks, I'm not feeling well, so kena korbankan semua agenda yang dah disusun for this month and next month - including your showcase at PH and your show WYSF.. *huwarghhhhhhhhhhhh* *cough* *cough* *cough*

Afdlin, I know you can do it, and you will ;)

Lizzam said...

kesian Yasmin...i pun kena virus gak...terjangkit masa Raya aritu...tapi dia menyerang kat my wallet je...menyebabkan wallet i mengalami kekeringan...byk agenda yang tegendala jugak...

and chip, just make sure u basuh tangan lepas berak, ok!!...

zuhri said...

bro, lu berdiri sengih ajer orang dah gelak.

jun said...

yes !!! alll the belly-belly best horr !!

' kalau ko rasakan ko boleh ,
ko pasti boleh melakukan ..."

queserasera said...

slamat untuk WHY YOU STILL FAT~!! go go chayok~!!

christina orow said...

You are one of a very few people in Malaysia who could go up there, completely forget all your lines and your name, and still make people choke with laughter.

But it's good to be nervous... mwa ha haaa....

Love and break a leg!

Christina

StimGam said...

saya mengharapkan dan berdoa cip kodok dapat berak sepuas sepuas nye hingga merasa lega dan tidak stress! enjoy your show dude!

WLady said...

Yo Chiefster..

We all will meet you again on this 27th for Baik Punya Cilok promo...

See you on 20th for your WYSF nye standup show...

Brava !! I bwk 1 kampung pi serang Actors Studio !!

You go chiefster !!

K.I. said...

Wow! ALways wonder what's playing in an actor/singer mind bila nak show and all... thanks for sharing. now i know, sumer org pon just human... and some are a bit extraordinary than the rest. all the best!!!! take care.

Anonymous said...

my simple gud luck to you fren...or should i put it in japanese; ganbatte,omae nara dekiru..

dida said...

u rawk bro!! hehe.btw,gudlucks.igt nak tgk that fat thing but jauh sgt le.

cucu uwan said...

selamat maju jaya..

nice piccies..

yg dengan abg polis tu, pelakon tambahan skop production eh? be proud. tu baju arkib polis tu...

mega said...

We believe in U... Break a leg!!!..

babysyaza said...

ishk...

ye ke CIP tak berak nih?

abeh tu apsal bau bushuk nih??

artisticklytouch said...

Chip kodok dear,

All the bestlah... alah sejam tuh kejap jer, sedar2 masa dah time...
orang mesti gelak punyalah, kalau dia tak gelak maknanya dia pekak

yasminjazilla said...

Afdlin,

Recently I watched a Phua Chu Kang re-run on TV3 - the episode where you got "issues" with ketam.. you sang "Ikan kekek..." everytime you opened the ketam box.. and you called the ketam "sayang" when you looked for the missing one.. Your face expression was enough to crack me up! heheeheheh...

kookabooras said...

btl tu cip. org nampak mcm senang nk stand up alone dpn org ramai. ni aku br je abis buat presentation utk org telekom n pernec nih. 2 hari berak x lalu mkn x puas, senggugut la mcm2 la dtg time nk presentation tuh. nasib baik aku pandai kelentong. the key word is "confident". walau kite x tau ape2 pon tp kalau konfiden kite kelentong mau pecaya sampai ke perut tuh. just only have 0.1% more knowledge than them, we can manipulate them. Wah, mcm kaunselor plak ckp. Ok la cip anyway good luck to u. may the force be with u..

adrie said...

HI. U dont know me. Dats quite obvious. Anyway dude, just saw BULI. Very funny. You wont hv any problems for your upcoming show. Sure power punye.

2678 said...

Headline in ActorsStudio Newsletter today :

"ALMOST SOLD OUT - 3 out of 4 days for WHY YOU STILL FAT?"

phuyoooo!!!!! cayalah cip!!!

uwaaaaa!!! nak pegi!!!!

dona said...

god be with u my brutha! you came a looong way.. i'm sure u can go on a longer way. Gambar kurus on the top right tu masa nyanyi duet ngan Shiela dulu kan *wink*. Kurus ke tembam ke.. u're still adorable!

Tyler said...

Bro, admired what u've done for the industry. Very the bangga one la to have someone like you in MALAYSIA. Wish my friends & I could see u do ur standup comedy. Very rare people can do this.

Anyway, all the best to you, CIP! Know u can do it!!! After all, YOU ARE THE KING OF THE KODOKS!!!

Take care...

Bee Abdullah said...

What happened to AH-HA?

Isma Yusoof said...

tiket utk jumaat, sabtu dan ahad punya show dah habis...yang tinggal hanya hari esok..iaitu khamis (opening night)...jom borong ramai2

JuHaIdA said...

hi chip..
been meaning to post a comment for ages but never got around to do it..i think u r awesome and the world should have more ppl like you to make it a merrier place..neways, just go and do yr thang ths 17th-20th and surely u'll kick some a**..(if not all..hehe..kidding..)
good luck and all the best..=)

ida said...

Best of luck in everything you do !! KODOK BOLEH!!

ayamanna said...

