Pelikat Pants Designer

Pelikat Pants Designer
Number 1 Pelikat Pants Maker in the World!

Thursday, May 10, 2007

SUMOlah Dibuka Hari Ini di serata Malaya termasuk Brunei! Yeahooo!!!! Kasi Peccaahhhhhhh laaa!



I'm on my bed listening to 'dewi' from dewa 19's kerajaan cinta - which i think is a great frakking song!! - sambil berblogging kepada anda semua. Gua terasa macam nak mencuci kepala hotak gua sikit pagi ni. Setelah bekerja tak berhenti selama lebih enam bulan, ianya sesuatu yang melegakan untuk akhir sekali berdepan dengan laptop gua. I get to do a brief brain purge. which i forgot was the reason i started blogging in the first place.

On a tangent - My two daughters are the cutest in the world. bar none.

Bagai menunggu anak pertama dilahirkan, akhirnya sumo berjaya memasuki pawagam dan mula mengorak langkahnya bertemu dengan semua penonton yang sudah lama menanti. After so much drama, i am finally feeling at peace after the initial screenings for the press and the gala night (which was not without incident but i always believe in the saYing "What doesn't kill you will make you stronger!!") which i think went rather well.

I can't really do a review of my own movie but i can give you a review of the reactions after the movie. Except for those people who chowed earlier either because they takut to tell me what they felt about the movie, the ones that were left behind were abuzz, there was an excitement in their voices as they voiced to me how they loved SUMOlah. I think the best comment i received on the night was that SUMOlah was the most honest movie that they've seen in years and they were into Ramlee's journey.

There were other flattering comments as well, but i tend to take things with a grain of salt because as we know people can say a lot of things , we wish that they were all true, but you are prepared for those who aren't.

Kepada all my fans and friends (and also curious onlookers) Thank you for being patient with us all this while and now we present to you our hard work, blood , tear, sweat and more sweat , our baby yang walaupun tidak sempurna, kerana kesempurnaan hanya berada pada tuhan, mempunyai satu misi besar dan saya jamin amat menghiburkan.
SUMOlah!

The fate of this movie is now in your hands.

THANK YOU FOR ALL YOUR SUPPORT. TERIMA KASIH BEBANYAK ATAS SOKONGAN ANDA.

AFDLIN SHAUKI

44 comments:

wanfuad said...

tahniah dan tak sabar nak tgk.
power to the people;

Jalal said...

cip,

lu dah baca ke pasal event lu kat hmetro hari ni (10.5.2007) pasal orang tertentu sahaja yang leh masuk. cip menarik gak cite tu tapi gua rasalah kan lu mesti tak tau apa-apa hal tentang tu kot. anyway gua harap Sumo-Lah boleh kasi pecah panggung la. Kalo tak penaja lu marah kot hehehe.

GudLuck Cip.

p.s. jadi ke buat flashmob monday ni.

Anonymous said...

btol ke sumalah masok panggung jepun?? kalau btol agak2 bl nk sampai sini..da xsabar nk tgk ni...

^kodok jepun^

touch-me-not said...

wahhhhh coolies!!! I shall start my campaign to promote sumolah in brunei!!! Serious!! I know it'll be a damn good one :)

cheif... no answer yet on whether or not it is possible to get an autograph...?

Izzudin said...

kurangnya promosi Sumolah di televisyen menyebabkan terlalu ramai orang tak tau yang Sumolah kuar harini. Kalau nanti Sumolah berjaya mendapat kutipan yang tinggi, sebenarnya Sumolah boleh mendapatkan kutipan yang lebih tinggi jika cukup promosi di tv. Tapi rasanya kutipan Sumolah akan jadi macam kutipan filem2 seperti buli dan buli balik sahaja.

ayako-chan said...

tak sabar nak tgk...huhuhu... nak tgk weekend penuh.. amik 1/2day lah.. ahahahahahha... :P

ontahsapo said...

tak sesabor nak nengok sumolah ni, eh chip mano nak dapek cawat sumo tu, den cam teringin la...!!!!!

ezann said...

OMG Afdlin. Apa ni??????? Its one fantatstic movie lah.. ha see..sampai typo lagi.

