Pelikat Pants Designer

Pelikat Pants Designer
Number 1 Pelikat Pants Maker in the World!

Wednesday, March 22, 2006

MARCH on! March on! Malaysia is going to rock this year!! Let's make it a great year! What have you done to make your country proud so far?

13 DAYS NO SMOKE.

I feel much betterlah, the urge is forever there cause i am surrounded by smokers, but what is great is that no one is allowed to smoke in my presence cause my hidung gets sumbat when i am around secondary smoke and since i am the company's biggest selling product, jadi kompeni kena jagalah produk tu jangan bagi sakit. Hee hee.

Why is Persona Non-Grata not doing so well?... On paper you have a kick ass cast ERRA and HANS, a Malaysian Movie shot in a foreign country.Personally it is worrying for me to see the work of a new director, not being supported by the Malaysian public. Please share your views if you have seen this movie. Let's talk about this!!

I am really excited at the discussion that have spun off because of the RN issue because bottom line is, a lot of us (and this includes me to a certain extent) - are afraid. Afraid to stand up for what you believe. Afraid to stand-up! when you have felt that you have been wronged. For example, you could be standing in line in a queue and suddenly somebody (who is clueless of anybody's feelings) just potong jalan and goes straight to the counter. Ask yourself, what kind of person you are? are you somebody who will just grumble from your spot in the queue. Will actually go up to the person and insist that he goes to the back of the line or are you a person who will start a fight because of the situation. Yes, some may justify this by saying that there is a time and place for everything but most of the time, postponed action can be construed as acceptance.

For me everyone is responsible for what they do. If i pissed off some people, than i have chosen to face whatever it is that is coming to me. So for RN, he will face whatever he will face because of his actions. AND you too!! We are all accountable for what we say and do, even in cyberworld people, that's why i am not ANONYMOUS and yes this is the real AFDLIN SHAUKI and not a fan site.

What i tried to do with the issue was voice my feelings on the matter and open the matter for discussion, if anyone is not up for the discussion then it's their choice. It's my choice to speak my mind for the sake of discussion and do you know what the best part about discussion is?.... It's ok for anybody to disagree with anyone's point of view. If you don't try to force me to take your views of a certain matter as law, than i am more than happy and willing to entertain a good debate. I would like to consider this matter closed for me as i have purge my mind of these ill feelings and now i can move on to other things. Sorait.

No need to get rude or get personal cause that action just shows our current mental age. So discuss! discuss people, kerana kita orang bertamadun! We can do this! we can avoid bloodshed and war if we just use our communication skills. If we still choose to communicate, if we still choose to be brave enough to stand for for what we believe in we can achieve anything.

POWER TO THE PEOPLE

SELAMBAKODOK

78 comments:

zickeys said...

13 days without cigarette? It was great achievement la bro ! Tahniah, teruskan usaha sampai berenti smoking terus, u can do it lahh.

What have you done to make your country proud so far?

for me, so far nuthin kot. heheeheheh.... maybe la, from 23,953,136 org rakyat malaysia (setakat july 2005), kalau gua x de, rakyat malaysia hanya 23,953,135 org jer. So disbbkan gua wujud kat dunia nih, maka Malaysia harus berbangga dgn population seramai 23,953,136 org.... Termerapu plak pepagi buta nih, tulonnnnn, gua x leh tido siott.

Again, u can do it masterji cip. Katakan TAKNAK kpd ROKOK . All The Best , Bro !

Cikokui said...

PAsal RN tuh, lantakla cip. diorg nie jer tak sedar diri masulk umah org nak melebih2 macam umah sendiri. aku baca pon sakit ati. macamlah dia tuh RN. nak melebih2.. tak rase malu lak tuh... pelik2 btol org2 pelik nie...

iecha said...

RN tu ape bro?

clashead said...

hm..
nampaknya ader yg tertinggal keretapi lak..nak tulis nama penuh, benda ni kontroversi la..
so baik awk rujuk artikel2 sebelum ni..hehehe...
cam lu tulis chip..berapa ramai jer rakyat m'sia ni yang kater kononnya open minded..kalo tanya memasing mengaku...
tapi ni la dia..baru tulis sket pasal "ketidaksedaran" diri sesetengah pihak, ader lak yg tulis komen bersungguh-sungguh bagai nak gi perang..aper citer ni?
"si mangsa" tu bukan suci dari dosa pun sampai tak boleh kena tegur..hm..tapi tu la hakikatnya..
oleh itu marilah kita beramai-ramai menghayati lagu lasykar cinta 1&2 dari kumpulan dewa 19..hehehe promote la plak...

webeks...webeks...

lin said...

I dont like Hans but Erra is ok i guess. There is no call at all to watch PNG except to hear mawi singing but then dlm internate banyak boleh download. Honestly i,m more exited to read your blog than watching PNG. Sorry Chip, only my personal opinion.

JUNAIDIX said...

i think malaysian dah jemu dengan love story.. termasuk la aku sekali.. aku tak pegi tgk citer tu sumer. tp aku tgk BPC ngan BULI BALIK kat panggung! why? coz i love the simple story line yet power enough to make me gelak guling2.. sometimes not really the cast, but the fresh idea of making movies! eg: shrek! hensem sgt ke shrek tu? ogre jer.. tp tgk pada jln cerita, smart enough nak buat jalan cerita yang macam gitu yang orang tak terfikir. mcm BPC ngan BULI BALIK gak ;) i think that's why people (inluding me) still love your movie and push it to BOX OFFICE! POWER TO THE FRESH IDEA! hehe.. teremosional lak :P

ontahsapo said...

gua tak rasa pasal RN tu kontroversi, sebab sebagai seorang yg pro, dia pun kena accept apa yg dia buat, dan terima yg tak semua benda yg dia cakap, peminat akan suka dan tak ambik peduli...

pasal pesona nan grata tu, gua terus terang kata tak ada keinginan nak tgk, tak tau lah kenapa..

pasal apa yg gua dah buat utk malaysia, last year gua byk buat projek utk gomen agency, so rasanya salah satu khidmat utk negara gak la kan, tahun ni pun dah 3 4 benda dah start..

keranamu malaysia..

regards,

Sexiest Male Species said...

PNG not doing well? its time we move on beyond romantic movies ... we should look beyond the usual suspects and consider going full time into action thrillers, sci-fi etc. when i watch korean movies ("tube" comes to mind) i feel that we have such a long way to go. very long way. i love your movies though, they dont insult my intelligence and theres truth in the dialogue. you could be one of our last hope for proper malaysian cinema.

nikman said...

i believe in free speech. kalo kite x puas ati ngn sikap seseorg, we have the right to voice our thoughts. kalo org tu x puas ati, kite bleh berhujah/debat balik. then from there, we can see whos right or whos wrong (and again right n wrong sometimes very2 subjective). betul tak cip kodok?

btw, bile felem ala sherlock holmes tu start shooting? i very teruja u knooww!

Krayzie said...

Why PNG don't even interest me at all? well for me see that this movie is the same old movie.. balik balik romantic balik balik romantic penat pakcik.. kalau movie tu comedy ke ok la tapi jangan laa romantic taklarat dah laa nak tengok orang bercinta ni.. nak gak tengok something about life.. you know maybe cerita macam "man on fire".. you know the true story nye movie.. Normally I don't look at the actor.. I always look at what is is all about.. That is why I like your movie because your movie is about other things.. not the same old romantic movie.. I'm just plain tired.. period.. hope our industry can become like indonesia or thailand.. they know how to capture the audience not just domestically but also to their neighbouring country.. one of the good movie would be "janji joni".. quite fun movie actually..anyway this is only my personal opinion.. anyway Cip goodluck with your "Tak Nak" champaign. :D "you can do it!!" - Rob Schneider

Shaz of Shaz said...

