Pelikat Pants Designer

Pelikat Pants Designer
Number 1 Pelikat Pants Maker in the World!

Friday, December 23, 2005

BAIK PUNYA CILOK ROCKING AROUND MALAYSIA!!! Terima kasih kerana sokongan kodok-kodok semua!!!

Syukur Alhamdulillah!!!! setelah semalaman mengelabah macam tengilling terkena brandy (hmmmm.... macammana agaknya rupenya ek??).... i baru dapat tahu dari Producer i yang BAIK PUNYA CILOK full house all over MALAYSIA today!!!! dan kepada mereka yang bertanya, BPC opens in SINGAPORE and BRUNEI TODAY TOO!!!!!!.... GILA BABIIIIIIIIIII TONYOK!!!!

Gua betul-betul dengan all humility dan rasa rendah dirinya ingin berterimakasih kepada semua rakyat malaysia, no matter what race or religion u are for having the faith to go to the cinema and spend your hard earnt wages and duit pusaka arwah tok anda semua kat panggung untuk menonton BAIK PUNYA CILOK.

I really... really hope the momentum keeps on going and BAIK PUNYA CILOK becomes the monster MALAYSIAN movie of 2005. Ada satu cerita tu, satu family hampa tak dapat tengok BPC kerana ticket habis dan oleh sebab itu, TERPAKSA...TERPAKSA tau.... tengok KINGKONG. Gila tak GILA... selalu senarionya terbalik untuk MALAY MOVIES

To those of you who haven't watched BPC, please... please make a date with us at any of the cinemas near you because from the feedback that i have been getting... it is a movie u must not miss kalau you mencari something different in MALAY MOVIES.

Having said all that, i just wanna say that every film project for me is like school. I learn so much from each experience and will definitely try to make the next project better and i pray that god will always give me room to improve... so that i can keep giving u guys better and better stuff. Thank you again.

All my love and respect

Afdlin Shauki

108 comments:

mrkay said...

Huhu.. Congrats BRO & all production team!! Dont worry, ur FANS akan penuhkan panggung wayang.. i tak dpt gi tgk lagik sbb esok ade exam.. insyaAllah, malam esok kiterang pegi beramai2.. We all doakan utk u bro! ;-)

Najwa said...

congrats afdlin! kiter lum pi tgk lagik, nanti musti nk kna tgk gak. tgk cam kire2 filem melayu paling gempak tawun ni ler..! teruskan buat filem baaaaaaaaaiikkk punyer yek abg afdlin! wa caya sama lu... hehe

kid a said...

baru lepas tengok BPC...best gile babeng!!! keep up the good work!!!

miss DYnam!te said...

hey afdlin...would love to go and catch ur movie and i KNOW for a bloody fact that i won't b dissappointed but i'm not in msia at the mo so either kena tunggu balik msia or VCD/DVD kluar. i'm sure ur movie will kick ass! bila nak buat movie kat UK lak?

kamilah said...

penat pankreas gelak dalam panggung.. tak tahan.... seronot tahap dewa..

jaminan selepas menonton BPC: pipi kejang, hati riang

congrate and keep up the good work

Lizzam said...

Tak dapat tgk BPC dan terpaksa tgk King Kong? lepas ni peter jackson kena blaja cakap melayu utk memahami fenomena ini menakjubkan ini..

greena said...

the best character is awie. dari mamat jiwang from movies like sembilu lah, whatever lah to something different. tapi keseluruhan cerita memang best.

pyerudz said...

Nampaknye lu dah berjaya CILOK rakyat malaysia untuk menonton BAIK PUNYA CILOK. Gua caya lu!
See! I told you already life is great (sometimes..)
Esok lu cilok rakyat malaysia untuk filem SUMO-LAH pulak bro.

Jun said...

today is friday , a holy and blessed day , yet i dont care ..i still want to say "bloody hell , damnnn" .. i cant book a ticket till monday !! dey !! suma dah fully booked lah at my nearest place ..

yup chip !! tiket suma dah kena cilok ..baik punya !!

bottom line is " TAHNIAH!!"

alhamdulillah !!

WLady said...

Semlm KLCC full house for semua show...
Masa dlm cinema semlm, some of lines yg kelakar sampai tak dgr sebab org gelak, ketawa, menjerit giler kuat, especially part Na'a & Hans kt club tu. Kicking ass !! I believe some of Kelantanese (especially family yg dok depan I) yg ada dlm cinema semlm overwhelmed bila dgr their mother-tongue buat special appearance in your film. You rawk big time Chief!

Anonymous said...

cograts...smlm saya keje 1/2 day sbb nak tgk ur movie..anyway mmg best giler.tp yg tak bestnye ada lg org melayu yg cemek muka bila kite kata kite tgk filem melayu.peduli jek kat org tu, yg penting kita puas ati

mega said...

kami akan gegarkan panggung ini hari!!!!!

ppl believe in you as d "product" n "yr product".. (BULI, BPC, BULI BALIK, SUMO, LOS n FAUN n more n more to come)

ps: Bali Dancing Fish looks like dat meh??..

ayobkelubi said...

bang kodok.

soundtrack dia tak jual ker?.

anyway.BPC rocking!

u r the new generation of malaysian movie makers!.

go!

mega said...

