Pelikat Pants Designer

Pelikat Pants Designer
Number 1 Pelikat Pants Maker in the World!

Sunday, September 11, 2005

QUERY for the kodoks!!

Hey gang! i want your opinion. Should i make comments unavailable for ANONYMOUS users. Because just think of it, if somebody is really interested in discussion, wouldn't they leave their email or something so they can be answerable 4 their views. I mean i am as honest as i can be about my views and you know where to find me, if you disagree and would like to start a discourse.

What i'm saying is, If we are so vocal in our views then show us who you are. Be a MAN or WOMAN or WHATEVER but don't be a coward. You can say a lot of things about Malays being like this la, like that la, but by not identifying urself u r bing a coward, which is i think is worse. It is beneath even a kodok.

How can you preach about Malays being like this and Malays neing like that and be FRAKKING ANONYMOUS???... Are you afraid that the you are going to find that ur generalisation is untrue when hordes of malays spam your email with their views.

I can't even tell the anonymous writer that there are some points that i agree about what he said cause, i don't know who you are.

Anonymous views don't mean a thing because anonymous does not have credibility. It is an entity that does nothing but watch in the wings and then shouts to be heard but doesn't want to be responsible for what he/she said.

If Anonymous really believes in his/her cause, how can you fight a war if you don't confront your enemy (Only counties with long range tactical missiles can do that).

The culture of PUKUL CURI, or STABBING PEOPLE IN THE BACK is an act that belongs to one without honour and rightfully so, reflects on that person's being.

If you have no honour, how do u expect to live in this world. How do you expect people to trust you. How do you expect to get ahead in life. How do you look yourself in the mirror (like michael Jackson). how do you look at your kids (like michael Jackson???!!). You must be really thick (muka TEMBOK YANG TEBAL) or just plain detached from the world u live in.

At a self-awareness course i attended not many years ago, they asked us to do this exercise from which i concluded, the way we treat people outside is the same as the way we are with people at home and everywhere else. Yes, you might still smile at a boss that you hate after a disagreement but hit your wife over a minor disagreement, but deep down inside, hate still runs ur life. You operate from hate, AND what is the root of HATE?... FEAR.

If you do not fear, show yourself. Put your money where your mouth is or is a chicken's mouth too small to fit in the soon to be useless rm1 coins.

If you have a friend who constantly lies to everyone, believe me eventually, he is going to lie to you. Sad but true (Metallica).

Think about it. Let me know what you think. If a majority say "closed to anonymous!", i will enable the function.

Alah bukan susah sangat nak dapat username, habih hampeh dapat blog akaun sendiri. Haaa! Ko maki le sesiapa pun puas-puas kat situ.

POWER TO THE PEOPLE

AFDLIN

88 comments:

Klez said...

Yes..you should make comments unavailable for ANONYMOUS users.. supaya para ANONYMOUS(kalian yang tidak meninggalkan nama/email) ni kenal apa itu erti 'harimau mati meninggalkan belang'.Sudah berak, tak flush pulak.

mosh said...

yeah,sure,why not? no anonymous.

Anonymous said...

are you gonna banned 'other' too? since it only ask for name and website which means anyone can put different info each time and still be anonymous. or if they want they can leave it blank coz its optional.

mak enonimes said...

i see if one leave it blank one becomes anonymous.

Klez said...

At least ada nama..walaupun email/website/blog optional blank. Yang berusaha kena maki, yg nak maki pun kena berusaha.

Firdee said...

yea...tutup...

mona said...

it's up to u afdlin..by the way,i prefer guna anonymos hahahaha..but still i put my name at the bottom of the msg -mona- so that u'll know..

the choice is urs..tu hak kamu, dan aku tak kesah pun kalau ko nak off kan anonymous tu..hahahaha

so, for this, i'll put as Other..hahaha..

**dah dpt cd Fuyoo!!ada 4-5 or 6 tracks yg aku suka..the payment shall be bank in on 14sept, my bufday..I enjoy especially the first track..GAYAT siuttttttt!!!have good laugh masa dgr tu..hehehe

dwicrazy said...

setuju!!! setuju!!! setuju dengan ketua kodok!!!

khairul said...

Yes..Agreed sgt2 and nk lagi bagus buat pre-registered to any comments..

Alang Kodok said...

A'kum n selamat morning bro, bagus gak idea kasi tutup for ano..? animal? ish payah sgt nak nyebut nye.... anonymous ke hapa tu...

Alang Kodok said...

Bro n kengkawan.. lupa nak nak lotak emel address den...

theintelligence2003@yahoo.com

Zaity Zahary said...

Alamak tu ari kawan aku ada buat komen camtu tapi tak silap first time dia balas blogger camni dia lupa kot jangan mara ahhhhh nanti aku bagi tau dia

Zaity Zahary said...