Hmm I didn't think I'd been away that long but obviously i have cos upon reading this entry, i had no idea what afdlin was talking about. Tapi lepas dah recap isu sebenar....wow, kagum siott...

First of all, I'd like to applaud bro Afdlin for having the guts and intergrity in voicing your opinion out front. You said that you're open to discussion and other people's opinions, and the existence of the said comments on your blog proves it. Kudos to you for that. As for the issue of RN, there's been so much statement made by his fans but I'm most interested to hear what he has to say for himself. There's been so much speculation as to why he said what he said. Perhaps it's time to stop the guess work and get back to some hard facts. That should set the record straight once and for all.

blackpurple said...

Congrats. sebab dah 13 hari jadi non-smoker.....teruskan hingga ke 13 minggu...13 bulan...13 tahun....terus dan terus.... All the best....!

Pesona Non Grata? Entah.... takde rasa teruja nak tengok. Belum lagi kot.....

RN? kalau labu2 dah berani nak terjun dengan labu2nya..... biarkan.....

TTFN...

pyerudz said...

Issue: PERSONA NON GRATA movie not doing so well.
Reason being: Malaysians still cannot accept the so called new-age directors' movie.

My view:
1. Does the film really reach our audiences? This goes back to what happened to the FUUYO! album. How could we get audience when they don't even know or can't watch the film? Acceptance to new directors is a secondary issue.

2. Effort should also be made for TV shows since most malaysians watches TV more than they use to watch movies at cinemas. It's like a kind of drug you see? Pardon me for saying this, but if we were being fed with anti-reality shows like a group of good/nice police force, CSI wannabe, mighty dragging telenovela about a girl who brings bad luck all the time and etc, how do you expect the audience to open-up for these new-age movies?

My Silly Suggestion:
Build-up raport with the audience gradually. Take Steven Spielberg for an instance. He used to produce/direct the fantasy/fiction/futuristic kind of films, and we love it. But now, with his raport, he has detoured his path to a different kind/edge of movie. Example, Indiana Jones - Memoirs of Geisha. Back to the Future - Minority Report. We can clearly see his film matures along with time and not to mention, he brought us along.

Last but not least, audience love to watch something they can easily digest. Let our audiences learn to really watch and appreciate film.

And Mr. Afdlin, I think you know just the way to tackle my latter suggestion.

Cheers bro!

Jalal said...

Congrats Bro... 13 days and still going strong. I hope I will last brudder.

Pasal PNG sori la sebab aku dah gi tgk filem ni. Walaupun dikatakan lain dari lain tp bila tgk promo cam sama aje filem cintan Mesia yang lain... tak cam Soal Hati... hehe baru semalam tgk VCD. Kendian PNG tak de strong in scripting walaupun screenplay and storyline ok. Maybe director tak de pengalaman kot. That my views brudder.

Pasal RN tu aku biasa akan tegur orang walaupun orang lain tak berani tegur. Aku akan jerit orang tu suh dia ke belakang walaupun ada 20 orang depan aku tgh beratur. Aku sendiri penah jerit kuat sampai satu floor KWSP tu toleh kat aku. Mamat tu balas balik cakap suka hati aku la. Kendian aku baling pen kat dia kendian aku cakap la suka ati aku la nak baling. Dia confront aku nak gaduh la konon aku tunggu aje dia berani ke... rupanya tak berani. Tapi aku mmg usually kalo ada injustice aku akan bising. Especially kalo order makan hehehe. KIta order dulu orang lain dapat dulu. Hehehehe

Anyway there is nutthing wrong in putting ur views forward. If it hurts it hurts and if it the truth it remains the truth. So RN like my brudder cakap la makan la biskut julie's and minum la tongkat ali. peace!

ultimatecass said...

I personally think that Afdlin has every right to speak his mind regarding whatever issues he wants to. As readers, we are allowed to disagree but we really shouldnt diss him for his opinion. If Afdlin said what he said, then I'm sure he's ready to face the outcome, for every action there are consequences.

Anonymous said...

Cip Kodok, tak minat nak tengok PNG sebab boring dengan cerita cinta/tema cinta. Tak kesahlah cinta remaja ke, cinta matang ker.. tapi still berpusing-pusing kat cinta. Cuba cari tema lain, seperti lebih nasionalisme, patriotisme, hal elwal semasa. Pengarah/penerbit kena bykkan sesi brainstorming, jangan syok sendiri sogok penonton dengan cerita syok sendiri. Itu yang saya fikirkan ler. - Daloma, MawiFC -

Situt said...

actually at first, i really dont get wht you meant.....so i read the comments...though i did not have time to read all...

i think malaysian movie is not as young as the quality itself...i wonder myself sometimes, why cant they make movie at least exactly like hollywood movie......like i once read before, malaysian movies are basically lacking of the most important element of all - LOGIC!!...seriuosly, wether its a fictional movie, or comedy movie, 'lawak bodo' movie, but logical elements must be the most important party to take attention to....because like we know, we viewers, readers, fans....on the other hand, actually want to be part of the movie we are watching...even though we can never have a real-time communication with the actors/actresses...though we would like to understand better the situation....malaysian movis most of them, always leave me blinded in the middle of the story.....and most of the time.....leave me feeling disapointed.....came on la....i see movie to relax and have fun....of course sadness sometimes is fun....but at the end of the day...i want something to brighten me up....i give full credits to SOAL HATI movie....to BULI....but i cant give the same to BAIK PUNYA CILOK......the story is nice...but not as entertaining as SOAL HATI or BULI...because i could not elaborate now...maybe later....but i think AFDLIN had done a good job....there are not many good movie out there............even EMBUN or PGL not in my list or most of my friend's list.........

As a malaysian...i do hope for the best in malaysian industries...i'm not giving up on them...not just yet...but still waiting though.......;)

Kodok Hitmann said...

Congrats to u cip. i salute u to a new healthy lifestyle. do not give up!! think about having a new baby =) *grin*. aywy

"What have I done to make your country proud so far?"

well takde la wat pape, just that when i went to a WWE PPV event in Detroit, 2002, i brought the malaysian flag and lucky i was to be seen on TV (or now rather in DVD with the malaysian flag). that's my proudest moment. proud to be malaysian. well more proud moment yet to be made.

as far as PNG, i have yet to watch the movie yet coz i'm not in malaysia. but as far as new directors are concerned. i guess because people does not know who he is (regardless he is good/not) audience are always skeptical of watching movies directed by unknown directors. same goes with hollywood, how many time would we watch a movie with someone unknown director? very few unless they have incredible cast. I'm an aspiring director (insya Allah) =) so i guess i have to make a name for myself before anyone would watch, if i would to make movies (in hope that i produce & make gud movies)

as far as RN goes, every action comes with a reaction rite. i feel you cip & see your point of view when RN said it. well i hope the best for him and you cip. -my few 1/2 cent

Anonymous said...

Persona Non-Grata...tajuk dah best tapi somehow tetap x berupaya utk tarik minat pegi tgk, not even wanna talk abt it!kalau nk banding time BPC kuar, i tell you mmg serious havoc member2 punye promo suruh org pegi tgk...termasuk la i yg pantang jupe org, mesti tanye...eh dah tgk BPC? padahal bukan dpt aper pun, tp benda yg baik, mmg senang sgt nk dpt sokongan drp penonton M'sia sebenarnya...