N nak tambah lagi.... setelah agak lama memujuk kengkawan kita tgk malay movie (selama nie tgk sowang2)... AKHIRNYA (kini pasti...) mereka2 itu yg TIDAK PERNAH tgk malay movie akan tgk ngan kita mlm nie, n 3 ORG dr HANTU2 itu, akan tgk buat kali ke-2.. Ha!! lantak kau.. Semlm tgk, hari nie mau ikut lagi.. dan lagi, dan lagi...8 lagi...

AzurA said...

best..semalam dah nengok BPC..mase beli tiket tuh availability seat untuk this movie lagi sikit dari King Kong yang afdlin tengok first reel di Wayangkita..HAHHAkkZZ!! Tapi tak satu kerije plak ako nak explain n translate pade hubby mase tukang karut berceriter..Sampai oang kat seblah plak cakap " pasnin translate, cakap kuat sikit " hehheh..memang Afdlin best, ac pon best jugak hans and mat jiwang, awie.. You did bro...Congratulations !!!

AzurA said...

AND more than that..bagi memastikan koreng-koreng kat sinin tidak frust nak nengok BPC sebab tiket salu takder.. pergilah ke Galaxy AmPAng, MBO Cinema..cINEMA tuh byk org ta tau..so gegarkan kat sane..Akuniat bukan nak mengkayakan Cinema tuh..tapi niat nak menaikkan BPC ke first reel..hehehhehehz..Sound pon bagus sebab yerlah THX kan...

ChoCoLatEAdDicT said...

Cip! Million billion trillion congrats!! I watched BPC last night...full house!! And panggung tu punya gegar tak yah citer la...kingkong pun bole merajuk bawak diri kalau tgk camna semua org enjoy and having fun with BPC. Just that few sosek2 masa part Jerry gi jumpa Aben & Bob kat balai tu, polis tu kata kat Jerry, "ok awak ada 5 minit je"..but the scene seems so long sampai i heard people at my back said "kata tadi 5 minit je.."..hehe small things to be taken care of i think. And Na'a Murat...superb...never thought of hearing that 'kelantenglish'in a film! And i love the ending bila awie tangkap sayu dan jiwang mengenangkan nasib ikan tuh...ingatkan nak lepas!! Hampeh.. Apa2 pun congrats to all BPC cast, DIRECTOR, producer...and all crew..the film mmg menggeletek hati, buah pinggang, jantung dan semua organ2 dalaman..

-NUIN-

raudzah said...

Congrat Cheif Kodok!! I had fun last nite watching BPC!!giler babas sampai terbabas masuk keja pg ni..kuikuikui..BPC RAWK!!!!!!!

syed syahrul zarizi said...

Baguslah, cuma nak cadang. Suruh Hans, Awie & AC form boy band pastu buat lagu R&B jiwa2. Boleh jual. betol.

Kodok Hitmann said...

Whussup Cip!!! Just wanna ucapkan tahniah atas satu filem yg boleh kita sebagai org melayu berbangga. i'm really proud that ade org sanggup consider King Kong as second choice between ur movie. cayalah cip!!! As for me i'll will be watching it again very soon!! Keep up the good work, may Allah bless you and the rest of the insan terlibat dlm BPC.

queserasera said...

yeys.. tahniah~!! sy dh tgk BPC smlm..

saya suke jln cerita yang best tu. mmg malaysiana abis.. kudos to cip kodok :)

saya suke bila setiap kali flash back, ada gmbr hitam putih dan tok dalang nyanyi nyanyi tu, huhu..

saya suke bila bob wat latihan melepasi 'tembakan peluru' sambil tutup mata pastu tayar yg last terkena gak dia, pastu seme org gelak, ahahaha..

saya suke bila geng BPC gaduh pasal pagar uncle wong, ahaha..

saya suke bila bob pnggl wak dgn nama rosalinda dan paulina, tp salah, rupanya nama dia ialah betty, ahahaha...

saya suke bila aben mengambil kesempatan pada nazatul walhal peluru tu x kena pun kat dia, ahahaha..

saya suke byk sgt scene smp x larat la nk tulis byk², uhuhu..

saya mcm teringin nk gi pisa esok utk digi futsal sbb ada team BPC gak kan? tp entahla dpt p ke x..

keseluruhan saya bagi 4.5 bintang ! (0.5 bintang tu sbb aksi lawan² kat penghujung tu mcm lama sgt :P dan TGV tu la ampeh pusing filem tp takdak suara for about 10 minutes!)

thanks cip kodok kerana menghasilkan filem yang sgt menggembirakan hati penonton, pis~!!

aku dia said...

brother...

kodok2 sekalian since ur in the kodok's club tolong info mana mana panggung yang free dan agak lengang. bleh kita SERBUUUUU.

amin said...

