Pelikat Pants Designer

Pelikat Pants Designer
Number 1 Pelikat Pants Maker in the World!

Thursday, September 08, 2005

Message untuk ANONYMOUS.

Memula of all, aku just would like to apologise kepada semua my fellow kodoks semua, terutama sekali seorang Anonymous yang telah memanggil saya babi di dalam blog comments ini, kerana tidak menyambung blog saya dengan terlebih awal lagi. Aku juga meminta maaf kerana terpaksa bekerja untuk menyara keluarga aku dan memenuhi kewajipan aku pada tugasan2 aku sebagai seekor babi... . Aku bersedih kerana susah-susah aje, mak bapak aku jadi orang, untuk melahirkan seorang babi-kan?. Aku terima kebabian aku, dan harap supaya Anonymous (yang telah disalahi babi ini) dan yang takde secebis kebabian didalam dirinya dapat memaafkan babi ini kerana telah mengecewakan Anonymous yang halal dari segala bentuk kebabian di dalam dirinya yang suci itu, walaupun dia tak mempunyai sebarang alat sulit ataupun kemaluan, kerana dia hanya berani meninggalkan nick anonymous, dia tak perlu risau dan khuathir kerana diri dia bukan babi. Babi adalah aku.

Ehh... tapi kalau gitu, Anonymous kau mengikuti cerita-cerita babi akulah. hmmmm.

91 comments:

Izham said...

Yo bro,

Biasalah blogging memang macam ni. Orang suka cakap ikut suka hati je kat kita.

Tapi takpe, at least kita tau dan boleh kenal betapa variesnya manusia2 dalam dunia ni.

Syukurlah, kita tak tergolong dalam manusia2 yang perlukan bimbingan seperti itu.

Life must go on bro..!

-Izham-
Click for a surprise of your life!!

Anonymous said...

ha ha tatau..abg afdlin marah.

-xanga.com/azreenrahim-

arsch2lysa said...

ahh.. malas nak layan manusia yg tak bertamadun macam ni.. baik duduk sorang2 dlm hutan...takyah bercampur dgn org lagi baik...tuhan bagi mulut dan suara ..tapi.....tak pernah ke dia terpikir macamana kalau tuhan ambil nikmat tu!

Mr. Hidro said...

aha... tak tau.. aper kau dah buat kat abg afdlin... lek bro.. org gitu mmg tak makan saman... cakap je brani.. k.. all the best bro..

anaiz said...

ayyoh..abg afdlin suda malah..itu la apa pasat Anonymous ckp mcm itu?? bahasa melambangkan bangsa maa...

pyan09 said...

hi abang afdlin....
be cool ok? rilek janganla marah sangat... nanti cepat tua!

Anonymous said...

chief kodok..biasalah org2 cam "Anonymous" tu berleluasa kat dunia siber ni, tu baru satu..more of 'em are lurking out there..the best thing is to ignore them ..its not worth your time to even respondlah brother or even think about him/her..daripada respond kat "Anonymous Babi" tu , baik chip respond kat kodok2 cam kami ni yang dok melangui siang malam tunggu chip kodok kat blog ni wakaka..

-kudatakderbelang-

Anonymous said...

Hai afdlin...bile terkene dgn orang macam ni..kene lah banyak sabar...kita kene pk satu je...kita tak boleh nak buat semua orang suka kita...

alah...anonymous yang camtu ...ibarat habuk je yang mengotorkan blog ni...tapi tak mendatangkan mudarat pada u....biarlah dia nak kata apa pun...dia penat mengata di luar tu..dia berhentilah...

All the best to you.

dari Kak Anie..

Kremlin Dusk said...

BOOBS!!

Anonymous said...

ala diorang tu mcm bagus padahal bangang. apahal nak ckp orang babi plak bukan dia bagi kita makan? kita mintak dia duit ke nak makan hari2? apa dia nak?? makan siput babi lagi mulia. macam dia tuhan nak setkan orang ni babi orang tu babi tunggal orang tu babi hutan. bodoh.

sabar ye encik afdlin. kim salam dengan mia sara yang LAWA!!!

er. sera dah dapat album fuyo tu nanti sera bayar pakai maybank2u. keep up the good workSSS!

SERA.

Klez said...

dapat ip address dia sedap ni..

sabar brother afdlin.. Allah maha adil..

-Klez

nur said...

sabar la abg afdlin. dunia web ni luas tanpa sempadan, jadi org memang boleh tulis apa2 tanpa fikir sensitiviti org lain.
jgn sedey2..dia sorang, kita ramai kat sini, tak yah ambik pot la kat dia tu..org tak bertamadun mmg cam tu..
dah jgn merajuk2..cepat sambung story paklah tu..huaaaaa!

erie said...

halamak...

baling batu sorok tangan.. ini macam punya olang tarak patut idup maa....

anema said...

alar bang biar je org gile2 itu!
asal kan kite bahagia! ape susah kan?

Anita said...

Been following ur blog, cool.......
Anyway, tak baik tis ``person`` called u by dats word or maybe dia salah type tak!!!!!!