To me, bukan salah tema kisah cinta, sbb klu hollywood keluar dgn filem cinta, ttp ader gak yg pegi tgk...ttp jugak bila keluar panggung hati berbunga-bunga or at least tersenyum la..(tapi tidak ler all the time but at least xler sampai bile keluar panggung nyesal x sudah!!) tp idea cinta yg basi mmg org dah menyampah nak layan...kisah cinta ttp hebat kalau unique, fresh, different...

Apa kata u buat satu filem cinta yg sgt lain, Afdlin Shauki style? Ada brani Chip? (Lea)

tasya said...

i've watched png on the first day dia release..berkobar2 nak tgk tp sorry to say i was so dissappointed..not up to my expectation..a bit slow and typical romance movie..the storyline da bagus but the movie is damn slow laa man..i almost fell asleep tau..pastu asek2 ujan..fedap sungguh tgk scene ujan..dah jadi cam cite hindustan..anyway, this is juz my personal opinion laa..

swan said...

Cif, Tumpang lalu jap....

clashead: laskar cinta lagu terhebat 2006...memang berkobar2 aku mendengarnya...Dewa Dewa dari kayangan....mmmmwah


Cif,

Sebenarnya Swan gelak besar membaca komen dan ketidakpuasan hati sesetengah pengkomen yg masuk ke halaman cif ni...sebab pertama aku rasa dia orang minat kat ko cuma segannya nak ngaku...kalau tak puas hati tu pegilah komen dalam blog dia orang sendiri....dia orang lupa yg tiapkali dia orang visit blog Cif, dia orang dah menyumbang kepada jumlah statistic blog cif ni...so macam minatlah kan sebab hari2 asyik masuk je...

lepas tu aku ketawa lagi pasal ada sesetengah peminat Cif (macam razali dan selambatenuk) bawak pulak masuk nama Oprah..kesian Oprah dah lah tak tahu apa ke hal jadik bahan bukti plak....lagipun kalau Oprah la yg kena tegur cam tu dia pun akan terima dengan hati terbuka dan bukak debate lagi...gossip palsu tentang dia laggiiila banyak..tak pun dia melatah cam sesetengah orang tu!

lagi satu apsal plak kita tak bleh nak tegur orang lain yg menjatuhkan imej industri hiburan ni...kalau dah betul si RN tu cakap depan kamera kiri kanan depan belakang lagi, lampu flash tup tap tup tap, apa lagi yg nak di betulkan...bak kata nenek aku dalam bahasa orang putih..' berani buat berani tanggung'.

PM Tony Blair lagi la sampai bukak forum soal jawab buat org2 yg tak puas hati ngan dia..lepas tu soalan yg ditujukan kat dia pun selamba rock shitty punya soalan yg kalau di tanya kat malaysia ni dah tentu masuk ISA..tapi Blair tu cool je..tak depun dia nak suruh M16 ikut orang2 tu balik rumah letupkan reban ayam dia orang ke...pokoknya, kalau kita berani jadik orang terkenal kita mesti berani terima risiko atas perbuatan kita baik atau jahat...

Swan rasa la kan, orang2 kita ni masih lagi baling batu,sorok tangan bawah kain..lepas tu tangan bau busuk...

lain kali sebelum bagi ucapan yg disaksikan oleh beribu rakyat malaysia ni baiklah ikut pada skrip je...kalau cakap luar dari skrip itu mesti kata..ini saya bertanggungjawab penuh atas kata kata saya..kalau tak tak payah kasik berucap langsung atas stage...jimat masa siaran dan boleh lagi taruk slot tu untuk hiburan musik dan sketsa comedy pandai..dari org2 yg boleh buat stand up comedy je..jangan la bagi org yg buat lawak yg menjengkelkan..banyak benda orang nak buat dari duduk mengadap tv oooiii

Ok aku pun nak buat pengakuan yg mungkin akan meletup dan menimbulkan kontroversi tapi aku ni sapa cuma orang biasa yg punya pilihan untuk tonton, tak tonton, dengar tak dengar dan suka atau tak suka..aku tak pernah mula pun minat kat RN dan aku tak pernah tengok filem lakonan dia..walaupun muka dia sebijik nangka macam muka abang aku...tapi tu tak bermakna aku tak suka abang aku kan...

Kalau tak suka dengan komen cif bukak satu blog dengan tajuk...'Aku tak respect Afdlin Kodok sebab........' sebab tu ada banyak ..sebab dia gemuk sangat ke, sebab bini dia cantik dari gf aku ke, sebab dia bawak kete lagi enjin besar dari aku ke...sebab dia mengata artis kegemaran aku ke... lepas tu komen sebanyak mana yg dia orang ni nak...buat ad jom kutuk Afdlin supaya org tahu site ko....aku rasa baru hati ko puasss kan..sebab ada purata yg menyokong mereka2 ni lebih ramai dari yg menyokong Afdlin...kalau ko orang buat kat sini pun ramai org yg respect Afdlin akan teruja...wah ayat besau ni..so nampak kecik je la komen lase korang terhadap Cif tu...

Buat RN, aku bebenar harap dia tak akan tarik diri sebabnya banyak peminat dia kat luar tu, lagipun kalau dah kurang famous tu, masuk sepuluh kali pun tak tentu akan menang...kalau betul nak retire dari Semua anugerah, baik buat dengan senyap kalau nak buat gempak panggil press conference dan cakap dengan panjang lebar desertakan dengan sebab musabab sekali....tak delah menyinggung perasaan teman seperjuangan..

Aku pun rasanya kalau kawan aku yg selalu ingat dia cantik cam Tyra banks ke dan cakap aku tak akan masuk planet hollywood lagi lepas ni sebab selalunya aku je yg kena usher ngan jejaka tampan mestilah aku pun kecik hati dan buah pinggang,,,apa ingat pasal ko ke saham aku jatuh...piiilahhhhh..

Cif,

Aku bangga dengan sikap ko yg tak cepat melatah dan tetap dengan pendirian ko...kalau ramai lagi artis yang macam ni, barulah dunia hiburan kita akan menuju ke alaf baru...

P.S aku tak tengok pun Ang Lee bukak blog kutuk pengarah filem Crash sebab dia orang menang best film...
walaupun dia penat giler megarah kambing bebiri supaya berlakon denggan baik di samping mat cowboy dua orang tu!

niYda said...

hy there..couldn't be able to watch PNG due to hectic days lar cip! but luckily n fortunately there will gonna be tayangan amal for PNG on 1st n 2nd April in UPM(our project for PR's subject)so..im gonna be part of it!n for sure to watch the show! lepas tu baru gua kasik comment k..btw, erra n hans will be there too..if cip free..dtgla memeriahkan majlis k!! beramal for RM5 only..=)

Anonymous said...

Assalammulaikum Afdlin shauki..masalah sosial kat malaysia nie dah semakin teruk..nilah akibat nye bila hiburan yg melampau diutamakan..adakah kita akan menjadi kan hiburan ini makanan mental..? Ape peranan anda utk mengatasi masalah sosial nie..? Bala yg datang dari yg maha ESA bukan nye coincidence. Wasalam

Fairul Nizam said...

bor....
dengan sinis dan segannya saya rasa ramai rakyat malaysia terutama di bandar bandar besar sudak celik akal maka mereka sudah jemu asyik disudukan dan diberi minuman tentang filem cinta dan kasih sayang.saya mmg menyokong industri filem melayu tetapi saya hanya mahu kualiti filem yg saya tonton bukan tentang pelakon pelakonnya.maka diharap cip kodok berhati hati utk membuat filem selepas ini.....