Assalamualaikum Cip.. Pertama sekali saya nak ucapkan TAHNIAHHHHH setahniah tahniah tahniah tahniah tahniah..(berapa banyak tahniah daa...)Buat pertama kalinya dalam sejarah hidup saya tengok filem melayu sebanyak 2 kali. 1st masa pra-tonton dgn kodok2 kat Midvalley dan semalam tgk kat TGV 1 Utama. Punya la excited gilerrr sampai booking tiket sehari sebelum hari pembukaan.. Ternyata Cip telah berjaya membawa pembaharuan dalam filem melayu. Yang bestnya semalam bukannya orang melayu saja yg tengok, malah ada orang cina dan india yg tgk...(hitam ka, putih ka, hijau ka, kita semua orang malaysia...MALAYSIA BOLEHHH...) So TAHNIAHHHHHH sekali lagi buat CIP, teruskan usaha CIP, Insyaallah kami kodok2 sekelian alam akan menyokong CIP dr belakang (sokong je tau, takde buat benda lain kat belakang tu.....) Akhir kata Majulah sukan untuk negara... Adios Amigos, nandri, toceh mama...

rosnisa said...

Tahniah!!.....tak sabo lagi nak gi cinema nak tengok citer ni, last wik gi riverside cineplex besornya banner. Idup citer melayu, all the best ngan sumooo..

hayati said...

Salam tokey kodok. First of all, this is my first time reading ur blog( walaupun dah digembar gemburkan oleh all my frens selama nih) and baru hari nih tau pasal ur new movie tuh. Giler bunyi macam best nak mati.. Rasa nak tgk lepas baca ape sume orang lain cakap. Dun worry, i wont watch the pirated one. Tunggu balik mesia on the 9th, mule2 skalik mesti pegi tgk citer tokey kodok dulu. (Lepas makan nasi dagang.. and laksam and nasi kerabu.. and ayam percik.. ).. So.. harap2nyer movie nih best nak mati.. mati pun tak best macam movie nih!! Idup tokey kodok..

hdoong said...

hi queserasera. TGV mana u pergi yang takde bunyi? pukul berapa ye?

thx!!

batwoman said...

:( tak pat nak cilok gi tgk BPC sbb baby kecik gi.... tunggu arr DVD kuar nampaknyer huhu.... :(

Anonymous said...

Baik Punya Cilok Terbaikkk!!! Kelakar tahap cipan terbang!!! Afdlin!! U're the mannn.... five thumbs up for all the four of u as well as the production team.. U guys made it!!! Da BomBBB!!!

Anonymous said...

Cayalah bang...Baik punya Cilok memang best tahap tenuk tersungkoq kata orang Perlis.Walaupun tempat kami banjir dah tu ..tak dak panggung wayang..kami tetap pi gak tengok BPC..tak rugi walau seluaq basah sampai pusat..cayalah

dealwithit said...

AWESOME..FANTABULOUS!!!!
tengok dua kali tue, gelak sampai nangis...

babysyaza said...

chip!!

semalam i tgk BPC kat klang pun, full house beb!! paling besh scene tok dalang, pastu cakap "kelantanlish" (sejibik macam my sedara belah kelate yang macam ala2 mat saleh pun cakap gitu la!), pastu bob kena ketuk kepala ngan bang leman...muahahahhaa....but ending tu memang ade cikit bosan la...but overall, this is totally SUPERB MALAY MOVIE!!

HEM..just can't wait to watch BULI BALIK....

Bukan Sepet said...

korang ni betullah! buat aku teruja sangat nak tengok..!

abis baby aku camana ni?

Anonymous said...

Assalamualaikum,

saya ingin mengucapkan tahniah diatas idea, jalan cerita, usaha, masa yang telah diambil serta wang yang telah dilaburkan untuk pembikinan serta promosi filem ini. Dari satu sudut filem ini lain dari filem Malaysia sejak 20-30 tahun ini yang lebih bertemakan cinta. Dari sudut lain pula kualiti keseluruhan filem ini saya rasa sama saja seperti filem lain. Kualiti filem ini tidak setanding dengan filem seperti sepet serta gol n gincu. Bagi pendapat saya penghujung BPC agak sedikit celaru yang telah mencacatkan mutu filem ini secara kesuluruhannya. Diharap Saudara Afdlin akan terus menghasilkan filem2 yang lebih bermutu. BPC 3.5/5.

Sekian, terima kasih

KSU

Anonymous said...

sepet ok. gol & gincu tak ok la. macam telemovie aje.

shai said...

huuu... nak tengok Sabtu nih... book ticket sampai tiga wayang, tiga tayangan nak make sure tak terlepas...

sikecik said...

buat tokey kodok....TAHNIAH!! tabik spring utk BPC...ada mesej tersendiri..memaparkan penggunaan peribahasa melayu yg semakin berkurangan (utk pengetahuan sumer:- peribahasa sebegini bukan utk mat/minah jiwangs saja beb!!); elemen dikir barat yg very creatively inserted into the movie....TAHNIAH again!!

