Pelikat Pants Designer

Pelikat Pants Designer
Number 1 Pelikat Pants Maker in the World!

Monday, May 14, 2007

EMERGENCY! HELP NEEDED! AFDLIN MINTAK TOLONG!

Despite doing everything we could to make SUMOlah a success we have run into a brickwall. It seems that the cinemas are telling us that their collection is quite low for the movie Sumolah and GSC has even applied for sumolah to be taken off its programming just after four days being shown. This is so wierd for a movie which has received many amazing good reviews and has been marketed beyond months. I am really stumped. Before analyzing this any deeper, i would like to make an appeal first :

If you want to see Sumolah and haven't. I would like to make an appeal to all my friends and kodoks to please go and see it with your family and friends before they pull us off the cinema. if they do this then the consequences could be dire.

If you loved the movie please tell everyone you know and get them to watch it because personally i think it would be a waste that such a meaningful movie does not meet more people.

I've never asked for help before but, i am appealing to your budi baik to help support sumolah. Will keep you guys updated on what transpires next. Moving to thailand now looks like a serious option.


Power to the People
Afdlin Shauki

Kasi pecah panggung minggu ini!!

112 comments:

Anonymous said...

All i can say=Abang Afdlin is the Bestest actor in my heart.thank you for you SUMOLAH.this movies is very very funny.Bang Afdlin Still cute and cute fat.i like you.support you forever and ever.SUMOLAH!!!!!!!!!!!!!!!!YES!

ontahsapo said...

ok chip, gua try letak promo dekat my blog... insyaallah... rilek chip...

Sayuti said...

dah tengok dah weekend lepas ngan bini. best. lawak menjadi. sampai naik tonsil gelak.

saya dah promote dah seadanya.

tahniah!

dJ said...

gua rasa sumo-lah merupakan sebuah filem yang menghiburkan dan mempunyai cerita yang seimbang yang sarat dengan teladan yang didekatkan kepada penonton secara lembut dan tidak keterlaluan (walaupun perkara yang sama tidak dapat diperkatakan bagi penampilan barangan pihak penaja yang tidak dapat dielakkan dalam filem ini). pujian dan sokongan harus diberi kepada saudara afdlin shauki dan semua tenaga kerja yang menghasilkan filem sumo-lah.

but if it's true that sumo-lah is to be taken off the cinemas, it's very obvious then that they our cinema operators are blatantly more concerned on milking more out of the foreign blockbusters that are currently showing and are coming our way (a weblog posting by your wifey comes to mind). it would be a sad state of affairs indeed should that happen.

here's praying for you and vision works to have more financial muscle in the future.

juancarmello said...

dear afdlin..saye adalah salah seorang students UTP yang trletak kat perak nun..tah la, saye amat excited bile sumolah ni nak kua..tapi ape yang amat mengecewakan saye dan jugek kengkawan adalh tarikh kluar sumolah ni, btul2 2 - 3 ari kitorng dak2 u ni nak exam..camno nak buek??cam on, exam 2 3 minggu, mmg ktrang tak smpat nak kua tgk cite ni kat wayang aa(bg mereke2 yang exam)

mostly, penonton wayang especially cite afdlin adelah dari kalang plajar, at least jge adalah grup terbesar dalam peratusan penonton...perkare ni rasenye ptt kot amek kire dlm prancangan..sbb yang nak nonton da tntu la rakyat malaysia dulu, dan keutamaan msti aa pade glngn majoriti penonton kan??tol tak?

cano spiderman leh lak kua time 2 mngu sblm ktrang exam, n POTC plak elok je time ujung kitorang exam..cam derang tau2 je jadwal kitorang kan?

saye snarnye tak tgk g, mane le nak smpat..14 da strt exam, 10 may baru nak kua?hehe..camno nak buekk??kalau le tokei wyg baek ati extend, kmpem lagi smnggu due meletup smule citer ni~

Anonymous said...

the movie should be released as scheduled earlier this year to rake in more ticket collection..but screw the authorities for putting 10 may as the date of release of your movie...this movie is veri good and the current reception in terms of ticket collection doesn't reflect the true and good of this movie....hopefully things will pick up a gear in this few days..i dowan to see Sumolah to be taken off the cinema that soon....your movies are much much better and made the viewers think compared to the Prof A Razak (lame and ridiculous comedy that insult the malay people's intelligence) and Yusof Haslam (the same old trick of police-themed drama)

Anonymous said...

Salam. Baru je tgk td. Filem yg bagus. Lain dari yg lain. Cuma rasanya kalu dapat cepatkan sikit tempo filem ni lagi best kot. Dan lagi cantik kalu dapat color efx yg lebih dramatik. Overall bagus!

Anonymous said...

when will it be released in singapore? im sure to promote to peeps and family alike in Singapore... if i know the release date... i havnt seen the poster or date released here...(in Singapore)

all the best to you...and Insya' Allah it will picked up soon

Anonymous said...