Alla bang yang tulis comment tu geng lu dulu jugak zaman-zaman lepak kat RAP dulu by the way dia suka gila sama lu.....

simonsta said...

hi adflin ... no need to tension about this. disable anonymous commentslaa

don said...

biasalah bro , welcome to the world of blogging while many love you here there are others who questions the "layu"ness of melayu .anonymous or whatever aside is there no truth in the article taken elsewhere and posted here i think. we need to know what a professional performer like youself think of it ?

Tea Drinker said...

die anonymous die!

only the brave shall comment on brave stuffs. tak gitu?

Volfeed said...

Suke hati encik kodok leh.. Asal boleh tarok komen OK je leh..

WL said...

other alternative? maybe visible kan IP add. ke.. bleh ke cenggitu? bleh solve kn prob x? hihiihihih.. NEway.. klu nk disable.. disable la.. kami tetap sokong En. Kodok ! :-D

AdieJin said...

Close Close Close

arsch2lysa said...

buang je function tu... didik masyarakat kite ni supaya bertanggungjawab atas apa yang dibuat!!!!

PrincessRen said...

i agree to everything u say. I mean if you have constructive things to say, don't b a coward and show who u r. Anonymous should be abolished. hehe

Erm.. nanti buka puasa belanja laa kita org sumer nih yek yg berani menunjukkan nama dan muka.. kan kan kan? atau jamuan makan ramai ramai kat mamak ker? hehe

rai said...

tutup...tutup... Anonymous tutup!

PrincessRen said...

oh nak tambah satu lagi point.. kalu dia org nih beriya benar nak komen, they hv no choice but to sign up as a member laaa... sebab i rasa u punyer blog nih memang membuatkan org rasa nak komen laaa.. kalu tak komen boleh tak tidur mlm tuh dan mandi tak basah kot. hahaks

lionel said...

Sure. You made your case, man.

Anonymous said...

my friend afdlin

we lived in a country that tend to punish people for speaking up (ISA circa 1998-99 list and previous list).
that has programmed our people to speak up through curi-curi, sebab dia orang takut kena punish.

even now, writing this and mentioning ISA, even I had to use Anonymous, because the fear of being traced by some higher ups is very real!

unfortunately, now that some of us have the chance to speak up (esp via internet), they just explode with their views.
why? because they are not trained to be courteous and when did they had the chance to learn? the lesson we were all thought was not to express courteously but if you speak up, you kena ISA, you kena black list.

ok i said my peace and i hope u tak marah i used Anon for this. in my other post i use my own ideantity ok.

i hope you read this.

love and peace bro

dottology said...

Hey! I think you've got a point. There's no point in trying to be vocal about s**t and stuff and then when it comes the part where you have to own up...you say you're anonymous...mende tu????!! You want to say something, you ought to be able to claim it as your own and be proud of it lah, kan??? kan??? kan????!!!!

The Shermeister said...

Dear Bro Afdlin,

I agree with you.. this anonymous guy should put their balls.. where their mouth is..

Nak kata terkurang ajar.. dah besor pandai main internet dah..

terlebih ajor dah kot nih..

anyway.. Power back to you bro..

Sherman
GLP

lieawulf said...

yup, i agree...lagipun, if that person want his/her opinion(s) be heard, why should he/she be an anonymous. most of the time, these ppl just wanna be the ANNOYING_NYMOUS

morakimo said...

ada orang suka tinggal anonymous sebab dorang ni SEGAN lah...nama dorang tu glamer sangat sampai MAHAL nak letak kat sini..

anyway saya sokong kalau anonymous di adakan, supaya dorang ni yang SEGAN dan MAHAL dapat bersuara jugak..

amacam?

Anonymous said...

it's ya blog do what ever u want :D u enable ke disable ke.... apa org buleh kata ? at least klu disable, kurang dgr org mengata.... dunno la.... beside u leh buang kan comments yg u x suka... just buang aja klu taknak disable, trust me.. not all anonymous tu mulut busuk :)

~harimau kumbang~
mayat_harimau@yahoo.com.au

sarur hidayat said...

bro.. just got yr cd.. tak smpat denga lg pon.. ahahaha... eh.. kalu affin bank, kena bank in kat affin bank saje eh? kalu bank lain bleh buat transfer ker? ahaha... jauh dowl kalu affin bank bangi.. tatau kat maner pon sbnarnyer.. ahaha.. thanks bro for the cd.. and yeah, about this anonymous thingy.. kalu bro rase nak disable, disable ajer.. takyah nak tanyer2 org.. its yr blog, rite? just my 2 cents worth.. take care bro...

Adam said...

Closed to anoynymous..eh..anonimos....eh..
anonymous

Cikokui said...

closed to anonymous

alif said...

Yes, disable comments by Anonymous please. Buat penuh kotak komen kau je kalau tak.