Cikokui said...

biasela.. keturunan bangsat camtu slalu cakap ikut sedap bapak dia jer... sebab bapak dia slalu cakap camtu kot... tak reti kat mana nak cakap camtu kat mana takleh cakap camtu... bodoh... die nie stok 1st time masuk blog... stok budak2 skolah jer nie... tak reti nak ikut keadaan... cakap ngan member die leh la.. tula aku cakap die nie sama ada budak skolah atau otak dia tak center

morakimo said...

oh cakap pasal b***, teringat "hidden track" kat album fuyooo! bila nak siap single tu? mesti gempak..ha ha ha

mafiaries said...

Huh, ramai gak dah letak nama yer lepas baca entry yang nih..
Tapi betul apa Bro.Afdlin cakap, kan? Pasal lak nak mem"babi"kan orang, eh...
semafia2 aku, tak panggil org babi...

Ben-G said...

sian bro afdlin la...anonymous tersebut mmg kurang sopan...bro afdlin dah buat blog for public info so pls respect n sopan like telah merdeka 48 tahun erk...adeh cam politician plak dah sejak dgr cite bro afdlin ngan pak lah ehehe rileks bro u cool lah :-)

walkthrulife said...

sabarlah chief...dlm dunia ni ada mcm2 org. hari ni dia kata kat chief, one day someone else akan say the same thing to him.

what goes around comes around.

PlugInBaby said...

babilah kau yang mengata org babi...sabar chief..sabar.*sambil urut dada kodok..eh.mana stu dada nih mana satu perut..ihiks*

The Visitor said...

bro, blogging mmg camtu. i dah kena byk kali. it's called flaming or trolling. i got called worse things.

best is to just ignore these airs wholes.

Anonymous said...

biaq pi la dia bang afdlin

newrin said...

buat derk jer kat org2 mcm ni...
standard laa org suka comment benda2 bukan2... i yg jd blogger biasa jer ni pun ada dpt comment2 busuk lagi people like u, celebrity!!

org2 mcm ni sebenarnyer nak kan attention...

ARA PAYUNG said...

biasa la bro...

tu sume org jeles tu..

BARANG SIAPA YANG SUKA MEMBABIKAN ORANG ITU, DIALAH SEBENARNYA YANG BABI-SEBABI-BABINYA!

Anonymous said...

Woiii...
Saper yang telah man'tuutt'(sensored)kan chief aku ni??? Haa...saper haa???
Kalau betul anak jantan...reveal diri engko yang tak bertamadun tu.
Cheh! ( kepala kodok dah berasap!!!!!!!)

embam said...

hampas kelap betul babi tu!!!!!

queserasera said...

x penah sy bc entry yg begitu byk prktan b**i sebegini, hehe..

...rux... said...

leks bro...

apa punya bahalol lar itu olang... org ngn babi pun xleh beza.

tak skolah punya olang!

p/s: Allah Maha Mengetahui & Adil!

Alang Kodok said...

Bro n rakan kekodok semua, meh kita cari n luku kepala malaun tu 10X sorang, tak pun kita sumpah dia jadi b*tuttttttttttttt*i... cikapot punya anonymous..

mega said...

panggil org babi nie, mcm menuding telunjuk pada org tu, yapi anonymous nie tak sedar yg lagi 4 jari tu mcm berbalik pada diri sendiri. so, kalau dia kata abg afdlin babi sekali, pada diri sendiri dah 4 kali.. hmmm.. lama-lama, bila anonymous nie letak comment, dia tulis...oink, oink, oink.. dia jelah yg faham...

jgn kata org, kalau tak nak org kata kita. tapi kalau org kata jugak, itu dugaan utk kita jadi insan yg lbh baik... Ujian Allah hanya pada hamba yg di ingati dan di sayangi... have a great weekend!! Da!

*heartbeat* said...

dlm banyak2 binatang.. babi jugak dipilihnya.. hai la! orang tu jeles tu! tak pun dia 'depression'.. tadak arah nak type.. camtu la manusia..

Ojairobimbo said...

kurang ajaq...mmg xde pakai otak langsung la si anonymous yg bodoh..kalo dia ckp org cam tu, maknanya dia pun bab........tutttt. betul punya tak puas hati nie....

wahwo said...

biarlah si luncai terjun ngan labu2nye...

anyway bagus penggunaan kerbau pendek u dlm dlm blog nie..menyeluruh..

VM said...

SABAR itu ada lah separuh dari Keimanan...

Tak payah la raser Frust Koner Baring bila ade orang label kan ko sebagai babi.. small matter Afdlin..

Kalo aku la babi, aku akan ketawakan si penghantar Anonymous tu dengan gaya kuak lentang..kekekekeke.. Bodoh betul si Anonymous ni tak tau nak bezakan babi dgn manusia..

Yg pasti, ko tau saper diri ko Afdlin.. :o). Org kalo dah fofular mesti ade yg tak bleh duduk senang.. itu hakikat yg ko harus terima Afdlin..

Bitau kat si Anonymous tu cam tu dengan Selambernyerrrrr...
"Anonymous, lu rilek one koner suaaa".. Pastu dgn selamberkodok.. ko sengih lerr....