THAT IS JUST BULL! I've watched it! Its fantastic. how could they. F*** the authorities if they are not doing anything for you. That is just crap

Anonymous said...

hmmm cif..i have done my part..dah tengok 2x pastu dah seret rakyat jelata kawan2 i ikut tengok sama..siap belanjer derang tiket wayang lagik to support u! good news utk u cif, pg tadi i selak suratkabar Utusan Malaysia ruangan tengah komen utk filem by A.Wahab Hamzah dia puji filem u. Tak tahulah u baca ke tak, coz i memang suka dia ni kalau bab kritik filem. Biasanya dia ni jarang puji filem2 kita, tp dia puji Sumolah. Elok u baca.

Med

touch-me-not said...

what?!!! no way!!
how could they aflin?!!
on my part I've highly recomended this movie to all my friends!! And Family!!! I've even talked about it more than often in my own blog!! Dont worry aflin I would gladly watch it twice even three times with my family N friends just so they dont pull out the movies from cinema showing...

P/s- please dont move to thailand!!

Anonymous said...

saya dah tengok sumolah last weekend.
the movie is good.(but i prefer baik punya cilok,hehe) tapi 1 je yang tak berapa nak best...banyak sangat 'iklan' celcom n ogawa.i know they are the sponsors tapi obvious sangat nak tunjuk iklan tu.paling best lakonan radhi n gurmit.all d best 2 u mr afdlin :)

Kodok Brunei said...

it could be the time of premiere of this movie. it's too competitive with people hyped with the spidey and upcoming pirates and shrek. this is one of the problems with our people. they praise the hollywood movies too much sampai tak nak support the work of our own people.

there's no malay movie typicallity (if there is such word hehehe) in this one. this is tru Afdlin's work. not like the others which i am brave enough to say: crap!

i think more movie campaign is needed. more tv advertising and maybe promotions??

Anonymous said...

memang bagus kalau ada pengkritik filem memuji..but in the end, what matters for the movie investors and cinema operators is MONEY...kita sbg penonton boleh kata filem ini best tapi kalau masih takde orang nak pi panggung untuk tengok, we are still back to square one!!
adoi..if only, more ppl come to watch Sumolah..one of the finest effort from Afdlin....
perhaps Afdlin should target more on Indian and Chinese as well because i as a Chinese, although enjoy all your films and also went to the cinema to catch this Sumolah, but all of my chinese friends are skeptical when they learnt that this is a malay movie..i've tried to persuade them that while this is a malay movie because of the language used but nevertheless it is more to the malaysianized concept...few of my chinese frenz gave a try and watch it and they said the movie was good but still majority of my friends shying away from ur movie...we just need to change their mindset...to afdlin, maybe u shuld push more promotion among chinese and indian people..they just need something or somebody to ensure them that they are spending RM8 for a good movie. i've tried my best to tell how good your movies are...they are all impressed with your Ah Ha but somehow still reserved when it comes to malay movies..part of the reason was that they felt a little bit "malu-malu kucinG" to be in the cinema because too many malay while sometimes all malay packing the cinema for yours and other malay movies...i went to watch your movie last saturday in ipoh and me and my girlfren were the only chinese there...some might feel malu malu kucing..but of course, i dun care about this feeling..i just wanna watch a good movie, that's all...this is something we must address to..but still i think the major reason on why sumolah lacks response...blame the month of May larr..got SPidey and POTC summore..poket ketat lar..satu bulan ada 2 blokbuster movie mereka mungkin rasa budget mereka damm tight lar tu...

Amir said...

Hey Afdlin!

I am off to France today but will be back only on 22 May. Can only catch it then. I always try to watch local films in the cinema :-) Gambatte kudasai!

Anonymous said...

sian aku kat cif. kita sama2 la doa lagi. aku pun nak tau gak apa la sebab musababnya si sumo ni tak sehebat jangan pandang belakang pada hari 1st tayangan?? any idea?

med

george said...

encik afdlin,
esok saya akan mengheret 20++ rakan2 sekerja di opis tgk show lepas kerja.

orgjohor said...

dear afdlin

i rasa betullah.. i tengok hari jumaat mei 11hb show 11.30pm ada 3 org je, me & hubby n a chinese guy...diaorg hampir2 tak nak show tp i jumpa manager panggung suruh mainkan film 2 jugak..at last ok..so weird coz tak pernah i pegi movie on friday at those hours org sikit sgt...

nak sedapkan hati we all pegi panggung lain on weekends matinee show...pun tak ramai....

why eh? n btw, bila u guys nak turun jb for the film promo?

Anonymous said...

encik afdlin,

I have send an email to your GMAIL on the feedback on the SUMOLAH and also some important information regarding the Movie. Do check it out and hope to get ur reply as soon.

p/s : SUMOLAH... one of the best local movie i ever seen.

Cheers.

Anthony Lew

Anonymous said...

jom kita tolong cif promote sumooooooo!! silap2 aku wat flyers lak kang tepek kat bas stesen! wakakakaaka....peace!

med

Anonymous said...

hmm ada kawan ofis i kat jb kata dia pergi tgk sumolah dan dia kata tak best. i tanya apa yg tak best? aku tengok best je. dia kata dia tak faham lawak ko cif n dia tak minat sgt jln cerita tu. Hmm..aku xleh la nak komen lebih dah dia kata gitu. dia ni bukan org kg..org bandar, title pun manager. tp masa dia tengok filem jgn pandang belakang tu dia kata dia suka sangat. korang rasa apa yg buatkan dia kata tak sedap dan tak faham tu? gua pun tak faham la..iye2 aku promote sumo kat dia alih2 dia marah aku kata tak sedap. citarasa manusia lain2 eh!

med

Anonymous said...

siapa pedulik amir pergi perancis? cis! sumo lah the best!