*TAK SABAR NAK NENGOK BULI BALIK*

Anonymous said...

aku tak tahan baca komen sume nih. dah lama tunggu BPC ni. baca komen pon dah teruja apatah lagi bila aku tgk nanti!! aaarrgghhh esok jugak aku pi tengok! idop cip kodok!

Anonymous said...

Peh!!! Filem nie bagi aku memang Asia Bagus la ... Lain dari yg lain ... what I meant is lawak dia kelassss beb ...

Especially Awie, lu meme ROCK la beb !!! Afdlin lak lu need to trim ur shape bro ... but, u really look cute la, sedap jadik bantal cuma slek lu nie botol ... One more guy yg kecek english slang Ganu tuh meme behh ... lepah nih wa pung ake kecek english Ganu weh ...

Wat eber it ih ... fileng nih meme behh overall, keep up the good work bradah ...

mat jan said...

aku tengok kat perangin mall penang semalam. penuh panggung.

Anonymous said...

mintak maap la chief..wa ada rasa x puas hati tgk movie..ada ke patut diorang kasi wa tempat paling dpn dalam cinema..diorang x kenal ke sape wa..lepas tuh orang lain x reti2 nak tgk khusuk..lebih banyak gua dgr diorang ketawa dari dgr lu nyer dialog..wa ingat nak repeat balik la citer lu lagi dua hari..tahniah..sapa beli cd cetak rompak kasitau wa..ramai2 CILOK dia..

Anonymous said...

aFDLLLLLLiiiinnn...

citer banyak pun tak gune ... ilang tensen aku semalam sampai akhir taun ni ..bahana BPC.. siuut le senak perut tgk AC .. korang memang best ... dah lama aku tak gelak .. pastu buli bali bile nak kluar nih ... lameeenyer...

LyNi said...

halo!

cip ada cakap BPC ada show pat singapore? tapi pat panggung mana eh?! anybody with info, please let me know.. jeles sey tengok korang nyer komen2 pasal cite BPC. Nak masuk johor, confirm traffic jam giler at both causeway n tuas link! So please please please! tell me.. weekend ni panjang.. nak gi tengok ni...

dazzle said...

best giler your movie. penat sungguh gelak. rasa cam nak diri and tepuk tangan aje bila film dah abis! bravo! congrats! excellent!

now ni nak tunggu VCD (original lah, don't worry, insyaAllah beli yang ori!) kuar sebab dah citer kat my mom tapi dia takleh gi cinema (she's on wheelchair). she is damn eager to watch it!

brovo bro!!! hope to see more good movies from you in the future! keep up the good work!!!!

Anonymous said...

A'kum Afdlin...

aku risau a nak gi tengok cite ko ni, takut habis tiket cam ko cakap...

aku pegi hujung2 bulan la ek, kalau ramai gak taktau ar... memang btol2 meletopla cite ko kali nih!!!

Barkat... Salamat...

AdieBOLA

AzurA said...

to KODOKS2 HERE..PERHATIAN!!!!ade info penting..as i said before (sile scroll kat atas) panggung yang tak berapa orang tau tapi class jugakz cam TGV...MBO Cinema kat Galaxy Ampang near to Taman Dagang..i just walk in yesterday just to try our luck kalu ade lagi tiket and on that time lagi 1 hour b4 showtime masih ade 63 availability seat..but still jumlah ini yang paling sikit berbanding King Kong..(means hampir habis la seat for BPC show)..thats all..Try la..coz today i try to have my second time to watch that movie..!!!

AzurA said...

HOE TO GO THERE?? just take LRT STAR TO ampang and get a taxi TO GO there..or u just cant walk!! not too far but its good to exercise..warming up before watching the movie..AAhAAkZZZ!!!

hdoong said...

hi LyNi, tak ade main kat singapore. datangla ke johor.

Anonymous said...

afdlinnnnnnn...

mmg best arr BPC..semlam br pi tengok nagn member2..mmg ilang le stress setelah penat wat keje yang belambak2 kt opis..serius cam lega jerk lepas kuar panggung!!thanks bro..bak kata jerry!!hehhe..aku paling suke name ikan tuh.betty si ikan kelisa ungu!!!..huhuhu

Anonymous said...

afdlin~~wahh...lotsa kewl comment bout ur film...dunt worry..im goin to watch it tonite wit my bros!!weeeeee...tak sabar rasernyer nak gi tgk...tonite..9pm...sunway pyramid...neway,congrats n keep up d gud work..luv all ur films.Even my lil cousin (6 yrs old)pun ketawa gler2 when he n his family went to ur WHY YOU STILL FAT? shows that day.too bad i missed that one :p

sapik said...