-ahli kodok baru-

Chapree Da Grande said...

2 weeks without ciggies! Congrats cif! Teruskan usaha murni sampai hilangnya ciggies drp diri cif!

Anyway, from personal view, I'm of local movie industry. Too little quality movies and too much same movie in the same genre repeat all over again. Plus, i'm not leleh romantic film fan. Bukan pasal tak support director baru but dah tak minat buat camaner. Letak la Jessica Alba pun, dah tak minat, tetap tak minat :p

tengah ngantuk said...

i rasa PNG tak berapa successful sebab...(am not sure of the kutipan but based on you all punye writings) sebab pertamanya, promotion tak cukup menerujakan penonton untuk ke panggung. secondly, namanya terlalu "complicated". memanglah ramai orang boleh faham maknanya..tengok law dictionary boleh cari kot..but somehow..things are much better if you keep it short and simple and can relate to the public at large. nevertheless, cerita cinta memang boleh meletup esp cerita macam PNG. tapi untuk menarik penonton ke panggung memerlukan taktik yang canggih sikit. sebab public sekarang tgh berdepan dengan banyak so called "masalah". minyak naik 30 sen lah, keta myvi boleh keluar lagi sembilan bulan lah. nak kawin tak cukup duitlah. so promotion kena catchy sikit..kalau dapat buat lawak lagi bagus. aku kalau time sekarang dapat gelak besar, memang aku happy abis. sebab nak dapat rasa happy tu sekarang bukan senang. dulu, i was really excited nak tunggu citer aflin keluar sebab, gimik dia terel betul. lagu baik punya cilok, performance dekat planet, and anugerah apa tu tah. and team baik punya cilok memang kelakar and happening. so orang tunggu nak ke panggung. u kene create excitement dulu..before filem kuar. baru orang nak tengok. so afdlin..u memang terel. u have set a new standard for the industry. after your films, citer cinta jiwang jiwang yang lemah longlai pakailah actor actress mana pun orang tak semangat nak tengok..if we people do not feel the keterujaan at all.


u lahir tahun tiger ke afdlin? sajo tanyo.

Anonymous said...

salah satu sbb mungkin sbb cerita ini(png) meniru filem dari thai yg bertajuk february so nampak sgt yg cerita ini tak ada originiality dan walaupon akhir cerita ini tak sama namun hampir kesemua babak seperti dlm 'february'....

lagi satu sbb mungkin masalah peribadi aktres berkenaan yg tak sudah2....(btw hope the best for her)

dan mungkin jugak org dah bosan tgk filem cinta la afdlin....but i like soal hati tau lakonan u n erra...best!!!!

Anonymous said...

Erra? Hans? Give me a break...

Antzo said...

PNG tak pemes sebab love story. Malaysian are getting smarter and they need SMART movie. Not too ambitious movie like a matrix movie version of Malaysia ka but just a simple and smart movie that can make people think and moved a lil bit. yo mr afdlin, i think u got potential of doin some gud dmn movie in Malaysia. and i like ur Buli movie. tapi Buli Balik tak tgk lagi aaa he he he

Antzo said...

oww.... and puhlizzzz.... we need to see some new talented actor and actress here. and an educated one laaaa if possible. tak mohla yg sekadar lawa/ensem ojoooo..

need new faces....

not the old one tryin to be act younger role. its hideous, i tell u... huhuuh opsss...sorry but no offense ;)

-proud to be Malaysian

roSe said...

Regarding cerita Persona Non Grata tu, takde terlintas pun nak tengok. Tengok trailer pun I can roughly get what the story is all about. Another sappy romantic movie. Bila filem2 Melayu ni nak maju? Duk buat filem berkisar benda sama je.

Although I didn't think Sepet was all that brilliant as opposed to a lot of people, I would have to say Y.Ahmad made a good attempt in making something different. People liked it because it was a breath of fresh air. Quality wise I can't say much. Afdlin, you probably know better.

I hope to see more of cerita2 yang ada membawa kelainan di samping membawa maksud yang tersendiri. Some Malay dramas are really good like "Hari2 Terakhir Seorang Perempuan" that recently won an award. I don't understand why such ideas cannot be turned into films.

Film producers have to conduct surveys and get to know what their audience want to see. Not be proud of their low budget films that marked box-office. It gets stale after awhile.

Reality as you now see, is right under everyone's nose.

Just my 2 sen.

judd said...

Errr why Persona Non-Grata not doing well? Anyways I don't even know Erra's in that one. My theories, coming from nobody like me:

i) Malaysians had enough of extremely slow + sappy + romantic + predictable love stories. I don't know if we all want another sequel of Sembilu? While waiting at a cinema few days ago, I overheard a couple of girls talking about the film, they said something like, "Even kalau Persona Non-Grata keluar TV raya nih pun, takde keja aku nak tengok."

ii) Erra is not the leading celebrity in Malaysia right now, even if she made the headlines, it's for the wrong reasons. Mawi & Siti Nurhaliza are. People are more interested to read about the status of Erra's marriage than watching her movies.

iii) Confusing title. Perhaps they should stick with a simple one, in Malay word. It's even possible some people might don't even know it's a local movie.

Well again, what do I know about movies eh?

karip said...

yup..i think cerite chenta chenta ni orang mesia da boring..ni penangan sembilu laa dari satu sampai 2005..ahaha..if they want to see the love story they can just tune to the tv set,everyday ade cerite cinta..to me cerite cam buli, rock excite me soooo much more than any cerite cinta2 nih...but i do like watak u in ggpr..funny as hell..emm..cube lak buat cerite pasai superhero ke, cerite pasai buaya beso ke..dont think i seen cerite pasai raksaksa menyerang malaya sepanjang hidup saye nih cip..try laa..mane tau...any way..cip ni walaupon baru sebagai director but not a noobies in film industry..aku rase cerite tu bukan tak dapat sambutan pasai cip director baru..tapi pasai dorang da bosan ngan cerite cerite jiwang2 ni kot..

minnathh said...

ko nak opinion pasal persona nan grata kan? ok nih opinion aku.

aku pegi tgk arituh. tgh2 movie ade 2 3 couple yg kuar. wayang pun hampir separuh penuh. bukan nak kutuk tp ko terima la kritikan nih dgn baik.

aku rase cerita heavy cinta nih kurang dpt perhatian org. kalo org kampung2, diorang lg suka light chentanya movie. nak2 kalo taruk mawi ke siti nurhaliza ke for sure diorang pegi. org pekan lak lg suka tgk cerita yg berkualiti skit, kalo tak ade yg meletup2 sure diorang tgk cerita lain, asalkan cerita omputih. kalo nak tgk cite malaysia, diorang tgk cite yg ade kelainan skit.

tuh kalo aku la

Linda Ahmad said...

Emm...you all perasan tak Cerekarama atau RTM short cereka sometimes lagi best than most malaysian movies? sebab cerita dia lagi real to life than most Malaysian movies...

Anonymous said...

Tahniah cheif kodok kerana berenti rokok. Anda lah idola saya sekarang ni & berjuta rakyat mesia. Berenti rokok umur semakin panjang & kurang stress, kurang risiko impotent, hehehe...
Neway mungkin filem lakonan Erra & Hans kureng berjaya sebab tajuk filem & takde Afdlin dlm filem tu. Cuba kalau ada nama Afdlin kat poster filem atau afdlin sendiri beri tajuk filem terseebuttt insyallah suksesssss,, betul tak kodok2 sekalian.