Mr. Right said...

Satu lagi harap2 kawan-kawan yang ada blog/website tolong war2kan pasal filem ni. Write a very beautiful review lah. Just like what i did.. hahaha...

Another option, sent email berantai to show to malaysia cyber space community how good this movie.

Seriously, for me Sumolah adalah filem lucu paling best yang pernah rakyat Malaysia buat. Lain2 benda pun best, macam message, kebudayaan, bla..bla..bla.. tapi aku tak pandai sangat nak komen. Yang pasti, pada aku Sumolah filem lucu paling best pernah dibuat di Malaysia...

Aku tabik chip kodok...!

izzudin said...

dah ckp taknak percaya... sape soh tak buat promosi kat tv bebanyak...

Carrie said...

Hi Afdlin,

I'm gonna go watch sumo-lah and may i say that this will be the first malay movie i've ever watched at the cinema?

all the best to you.

Carrie

Anonymous said...

Dear friends...

I've watched sumolah last night at tgv jusco cheras selatan.. mmg tak ramai org.. mung disebabkan org tak tau tgv baru bukak kat situ..
the movie is great... lot's of human value in it.. go and watch it.. and most important... learn and take it's value not just for it's humor but the value that afdlin wants us to take...

peace bro... congratulations on your new masterpiece.....

Anonymous said...

Tabik spring kat cip kodok ong ong ong!! cita Sumolah memang best 4.5/5 stars!!!
mungkin ramai tak tau cita Sumolah ni dah kat pawagam maklumlah byk cita barat yang gempak akan kuar..apa pun saya nak tgk lagi sekali!!! ong ong ong marilah ramai-ramaikan panggung sokong cip kodok!! ong ong ong

syarifah said...

Hi Afdlin..., i've watched sumolah last nite kat tgv klcc.. ... bro its a great n really fy=unny movie la bro...balik dr tgk wayang tu i lepak ngan kengkawan i kat pandan, i dah suggest n promote kat depa suh tgk sumolah.. i siang tu tgh bersedih... nangis sampai bengkak mata... then hubby i ajak g tgk sumolah.. p la tgk... dlm tu i tergelak sakan ilang sedih.. ilang pening pala hahahahahahahah besh besh...

Blah Kobok-Kobok said...

Afdlin

kodok pisang seringgit berapa biji?

Ey d' lefty said...

Aye aye captain.!! Aku dh tengok AND sekarang ON MISSION utk menolak + menarik + mengangkat + mengugut + memujuk... kengkawan utk penuhkan panggung.. TENGOK SUMOLAH!!

Jgn risau, NOKOTTA, tui?

Anonymous said...

okay afdlin, we support u. kalau hujung minggu nie ada peluang, akan tgk sumolah di wayang. moga sukses!

DefMafia said...

hmmm...budak U ramai tgh cuti skang...yang batch aku plak ramai yang tgh industrial training...tapi aku dh promote kaw2 dah...kat abang2 ofis aku tuh, kat member2, spupu spapat...asal jumpe je aku promote..dun weri! hmmm pelik btul aku ngan minda org2 bandar neh..xnak support org seniri...nyampah i~ auuww~...hahaha

Anonymous said...

Hi,Afdlin. Many Japanses watched Sumo lah and everybody said that great.wonderful.feel rejuvenated.
Go Afdlin, Go! NOKOTTA!!!

Anonymous said...

AFDLIn, u want me to bomb GSC?
Spider man 3 is the weakest in its series.
I think 28 weeks later is your competition.
Lucky Shrek 3 isnt opening this weekend..

honda city said...

SUMOLAH IS THE BOMB! how cud they pull off just like thaT? not fair eyy. i've promoted it to everyone i know. i hope it'll make it through insyaAllah. bravo Mr Afdlin. Bravo. love it ok!!!! keep it up yeahhhhh

Anonymous said...

bro... is the movie gonna come out in singapore? i really wanna go see it tapi malas nak rentas causeway... haha

selambatenuk said...

i didn't enjoy spiderman 3 as much, it didn't move me at all. if Sumo lah is as nice as BPC and able to make me laugh it is a good movie indeed.

vrempire said...

Hallo brader Afdlin,
saya sudah tengok brader munyer movie itu hari dengan wife saya.
Dan memang masyukkkkk abis la..part pungkoq tu memang tak leh tahan la...
Wife saya gelak sampai nangis-nangis. Nasib baik saya macho, tak nangis sama
(gelak dekah-dekah jer hehe). Jangan la lepas ni wife saya mintak saya buat pungkoq lagu tu..
Saya kasi brader Afdlin RM4 dari RM5. Potong RM1 sebab promo sponsor
yang terlampau.
Anyway, saya sudah promo brader punya filem dalam website saya yang tak seberapa
kentang nih..Promo baeeekkk punyerrr...
kalau ada apa-apa yang boleh dimodify, inform gue yek...
Aiseyman, gua kena challow dulu. Ada raksaksa tengah on da way..
Gua punya kapsul beta pun dah menyala..
Chiiooowwwzzzzzzz...