Im gona do my review on my own blog. I, for sure, wont watch it once or twice...even ten times I won't get bored. Can't wait to meet the people behind sumolah. Hopefully I can meet your princesses as well.

A big round of applause to you, C, and the rest of the team. Salutations!!! The best director in the making ;)

DefMafia said...

gua baru tgk sumolah tadik...lu mmg POWER la beb!! gua ketawe smpai x larat nk tarik nafas balik!! hahahah...KUDOS!!

terang bersuluh said...

SumoLah best gila..dah layan td.ada style lah!

atoy-fuzy said...

salam bro,
wow...meluak2 semangat kitaorg nak tgk yr baby, SUMOlah. bawak dtg DC...kasik gegar satu DC!!!

Zul said...

very very impressed.. zul baru tgk sumolah kat jusco seremban td.. mmg bestt.. honestly, i mmg tergelak tak ingat then ade satu part buat i sedih nak nangis.. serius cerita nih macam rojak yg sangat sedap.. u berjaya main2kan perasaan gua bro.. respect lu..

xBrain said...

mmg lu kodok yang paling gempak lah bro

http://xbrain.wordpress.com

Anonymous said...

Afdlin, I jadi antara orang yang pertama menonton filem u semalam di Berjaya Times Square. Sepanjang jalan cerita tu i memang keras punggong la takde berganjak dr tempat duduk.
Very Exciting. Kelakar. Sedih. Yg penting banyak mesej. I paling suka part bila you marah kat Gummit Singh tu u sebut "Pokemon punya Dragon ball"..wakakakakak..i tell you the whole audience smlm memang best. Gelak sampai pecah perot. Dan i bagi 5 bintang untuk casting you yang terrer ckp bahasa Jepun..! Awie yang memang dah terer wat kelakar..wakakakakaak...i nak gi tengok lagi hari ni insyaallah. Tak puas rasanya tengok skali. Tahniah Afdlin! I rasa kalau filem ni ditayangkan di Jepun pun orang Jepun akan bangga dgn filem ni. Huuhuuhu....i doakan u suksess dan buat filem yg best2 lagi tau!!

Anonymous said...

huhuhu...afdlin, lupa la i nak tulis tadi..audience yang tengok filem u semalam memang jenis yang kepala sengal la..jenis ketawa kuat2 (sama cam i gak!)..tapi joke tu u semua jenis kontemporary la..kalau ajak makcik2 tengok sure derang blurr tak faham punyer..huhuhu..anyway, i memang tak pernah miss tengok filem u dari yang 1st sampai lah skrang! Biasanya i tengok movie kat Mid valley, tapi i pikir sure ramai kat situ i lari lah pegi berjaya times square tu..I doakan filem u box office lebih dari 6 juta leh lawan Jangan Pandang Belakang tuh! Insyallahh!!...I nak letak komen kat blog i pasal filem u dan ajak kengkawan i serbu panggung this weekend! Best! BEst! Best sangattt!!

posted by MeduSSa (YM id : jin_toncetku@yahoo.com)

Anonymous said...

Watch the movie last night at KLCC, it was grrreat!!!

Jim

Anonymous said...

Bro Afdlin,

Watched the movie yesterday at MidV, i tot ramai org berderet nak tgk, ye ye lah dok booking online but when i reached there tak ramai pun, and the cinema only half full..org keje or org tak tau sumo lah dah kuar? anyway, i agree with other blogger who said, sumolah needs more TV promotion so that sumo lah can kasi GEGAR panggung!
anyway, KUDOS to bro adflin cos the movie is just swell!!!!!! i love AKIRA in the movie..tak sangka Gurmit nie kire good looking gak yee..heh heh heh..kim salam kat dia bro!!! :)

Anonymous said...

semalam tak ramai sbb promo kurang kat tv rasanya. pastu hari keje lak tu. ko tunggu mlm ni takpun weekend ni gerenti berulat orang datang!

NAKUTTO!!!!


MeduSSa

Nuppy said...