So Be it!!! Let Loose Afdlin!!.. Biar la orang nak cakap aper.. yg penting ko buat aper yg patut ko buat.. :o)

Sori ek.. selamber je aku komen.. itu la aku.. kekekekekeke..

melmuhd said...

don't let one spoilt brat ruin ur spirits & day..

not worth it laa abg afdlin.
that kind of ppl, just don't know how to think..

wahida said...

Well.. you handled it very very well.. bravo!

I bet that Anonymous fella must be so embarrassed and felt like jumping off a high building.. otherwise, he is as ignorant and cocky as the species he called you..

Malaysia doesn't deserve such citizen.. *sigh*

Isis said...

emm..
abe afdlin best sbb mmg penyabar..

Firdee said...

sabar aje la Bro Afdlin...Tak luaknye kalo dia cakap camtu...Bro dapat pahale dia dapat la ape yg patut dia dapat...

Anonymous said...

ek ele....cakap usha line ah.sesedap je bahasa kan org babi.kau dgn afdlin manusia kan?so tak yah ah ckp dia "b**i".sama macam kau ludah terkena diri sendiri je....

Anonymous said...

ler chief...

sapalah yg kurang ajar sgt panggil chief babi tu ? Saya rasa org ni tak bertamadun tul ! suka ati mak pak dia je panggil org gitu....

Takpe chief...biarkan dia...satu ari nanti dia akan dpt balasan yg setimpal !


eldynna@yahoo.com

Bukan Sepet said...

ljAR Tompel pernah berkata dlm filem nasib do re mi dengan penuh gaya keselamba kodokannya...

Aku petik kata kata beliau yg penuh berhikmah itu utk anonymous yg kutuk chief tu.

Ni ucapan khas utk dia:


"emmm.. bongok."

Suria Khatulistiwa said...

Kata dah merdeka??? Tapi masih lagi ditakut yang lama... Dia yang tak bertamandun. Kenapa perlu marah... dia ingat orang lain tak perlu bekerja??? Biaralah. Siapa lah kita nak nasihati dia... Sebenarnya dia ada kat sini tapi saja tak mahu tonjol diri.

azyze gomez said...

jadi anak2, pengajarannya ialah:

hentikanlah memberi publisiti kepada babi sebab dia dah over exposed.

gunalah binatang2 lain yang masih belum2 popular seperti

kambing
tapir/tenuk/cipan
memerang

Anonymous said...

klu nak anonymous... buat cam aku tulih email.....

baru la brani mati tak mati....

"jangan apabila keranda di bawa, baru air mata bercucuran" -dialog dalam komik raja rimba.

~harimau kumbang~
mayat_harimau@yahoo.com.au

babysyaza said...

uish!! kalo aku jadik chip kodok pun aku bengang...

ini yang pak lah tak suke nih, ini yang buat pak lah suruh abg afdlin tukar minda org malaysian supaya jadik more intelingent..

takpe..biar anonymous mati nanti muke dia jadik muka babi baru dia rase ape perasaan jadik babi....

takpe chip kodok kite sumer sokong lu..wah cayalah!!!

Liza said...

That's very KURANG AJAR. As for me nak sebut perkataan tu dalam bahasa inggeris pun tak sanggup. I just hate that species and the anonymous person who have said it is surely one of the species itself.

Anonymous said...

hehehe bro afdlin...dalam u perli pun i leh gelak baca ayat u....you're man....by the way watch GGPP because of you and that story bernyawa also for me is because of you...apek pun tak menyerlah dalam tue.....

myasha

muteaudio said...

Visitor,
Should we call those trollers ADS or APS?

Anonymous said...

memang kurang ajar pun.. agaknye masa sekolah dulu subject moral failed kot. tu yang jadik macam tu tuh.. x tahu nak respect! for you
afdlin, tuhan sentiasa bersama orang yang sabar..

nuri,

The Yoga Instructor said...

babi kelakar (rearrange the phrase if that offended you) lah you ni..

but that couldn't save Biar Betul that's showing at Astro Ria. tak berapa kelakar (sangat tak kelakar sebenarnya) laa..

dJ phuturecybersonique said...

me: apa tu encik afdlin?
afdlin: kutu babi.
me: kutu babi? allah batal air sembahyang aku.

paan said...

anonymous harimau kumbang bercakap mengingatkan aku kat karamsinghwalia lah pulak..

Anonymous said...

Lepak ler Aflin WORLD ler skit..senang citer block ajer AP address dia.

cheechuq-

kiranakia said...

Bior lantak dia situ...macam le dia baguih sgt..lepak la yeop..buruk beno kalau teman terbayang muka yeop tgh bersedih..

RitOSRitina said...

chip kodok..

dun wori..(dan sememang chip kodok pun mang tak pnah wori.) .sbb org yg mngutuk ni yg wori..

adik doakan org yang kutuk tu yang akan jadi B***..adik pun tak sanggup nak tulis pkataan ituhh..

Hidup Chip Kodokk!!!