Jannah said...

Tak betul ni bang, biasalah orang Malaysia suka lambat-lambat. GSC should realize this lama dah. Depa dah bertapak di Malaya lama kan?

Will do my bestest to promote kat kawan2 lain.

All the best yo.

Rebet rebet.

Anonymous said...

haahahaahahhaa teringat dialog ni.."bontottttt!" ahahaahahahahaaahaahaha

Med

tasyrif said...

abang...bring it to singapore if possible....we will watch it...

Anonymous said...

this week hv Spider Man 3,next week hv Shrek 3 and Pirates of the Caribbean: At World's End ,Sumolah nak menang?susah ckit lah.aku sudah bawah family p support Sumolah.apa nak buat lagi?all we gonna support just for you=Bang Afdlin.Sumolah Song little sad.you need to find little happy song or fast song.if you wanna sms me or call me=trying 012 459 6349.all time all day open my line.thank you very much.my name is Grissom.

adfaWorks said...

AKu rasa untuk mana2 filem melayu nak release patut elakkan buat waktu US tengah musim panas. Sebab waktu tu, banyak major worldwide hollywood film release. So orang ramai mesti nak tengok cite2 hollywood ni.

Cuba fikir, bulan 5 ni je ada Spiderman 3, Shrek 3, Pirates of the Carribean 3. Orang yg movie buff mungkin akan pergi tgk semua. Tapi kalau the average family mungkin akan bawak famili dia sekali je dalam sebulan tgk wayang. betul tak?

Aku rasa sebab timing je cip kodok. Cite cip buat mmg semuanya best. Next time maybe you got to hold the release during Spring or winter US time. Ni pendapat aku je la.

Anonymous said...

sy dh tgk last week..best lawak sempoi...
tp, bg sy sumolah x mnjadi berbanding baik punya cilok yg sy naik hafal dialog dia...n bg saya buli n buli balik lagi best dr sumolah...
no wonder la sumolah x berapa havoc kat pawagam..
sorry to say that..yg pasti sy mmg minat dgn afdlin shauki...
gud luck bro...

sHa| said...

ahaks no prob....

i belum tengok lagi sebab busy lagipun anak-anak nak periksa... will bring them to the cinema nanti. tak fikirlah nak tarik... gertak je kot...

Kenny T said...

I'm so sorry to hear that Afdlin. But I am sure you know it, the timing is just too tight. With the heavily marketed Spiderman 3 and Pirates fighting to have more opening screens and earnings than ever, trying to eke the last bit out of every last cent of the franchise... your movie is caught with a massive headwind.

The promotional buzz was too early... With Celcom giving the movie a great momentum into the opening, the opening date got pushed back further. And that obviously hurt.

You mentioned the film was to be released in Feb initially and that would have been fabulous... With so many holidays and all. Not to mention the crap movies we had to endure through that month..

But never lose hope. Judging from this blog, there's plenty of support for you and your art.

Please make sure the movie gets to Singapore soon. I can help you spread some word to those who would REALLY like to see your film... and maybe Afdlin in person!

Anonymous said...

guyss...hurry up..pi tinggal review sumolah kat yahoo movies malaysia.sila klik www.yahoo.com.my and then klik movies..you can see sumolah at number 3 in box office list..klik sumolah there n write the riview kaw kaw punya..maybe it can help...hurry...!!!!!!!!!!!!!

aryien

Az-1 said...

Assalamualaikum,
Tahniah saudara afdlin sbb berjaya menghasilkan filem keluaran melayu yang bermutu tinggi.. Bagi saya, filem hollywood bukan masalah bagi filem melayu untuk mencapai box office.. Saya yakin filem2 yang dihasilkan oleh saudara afdlin mendapat sokongan tinggi kerana mutu dan kualiti filem yang anda hasilkan setanding denan filem2 hollywood..

Anonymous said...

commonnnnnnnnnnnnn..lets rate sumolah movies kat yahoo..maybe it will help..

p_mw said...

afdlin.. budak² u exam/busy kut.. adik ipar aku utm baru habis exam, adik aku ukm, baru habis exam and sebab dia and kengkawan final year, so dia sibuk nak pindah barang.. nottingham university tempat aku kerja ni bebudak tngh exam.. maybe budak² university² lain pun sama busy exam, habis belajar nak pindah barang balik rumah... maybe itu sbb kurang sikit kut orang tngk.. kurang sikit pun dalam beribu jgk aku rasa . dalam next week ramaila balik kut org pergi tngk...

Mr. Right said...

Jaguh sumo Malaysia kalah dengan labah-labah jadian dari US? Cammmm Sialll... going to rate Sumolah kat yahoo now... jom..jom..jom...

here the link:

http://malaysia.movies.yahoo.com/Sumolah/movie/14028/

Anonymous said...

dear abg afdlin.. kami student ipts tgh final exam skarang ni.. timing x baik laa.. :( tp kami akn cube support jgk.. chaiyokk..