Setelah berbulan menunggu Sumolah di pawagam, akhirnya semalam bermula tayangannya dan aku dan wife aku sepantas kilat terus menontonnya malam tadi. Sumolah is by far is the best Afdlin's work ever. Mungkin dia dah banyak belajar dari kesilapan2 filem dia yg lepas dan aku rasa dia banyak perbaiki kesilapan tu dalam filem ini. Garapannya lebih kemas kali ini. Pemilihan casting nya cukup menarik. Heroin filem ini dari Thailand, Inthira Charoenpura, watak antagonistnya, Gurmit Singh (Phua Chu Kang) dari Singapore, co-directornya dari Jepun dan keseluruhannya membuatkan filem ini bagaikan sebuah filem usahasama Malaysia, Jepun, Thailand dan Singapore and it blends nicely. Mungkin cerita ini seakan ada pengaruh dari filem-filem seperti Karate Kid, Mighty Ducks, Dodgeball atau Cool Runnings atau sekurang-kurangnya mesej nya seakan akan seperti filem2 yang aku mention tu. Jarang sekali aku rasa sesuatu mesej dalam filem Melayu sampai kepada penonton tapi untuk Sumolah mesej itu memang sampai kepada penonton atau setidak tidaknya kepada aku.

Kalau aku kecewa dengan Buli Balik sebelum ni, tetapi kali ini aku kembali enjoy dengan lawak2 dalam Sumolah. Macam biasa, lawak-lawak camni memang lawak Adlin. Hinggakan ada satu scene yang buat kan aku tak berhenti gelak walaupun penonton lain dah berhenti. Banyak juga dialog-dialog selamba dia yg mampu mengundang tawa penonton. Kalau korang penah enjoy dengan Phua Chu Kang, mungkin korang tak sangka karakter antagonis dia dlam filem ni di jayakan dengan baik sekali oleh Gurmit Singh. As for Awie sebagai Harris and Radhi Khalid sebagai Andy, karakter dorang agak kurang menyerlah kali ni. Cuma aku tak suka betul couple2 utk dua karakter ni. Sorang jadi awek Harris bernama Misha dan sorang lagi wife Andy yang karakter dia muncul secara tiba-tiba di pertandingan sumo. Macam lari tune la bila tgk 2 orang minah ni.. tak tau la kenapa.. Kalau takde pun takpe.. bukan penting pun.

Jarang sangat aku berpuas hati dengan ending2 filem Melayu tetapi Sumolah berjaya dengan scene klimaks nya iaitu di pertandingan sumo ini. Di sini yang aku katakan garapannya agak kemas kerana suntingannya dan music score nya yang membuat kan aku tak bosan seperti mana aku rasakan masa tonton Baik Punya Cilok. Di tambah lagi dengan pengulas sukan, Hasbullah Awang yang mengulas pertandingan ini berjaya menambahkan debaran menonton perlawanan sumo itu. (Ulasan tu secara voice over sahaja.. Mungkin akan lebih menarik kalau ada scene dia sendiri muncul dalam pertandingan tu).

Ada juga yang aku terasa beberapa scene yang mendatar dan sedikit dragging tapi yang paling aku tak suka sekali dalam filem ni ialah kemunculan penaja-penaja filem ni yang terlalu kerap! Celcom dan Ogawa adalah penaja utama filem ini. Aku rasa cara kemunculan penaja ini dalam scene perlu di lakukan dengan lebih kreatif without annoying the viewers. Bayangkan sekumpulan model memegang banner Celcom mengelilingi gelanggang sumo tu sampai 2 kali. Tambah pulak ada la penonton dalam pertandingan tu mengibar ngibar banner Ogawa dalam pertandingan sumo tu! I was like.. apa kena mengena lak dgn pertandingan sumo tu? Annoyed gila siot..

Overall, filem ni berjaya menghiburkan aku.. dan aku pasti filem ni mampu menghiburkan korang jugak. Ini hasil kerja Afdlin yang terbaik setakat ini.. Toksah lah asik reti nak kutuk je.. mana yg bagus tu boleh gak support. Filem2 US tu pun bukannya hebat sangat pun..