Situt said...

i 2nd with linda ahmad :D

karip said...

exactly my point linda..:D

Anonymous said...

why msians dont go watch PNG? i think it is bcoz tak terpanggil utk tgk..maybe the promotion is not great enuff or the publicity is not good enuff..but i think they do haf powerful cast like erra n hans..(perhaps the rumours or watsoever going on wif erra's life right now,*hint:yusry n her*,might be one of the factor why msians dont go watchs the movie)

why i dont go watch PNG?bcoz i think it is juz another malay movie..same old, disappointing plot..i think we need to see something different in da cinema (*hint: smthg like brokeback mountain*)

afdlin,congrats!!!13 days being non smoker!!

hazurosli said...

Ni apa yang bising-bising ni...

Pasal RN tu, biar ajelah tak payah nak berbalas-balas. Apa yang you cakap memang ada benarnya. Bila ada orang bagi pendapat seharusnya di dengar dengan telinga yang di buka luas dan mulut yang tertutup rapat, tapi konco-konco RN ni terbalik pulak. So, kita lihat sajalah nanti siapa yang kena...

PNG, aku tak minat tengok cerita cinta coz nanti penat nak menjawab soalan anak-anak aku. Biasanya kalau pergi cinema aku bawa satu family. Pasal tu aku lebih suka BPC dan sewaktu dengannya senang sikit di orang faham. Jalan cerita simple dan ada mesej.

ayuzainon said...

PNG? hish..tak teruja langsung i nak g tengok. sorilah ye hans, erra dan sape ntah director dia? i assume kalau lead actress erra, mutu filem tu sure ala2 razak mohidin. maaplah ye. actually bukan salah penonton kalau tak support malay movies, tapi salah pembikin2 filem yg ambil mudah bab2 pembikinan filem nih. kita penonton pun dah pandai menilai produksi mana yg bagus, even orang kampung pun tahu. i tak kata filem2 luar tu bagus, actually byk jgk filem2 holly, bolly, hkong & indon 'wood' yg tak best. Cuma i heran kenapa kita takleh produce filem yg betul2 boleh pecah international punya panggung. Nak melepasi sempadan indon pun takleh, habih tu camno. Salah siapa ya????

TERRY GALLYOT - MR ASIA. said...

BRO,READING ALL THE COMMENTS HERE BOUT PNG,I GUESS IT TRUE ABOUT WHAT THEY SAY...TOO MUCH LOVE STORIES THAT ARE PREDICTABLE ETC.PITY OUR BUDDY HANS..A LESSON FOR HIM I SUPPOSE.YOU ON THE OTHER HAND...HAVE DONE A GREAT JOB.BY THE WAY..EVER THOUGHT OF A SOLID ACTION PACKED MOVIE?I'LL CAST FOR THE ACTION HERO HAHAHAHAA!REGARDS...

yasminjazilla said...

I would normally exercise my rights as consumer and customer when it's appropriate and I try not to hurt others' feelings when confronting them. The fact is, truth hurts. And 90% of us refused to accept the truth of weaknesses.
How many of us are willing to admit our own mistakes easily and be humble about it and show initiatives to improve?

Situt said...

i raise my hand down...not quite good at admiting my weaknesses.....

Anonymous said...

salam bro,

i was watched pesona nan grata last week. basically, dia nya gambar cantik le, skrip not to puitis but quit ok le utk cerita genre tue, there are some irrelevant scene such as m rajoli kiss erra, pas tue hans nya watak tak dikembangkan sebaik nya, watak dia tak cukup ganas, dan tak nampak keinginan yg mendalam utk dia kembali jadi baik n back to malaysia.

selambakodok said...

Swan,

Bagi link blog Ang Lee kutuk director crash tu. thanks Menarik tu... menarik!

Afdlin

Anonymous said...

RN tu memang menggelabah jer. Statement dia time ABP tu mmg poyo giler. Cam bagus jer!! Cuba kalau tak menang... pun menggelabah gak. Percayalah!!

Anonymous said...

Warga Kodoks! Jom main PAINTBALL!

zoeJOE said...

Our local scenes never runaway from a love movie..putus cinta lah, heroin matilah n whatever lah..but our people,i mean malaysia hv set their mind to take that kind of indication..as example, sembilu..so bro u as a director has gave a new breath to our local movie...keep it up bro..

Aizureen said...

gomen kudasai abg afdlin...

juz wanna ask whether u've checked ur gmail coz i've sent u an email ("R u interested in doing a new project...") on 14/3 but still haven't got any reply from u...

siti mariam said...

sebuah movie yg baik sepatutny ada kriteria2 ni :
1.jalan cerita yg bagus..
2.background music yg bagus (kalau kite tgk citer mat salleh, diorang punye background music tu pakai philharmonic orchestra..cthnye :star wars,back to the future,e.t, pearl harbour,disney punye cartoon.background music diorang mmg kow2 punye sehingga kadang2 boleh memberi impak sehingga kita menangis dan bantuan untuk movie tu mantap.tp bile kite tgk , kekadang movie malaysia ni , music background tu tak sesuai & kekadang ada scene tu senyap je coz takde background music.citer2 mat salleh pulak , siap boleh ada soundtrack lagi..kalau kite tgk citer star wars , kite akan ingat anthem song dia sampai bebile..(i bagi idea ni coz i once was a bandgirl)..tp , it's true you know..cube compare kan filem kite dengan filem barat nye movie background..bile part2 yg thrill dlm scene tu , pasti nye background music yg baik dapat membantu..contohnye bunyi dr trumpet , percussion..kalau scene yg sexy , saxaphone dpt bantu..kalau tak nak bantuan dari orchestra pun takpe..cube tgk citer TOP GUN..kita pasti akan teringat kekancakan tom cruise dalam citer tu..pastu lagu "take my breath away" sgt2 sinonim dgn citer tu..bile kite dgr lagu tu je , mesti teringat citer top gun.
3.i was touched when i watched japanese drama such as good luck , gokuse , pride..drama diorang mmg sempoi..mmg puas ati kalau tgk..diorang menjadikan carrier diorang sebagai intipati dalam jalan cerita tu..cthnye cerita good luck (lakonan takuya kimura)..mmg best giler la citer ni..dia punya citer basically pasal kehidupan dalam dunia penerbangan..dalam citer ni , hero tu seorang co-pilot..cerita ni banyak menceritakan kisah hidup pilot tu untuk menjadi the best pilot...tp , hero tu mmg sempoi..dia pandai lakonkan watak dia yg selamba.part cintan2 dia takdelah jiwang2..simple but nice..pastu every part of the character , akan diceritakn juga kisah hidup mereka dalam citer tu..dia tak tertumpu pada kisah hidup hero atau heroin saja..argghh..panjang la nak citer..korang cari je la vcd tu..mmg best..yg cerita gokuse tu psl kehidupan seorang cikgu yg sering dibuli anak murid..pastu kite tgk camne cikgu tu nye courage utk bantu setiap anak murid dia..pastu cite ni mmg kelakar tahap cipan la..serious..korang mesti bantai gelak tgk citer ni..
...................................
ok aku malas nak komen citer melayu..tp , filem2 afdlin shauki aku salute la..aziz m osman dulu pun not bad..dia berani keluarkan citer2 science fiction (mcm xx ray)..citer fenomena pun not bad..majulah filem malaysia untuk negara..

iecha said...

erm filem melayu nih kadang2 rimas la tgk sebab kadang2 cakap terjerit2 tatau apsal.jiran sebelah pagar je tapi cakap jerit mcm jiran duk 5 blocks away.pastu cakap sebijik mcm baca petikan dalam buku teks sejarah.pastu kadang2 pelakon perempuan dia buat2 ala2 kiut-kiut gedik tapi tak gedik pun.in the end after watching that film berbakul2 kutukan kuar pastu ade citer baru tgk lagi kutuk lagi.back to square one takde improvement pun.

i like buli,simple and lively.pelakon ok script rephrase pun ok.good job ladss.keep em coming

p/s dah tahu RN tu sape..huehueuhuee

FaEzHussain said...

cip

tahniah sebab dah nak masuk 2 minggu nicotine free.

lain2 nyer komen, takde idea nak tulis. lain kali aje la.