Anonymous said...

ada org tanak tgk sbb awie...
as aku sendiri pun mcm maleh nak tgk sbb ada awie....

tapi dah hubby ajak tengok pegi gak le...

ermmm if u baca cari punya forum, ramai forummers blame coz awie diaorg tak tgk

flush said...

sy x tgk lg..
tapi lps baca comment ni, rasa nak pegi tgk plak..
nape x allocate budget buat promo kat tv..

Anonymous said...

I saw Sumo Lah's trailer on 8Tv Quicky last sunday.Trailer has still shown that "Coming Soon"
Why?

eLregina said...

uwaaa!!! ckp la kat diorg jgn tarik lagi...aku nak pi tgk lagi ni....

gf lama said...

Hi Lin,

Shidah dah tgk last friday...mmg best giler......lawak dari mula sampai habis......sakit2 perut tahan gelak.....mmg menjadi ler filem ni....maybe this friday g tgk lagi ngan famili ler pulak....anyway tahniah yer Lin...

Artis Glamer Web Magazine said...

Bro Afdlin, will push more promo in my blog. Hang on there buddy. Things will be better next week. Believe me. Hang on there. Will push yr show to the maximum!! U can count on us!!!!

I will do my part.

asmady said...

Assalamualaikum.Bro.Afdlin.sy dah tgk filem Sumolah.kat Mines.it's the best film from u since Buli.And from what I see, mmg x penuh panggung waktu tu.sy rasa mungkin psl filem Spider-man ni yg memberi kesan kepada sambutan filem ni.walaupun mmg filem SumoLah ni amat bagus, tp audience memilih utk beli tiket for Spider-Man.mgkn diorang pikir, filem SumoLah boleh tgk lepas ni,dlm CD dan mereka x nak lepaskan peluang jd antara org pertama yg tgk citer org baju biru merah tu.Itu pandangan saya lah.Anyway, from my point of view.you're the next P.Ramlee!!!Adiosss

fadzsha9@yahoo.com said...

Abg Afdlin,
i'm one of ur silent reader and peminat setia abg.i never miss to watch all ur movies. but sad to say, saya kecewa sikit la bang.. agak kecewa..bagi saya "Buli" and "Baik nyer Cilok" paling best. saya tgk "Sumolah" the 1st day of the show. and i do fall asleep at certain scene. and i ask my friend, she admit it too.. my friend yg tgk "Baik nyer Cilok" sampai 4 kali kat wayang buleh punkata "sumolah" agak kureng skit. sedih la bang.. even time tu pawagam pun kosong. and kat klcc takder pun tayang on 10hb tuh..even 11hb pun takder lagik.
anyway, "sumolah" ok la jugak..ada pengajaran. cuma saya confuse pasal tiap kali dialog siti dgn ramlee, mcm tak der related jawapan perbualannyer (nak2 masa diorang jumpa kat blakang kedai time ramlee buat silangkata tuh.. abg paham ak apa sy cakap ni?) takper la abang.. saya akan tunggu lagik next2 filem abg.. good luck!!

Anonymous said...

bro..gua mmg respek kat lu..wa follow semua hasil seni lu..tapi wa rasa cukup la lu mengeksploitasikan keboroian dan kegemukan lu kat dlm filem..sebelum org boring...good luck bro!

epoque said...

baru aje lepas tgk tadi dgn tunang aku..satu hasil kerja yang sememangnya best..tak penat 3 jam duduk dlm panggung tuh..NICE JOB! omedetou afdlin kun

Mr said...

bro...gua dh lama menanti cite sumo lah...bagi gua ni hasil keje lu yg terbaik...good job... dan gua dh pon uarkan sumo lah kat web yg ramai kaki tenet lepak

Az AZ said...

an interesting combination of art, cultre, enrtainment and branding.

my review in my blog made a couple of friends and family members went to catch the show tonight so i really hope the show can stay longer in the screen...

also bad timing la... orng suka tgk hero pakai spider-suit terbang sana sini dr tgk hero pakai cawat sumo... :)

go watch everyone..support the movie... Kuasa Di Tangan Anda

Mr. Right said...

Bro,
Aku dah ambil tindakan nekad dengan spam email orang merayu dorg tgk Sumolah. Hahahhaa.. aku copy and paste posting lu ini and hantar ke 500+ email address yang ada dalam simpanan aku. Hopefully during these 2 days orang akan buka email tu and forward to their frens. Kalau at least 10% yang terpengaruh dgn email aku ada la beberapa ratus org pergi tgk... AHhahaa..

- aku dah review Sumolah kat blog
- aku dah kempen kat budak2 ofis
- kempen kat semua member2
- aku dah send message kat semua dalam YM list
- dah rate kat Yahoo! Movie
- aku dah bagitau Yasmin's fans kat blog dia

and tadi aku dah ambil risiko email address kena gantung sebab spam email orang. Itu je aku boleh buat..

all the best..!