Tonight's THE night!! Gonna be there with a few of my kaki's to watch you perform man. We have faith in you, you kodok king you ;p (no we're not trying to increase your performance anxiety)

Now the dilemma is, I actually have tickets for Sat night too. Bought the Sat night tickets before I realised that I had something else going on. Eeee...kiasu nya aku. Lepas tu, gi beli tiket hari ni plak. Huhuhuh...bodohnya aku.

Anyway, all the best Afdlin!

rayhana lisa said...

Der Afdlin,

Tickets sold out! You had better do another few shows! Please?

nurul bahiyah said...

good luck. jangan lupa minum air penerang hati :`)

zuhri said...

bro, gua "tertangkap" citer puteri kat tv3 last nite. lu punya opening scene shampoo rambut dengan janggut ajer dah buat aku gelak guling-guling atas lantai. aku memang jarang tengok puteri ni, tapi since lu dah jadi neighbour to the girls for this new season, i'll stick around. with salih yaacob also starring, sure havoc.

supersomething said...

selamat mengrockkan diri. aku pun rock jugak, tapi rock sorang2 la.. hehh..

-kodok super-

azlin said...

bro, gua gelak goleng2 part ala2 Top Gun tuh.. gile kelako..btw, can't wait to meet "ChipKodok" in person.. shall see you on 20th for your finale WYSF show @ TAS ya.. insyaAllah...

-ahlikodokyangbaru-

ARA PAYUNG said...

CIP KODOK!

GUA ADA REVIEW GIG 'BAIK PUNYA CILOK' KAT PLANET TU DLM BLOG GUA.

HEHEH... GI LA LAYAN JAP BRO!

kamilia dz said...

afdlin u rock! sgt funny. best! i looovee u. and ur opinion is wise. =)

fadz said...

jgn ulser sudah...

ilyas said...

oh my god brader nampak cam my lecturer yang paling sarcastic skali time menyanyi dan berbadan agak kurus didlm gamba...waduuhhhh

hafizan said...

huhu~suka ah ngan sumer filem lu bro...sumer jenis baru, pengarah lain lom wat lagi...keep up the good job =)

Lynn said...

CIP! I am going to your stand up show tonite! Wahhh... memang sold out tu! I'm sure you will bring the house down.

And... hope to see you also on the 27th @ the Baik Punya Cilok showcase! ;)

The HushGirl said...

nak tengok 'y u still fat' cuz im fat huhuh tapi broke! sbb baru lepas raya n no gaji lagi :( sob sob

zuhri said...

bro, i owe you one. lu rawksss!!!

xhazairinbudimanx said...

haha..gila cool laa.. hebat.. ok la encik.. selamat maju jaya.. hoho

Lynn said...

Great show, man! Love the Bohemian Rhapsody spoof of LOTR! Hahahahaha!

babybutt said...

just came back from "why u still fat?"..best gile....bukan ape pun.. ckp pasal fart, aura johor, your version of lotr,telenovela,imegresen...etc.. and mostly about being malay in malaysia.. hmmm pun boleh buat orang tergelak sampai tahap nak terkencing dalam suar punya.. good moral of story.. but for me.. "i'm proud to be fat, coz only fat people can fart like kompang".. haha

azurahakim said...

baca dalam paper pun dah tau havoc giler.... keep it up man!

kaymalik said...

Afdlin,
U RAWK!!..I was there last nite (WYSF). Memang best giler!! Rite from the begining till end of the show, i gelak like nobody business. It was fun, Afdlin. Worth paying RM47 for that. You were so selamba. When i read ur post, macam tak percaya yang u actually nervous giler nak perform WYSF coz u look so relax and prepared. U are a great entertainer, Afdlin.

Keep up the good work and take care.

kaymalik aka Ms SMS

RojakBuah said...

U can do it .....rock braderrrrr.....jgn tk rock....kangkang luas skettt...

Lolyta said...

Show smalam (why you still fat?) memang hilarious la afdlin. Malam ni nak gi tengok lagi. Kudos!

wandering_soul said...

darn!! i was at your show last night....u really rawk big time!!!
my rahang still feels longgar. thank you.

siitz said...

rugi nye x dpt g tgk,...uwaaa...
kenape la aku x dok kl arrr.........iskkkkkkkkkk....

kepada cip.....b ur self.....u rock!

Anonymous said...

It was awesome! The part about farting had me in stitches sampai keluar air mata! There were soooo many other parts yg memang kelakar gila. Sampai hari ni dok ketawa sorang2 teringat pasal tu.

Julie

KAT said...

Hi Afdlin,

I come across you blog from my wife. Very entertaining lar... I am a big fan of yours... Afdlin please keep up doing your good material, I am really need that to ease my workload here in Iran.

Khairul
From Iran with Nuclear :)

patrickteoh said...

Afdlin Shauki RAWKS! He should be the Minister of Arts, Culture And Heritage.

Thanks, brother. You made us all laugh until stomach ache la. You're a F***ING GENIUS!

Hail to the King!

Ic3dLatt3 said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Ic3dLatt3 said...

my throat still hurts til today. because of the laugh, of course! hehe..
the immigration part & the good civil servant song really tired up my stomach!
and civil servants are better off without that job.

mafiaries said...

cip!
the show was great!enjoy gak walau sakit kaki diri malam tu.but thanks to anne for the seat.

cip..all the best untuk 27hb nih!