~adikRitina~

Anazam said...

saya sama seperti queserasera..tak penah baca posting yg terlalu byk perkataan b**i seperti ini setelah kes JE selesai diperkatakan huhu. Encik anynomous yg memb***kan chip kodok dah pueh hati ke? Ko memb***kan orang dah berdosa, la ni kene dib***kan plak oleh kodok-kodok kar sini semua...padan muko!!

PrincessRen said...

hahaks.. well said adflin. Org kata baik buat lawak pasal diri sendiri dulu sebelum org lain buat lawak kat kita. bagus sekali. haha

mayb u disable jer anonymous punyer member kat blogger tu. Jes biar org yg sign up jer bleh comment...

LMj said...

ala chief kodok... ko pekak kan telinga aje. kadang ada manusia ni yang gurau melampau. kot nak gurau pun tapis2 kan... tapi ko ignore jek la chip...

Si Hairi said...

Banyakkkknya aninoimos dalam ni ... lek afdlin , blog werll ( sumpah aku tak suke word ni ) memang penuh dugaan , orang dah fanatik , tak sesabor sangat nak baca sambungan citer , but hey ,, You cool brader ,, u cool ..

Me a.k.a Kodok Jantan ..

casta nesta said...

bro..
adatlaa..perangai org macam tu..low mentality and esteem..tak dapat kasih sayang and perhatian yang sepenuhnyeee,,in other word..dengki.Perasaan hasad tu ade and tak setuju dengan pencapaian seseorang..
dah laa..sabar je chief kodok..looking forward for the perjumpaan kodok2 semua///

adi

esorkopi said...

babi? aiseyman, nak kena samak ke monitor aku nih..??

Zack said...

Anonymous Rimau Kumbang ! Lama gila aku tak baca komik tu ! Itu antara ayat power yg aku masih ingat. Kelakar gila babi! Aisey, babi lagi…(r u that somebody I knew?)

Afdlin, anggap la dia tak sengaja tersalah taip – I mean, mungkin maksud dia, ‘Oi, sambung la baby…’ (buat suara manja)

Anonymous said...

sabar je la abg afdlin..cool afdlin cool..kumpulan cool hahahaha

-MzDiNa-

Rina & Liza said...

tak apa lah afdlin.. mungkin babi tu makanan asasi dia.. tu dia tenguk you macam soooo delicious one.. tapi kenapa bila i tenguk muka afdlin cute macam garfield.. hhmm kenapa ek..

Anonymous said...

Aduh, merosakkan nama-nama kami yang tak reti meninggalkan nick dekat sini je Anonymous yang kau katakan ni.

aze said...

Bro, jom kita pakat2 tabuh apa patut org2 yg membabikan org lain nie..

gingerbeer said...

AHAHAHAHHAHAH!!!! CAYALAH!! Ayat2 tersusun rapi, if only those words could be use in one of your stand ups, i'd love to be the one sitting right at the front!! There's a babi in each of us.. but nobody could've used it better than u did! well done! Kudos! r e c t e p! respecta!

Anonymous said...

Abanng Afdlin sangat comel lah walaupun tgh marah-marah! ^_^!

world peace!

greena said...

hey man! 'anonymous babi' tu saja je nak attention kat sini. ye lah you kan ramai readers.

cool ok!!

Anonymous said...

Apek kutip utang dalam DoReMi kata 'busuk punya olang, jijik punya olang (sambe tungging montot sket!)".

All the best Afdlin!

Bila nak buat Bila Larut Malam lagi? Tapi xyah ler pakai sut, pakai baju tido je la..sesuwai ngan konsep larut malam! hehehe..

Jasrina aka cucoqkodok

NaSh said...

sian.. tetiba kena babi.. alaaa.. sabor je laa yerk..

haaa!! biler nak buat balik BILA LARUT MALAM tu? isk.. rindu ar ngan rncangan tu. lagi2 part ada satu citer pasal 'bubu slim'.. ekekekkee.. lawak ar dia senam2 tu.. ekekek

sangkelu said...

Emm .. dah ada orang salah gunakan kebolehan.. aper nak buat mulut tempayan leh di tutup.. mulut manusia kalau di plaster.. tangan jalan jugak...

AdieJin said...

babi pun ciptaan tuhan gang..tapi babi yang membabikan orang memang patut dibabikan oleh babi babi lain..babi betul ler babi tu..

ikan_bilis said...

afdlin, the kodok dearest tai-si-heng, sapa yang panggil tai-si-heng as bak kut teh/char siew tu???

sei zhai annonymous! mmg nak kena flying reverse hooking kick maut ni!

dak wanie said...

dear bro... kalau gua sure gua dah marah giler... respect you for your coolllllness. keep it up..... That miasara of yours so cute one... canpinjam sehari eeh?

noorlara said...

Hakak tak payah nak katakan hape-hape ke afdlin sebab hakak tau ko menang berjiwa kental dan besemangat waja, apa yg diperkatakan oleh hamba Allah tu menunjukkan betapa sakitnye jiwa dia, cian dia, kita doakan jiwanye akan sembuh segera agar akan terhentilah kuar bahasa-bahasa jijik dari dirinye lantaran rasa hasad dengki dan kianat, kesian dia ahhh kesian diaaa

Mrs.Madie said...

lerrrrr ... saper ler anonymous yg bodoh tu ... suka2 ati jer panggil orang 'B**i' tuh. Sumpah dia jadik mentang tuh terus laa. Baru padan muka dia.

adleenda said...

yo bro afdlin. i've been enjoying yr blog. very nice and very straight forward.

saya pon sangat tisak berkenan dgn org yg suka ckp b***. sbb semua tau tu najis mughalazah. berat tu. tak baik.. tp, kalo sakit ati pon
jgn bunuh org, bunuh nyamuk takper
hehehh :)

PutraRusukKanan said...