bro... esok gwa nak tgk kali ke-2 cite lu ari tuh tgk semalam tgk sesorang esok dgn kengkawan..layan abes...nak tya itu CAP n T-SHIRT BPC yg lu offer kat pemenang dalam WAYANG KITA tuh kasi jual la kat KODOKS, gua MINAT sgt...

ted said...

apa kata cuba kat kajang metrowealth (dalam complex metro kajang)

Anonymous said...

aku dh teruja tgk comment2 kodok2 lain yg dh tgk BPC ni terus aku ngn semangatnyer capai tepon buking BPC nk tgk mlm ni...sib bak ada...lmbt benor plak jam ni nk ke 5.30...aku x menyabor nk gelak cam nk maut dh ni....

hdoong said...

siapa nak beli t-shirt & cap BPC yang cool boleh contact i. t-shirt cuma RM28 sehelai. Cap hanya Rm15. sementara stok masih ada.

jangan fikir nak cilok, tak dapat cilok punye.

semue original punye.

e-mail: hdoong[at]yahoo[dot]com

hdoong said...

oh ye, t-shirt yang teramat kewl giler khinzir ayam itik anjing sial it adalah dalam dua corror. hitam dan putih.

Dark the lord of Gelap said...

Semalam wa pih tengok show 11.20 pun full gak kena duduk depan sekali.....masa masuk semua cam biasa masa keluar semua senyum ramai ramai, senyum kat semua orang...cip kodok i think finnaly u have unite all malaysian, never seen so many people smilling and laughing together.... semua actor kelakar gila ..harun salim bachik pun kelakar cam biasa...awie kelakar luar biasa....lu.... watak tak menyerlah sangat.....baguih ah lu tak pentingkan diri sendiri langsung......

Afdlin Shauki for Prime Minister 2008......start the campaign man.......

Anonymous said...

Baik Punya Cilok! Apa kata pasni Afdlin bt experiment ngan Spoof genre lak...Aku No.1 Aznil x jadi sgt la...

lontongkering said...

due to working commitment this week untill suday ....yeahhh i have to work on public holiday :( ... i will try to watch this movie of the year on monday ... har har har har har ... best of luck to u my chief kodok ....

Anonymous said...

Fullamak... hampir seme preview puji BPC, tahniah la. tapi gua blum tgk lagi, ramai sgt org queue, nanti gua tgk yg cilok punya... heheh... memain je, jgn mare!! nape takde promo di tv? kuarlah budget sikit.. chio

wawa said...

cip, best la cip. sume karekter dlm BCP gile betol. wak dgn melatah tak bleh menipu, bob dgn kate2 falsafah dan peribahase, aben dgn otak geliga, caye lah!! bezh, bezH!
lagi satu, yang bezh tu, yg mmg sy gelak guling2 tu, mase sape ntah xtau name die, yg kutip hutang dgn jerry tu, fullamak! english die.. kteorg dah sakit perut mase tu.. slumber gile!! tak sabar nak tgu buli balik pulak!! yeah, yeah.. cip kodok, you rock!!

ellekim said...

hey2... congrats on BPC!!! aint gonna lie that i've seen it yet but yeah i'll watch it... interesting characters promises an interesting show =) gonna go to KL for the first time tomorrow... gonna watch BPC there instead of goin to Sunway Lagoon... well that is if there are tickets left =)loved your previous movies, gonna love BPC, and will love your upcoming movies... there will be right??? =) assalamualaikum...

slashdir said...

Taniah utk bro Afdlin.BPC mmg da best!!!

LyNi said...

to hdoong:

camne nak masuk jb... like i said earlier sure confirm jam giler pat causeway and tuas link... if i try my luck and drive in to JB, skali tiket wayang dah bis.. camner? lagi satu hal nak kena harungi jam masa nak balik spore...

i tink i have to wait till after new year... maybe 1st week of jan 06. hopefully by then, dah cool down sikit...

naper lah tak bukak pat spore same time? leh tengok samer samer... weebeeeeekkkkkkkk (kodok nangis)

Mass M.Y said...

nak tengok sangat... tapi tak berkesempatan. anyway, congratsla coz bpc boomed...

Lynn said...

I swell with pride reading everyone's comments on Baik Punya Cilok. Macam I punya movie lak, hahaha.

I was at the press premiere last week, and I'm definitely watching it again with my frens! Esp reading again the commentaries... I so can't wait to see Bob KP and Na'a's Kelantenglish. *lol*

Oh, and I managed to convince my bro to watch BPC last nite. Imagine.... he's someone who doesn't watch Malay movies at the cinema! I did my share of promoting. ;) All hail cip kodok!