Anonymous said...

kalu setengah dari manusia memilih menjadi biadap, kita tidak ada kuasa menghalang mereka. macam macam cara mereka boleh usahakan untuk meneruskan kebiadapan mereka. yang kita boleh lakukan ialah be-cool and be happy. buat dono lagi baik.


m.sg...

Malaysian Movie Blog said...

elo kodok

aku open a malaysian movie blog, so tentulah aku pakai identity aku kerna nak ajak orang masuk blog aku.

jgn mare ye , lu tolong gua gua tolong lu ong onggggg

http://asmr.blogspot.com/

cya kodoks:)

gRizZLYaDdAm.inc said...

ala?! closed je 4 anonymous tuh! buat apa kita nak dengar apa dieorg ckp, mcm mamat/minah yng kat atas ni...agaknye dier banyak sangat dengar lagu gwen steffani kot! mari kita tengok mcm ni---> Blog-Users: ada blog, pandai, know how 2 apreaciate others bloggers, not afraid to speak there mind, tak malu nak ckp terus terang, pandai jaga hati org lain, fikir dulu sebelum ckp.... Anonymous(yng maki-hamun): tak reti nak buat blog,x berape pandai,tak tau nak nilai sesuatu benda,fikir dier org je betul,tau nak maki je...,dah ckp baru nak fikir(mcm org america :Plol),ckp belakang je boleh la!,mempunyai suara2 sumbang,.......tapi yng pasti itu adalah pandanggan saya,itu apa yng slalu kita nampak terhadap org2 yng biadap. kan?! mcm harimau ckp "x semua anonymous tu biadap". tapi kalau dier nak speak trier mind just say it tak payah nak maki org tak tentu pasal dan kena pandai la respect org punya pandangan...

Vote:closed to anonymous.....

Adam....

fRh bustaman said...

bro. kau closed jek anonymous ni. buat semak page lu jek. tak terbaca komen pon sbb anonymous ni mmg semak ah. kalau dah ada nama sendiri segan sket derang nak maki-maki. biar padan muke diorang. muahahahaha

Malaysian Movie Blog said...

aku ni dok baca semua ni bukan la nak kata apa sangat

tapi banyak kodoks kat sini ni dah di programmed by the last administration lah, tak suka saja=censored, tak suka saja = banned, tak suka saja=ISA etc etc

if we agree to freedom of expression that means we must agree to it fully, good and bad.
tapi
aku ni tak pandai.
so ikut kau lah. this is my view aja.

(suka kebebasan)

totoro said...

Good question, I think even if anonymous posting was removed, there is still ways to post such as fake emails, etc. There are some blogs that hold a comment for review if it's a first time poster. That might help?

wynn said...

"closed to anonymous"

+ majority rulez!!

anna maria said...

I agree. Anonymity equals to non-entity. Abolish it! Power to Chief Kodok . . .

TeJa HiRoKaWa said...

I say "closed to anonymous" ..

Wahida said...

Macam dalam myspace, you can choose an option to filter any incoming messages/comments - whether you want to approve them or not. So, you get to read any message/comment first before it is displayed on your page.
I'm not sure if blogspot has similar feature. If it does, then switch it on lah... ;)

The best way is to enable people to register to your blog only - like opening an account to participate in a forum. The reason is, not all people would want to register at blogspot and by default get a space for blog which is not their intention in the first place.

Just my 2 cents..

Seniman Jalanan said...

opinion eh...
alah kodok rilek arr...
tu seme kan komen...
mana yg ko suker nak jawab ko jawab arr...
yg ko tak suker cam aku nie...
takyah arr jawab...
takdelah susah sangat...
susah bila kita nie sensitif sgt...
tapi org kreatif memang sensitif...
jadi buat arr cam aku...
aku memang tak letak pun komen kat blog aku...
senang citer...

fooDcrazEE said...

Jangan bagi anonymous comment. Kalu nak comment, berani bagi nama. Cam abang kata tadi, BUKAN susah nak dpt user name. Tak yah blog pun boleh.

xen said...

ai king kodok. ni just my opinion ar u kene wat forum 4 us untuk discus ape2 topic. cara camtu maybe berjaya sbb kene reg first dan x ada ar anonymous lagi kan. okie x?? harap king kodok wat ar forum ek. lagi senang

Murni M. said...

It is said that how you treat others reflects on how you feel about yourself. Which means that when someone treats others with disrespect, that person doesn't respect him/herself in the first place.

So, anonymous commenting, however annoying it is, isn't your problem ler chiefkodok, it's the anonymous being who has problems in the first place. If you tutup the bloggers/other/anon options takut it would discourage people who doesn't have blogspot but genuinely nak discuss. Logging in and off nih leceh jugak sometimes. That's my opinion lah

Hopefully, with more good examples, the anonymous creatures will finally overcome whatever issues they have with themselves and jadi orang balik.

matdotgov said...