Allo brother Afdlin? Pekabo? Dah makan? Dah mandi? (kodok hehari mandi kan). Amacam dengan CD yang sy pesan? Dah hantar ke? Sorry lah, sy ni lembap sket tau pasal benda2 ni… dulu pernah lah beria-ia nak cari CD/kaset fuyooo tapi tak jumpa2 pun… carik kat centre point takde, milimewa tuaran takde, bestmart takde, likas mart takde, wawasan plaza takde….kat kaki 5 pun takde!!! Abeh mcm mana? Kalau sy tanya ada jual CD fuyoo pirate ke tak, diorang ckp takde.. balik2 diorang offer sy ‘ning baizura’, ‘nasha aziz’ dan yang sekaum dgnnya… nasib baik diorang tak cakap my feveret artist dayang nurfaizah!!! Kalau tak…..actually nak jugak tengok how chickky she is….harkHarkkharrk!!! melalut pulak!! Sorry ye bro afdlin@kodok cambest, pembuka bicara yang tak masuk akal! Selain FUYOO, juwita suwito pun saya ada carik tapi tak jumpa. Member sy kata kat sabah takde jual! (or memang tak jual except sekitar kl) Ape ni! Tak best ahh, asal ckp sabah je, mesti yg tu takde, yg ni takde……… hampeh!!!!!!!!!!!!!! Nasib baik ada member kat KL…
Sy dah makin semakin tak ngam dengan movie kat Malaysia (mainly mainstream). Tah ape2 filem yg diorang buat!!!! Filem sampah betul!!! Honestly, technically filem Buli takde la power sgt, tapi dia punya scope, plot best dan sangatlah jujur mcm si pembikin…bila kuar je drpd cinema kita terus terbayang2 cerita dia dan rasa insaf(chewah!) mcm tu yg kita nak….. yg haprak nya, banyak director2 kat Malaysia ni tak layak lagi duduk kat kerusi pengarah, even dah bertittle professor!!!! Siapa lagi kalau bukan Prof Razak Mohaidden dan geng sekutu sebangsat dgnnya….. Datuk Millionaire siapa lagi kalau bukan Yusof bin Haslam…siapa lagi? Aziz M.Osman..(Sy rasa lah, pak aziz ni kalau buat filem tgk mood, kalau mood ok memang filem best dan berkualiti…tapi, kalau time tu tengah temper dgn NurAliahLee sure filem masuk longkang punya!!!!).. Sebagai contoh filem I still know what You did last raya!!!! Tajuk dah ok, tapi bila tgk jln cerita aduhai………rasa2nya jamban kat public toilet tu lagi harum semerbak limau kasturi! Majority filem2 si razak mohaiden semua mcm ni… mulut pelakon belum buka, dialog dah keluar dulu. Kekadang tu, mulut bukak kecik je tapi dialog yg keluar, mak datukK! Macam orang nak terberak menahan tahi yang maha besar lagi busuk! Kesian si pelakon, muka dah cun, mekap meletop baju penuh labuci tapi dihancurkan dek editing yang haprak!!! Ape ni? Kalau nak buat filem buat lah betol2!! Cuba contohi PHSM/Sepet dan yang sejenis dgnnya… kekadang suara dubbing ni tak memberi kesan yg terbaik kpd viewers. Surrounding, environment, sound dlm filem tu penting untuk menaikkan mood viewers. Seriously, filem2 Datuk Yusof selalu je mcm ni….. mengilkut penilaian sy(ceh mcm pakar je), takde 1 pun filem datuk yg gitu2 tu melepasi tahap piawaian sy…suku bintang pun tarakkk!!! Si razak pulak, lagilah tak pandang….nasib lah hingga hujung nyawa boleh cover line, tu pun si yusry kasik spoiled!(eh yusry, ko nyanyi jelah…afdlin berlakon lagi best-opps kembang kuncup idong kodok!) honestly filem2 melayu yg sy dah tgk, ringgit kasorrga, selubong, perempuan isteri dan …….., layar lara, sayang salmah, jimi asmara, embun, paloh, buai laju-laju, berlari ke langit, sepet, soal hati, soalnya siapa, buli, PGL, mimpi moon, spinning gasing, trauma, PHSM, jogho, qaisy dan laila, gold an gincu n hingga hujung nyawa…yg lelain tu, korang bagi free pun aku tak ndak! Buang karan, buang air, buang taik, buang kencing, buang air liur basi & buang tusin! Kekadang sy kesian la dengan geng2 indie. Diorang buat filem sgtlah best & more importantly, they bring something to the viewers especially for us Malaysian.. like for instance, sepet.. what a beautiful movie Yasmin have made!! Sy rasa, agong bagi tittle datuk ke datin pun yasmin tak nak kerana ke-humbble-lannya. Skrip dia sgt telus dan sy dpt perhatikan pelakon2 nya tak kekok nak membaca dialog and enjoy. Tgk lah sendiri, Sy amani and ng choo seong yg masih baru tu pun boleh bagi lakonan yg mantap! Skrip sgt penting, kalau dialognya static, tak kena gaya dan tak nampak natural, alamat hancurlah filem!!!! Same goes to Buli, suatu naskhah yg sgt jujur cuma geram je bro afdlin tak naik pentas amik award kat anugerah skrin hari tu… nasib baik you ni bijak kasik wife you yg ambik. Dia pun cute mcm you! Oh ya teringat pula, saya pernah terjumpa dgn you and your wife kat wisma merdeka, kalau you ingat lah saya ada wish ‘congratulations for the big sweep in the FFM17’ alah yang masa you menang