Anonymous said...

kepp it up man!good that u quit smokin..i told myself one day to stop to and i did..its all in the head isnt it?and in certain cases the heart..and maybe the future of the lungs..hahaha..anyway ur like a freedom fighter of something that i cant find a world to describe it at the moment..anyway you know it yourself!!will continue to watch every movie ur involved in may it be a cameo or lead or villian or producer or whatever!

melloyz said...

i dah tgk persona nan grata .. all bcos of the photo erra n hans which u put dlm ur blog nearly one year ago. For me, the story a bit bosan and i don't agree sebab it's a normal love story. Sebabnya .. a simple story pun boleh jadik best kot kalau kena gaya. For me cete tu ada yang tak kena. At the beginning the watak seems to be very complicated and im expecting something yng comlicated la kan...tapi bila dah nak last ibarat nak cepat kot .. everything simple sangat. At first i can felt that the film try to stress how Hans tak boleh balik malaysia .. n can't run from the syndicate he's involve and these are something big la tapi bila dah last 2 when erra found him back .. tadak cakap apa2 pun plak. seem all the trouble flies with love. Got some other thing la yng i tak puas hati but forgot already. And one thing i notice mase tgk ni i asyik dok tgk jam je bile nak abis.. Sorry la if my comment in tah apa2 .. it come from someone who know nothing abt seni. For me .. a good film will not choose the viewer. So if this a good one .. i will be able to enjoy which i didn't feel it masa tgk cete ni.

chopstick said...

aku tengok PNG time movie premiere die kat usm..so kira bangga jugak ler aritu sbb jadi antara yg pertama tgk citer x student usm nie..tapi bile dah dengar desas desus pasal PNG yg kononnya ciplak citer dari Thailand, February...aku pun terkesima kejap..bukan ape,tak tau apa nak komen sebab untuk bagi komen,kita kenala tgk n nilai both side..aku pon lum tgk february..ntah betul ke x citer tue sama ngan PNG pun aku tak tau..tapi honestly,bagi aku citer tue menarik...stereotaip,klise..suma tue besalaa..mana leh lari..tapi bagi aku,citer tu bawak satu kelainan arr,n 4 me that's good utk industry..org akan terus bercakap,tapi hanya org yang cuba mendengar akan berjaya mencipta perubahan..to bro afdlin,keep up a good work..i really admire u..

rajazool said...

Bro...Cip

2 weeks free from rokok!!!...Congratulations!! Make it forever lah...alang2 dah dua minggu tu...

PNG....nothing really interesting other than that 'konon2' exotic title( but not as cathcy as BPC )..Diorg ni buat tajuk camtu, konon2 nak pancing audience la...unfortunately, tak berjaya!!...wrong formula!...errrr...Kamasutra?..Mencari Abdullah?...catchy ke tak tajuk drama tu?

As for RN issue....terkejut juga tgk dia kata camtu...rasa mcm tak sesuey n tak matured ....kalau zaman sekolah2 dulu boleh dikata... "what the heck!...macam bagus je lu mamat " ( sure ramai fans RN yg menjawab, mmg bagus -gua peduli ape!!!! ).....nak cakap tu, kena pikir2 tenung2 renung2 dulu....tapi takpe la...dia dah kata camtu...sukohati diolah!...mcm jugak la sukohati sape2 yg nak bg komen...kan?

ape pun cip...terus terusan lah berkreatif dan terus terusan lah buang rokok2 tu jauh2...

soleilina said...

hi there,
I have been moved to leave a comment in this box because I think I need to let this little voice inside of me out. Only then would it be called 'speaking up'. I have been a silent reader of your blog and also Christina's, sometimes Patrick's too...

As a Malaysian who frequent the movies, I have to admit I am becoming more analytical and critical (maybe even cynical) of what makes a good reel and what does not. I find that I am slowly gathering my thoughts and views from each poster and advert of a movie to the movie itself that I see to form my own judgment of a good-movie criterion. Whether this is healthy or not, I do not know but I at least I can safely attest that I no longer fall into the silent crowd.

I have not seen Pesona Non Grata yet so I am in no position to judge it good or otherwise. But what draws me to utter, "2 tickets (sometimes more) for $%$%#$%!!, please"? Well, many a time it's the whispers from my pals from behind or recommendation from the counter person, and sometimes it is based on something as trivial (or maybe not) the posters and movie slogans themselves.
I remember thinking to myself on many occasions, "Maybe this is another impossible Malaysian love story!" And how and why is it that the leads always look so impossibly good with perfect make-up (heavy shadings included) and hairdo when they play simple, everyday plain-janes? We do not look so immaculate, you know... I do not want to watch a movie that leaves me feeling disgusted with myself. That is why I go see movies with quirky, different and genuine people on the posters with intelligent and witty shout-outs.
I watch a movie to grow up. But hey, I am a big fan of The Rugrats! For a 25-year-old Malaysian, I still have a lot of growing up to do, yes. I also watch a movie to connect to my thoughts and emotions hence I write this . I think it is time we Malaysian movie people (audience included)be true to ourselves.

When I was still pocketing my weekly allowance courtesy of my parents, I did not give a hoot what movie I went to because if it was not good, then I could go for another one next week. I went to every movie there was at the cinema. But since I have started working (or slogging) for my own dosh, I am beginning to realize the value of every penny. (I also do not give a hoot if that was a cliche!)But now, things have changed and I have my own stand now about what i choose to do or see. I am glad for that fact as I do not conform to things so easily now as I used to and I am slowly finding myself, breaking away from uniformity.

Is it safe to say that a good movie in Malaysia sees a nearly-empty theatre? I remember the movie 'Derailed' i went to and only my pals and I and two other couples filled the whole room! I I gave that movie a NINE over ten!

I am glad you brought this up, Afdlin. About speaking up, that is.

libimantan said...

About Erra and Hans being 'kick ass casts'..errr, I think not. Can I kick theirs? They are nothing more than mere overly exposed and overated boring faces and stereotyped actors on the big local screen.

jezz said...

TAHNIAH kerana berjaya jauhi rokok.. teruskan usaha gigihmu..mengenai PNG.. kemane menghilangnya penonton2 pawagam. The theatre was empty when I went to watch the movie. It was only abt 30 people inside.. but aft watching the movie.. i understand..though it said the movie diff from others but it juz the same to me.. same old love story..sometimes I wonder kenape industry filem melayu tak pernah lepas dgn tema cinta... why cant they make somethings diff.. except to ur works, bro..so far i only c that u alone dare to make a diff... though ur movie genre are comedy but jln cite berbeza dari yg lain... maybe they shld try to make cite mcm CSI ke, LOST ke.. atau ape2 aje..blh diselitkan babak cinta tapi jgn terlalu obvious.. Tgk mcm GERAK KHAS.. sampai skrg citenye masih diterima ramai...
Abt stand up to what u believe.. i totally agree with u.. i dont like people walk over my head.. like jumping q..i'll definitely get mad cos it had happened to me before..so dont be a coward.. if u done it own it..