Lucifer said...

Bro ,

Already watched d movie...

NICELY DONE!!!

Keep up d good work...

To all the kodokians outhere do

keep on supporting Bro.Afdlin...


NOKOTTA! NOKKOTA! NOKOTTA!

idzuan said...

bruvva Alf..

big shout 2yah...
makin menjadik...

this story bt frikkin Cinema Operators are like membingit kan telinga dan mendidihkan hawa nafas yang tak terhingga... dahler music distributors cam siott tak abis2.. radio station makin susah nak penetrate.. kat mana2 jer ada stupid bureaucracy tak abis2.. ingat kat sklah jek ada...

i feel U bro..
here;s wishing that the days of our own cineplex can stand proud by itself.. without the need to even play anything frakkin TGV or any o dem suckers for RM plays..

we play our own..
we get our own crowd..

zan said...

Wa dah tengok hari tu chip..
Maser lu orang turun TGV Bukit Raja..
Siap amik gambar lu lagi..
Cerita sempoi chip..idea baru
Mesej "makan dalam" punya..
Lain dari cerita2 yang ada dalam M'sia ni..Duration pun panjang..
Puas hati..
kasi upload la soundtrack sumolah chip..

EyesOfNabil said...

Afdlin,

Knp saya tak nampak promo trailer Sumolah ni kat tv??? Setakat iklan celcom yg kata dpt kuasa sumo dgn xpac tu selalu la dgr...tapi trailer sumolah yg bg glimpse/expectation utk penonton mcm kurang jeee.

Saya tau benda ni dah tayang pun sbb surf internet...harap tv mcm kurang je tayang trailer.

Suzie said...

Abang Kodok...

Suzie nih. Sorry lama tak masuk blog abang Kodok. Ok Ok....I'll organize a couple of friends to go watch Sumolah!

Kisses for your cute daughters!

Stay in touch ok.

Taiko said...

Dude,

Gua dah buat gerak gempur.. keep the momentum going.

Adam said...

KEPADA KODOKS ATAU SIAPA2 YG INGIN MENONTON SUMO-LAH SECARA PERCUMA (UNTUK HARI BIASA SAHAJA,WEEKEND TAKLEH)

SILA MSG SAYA YM! - xbadlishan
email : xbadlishan@yahoo.com

Tiket anda akan disponsor!!!! Sila msg..sapa cepat dia dapat!!!!

Adam said...

LUPA NAK CAKAP:

DI MELAKA SAHAJA TAU!

THANX

circumstance said...

saya duk kat kelantan mana ada panggun.. knp x jual je filem ni dlm website.. trus saya bleh download je..
nak saya promo tak film ni kat my blog...

Iryani said...

no wonder lah kat tempat wayang semalam the scheduling for sumolah cam skit jerrrrrr timing..
pindah thailand? drastik nyer abg afdlin nie..well if u decided to do that..then come visit me in bangkok..heheheh..my mom is one of ur greatest fann..

Anonymous said...

Chip, 26hb abis exam, baru leh tgk kot. Appeal kat GSC jgn tarik filem sumo lagi. kalau tarik gak wa dtg gi sumo ngan diorang

Red Raven said...

I watched the movie on the 2nd day. I love the movie dude. The best so far from you. I do hope to see more of your work..so I am gonna make sure ppl go watch the movie. Ppl just have to stop watch Spidey crying on the screen and watched some macho man doing battle...NOKOTTA! NOKKOTA! NOKOTTA!

debikdebuk said...

Aku dah buat promo untuk ko. Don wori...

lily said...

gua paling suka sumolah masa scene lawak angelina jolie yang "brad who??" tu. lame gila gua gelak beb..haha.

keep up the good work bro! siapa tak tengok sumolah dia loser woohoohoooo

Anonymous said...

its nice story...i watch when the opening time.. mmg lawak..!!!

Anonymous said...

filem ok tapi promo brg2 celcom n ogawa terlebih lah sangat. kurangkan lah

Anonymous said...

apsal ko kata boring? story sket

Anonymous said...

aku heran dgn celcom ni..si afdlin promote celcom dgn ogawa kemain lg dlm filem dia tp celcom promote filem adlin macamana??? iklan pun skali skala jek macam wat2 syarat jek..ogawa pun tak promote gak! ko kena tipu ke cif?

touch-me-not said...

That's so true! like what eyesofnabil says, you dont get to see the sumolah trailer on tv!!! Afdlin dont give up!! We're all rooting for you!

Anonymous said...

My Japanese friends love to Sumo Lah. This Movie Quite different
from others.It's developed Malaysian movie.

blurry said...

dah...

Adam said...

Ok, saya ngan beberapa orang kawan memnonton ptg tadi..tiket ditaja oleh saya..hua hua..sapa nk tgk free SUMO-lah di Melaka, sila contact saya..dh bg dh address email ngan ym kat atas nun..sila cepat..first come first serve...kalau tak support..sapa lg nk support oits...mmg best...lg best dari buli,buli balik....

bersemangat pn ada gak..hua2...

JM said...