best new director etc….for filem buli..rasa2nya you tak ingat kot, yelah sy bukan celebrity…..oklah sambung balik…. Bro afdlin ingat tak dgn filem ‘spinning gasing’? apesal filem tu tak leh join ffm? Rasanya filem tu berkualiti dan best. Apesal huh? Adakah disebabkan babak sex and gay? Abistu yg bawak masuk filem2 ganas kat Malaysia apehal? Cakap tak serupa bikin!! Ffm ni mcm suatu festival yg murahan la(murah tahap diskaun sepanjang tahun)….. sy pernah terbaca artikel filem2 indie(majority) i.e sepet, spinning gasing, the beautiful washing machine..sanctuary….tak melambangkan wajah rakyat Malaysia!! Come on lah! Tak kan lah nak hipokrit, nak paparkan yang baik2 je, kena ada klcc…bodoh tahap kodok bawah tempurung kelapa tua betol lah! Diorang kat mainstream(bukan semua) ni tak de akal ke? Citer dah la sejenis je, takde pembaharuan dan tak kreatif langsung.. lagi satu tak adil!!!!! Kes sepet kat ffm tak settle2 lagi. Ade je issue! Kalau betul tak nak kasik filem si yasmin menang, buat jela tak nak kasik cara profesional… ni dah menang pastu korang hentam tak ingat dunia! Memang layak pun si yasmin tak hantar sepet kat FFAP.. please lah kpd orang2 tertentu, jgn jadikan alasan disebabkan si yasmin menghutang nak buat filem korang wajibkan dia untuk ikut jari telunjuk kaki korang!!! Warghhhhhhhhh!!!!!!!!!! Geram!!!! Kesian yasmin, dia buat filem, korang kasik menang, lepas tu hentam dia and tak pasal2 suruh dia masuk FFAP pulak!!!!!! Hey, dia buat filem iklhas, tak mengharap nak menang pun… you all tgk lah sendiri, Singapore hantar filem sepet ke festival filem merata dunia, appreciate sepet, pastu panggil yasmin buat filem kat Singapore pulak(tajuk setakat ni monte carlo)…. Kat Malaysia apa ade? Dia yg berbesar hati hantar sepet kat ffm18. Tau2 kena ‘sembur’ pulak!!! Tak merdeka langsung lah kepada ‘org2’ yg berkaitan tu. (namely raja azmi!- cakap besar habuk pun tarakkkkk!!!!) boleh bro afdlin tolong jawab tak, “kenapa benda2 yg menarik, berkualiti dan mampu memberikan kesan yg positif amat sukar untuk dimiliki?” kalau bro afdlin ada film sanctuary, the beautiful washing machine, pua, chemaan chalaai, rabun…tlg burn kan utk saya, don’t worry I’ll pay you ! Sy serious ni!! Please x 100000001000000x10000000!!!!!! (meraung kat depan hostel kolej E UMS sambil disaksikan anjing2 yg masuk secara illegal ) pendek kata, manusia yg bertaraf datuk ke, professor ke, fdam ke, kalau buat filem macam cipan, baik tak payah buat langsung!!!! Cipan pun tumpang gelak je! Mari kita gelak bagi pihak cipan karhhg KARHHGG karhhg!! Wa ka ka! Wi ki ki!! Kewek kewek kewek!!!
Cuba you tgk academy awards, walaupun diorang nyer gossip lagi meletops, atleast diorang give something to the audience. Maybe they have sponsors. Why not datuk2 yg kaya atau company invest kat director2 berbakat mcm geng2 indie ni… drpd org ternama ni simpan perempuan, bagi rasuah @ main judi mcm datuk osu, baiklah they all invest bagi maju lagi industri seni kita. Atleast kalau filem tu meletop, naik juga nama datuk tu ye tak? i.e “Datuk afdlin, A.M.N berbangga kerana investmentnya dlm Buli Balik suksis!” Siap jadik headline harakah daily lagi!! Wa tabik giler nak mampos kat you!!!
Honestly, most of my movies collection are western / overseas punya movie. Coz they all punya lagi berkualiti dan kepuasan tahap maksimum… tak payah pegi jauh2 lah, even Thailand and Indon punya lagi best! Lagi kaw kaw kaw!!!
Sy masih tertanya2 apesal AIM last year bro afdlin tak angkat award tu(Best new artist)? Please lah jgn jwb, “bukan rezeki saya,” @ “ada yg lebih layak,” @ “sy akan berusaha” @ “ juri lebih berhak menilai” ni semua ayat skema & stereotype! Walaupun sy belum beli album tu, tp menurut member sy, fuyoo lagi berkualiti drpd ezlynn.. sy pernah nampak cover album tu, meletopz!!!!!!! So attractive!!! Saya ingat mcm nilah, kalau susah sgt they all ni menilai antara batu kerikil dan emas celup, lebih baik tak payah join. Sy dah mula sangsi dgn scenario mainstream kat Malaysia ni. Academy awards, Golden Globe, screen Actors Guild Award, Grammy, MTV semua sy tgk…kecuali anugerah gila glamour kat Malaysia ni…. Ha lagi satu! Sy rasa lah staff2 kat Era tu semuanya ‘kampung’ @ ‘tahap jamban’ apesal lah lagu yg lagi best2 dan berkualiti diorang tak on air? Paling tak boleh diterima akal bila klip video kak nita seksis tewas di tgn video klip liza hanim yg serupa klip video zaman dolu2 (anugerah era 04). Yelah undian peminat, tapi semacam ada yg tak kena……. Sy rasa lah, peminat