Anonymous said...

herda said:
hi! i'm a new addict to your blog but i've been a fan since forever.. :D just to let you know that i've watched you in actorliympics and you guys are hilarious! great job!!

firstly congrats for the 13days without smoking.. hopefully it will last and hopefully with that achievements you'll get more beautiful babies :D so stay strong!

pesona non grata.. tak dapat panggilan pulau lagik la nak tengok.. hehe.. not so sure why.. maybe its because i feel like i can guess the story line.. a typical malay love story.. boy meets girl.. yada yada yada.. fall in love.. yada yada yada.. live happily ever after.. cam dah bosan dah ngan citer2 cam ni.. i like erra and i like hans but.. ntah la.. cant wait to see gubra though.. i think it'll be huge :)

on to the RN issues.. i dont have anything against RN but i agree with you. the things he said in his speech is totally not cool.. maybe he doesnt mean in that way but.. still its not cool.. whatever it is..everybody is entitled to their own opinion so to RN's fan.. just deal with it.. it not the end of the world..if you dont like it.. jangan lah bace..

keep up the good work! POWER TO THE PEOPLE.. POWER TO THE KODOKS

Safarin said...

Assalamualaikum..

Hallo cip.. harap bertambah sihat la (hidup tanpa rokok). PNG, belum terpanggil nak pergi tengok, kerja menimbun kat ofis.. huhu

Kenapa filem melayu kurang dapat sambutan? Kenapa kita perlu hairan dengan keadaan ni? Cuba bandingkan dengan filem luar, tak payah jauh, ambil contoh filem dari indonesia, cam 'tentang dia', tak pun 'ada apa dengan cinta', kalau tak silap tema dia memang cinta. Tapi penuh jugak panggung. Siapa cakap orang dah boring dengan filem bertemakan cinta? Apa akan jadi dengan dunia tanpa cinta? hehe..

Bukan tema yang jadi masalah sebenarnya, tapi garapan / jalan ceritanya memainkan peranan penting dalam kejayaan sesuatu cerita yang hendak disampaikan. Letak la pelakon sepopular mana pun, kalau tak menarik jalan ceritanya, takda sambutan juga. Betul dak cip?

So, kepada malaysian film maker, take note le, malaysian audience now a days sudah boleh menilai yang mana bermutu atau vise versa. Nak buat perubahan, tak semestinya kena buat heavy drama yang complicated gila babeng or cinta yang skema gila kan cip, or budjet juta-juta dengan aktres/aktor yang gila popular.

Aku ambil contoh, Awie. Secara jujurnya sebelum ni aku tak suka gila nengok dia belakon sebab aku menyampah dengan cara dia belakon. Tapi lepas aku tengok BPC, aku tergamam. Dalam diam aku admire dan aku puji lakonan dia. Lakonan dia dah memberi perspektif baru kat aku. Jadi motif dia kat sini, kadang-kadang pengarah filem boleh menarik minat penonton untuk lihat filem dia jika dia bijak 'twist' character pelakon. Dari stereotype kepada lebih fleksible. Dan ini juga akan memberikan lebih colour kepada filem tersebut ditambah pula dengan rempah ratus spt jalan cerita yang ringan / skrip yang baik serta cinematography dari perspektif yang lain.

Pasal RN, aku pun minat dia, tapi apa yang dia buat tu, bagi aku adalah satu tindakan yang kurang cerdik la. Anugerah yang dia dapat tu adalah anugerah yang diundi (diulangi UNDI) oleh peminat-peminat dia. Tak patut la dia cakap sedemikian. Kepada brader yang faham masalah dia, yang mengatakan sebab dia buat camtu untuk jaga industri perfileman tanahair. BULL.... la. Sebab kalau dia tarik diri, lagi la menjejaskan industri ni. Takder lagi pelakon yang akan bersaing dengan berusaha bersungguh-sungguh untuk memajukan lakonan diri untuk menyaingi dia. So, apa pekdahnya? Tindakan dia tu menunjukkan dia tak berterima kasih kepada peminat-peminat dia yang selama ni menyokong dia menaikkan nama dia. Kalau tak kerana peminat dia, ada ke dia kat tapak dia sekarang ni?? Cut the crap le..

So, I've said what I wanted to say. All the best to you cip. You prove me that malaysian are also opened to new ideas and tak melatah bila dikritik. Cool..

Power to the people.

ely said...

i'm totally agree with siti mariam! sebuah cite yg bagus sepatutnye ada background sound yg bagus. sebabnye muzik ni ade link trus ngn emotion seseorang. kdg2 ade cite tu takdela hebat sgt tapi sebab lagunye sesuai dgn mood scene tuh, mmg kite akan igt yg cite tu cite yg bagus. **tgh tgk cerekarama skang, byk sgt lagu latin ke hape tah. how annoying!(+_+)**
sebuah cite yg bagus patutnye ada ending yg sesuai. bcoz walau betape best pon cite tu, yg paling org ingat ialah babak terakhir sblm diorang kuar panggung. sorry to say cip, 1 thing je i tak brape stuju ngn buli balik is the ending. spanjang cite tu org asek gelak pecah perut but the end (for me) macam hindustan. u know..things like hero sempat bagi wasiat dulu sblm k.o. so bile balik rumet i tanye, best x cite tu? "overall okla tapi ending cam hindustan".
dats my personal opinion la ok...jgn amik ati lak.
cite cinta mungkin boleh lagi laku dgn syarat pengarahnye power. yup, taklehla semata2 cinte cinte cinte tapi ni zaman cinte menyelit di tgh cerite jela. (dgr kate ahmad idham nak buat cite cinte lesbian. tingin gak nak tgk!)
lastly yg penting logik. i paling tak ske nengok cite yg x logik walapun part tu x byk. bende2 kecik la..cam "nape awek tu boleh lepak situ hari2? tak skolah ke?" or "apsal hero mati lambat?org jahat tembak skali je dah mati?"

okla cip, actually byk lagi nak cakap tapi dah lupe. melayu mudah lupe.

jmy_83 said...

Hmm.erra seems a bit desperate damsel in distress' these days.She keeps complaining about her marriage, trying to get more people on her side, i guess.But seriously,it gets more annoying each day.Yusry seems more cool with his no comment,none-of-your-business-thank you very much-attitude. Another factor is probably people want fresh faces..For me,Hans and erra are good looking people with decent acting skills, but these guys should start taking more serious/older roles such as parents(with young children,of course), or abang or kakak or drug addict/lumpuh..and not the lead role..Anyway,there's this new talented cerekarama guy named Ady putra(i don't think many people know him),who should be given a chance in a film.He's to die for..(sigh)
*good luck Afdlin!Kudos..;)

syahrulfikri said...

aku tak baca semua komen yg ade kat dlm komen box ni, panjang sgt, so aku tak tahu kalu apa yg aku nk komen ni sudah dikomen... kalu dah minta maaf.

aku dah tgk PNG first week tayangan, itu pon kerana terpaksa ikut kawan pompuan yg nak tgk Hans dan sorang kawan lembut aku yg minat Mawi... personally aku mmg cuba ajak dorang tgk citer lain.. busan tgk citer cinta melodramatik ni...

starting citer nampak cam promising, shooting kat luar, dgn kerjasama negara luar... tapi lebih kurang 15 mins kemudian aku dah dpt tangkap storyline citer ni cedok drp film thailand yg pd masa tu, aku baru tgk kat RTM. (setiap ahad midnite, RTM ade tayang the best ASEAN film) kalu tak salah nama film thailand tu, "Do you believe in your destiny" sebuah film yg menang byk award.. dan juga beberapa dialog dlm PNG juga diceduk drp film tu dan ditukar ke BM yg bunyinye tak masuk akal dan geli geleman... beza PNG dari film thailand tu... hans masih hidup, tp film thai tu hero mati.

selain storyline yg bukan asli, PNG cuba meniru gaya art direction film yg sama tp tak menjadi. sampai dragging, lembap dan amat membusankan.. tp cinematography buleh dipuji. aku suka shot erra naik sampan.

lakonan kaku dari hans dan erra, sampai masa aku tgk kat wayang... penonton yg ade tak seberapa gelak berdekah2 cam tgk citer komedi, dan dgr beberapa yg ckp kuat, busan gileeer!!..

lastly, zaman skrg audience dah sedar dah mula celik, option dah ade byk movies lain yg lebih bagus... dan sudah tiba masa film malaysia ade originaliti tersendiri.. drp ceduk film luar, lebih baik ceduk dari novel sastera tempatan seperti yg disarankan..