Memorable quote: Pokemon punya DragonBall!

mrs_fitry said...

fuh smua reply mmcm best gila..
tensen nyee coz nxt week br leh layan sumolah..
weekend ni my hubby keja laa..

BaggieSue said...

Hey Afdlin, like before , I really love ur movie, easy to understand, has great sense of humor, reflected our true colours, honest, and most importantly I love the moral behind the story. I watch it last nite and man, I wanna thank you for making me laugh so hard and let my stress out. It worth every single cent I spent on the ticket and I mite watch it again.Who says that Malaysian cant make good movie. U prove it bro! Keep it coming ya! Love you aflin!

Anonymous said...

hmmm..setuju dgn komen nuppy tu. watak misha dgn awek sorang lagi tu kalo takde pun takpe. Aku setuju gak dengan komen pasal celcom dan ogawa tu. quite annoying. Tp since aku suke movie ni so maybe aku put aside la bab bawak banner celcom 2x tuh. tp pelakon nangnak si inthira tu pada aku kurang facial expression la. macam kekok pun ada macam flat pun ada. xtau lah kalau aku yg perasan. Muka dia xde melambangkan mix jepun dan melayu. maybe next time kalau ada filem gini, leh la carik muker yg betul2 mix. watak honda-san masa muder tu, kalau ikut filem hollywood derang akan carik yg betul2 seiras karekter asal kan, tp kat dlm filem ni honda-san masa muda tu x berapa nak rupa patrick teoh tu. xpelah. aku leh maafkan benda2 kecik cam gini. yes, dialog2 tu memang style adflin. Pukemon nyer dragonball! hahahahaahah...kalau macik2 mungkin tak faham kot!

MeduSSa

Anonymous said...

lg satu, aku suka mesej filem ni tentang orang2 jepun ni. tegas, penuh disiplin jauh berbanding dgn org2 malaysia. tp bila bab tolak-ansur dan budi bahasa tu (masa babak gengster2 nak amik premis si honda ni) memang orang2 kita akan menang.bagus sangat mesej ni afdlin!

Medussa

Anonymous said...

i dh tgk sumolah smalam. memang selama ni asyik tertunggu2 tayangan crita ni. so, overall i blh bagi 4 star utk keseluruhan crita ni sbb lain dr movie malaysia yg slalu dibuat. however, utk watak ramlee (afdlin) and akira (gurmit sigh) i bg 5 star. you 2 mmg pandai bw watak. style akira yg serius n mcm jahat tu mmg best. x nmpk langsung gaya pck dia tu n lg, style rambut dia tu mmg cantik hrs dipuji (tiba2 nmpk ensem sikit dia tu! ahaha).

i setuju ngan komen nuppy pasal promosi celcom n ogawa yg mcm berlebih2 ditonjolkan wpun i tau la diaorg tu penaja utama tp...perlu ke byk sgt tunjuk sampai muak den nengoknye! ups.. gomenazai afdlin terlebih kutuk!lg, i x berapa suka dgn watak siti sbb maybe dia terlalu concentrate nak hafal dialog ke apa sampai kdg2 rasa cam memek muka n percakapan lintang-pukang ntah ke mana2 perginya.

last skali, i hope afdlin akan lebih success lepas ni dan dpt hslkan filem2 yg menarik camni lg.
ganbatte afdlin san!

-nlyzluiz-

Nuppy said...

Agaknya masa sign agreement dgn penaja2 tu, dorang mintak afdlin masukkan scene2 penaja tu sebanyak 20 kali.. kalau tak dorang takmo taja.. tak gitu?

Neoyee said...

Cip Kodok,

Wa dah nonton movie ini dgn jayanya di KLCC, walopun wa x membooking seat,tp wa berjaye jugak dapat seat tuh..demi tamakkan cite 1st day screening ini movie. Keseluruhannye, wa berjaya menghilangkan tekanan kerja wa dgn ketawa terbahak2 nak plak dengan dialog slamber dia tuh..huh, baru laa tau satu bende.. orang sumo nih kalo kene gaya angle amik gamba diorang..seksi jugak eeh? whahahaahahah!!!!!