ok sebenarnya Cuma sering di ‘push’ dgn benda2 yg remeh-temeh dan suam2 kuku… deejay yg poyo! Abby fana punya style lagi masyuk!! This year kita tgk mcm mana… nasib baik ada xfresh! Lagu erti hidup tu best sangat lah, ala-ala inang moderate gitu…. Mana dpt inspirasi? Tak sesia masuk AJL kan? Ish, memang best sgt lah lagu tu!!!!! Kena pulak dgn lirik!!!! Next time buat lagi lagu2 yg best mcm ni! So far, antara semua artist Malaysia saya tgk dayang n sarah je yg sgt berpotensi menjadi penghibur generasi muda yg serba boleh!!! Vocal tak payah ckp la.. Siti Nurhaliza ok, Cuma…….. sy masih tak nampak trademark ‘natural’ dlm diri dia…. Even, ning baizura hebat lagi! CT bernasib baik sebab mainstream seolah-olah mengagung-agungkan beliau walaupun tak ‘seindah biasa’… mcm dayang, walaupun semcm dipinggirkan, fans dia masih support kerana liku-liku perjalanan seninya membawa seribu ‘erti hidup,’ yang tak ternilai….. kalau bab klip video, ni yang malas nak cakap ni… tapi cakap jugaklah, alang2 Mr. Kodok dah lekat depan skrin kan… all in all, menyiksakan jiwa dan raga dan batin dan perut dan ‘tuuttt’… apesal hah? Takde modal? Pasaran kecik? Byk reason sebenarnya, kekadang penyanyi dah memberikan sepenuh hati untuk recording company tapi company tu buat derk jerr…… sanggup pulak makan duit artist ye….. same goes to pengedar……sapa yg kaya? Bini dan famili they all jugak yg buncit dgn duit harrrrrrammmmm!!!!!!!!!! Nasib baik Mr. kodok buncit lain kan….hishhhh apa nak jadi dgn recording company sekarang….buat malu kaum pendatang je!
Byk lagi nak citer ni tapi tetiba je blank!!!! Next time lah……… Check this out!
1.What kind of movies would you like to see made in Malaysia?
Tak kisah la apa genre pun janji berkualiti, lakonan mantap n tak stereotype… tak perlu budget mahal pun, cuba tgk sepet, filem murah je tapi berupaya knocked-out filem epik mcm PGL!!!!
2.What is the crappiest Malaysian movie that you have ever had the misfortune to see?
Hmm…dah jawap kat atas!!
3.What is the best non P.Ramlee era movie that you love the most?
Mostly Shuhaimi baba’s Film, indie movie and recently Sepet.
4.What do you think of an online internet community poll for the 1st ANNUAL GOLDEN BANANA AWARDS, to honour the WORST in MALAYSIAN FILMS?
Fully supported!!! More than 100%! Sure Razak mohaidden n Yusof Haslam sapu bersih! Time ni lah geng2 indie ‘kecewa’ cos filem they all tak layak bertanding dalam GOLDEN BANANA AWARDS.. best nye, tak sabar.. sape penganjur? FFM? Kewek kewek kewek!!!
5.What should the categories be for the 1st ANNUAL GOLDEN BANANA AWARDS?
‘best’ editing, ‘best’ director, ‘best’ poyo actor, ‘best’ static script etc…. why does my heart keep on saying that Razak Mohaidden @ Yusof Haslam will win major categories? Do you have the answers?
Pendapat kodok-kodok semua.
Projek : Afdlin Shauki dah hilang akal Poll
Do you think that selling the album this way was a good idea?
Kalau dah desperate semua pun masyuk…ye tak? Rasa2 nya industri filem kita dah nak kiamat lah……. Tanda2 awal dah kelihatan. Tu belum diagnosis lagi. Entah2 dah wujud wabak2 penyakit yang semakin merunsingkan Menteri Kesenian kita..i.e semakin ramai artist poyo, semakin byk recording company yg sewel, semakin byk director hilang akal, semakin byk mamat pirate, semakin byk awards event yg bahlul tahap siput, semakin byk tabloid yg berat sebelah mcm logo BN(bukan anti BN, saja je kotlah korang ni tak reti nak bayangkan) dan makin semakin semakin lah!!!!
Laslty, bro afdlin, you kalau gemuk ke kurus ke takde bezanya coz most people in this arena is lack of creative thinking like you are. I really respect and appreciate your work and you are really a down-to-earth and run-on-the-mill kind of celebrity. Some of them are very the very hypocrite and pretending like doing good thing but unfortunately they are totally not! These kind of people is (for me) called, “Kodok bermuka biawak” or worldwide known as BITCH!!!! I wonder why most of the Malaysian-Made movies in this mainstream is so-called as haprak, not quality and don’t have the originality? Same goes to the music market! Sememangnya, I’m proud to be Malaysian but I tak ngaku SEMBILU 2005 tu made in Malaysia! Kewek kewek kewek!
P/S kalau sesiapa yg terbaca memo ni dan rasa gatal pulak perut tu, silakan garu yang penting kodok tetap meletopz!
Any comments, please email me at terrideturr@yahoo.com or sesape yang giler member add me at friendster by using the same email. Eh lupe lak, just call me PUTRA RUSUK KANAN.