BARU TGK HARI AHAD ARI TU..BES GILAK... KALAU BOLEH GELAK GULING2 ATEH LANTAI TU DAH GELAK2 DAH... DAH BG TAU KAT BLOG DAN KAWAN2 SOH TGK CTER NI.. DAN RAMAI KENGKAWN YG DAH TGK.. SUME KATE BESS..

JM said...

LUPA NAK CAKAP

SYABAS ABG AFDLIN... WA CAYA SAMA LU BRO...

Anonymous said...

Hey my friend,

This is Nut from Brave's the movies..I writting these words from Bangkok. I wish my words make u feel better and comeback to shoot Brave with the happiness in June.

It's surely I support you to fight for your son(Sumolah).Take him back for ur fan.And kick somebody off who made shit..

You're never walk and drink alone....


Nut nualpang
nualpang@yahoo.com

Anonymous said...

frankly said, i prefered baik punya cilok...
the lawak burst my tears...
but, i can see so much effort in sumolah..
the plot kemas gile...
and, i never seen, malay movies had a very climax ending like sumolah...
satu panggung suspen in the competition scene which was rarely happend kat filem2 melayu...

Anonymous said...

Just watched the movie tonite at klcc...the whole place was packd!! The movie is not only funny but has a great message and lots of heart! GOOD WORK! and good luck for the future..hope u keep entertaining the malaysian public.
AFDLINfan

-Sitti- said...

Abg adflin, is the movie cmg to S'pore? I really nak tgk...plus I thnk I saw Gurmit Singh kan?? Dektu pun satu lepak punye geng...

But normally S'pore tunjuk cerita melayu lambat setapak....Perhaps we cld drop by JB.

Anonymous said...

Hi,

just watched sumo-lah just now with my sis in queensbay penang, i'm so dissapointed that me and my sister were the only chinese in the halfly filled cinema. (Even the ticket seller was shocked that i wanted to buy 2 tickets for sumolah ... wat the hell)

The story and moral of the story is really good ! i really recommend this movie to everyone !!!!!!! and i'll recommend it to the ppl in my company ^^

Syazalia said...
This comment has been removed by the author.
moncherie said...

Watched it.
GREAT movie.
Already write SUMOlah review in my blog.
Not enough teaser (u know, to t.e.a.s.e. ppl so they feel like
watch-Afdlin-or-die-sort-of-thing).
Will promote to families and friends coz I like your works and I don't want you to move to Thailand.. of course.

Anonymous said...

as usual, afdlin wat aku fikir dalam-dalam. Sumting hidden yg bisa gegar kepala kasi gegar kepala....'it is always about our own talent and abilities"

...thanks for sharing the great ideas on how we should appreciate ourselves. yg plg menarik tgk pn kartina aziz dgn 'stongan'nya ^_^ V

terus berkarya afdlin :)

cik-zura said...

elo chip.. dah tgk dah sumolah ni minggu lps kt klcc.. full house!! terperanjat gak la bila kata tak ramai org pi tgk.. anyway.. memang kelakar la cite nih. mmg tak sesuai la utk couple yg baru nak kenal2 atau yg baru nk blind date. sbb kelakar tahap gelak tak cover punya.. hahahaha.. full star la utk pilem nih. syabas chip..

Adam said...

aa...kodok2 sekalian!!!

apa nama lagu yg waktu diorang gi jepun tu....ala..lagu rap jepun tu...wa nak cari laaaa

diamante said...

best la sumolah...mmg nk pecah perut gelak..ilang ngantuk2 b4 masuk panggung tuh...

saya sangat minat cite afdlin...

Anonymous said...

You win some, you lose some. Looks to me, you're not so good at losing. Sore loser actually. Have fun in Cannes....hmmm;

Anonymous said...

tu lah, yg pi head to head ngan summer blockbuster apsal. tak reti reti reti ka? logik kan tu, org melayu suka spidey lebih dari tengok org melayu pakai cawat. itu pun cawat sumo tak ori. sebab kalau pakai cawat ori sure censorboard tak pass scene korang punya behind yang gerenti kalau tengok pengsan... this you sure tau kan? entah lah...alahai cip. tengok cermin dulu ler, analyse betul betul baru cakap yek? anyway, have fun in cannes...

Syazana said...

afdlin!!!!! sgt best ok Sumolah. Membuka mata dan minda. love it, love it! :)

Anonymous said...

AFDLIIN...CHIP...

Sumolah amat mengecewakan...bro...i luv all ur movie..except SUMOLAH... perkataan LAH itu menjadikan boleh jeLAH....izzit b coz it adaptasi dari novel? Da content ok...it just tat da story not enteresting and dialog!! gosh meleret...bukak buku motivasi ke? Just be urself bro....lu bukan orang jepun...create ur own budaya...But still me support ur movie... BULI BALIK N BAIK PUNYA CILOK STILL DA BEST COZ IT ORIGINALITY...SIGN OUT.. PeAr

Anonymous said...

alo.
afdlin!
wa pon agak dissapointed la dgn filem sumolah.
jln cerite meleret, borink.
plus ade dialog2 yg agak tergantung.
gwa rase filem baik punye cilok dgn buli balik lagi mantep!!
plus bnyk sgt sponsor nye iklan yg mencacatkn perjalanan filem tu. damn.
its ok, next time improve lg k?
wa mmg saport lu la mat bunchit aka afdlin shauki!
yehaaa!