BTW Lyni, I'm not sure, but try the Bedok Cinema at New Upper Changi Road. The last time I went there during Raya, they were showing Gila Gila Pengantin Popular (ada Cip in there too, kan?)

hdoong said...

hi lyni,

reason for not opening in singapore was coz the cinemas there fully booked with hollywood blockbuster konon.....

u can phone in to book your ticket in JB first. if can book, then only come la.

nak tunggu VCD? no la. nothing like the cinema experience. gelak sama sama is so much more fun, kan?

today, giler again.... all major cinemas penuh sesat beb. gua ada kat berjaya times square, habis merah dijual ticket ticket. best nye.

oh ya, for those yang tak percaya gua ada jual t-shirt original bpc, lu olang can go to Glitters kat GSC midvalley, 1 U, kuantan boleh la beli kat sana, kay?

Anonymous said...

wahhh!!!!tahniah kepada sumer yg terlibat dlm filem BPC....baru nak panaskan kosi panggung kita dh stat ketawa giler...sampai mengalir air mata tuh....nasihat kita sapa yg x dpt g tgk tuh pegila pepagi, early bird....insyaAllah dpt seat.have fun watching it!:P

berudu said...

I was at TGV KLCC on 23 Dec 2005 ingat nak tgk baik nya cilok tapi alahaiiiii gua sedeh beb tiket habis :(

Congratulasi dari hamba anak kodok aka berudu

raz said...

weh, aku tgk filem baik punya cilok semalam kat 1 utama. Best weh! I think u have brought out the best acting in everyone, lain pada normal malaysian film.

Can I put the poster of buli balik and bpc in my blog?

cheers and congrats for the huge reception of the film in the malaysian community. I hope that you make more films like this in malaysia. Best sial!

mrkay said...

Bro! Mcm yg dijanjikan smlm, ari ni aku gi serang cinema utk tgk citer BPC. Berani mati jerk sbb tak booking.. alhamdulillah.. dpt.. tp mmg full house.. kawan aku yg tak layan citer melayu pon tetiba muncul dok dpn aku.. giler lar bro.. gua respek sama lu! huhu.. tak larat nak gelak.. aku cuma larat tepuk kepala jer sbb lawak sgt.. penat gelak.. huhu..

deb-jesus-rajapati said...

Mr Afdlin.. I salute you because BFC is one of those significant movies that would be a new benchmark for malay movies in the future.. Bravo Bravo

~D~ said...

..more than words!!baru lepas habis layan ths movie @ times square. congrats bro!!loves all da parts frm dis movie.not so confident @ 1st to watch BPC.yeah..malay movies bad thoughts came over me. but.. finally... after ages i wait, ths time i really really satisfied.well-researched, well-done and neat!!you're sick man!!i know it's not easy to make people laugh even a seconds. but u've just make me laughin' all da while..congrats again!!U DID IT!!!

p/s:nak belajar la buat peribahasa?? LOL

fadz said...

satu benda je kat u bro: 'clap-clap-clap-clap'...!!!

rebiu aku on BPC:
http://tontonfilem.blog-city.com/cuticutimalaysia.htm

other reviews/article on Buli:
http://tontonfilem.blog-city.com/cerita_buli_oleh_cutey_ina.htm
http://tontonfilem.blog-city.com/buli__satu_retrospektif_sosial_dan_persamaan_hak.htm
http://tontonfilem.blog-city.com/kembali_dan_menonton_lagi.htm

Lizzam said...

Hey, just realised something, and those in marketing field, better learn from this!

Buli was aired on TV just a month before this, and people still have fresh memories from it. and i'm quite sure there are quite a lot of those who enjoyed Buli on TV, ended up lining for BPC's tix!nice marketing strategy, or was it a coincidence?

Actually other Malay movies also used this method of advertising, taking advantage of the "Tak payah tgk wayang cerita melayu,tgk masa Raya tahun depan" ideologi. but since I didnt enjoy the movies on TV, so I didn't go for the movie.

But as for buli and BPC, yang aku tgk sampai hilang CD Buli (ori tau) aku, the airing was like a Nescafe and KFC ads...serves as a reminder. tak paham? tanya bebudak marketing. aku tak reti nak explain sesangat

Anonymous said...

good job bro....
overwhelming respond from all over the place.....tahniah walaupun tak tgk lagi filem ni (gaji tak dapat lagi) tp dr respond dr radio, tv and all other media it could be movie of the year....for me personally u r like the modern P. Ramlee x kisah lah klu u anggap ini keterlaluan but i mmg rasa u ada aura macam the legendary p.ramlee....keep it up bro...i will watch this movie....Alhamdulillah...

paan said...

memang baik punya cilok! two thumbs up!

weween said...

ter-BAIK! keep up the originality in the coming works bro!! =)

fazleephixel said...

Movie yang bagus... walaupun ada beberapa ayat yang aku kurang dengar(atau aku yang pekak?)... Yep.. karekter Bob(Awie) yang stail abis... kunun leh lepas la halangan tayar-tayar nburuk tuh dgn tutup mata, last2 perut dia yang kena... satu lagi bila Bob suruh Leman serang dia dengan parang... dan yg aku takleh lupa, strategi guna sayur-sayuran, siap ada model masing2 tuh.... huahuahuahuah... pecah perut!!!