Anonymous said...

nuppy : agaknya la aku pun rasa gitu kot? afdlin je leh jawab bab yang nih.

neoyee : aah seksi..ada satu scene tu aku rasa dah macam nak ternampak dah tempat terlampau derang tuh..wakakakkaakaka...apa2 pun aku tetap rasa afdlin seksi dengan cawat tuh! :P

Med

mas said...

bro!..i giv u my standing ovation for this marvellous artwork of urs...cayalah bro!..

satu karya yang penuh dengan gelak tawa jenaka namun tersisip dengan sentuhan budaya dan bangsa juge pengajaran dalam menempuh kehidupan..i laikkk!..aku tengok kt tgv mines semlm...3/4 full ar kot...but still happening gile...orang gelak non stop la bro..sampei ade certain dialog tuh telepas coz org dok sakan gelak tak abis2..huhu..last time aku gelak gile2 camtuh aku rase mase kekecik dlu kot...mase mule2 kenal citer2 klaka p.ramlee...lame tuhh...ahaha...and aku pecaye org akan tengok SUMOlah nih over and over and still akan ketawa sampei nak pecahh...ahaha...good job ar bro!..keep it up!...

Izzudin said...

arghh.. tak dpt nak tgk.. minggu dpn nak exam. takpe.. nanti den beli cd cetakkkk rrompapapapak

edzlin007 said...

saya dah tgk sumolah....mmg enjoy gilleerrr......syabas afdlin and team....

jimjim said...

syabas bro! *clap2* apa yang dilalui ramlee dalam sumolah patut doambil pengajaran oleh org2 melayu skrg..syabas2! cant wait for ur nex project

ezza erisa said...

wow...tengok movie ni semalam...
honestly...memang kelakar habis.

just done my review on my personal blog..bagi kaki wayang..ini movie wajib tonton punya! memang berbaloi!

go aflin go

http://erisar.blogspot.com

gaban said...

Best gilerrrr... Aku suka tengok. Satu kelainan untuk filem2 di Malaysia. Semua elemen yang cukup... Aku rasa memang best dan worth every penny that spent on this film....

Anonymous said...

For me this is the best malay movie ever.Tapi heran sangat sebab tak ramai orang tengok.I think kena promote lebih.Best sangat2.

CTeeNoMaYia said...

ok u r freaking hilarious. period.

Anonymous said...

askum..

I went to see sumo lah last saturday. wahoo!!! it was so funny n hilirious.. Keep up the good work.. Congrats.. nokkota!! :)
Frm brunei

Anonymous said...

bro afdlin,
camner ngan org2 yg dok kat obesi? kempunan nak tgk citer2 lu la bro..

eila said...

afdlin...i beg u!!!!tolonglah senaraikan lagu lagu dlm filem sumolah...i nak carik...i suke sgt lelagu dlm filem nie..pls...help me!!!!

MsZz said...

Afdlin!.. I havent watched ur movie Sumolah yet! Really looking forward to watch it soon..i kno it's been a week in the cinema..hopefully still showing by this weekend...been so busy wt work...didnt get the chances to go to the city... I saw the preview...it seems funny! No worries! Gonna watch it soon! Btw...I've been suggesting few people to read through this novel by Ramlee Awg mursyid "Hatiku di harajuku" <--probably u can think of making a movie for this bestseller novel!

G-`FerRo said...

.. we've watch SumoLah ... cool movie man ... it's an Afdlin's Funny type thingy ...

.... beautiful casts as well... esp. your "future-wife-to-be" .. thou she doesn't know it yet ... !

;)

Anonymous said...

copet la kuarkan citer baru...SOKONG AFDLIN...

Ville said...

... damn good movie ...

ninadewe said...

encik afdlin..ajak le sy belakon kat film encik..ade plan nk wt film lg x nie?xyah bayar mahal la..huhu..klo xpon ajak sy wt film..sy ade byk idea..ehehehe..
*bajet cun,bajet pandai n bajet paham pasal perfilman.. ;p



p/s. visit my blog
http://ninadewe.blogspot.com

taiko said...

aku respek spring la kt ko...

cayalah... hehe...

best2... mmg best...

jgn lupa promo blog aku