Anonymous said...

dear afdlin,

i thought sumolah was really funny. i especially liked the bit where the weirdo with the mohawk got pinched and said something like 'is it weird that it felt good?' me and me friend laughed like nobody's business...unfortunately, we were the only two people in the cinema who laughed at that joke.

i agree that the advertising went a bit way over the top and the acting can be quite stiff. but all in all it was a good movie.

just to let you know, i was disappointed with pirates of the caribbean AND spiderman 3 (and i'm not the only one)..i laughed more watching sumolah!

Pitt said...

instead of tengok cerita Lanon Karibean, gua telah menyapot filim tempatan dgn membawe due org rakan berbangse cine dan seorang rakan melayu menonton Sumolah!

best woi.kawan cine aku yg tepakse keluar wayang untuk mengambil girlfren beliau balik kerje dan tak dapat menonton sampai abis nak ajak aku tengok semula.

akan aku sebarkan kelazatan cerita ni kepada semua.gudlak la encik.

AM said...

alamak alamak belum berkesemaptan untuk menonton!!! I feel bad!!!

Azman said...

AFDLIN!!! NGKO GEMOK!!

Ok now that I have your attention (which I badly need. 108 comments ngko. Mana orang nak perasan), gua memang nak tengok SUMO-lah. Tapi memandangkan gua amat sibuk dengan kerja, hanya late night show aje yang mampu pergi tengok.

Gua buat plan dengan 4 orang member nak gi tengok SUMO-lah kat TGV Seremban 2. Tengok iklan kat paper, ada show 11.40 malam. Ok, set.

Tapi gua terkilan. Sampai je kat panggung, diorang cakap show dah cancel. Tak ramai beli tiket. Gua memang sedih.

Next week pulak, SUMO-lah dah takde dalam list of shows. Dah kena ganti dengan Shrek the Third. Gua memang shahdu.

Bersalah pun ada, pasal Pirates dengan Spiderman sempat tengok, tapi bukan SUMO-lah. Gua patut support lu punya filem. Apakan daya. Gua dah try.

So I hereby make a promise. Kalau lu release DVD or VCD ke, gua akan beli yang original, as a show of my support. Nak show support lagi, kalau gua jumpa orang beli yang pirated punya, gua kasi pelempang satu kat mamat tu.

OK bro Afdlin. Keep up the good work. Gua akan terus support lu.

jonipohmali said...

yo bro afdlin, apsal release muvi time dekat2 jek ngan POTC and Shrek3?
kitaorg ni bleh tgk skali jek dalam sebulan di atas sebab2 masa dan kemungkinan kewangan, pastu, banyak org cakap, 'buat ape tgk citer melayu?baik tgk omputih nnt raya kuar kat tv astro' so ape komen bro?

leila iskandar said...

ocean's 13 is such an eye candy! afdlin tumpang promo, anyone looking for plus size clothing cheap ones and perfume do drop by my fotopages http://wanaka.fotopages.com xxx

Anonymous said...

1.kureng la afdlin Sumolah tu.
adakah itu filem syok sendiri?
masa scene kat jepun tu tak nampak mcm jepun pun. lagi satu jepun ni bangsa penjajah, kenapa nak mengagungkan bangsa mereka? kita kan byk sukan sendiri. ketengahkan permainan2 melayu tradisional kita. daripada situ kita boleh promote M'sia ke negara luar.

2.aku paham kau nak buat lain dari yang lain, tapi sorry to say, tak menjadilah!

3.iklan sponsor terlalu banyak, naik menyampah pulak.

4.lagi satu poster design movie m'sia ni apsal crowded sgt eh? bersepah! buat simple2 sudah, tak perlu nak letak semua pelakon dlm poster. dah macam design cina "jinjang" pulak!

5.aku suka ko & gurmit berlakon, korang mmg kelakar. (time ko ckp "pokemon" aku ingat kau nak ckp "p*****k". haha...) tapi yang kantoi watak budak si "Kodok" tu. takde ke budak lain? ikut skrip sangat.

6.mungkin lagi satu sebab Sumolah tak laku pasal byk mov keluar at the same time. Spiderman,POC3 etc.
mmg terbiar lah film kau tu. siapa nak tgk mov melayu skrg? film melayu yang boleh pergi jauh skrg Yasmin Ahmad je.

7.pls don't waste ur money buat film bukan2. first time aku dgr title "sumolah" dan tgk poster, aku boleh agak ni cerita lawak bodoh. mmg tak boleh pergi jauh. that's all. u hv to face this. sbb aku sudah melihatnya.

8.kadang2 aku rasa sedih bila ada org yg bangun keluar panggung bila Sumolah halfway ditayangkan. kalau kau lihatnya sendiri pasti kecewa sedikit. tapi inilah dinamakan satu pelaburan. tak cuba tak tau kan. wish u luck afdlin! aku tau kau boleh buat yg terbaik drp ini.
itu sajalah kritikan aku.