Anonymous said...

good one! kelakar gile....pecah perut dibuatnye...riuh satu panggung i tell u...esp. wkt bob@awie blagak jln tutup mata & wkt bob tunjuk macho ajar leman@harun salim bachik cara mengelak serangan parang...nmpk selambe je scene tu...

Liza Manaf said...

Sapa kata MBO tadek orang? ku pergi ari khamis sold out-kecewa. Malam tadi ku pegi midnite pun sold-out-tapi tak keciwa lagi sbb da beli tiket awal...

mmg sakit perut sakit pipi sakit pinggang gelak arr cip...sampai tak perasan citer da abis..

satu la kan cip..kalo dapek ikan kelisa tu real kan cip..lg syok arr..

quenqon said...

Best kodok!!!!

Baik Punya Cilok.

Memang senario real Malaysians, lagi lagi bab Bob bukak peribahasa, teringat kat member gua

Thanks Afdlin for the treat :-)

Power to the fishes!!!

NaSh said...

baru tgk ptg tadi.. sangat lawak!!! hahahaha.. putus urat kentut tgk filem ko afdlin.. cayalaaa!!!

"BULI BALIK" bila nak tayang plak?

Nuppy said...

baru layan Baik Punya Cilok kat Mines tadi! ni komen aku.. aku pomot kat forum dan buletin dalam myspace including blog aku. Check out
forum pergh.com
bincang.net
Blog aku dalam myspace

mao said...

BPC mmg best! aku xleh thn tgk spec malek. hihi!

NaSh said...

spek malik beso giler.. ekekkee.. nampak cam gerun, tapi nak tergelak kalau perati betul2... miahahha

Anonymous said...

Best gila tahap Gaban. Jln citer bagus. Aku rasa isi perut aku dah terburai tertinggal kt TGV OU. Congrats pd semua yg terlibat. Lebih2 Bro Na'a Murat (camni kot eja nama dia). Slang English Kelantan dia mmg best. Bro Afdlin..U a legend in the making. Satu cadangan harap leh wat sequel tp jgn amik empat2 watak. Amik sorang jek wat sequel. OK best of luck. Harap leh kalahkan Six million dollar man.hihihihih

nzra said...

hehe..the movie was...HILARIOUS??..my frens n i laughed since we entered the wrong cinema until we went out from the correct door..tehehee..sgt xcited (or actually dah lambat masuk) sampai termasuk pintu sblah..we were quite surprised coz org yg jage tiket tu kate BPC full house tp time ktorg masuk siap buleh pindah2 seat tgh lg..tetibe kuar pkataan cina ktorg dah rase smacam..that's when we realised dah tersilap..dgn pnuh khormatan dan prasaan malu2 ktorg kuar n masuk the right cinema..but dah terlepas 10 mins kot..haih sedeyh..but mmg best gler..my fren gelak..cam over gler..sblum lawak dier glak n selepas lawak dier tak berenti2 cam rase nak sumbat mulut dier ngan plastic cheezels tu je..neways..good job bro! looking forward for more n more movies that cud cheer my days up!!~

zickeys said...

cip, congrats ! mmg lawak BPC. Itu amoi, next time lu jumpa, kasi kilim salam bole ka? manyiak cun & kuat lah dia.....

missunderstoodme said...

Master KOdok, I want to watch too....

-pijut82- said...

afdlin!!!!!kodok!!!!
BPC best giler siot!!!!
sepanjang movie nie x kering gusi haku gelak!!!
citer BPC nie mmg filem komedi yg paling best sekali sampai 2 kali tu haku tgk...!!!
keep up da good werk!!!!
ac mizal, hans isaac, awie n kodok da best!!!

http://pijut82.wordpress.com

Anonymous said...

Bro Afdlin....!!!!!

Baik Punya Cilok.. :-

* Terbaik...
* Creative..
* Gelak giler b*b*
* Menggeletek Hatiku.. hehehe
* Layan Bro

Gua dah promote abis movie ni kt sumer org yg gua kenal.. kt umah gua, kt opis, habih lah sumer org..
ahahahah

tp, Chip.. CONGRATS.. gua layan giler tgk citer nie.... PUEH ATI DEN... ahahahhhahah

PEACE..

**MR. STINKY**

marani_stham97 said...

best gilos.. bangga citer melayu full house... kitaorg memang peminat citer melayu.. tapi kebelakangan ni banyak yang sucks... its good to know masih ader pengarah yang mementingkan kualiti dan membawa pembaharuan lam dunia seni malaysia. semalam baru tengok... dah lama dah nak tengok.. tapi asyik full house.. finally dapat tengok.. itupun dah book awal... cayalahhh... me and my bf gelak guling2 lam panggung... keep up the good workkkkkss!!!

Anonymous said...

Abang Afdlin!!!
Saya hampa kerana blum dpt tgk Baik Punya Cilok.Semua org mencilok kat panggung...Full House...!!!
Bile bley dapat tgk nih...Arghhhh...gerammmm!!!!!