gingerbeer said...

weh putrarsuskkanan ni nak comment ke nak tumpang buat blog kat sini?????????

Anonymous said...

afdlin...i like "Buli"..honestly!

have not heard "Fuhyoo" yet..can send me one? of course i'll pay...

keep up the good work!

Anonymous said...

cayalah.. first time sampai blog idola aku nih, bro afdlin!!
yeahhh.. aku dah bookmark.. hari2 aku akan check blog nih.. percayalahhhhh << ala2 siti..

rifdy@yahoo.com
* - ada blogger account tapi malas giloss nak login.. :P

~*~LostSoul~*~ said...

alah bisa tegal biasa ... cam tu la idup anak seni ... bang bang oh bang ... kalu rajin, masuk la blog saya ... hehehe http://sn0wblue.blogspot.com

ty ehhhh

arjuna said...

cite pasal babi xkan habis.
~arjuna~

min superherO said...

bangangg punyer Anonymous...

toksah layan laa brO dengan nyamuk-nyamuk pengecut tu...anggaplah diorang ni potong diorang punya kasi kambing makan....

PutraRusukKanan said...

allo...........putrarusukkanan here, sorry ek... sementelah bro afdlin ada blog ni, so sy pun tumpang2 le...lgpun, nak create blog sendiri kekadang takde modal, visitor pun kurang. baiklah comment kat blog bro afdlin ni, ada gak orang baca sebab chief ni kan celebrity... honestly, geng2 annonymus ni LEBIH TERUK drpd RAJA AZMI...sebab diorang bagi komen mcm manusia pengecut ibarat BUSH!! RAJA AZMI bagi komen depan2 siap published kat paper lagi, tapi tulah PRODUSER WANITA YANG CAKAP BESAR DAN GILA GLAMOUR TAK BERTEMPAT!!! HABUK PUN TARAAK..... layaann~

zimanz said...

bro nak aku tolong carikan kee.... hehehehe cam senang je nak cari "Anonymous" ne. kat mana dia komen (saya org baru masuk terus nampak isu nee)leh tau... hehe

~zimanz~

KC said...

Aiyohh...nak kena samak ke nih??

Kesian babi, walaupun babi, dia pun makhluk ciptaan Tuhan.
kenapa babi disalahkan? Kodok betul orang yang kata babi tuh!

Nekko-chan said...

takpe lah abg afdlin.. biarkan je le orang tu.. tak siuman agaknye dia tu.. tu yang boleh sedap je panggil orang camtuh.. kekurangan zat vitamin untuk tumbesaran otak kot..

eRyna^2u~teruterubozu said...

chiep...
manusia2 begini sebenar-benarnya adalah dlm golongan org2 yg dengkikan kelebihan org lain...
chiep...u have ur success kodokianz...u ader peminat yg setia ngan u...n u der bakat yg 'DA BOMB'...u ur very creative...susah sgt nk carik org mcm chiep nie...dlm 100 mayb we just find only 1 n half...so, atas kekurangan dirinya...maka si anonymous nie akn berckp luar dr sikap matang seorg manusia...(ceh cam fadilah kamsah lak);..so, life must go on...biarkan mereka...makin byk cubaan utk u...makin kuat sokongan kodokianz pd u...believe me...
mereka akan senyap...bila raser dier kalah!!!...
maafkan dier...n kita sumer doakan dier supaya cpat2 sedar yg diri dia sebenarnya yg melambangkan apa yg dia ucapkan b4...dier lbh tau sifat b*** yek...so, biarkan dier fikir...siapa sebenarnya yg ader sifat2 cam tuh...

adios...~webekzzzZ~