Nana said...

err..sy suke cite PNG tu.. :P walaupun agak la slow..

The Gorgeous One said...

Erra and Hans kick-ass actors? I beg to differ - Hans yes, but Erra no.

Just thinking of her acting in Kuliah Cinta still makes me wince.

Azura said...

Great Achievement!! No its not... its CRAZY GREAT achievement..!!!! We dont want to loose u cip.....so better stop it now and start rebuilt your 'rongga paru-paru' more clear untuk menghidup udara yang bersih dan nyaman.... Actually, my hubby pon sekang takleh naik Genting, mesti sesak nafas macam u..walaupon dah stop smoking for almost 3 year..itu sebab 'rongga belum clear'.....

audriena said...

good for you, 13 days w/out smoking. my hubby quite a heavy smoker. how did you do it? some tips maybe? susah nak suruh dia stop, and it worries me A LOT!

Anonymous said...

I'm not a Malaysian-movie fan. I hate slapstick-comedy-, romantic-iloveu-uloveme-iwantyou-youdontwantme-thenidontwantu-theeeenuopenyoureyesandwantme-kindamovies. Sick and tired of that kind of movies made in Malaysia. We have a very academic with a title Director, but produce a very cheap-not so entertaining movie. Is Malaysian that DUMB that he kept producing more and more that DUMB movies and make real money out of it. Well...PNG...again and again my eyes are soo SAKIT seeing Erra in posters as a heroin. tu tak tgk kat panggung lagi tu,...Takde heroin lain ke kat malaysia ni!! I believe that there are many talented actress out there that need equal attention from directors/producers....
kudos to whoever try to make a change to malaysian film industry...

POWER TO THE BRAVE PEOPLE!!

cheers! ~ pengat!

ZanPaku-tO said...

reasons why i dont spend >rm6 for PNG:
~alhough im crazy bout hans but im getting tired of erra.shes done way to much romantic films, evry time shes on a new rmnatic malay films, i hv flashbacks of her previous not-so-best roles, da jdik typical romantic actress, de one dat always betrayed by lovers n at end always find sumone else, better.. nowadays, if u want to make romantic malay films i suggest u get new fresh faces.. sepet, gol n gincu hv fresh casts but still, its a film worth watching..
~ rs cm x terpanggil nk g cinema tgk citer ni coz i dont hv much clue bout dis movie.. evry film should hv some gimmick so dat people hv sum edge or reasons to spend money on it.
>mistik- 1st scary moviekt msia time 2- nysal gla tgk cita nie, tobat x lyan prof nyer films
>soal hati- ist time overweight guy jdik hero.. at dat time im just curious why de producer was brave 2 take dis action, i thought mayB thres other strong point in the films dat such decesion are worth 2 b made n i hv 2 checked it myself..~n igot my answer, de hero could really act.. hehe
>BuLi-Afdlin- nyer 1st movie..
>BuLi baLik- sequel 2 BuLi
>baik Pnya CilOk- my long awaited malay films involved buddies rather than lovers..
>Persona Non Grata - the title??
well, it was shot in other country, so what? i prefer watching travel n living 2 watch scenes in foreign country..
~i could jus gamble n went for the movie without knowing wat to expect but um just afraid to take the risk n kluar dr panggung fealing disaponted..

hijrah idris said...

i pun belum pegi tengok Persona Non Grata nie.. even the lead actor & actress turun ke Brunei for the Titian Budaya Program. Tak tau kenapa..mungkin promo kat tv kurang agaknya.

afiqsays said...

They several several reasons i would like to point out on the film's failure

The main characters, erra and yusri have been acting in commercial films with 0 quality forever-ever.. so it is logical taht ppl r a bit picky on spending their 11 ringgit.

in its adverts, i didn't show any cinematography significande. nadaa. And the preview generally SUCKS. it just SUCKS.. wat to do lah??

In malaysia ye, you need controversy to make a film laku. Rock with Nabila's case. Mami Kembali with a death of one of its actor.. banyak lagilah.. tulah pasal.. lagi artis buat jahat, lagi laku lah dier. nak buat camner..

Ada banyak lagi but my keyboard nak naik hangus and the friction of my colliding finger boleh dihalakan kepada sekaping kad kahwin dan kad tu akan terbakar...

adiue

not so anti citer mlayu said...

There's just sumthin bout these malay flicks that just turns u off! mcm takde the x factor. The first n the last film i saw was fenomena n by far that was the most fullfilling malay flick ive ever seen..ever!masa tu baru 12 tahun, but i just got so drwn into it. Thats a movie..but then again the director had to tukar angin n had to do all this cheesy malay love flicks..syg siut. Afdlin, i hope you'll stay away frm this. remember, you r the FEW GOOD ONES! plus yr jokes r damn,damn funny...

Anonymous said...

There's just sumthin bout these malay flicks now that just turns u off! mcm takde the x factor. The first n the last malay film i saw was fenomena n by far that was the most fullfilling malay flick ive ever seen..ever!masa tu baru 12 tahun, but i just got so drwn into it. Thats a movie..but then again the director had to tukar angin n had to do all this cheesy malay love flicks..syg siut. Afdlin, i hope you'll stay away frm this. remember, you r the FEW GOOD ONES! plus yr jokes r damn,damn funny...

bubur basi said...

i think one of the reason the malay movies fail is because these damn stylists or whatchamacallit puts on these ugly carrefour wigs on these poor actors.n its so obvious la..plus its damn ugly. kalu lu wat flick, tlg la jgn pakai these crapola on yr casts..ok? mmm..ade lagi nak ckp but my ferret is chewing on my ear..ingat chew toy kot! FUCK it hurts!!!

glokaldirector said...

PNG is a copy from a thai (forgot the title) film in US. pengarah kat malaysia ni dah takde idea lain le sampai cedok almost 90% of the movie.. i was quite shock when reading the sinopsis of PNG my good this is so lame!!.. anyway kodok respectah!!! for being able to quit the ciggie.. the missus been nagging me when am i gonna quit the burning session.

Mu_raz said...

a good movie is a movie that appeals to me. I miss the eighties.

I'm not appealed by PNG. Hence, a student like me is not interested to spend his money on a movie that uses a weird term when you yourself ask what does it mean at first...(kena surf wikipedia, baru tau) or what are these people trying to do..put some intellectual input on erra & hans's movie ?

sometimes we olso want to use our brains..Not that desperate.

oh yeah.. I learn in graphics communication,that when you use a weird term.. let the graphics be simple & profound.. people usually buy that.