Zaa

zieha said...

congratulations on such wonderful movie! BPC is definitely worth watching. Among *very few* malay movies that leave me a satisfactory feeling in the end of the movie. the feeling of..'waaah..bestnye citer ni..puas hati!'..and not..'ntah hape2 ntah cite camni..buat rugi duit je!'. I especially like your way of telling the story through snapshots of black-and-white pictures with that 'tukang karut' story-teller. So original and simply amazing!

Nic said...

masa buli aritu ada lagi rasa kekurangannya.. tpai BPC mmg almost perfect.. best gilos.. hope the next onewill be muchhhhh betteeee..

nms said...

Congrats Afdlin and the geng!! I've seen BPC yesterday and it really makes me laugh very loud in the cinema. Yup...it's full house yesterday! I really like the part where the 'along' speaks 'english yang dikelantankan'. I tried to follow but susah bro!! Anyway, congratulations again.

dee said...

Betul2 POWER! The best malay comedy movie 2005. Simple n very entertaining.

Respect ngan lu la brader. BPC is not a typical sick jokes like Mami ntah hapa2, I know what u did last amendatah, cinta fotokofi dan cita lain2 yg mengarut nak mampus.

I think y the movie is so damn cool is b'coz u did it with selamba kodok... IKHLAS gitu.

sikapitan said...

Hey dude. Tahniah kalau full house. I was there during the media preview, but only came around to writing the review recently. Sibuk sikit...but I like the movie man, and I'm telling my readers that...

Cuma satu sahaja: You should set up a website for your next project where users and online reviewers like me can have access to still pictures from the movie:) Senang sikit kerja...hehehehhe...

Lu cilok gua, gua cilok lu.

wasalam
senikami.blogspot.com

hdoong said...

hi sikapitan, tak dapat ke CD during preview containing stills from the movie for the media? contactla gua kat e-mail below for CD kalau tak dapat.

hdoong[at]yahoo[dot]com.

StimGam said...

king kodok... takde pun kat singapore.. cuba tolong check kan sekali lagi.. gua nak gi johor tapi passport lum renew la.. dah ghairah ni! dari dulu tunggu sejak nampak poster on the blog!

hdoong said...

memang takde release kat singapore la. (refer to comments above).

datangla ke JB. tak regret punye ;-)

p/s: kalau lu nampak ini filem ada main kat singapore, tolong report coz itu pasti sudah cilok punye.

Nik Zakuan said...

After we read an-excellent-and-well-described-non-professional review from the blogger named Solidmind, we found some strong reasons why we have to support BPC. Honestly, 11 of us, really influenced by his review, to go and watch your really impressive movie last night. I think it is good for you and everyone else to read his review, since he described it very well.

Congratulations Afdlin!

Nik Zakuan

MyLifeWithUnited said...

Great movie my man!! I come..I Saw..you conquer it!! very unique in a way i can't really tell the outcome that easily (which is quite abnormal when i'm watching a malay movie)..Two thumbs up..ader dua-tiga round lg nak tgk nih..haha.Anyway..1 suggestion..put some ad in ur blog..at least it can generate money for your any upcoming crazy ideas!! :-) Google Adsense perhaps.

Anonymous said...

weh.ape kate buat gath BPC reramai.buat tayangan besar2an.pastu gelak reramai.hahahaha mesti gempak! :P

Anonymous said...

gile anjing best lu punyer citer nih!!! seriyess bro...lu laaa chow sing chi malaysia!! ahahahah...r.e.s.t.e.c.p aaa kat lu!!

tinkerbell said...

well done... i love it.. I cant stop laughing from start till the end.. u rowk!

ana lara said...

congrats for the success of d stori kat pawagam.. mmg lawak arr citer tuh... mmg selamba kodok.... hehe...

Anonymous said...

Damn!! I have yet to watch the movie... after PHSM, this is the second malay movie yang i excited nak mampus nak tengok... i hope it won't let me down like that stupid Pontianak yg mengaum macam kucing jantan cari kucing betina (FYI, i never watched malay movie in the cinema, ever! and PHSM pun tunggu VCD kuar je!)

i hubby watched it and he said damn bloody kelakar (siot! gi nengok time wiffy kat spital after surgery!! kalau tak disebabkan perut ni kena belah and the effect of the annesthetic dah habis, memang discharged ajer terus gi nengok!!)

DAMN!! DO I REALLY MISS A LOT??? DAMN!!

Yuri Bun said...

assalamulaikum, aku nak congrat bro kodok nie pasal citer yang die buat best.... aku tak sangka citer yang die buat macam tu sekali best nya... baik BPC atau buli balik both got their own speciality. Any way ... aku nak beli la t-shirt Buli Balik tuh... kat mane ade jual..??? Lagi satu showcase BPC kat planet hari tuh buat ahh VCD ke DVD ke ... Buat aaa... yek..>!!