Say no to anonymous..
Chief KODOKK.... buatla kelab peminat KODOK...KODOk COLONY...

matdotgov

Kak Lady said...

Say NO to anonymous...sebab bagi kak lady kalau nak bagi komen walau baik atau buruk kita mesti bertanggungjawab...buat aper baling batu sembunyi tangan...kene lah berani berdepan kalau berani buat...so after what had happened...just say NO to anonymous

nurmisya said...

Hhm...ni semua salah si anonymous yg panggil Afdlin b**i tu la. He/She was the one who had started this hate-the-anonymous-thing. After that episode, Afdlin bro had become hangin satu badan. Apa yg bagusnya bila tak boleh guna anonymous ialah Afdlin will have to deal with less or may be none bad comments and all of us kodoks will be so happy because we'll be saved dari dilanda ribut Afdlina. But that is also the bad part of this all. His blog will loose the balance. Sometimes we need to listen to the enemy because we can always learn something from them. Our good friend will always gonna say and see the good things about us.We kodoks for sure don't want to hurt our chief's feeling right? So having the 'enemy' in the form of anonymous will create that balance our chief needed. They will say something hurtful, or even so untrue...but maybe there's something that he can learn from that. Mungkin juga ada setitik dua kebenaran. Maybe, just maybe, you can learn to ignore them or anggap saja mereka tu lalat yg memang makanan aku (lagu bangau oh bangau). So chief, the choice is yours and I'm just one of your kodoks that love to membebel...for good cause I might add.

Ismail said...

hai bro
dont get carry with "anonymous" kurang ajar remark, it normal thing happen in cyberspace, (& real world). I always against comment from anonymous, it open to more irresponsible remark, u should let those who r open about themself & accountable to what they wanna put in here. cheers. Ismail Ibrahim JB.

langsuir said...

aiseh brader, wa tatau la camner nak tukar jadi nama, wa tak pakai blogger account laa...


apsal lu nak tutup? takkan kerana babi seko tu rosak susu sebelanga? hehe

cian kat kitorang yg anonymous, at least kitorang letak signature kitorang..

macam kat bawah ni..

langsuir


eh, woo ,ade lak nama wa kat atas tu.. rupanya jgn click radiobutton anonymous tu..

enon said...

alo, kau bising2 pasal anon ni, lagi dia suka because he/she wanted to evoke exactly THAT response of yours. so kira mission accomplished utk dia bila kau bengkek2 mem'blog' perasaan kau. so, baik kau secara senyap2 mem'banned' status anon ni dan ignore aje dia tu. mmg le bengkek dude di'haiwan'kan secara tak pasal2 tapi diorg ni pun saja nak provoke. kau org glemer dude, diorg ni cari glemer je. so, peace on earth! anak2 kau kiut! ciao!

CaZa said...

x yah le anon comment, nyusahkan je. brani cakap guna nama sendiri la..

off with the anon!

the kimster said...

His Kodokness,
Para Anonymous Inc. mmg sepatutnya kena tendang from blogosphere. This is a free country (well, sort of) and of course anyone can say anything he/she likes lah kan? But must have balls also la, instead of doing the lempar batu sembunyi tangan thing. Freedom of speech and independence of thought should be allowed, but it has to be in the right spirit.

Sekian, harap maklum.

the kimster said...

Lupa nak cakap something else.
Kalau kita bar Anonymous from leaving comments sekalipun, there's always the possibility of some sex-deprived mangkuk hayun yang akan mengata, maki hamun, mengadu domba, dan melabel fellow human being as khinzir, tenuk, penguin dan sebagainya.

So how? Well, don't even dignify these morons with answers, comments, counter-argument. Buang masa & bandwidth je.

Sekian, harap maklum (part 2)

ije_sri dewi malam said...

huhuhuh... ikut suka cif kodok aa nak wat ape.. tapi kalau selalu post as 'other' pun takpe kan? sebab takde blog aa.. takde mase nak wat semua tu.. keje jadik kuli org biasa aaa.. huhuhuhu

KaptJArcher said...

No anonymous please. Culture apa ni bagi komen macam kucing tinggalkan tahi dia. Buangkan culture kucing kurap ni ...

Sebab bila kucing kurap bagi komen cam ni yang sure jadi is kita kekadang spend time dok komen about kucing kurap ni. So lagi ngabis masa ... take them OUT!

jan@PaiChow said...

to me senang je abg afdlin totop aje ano nie mouse tu habih citer... bukan susah sgt nak tulis nama sendiri

greena said...

tutup je dude.. senang citer!!

Frankensteina said...

I vote for no anon :)

Si Hairi said...

Semer orang nak jadik superman sokong chief kodok , WTH ..!!! .. semer dah pandai guna bahasa so called "cakap lepas" . dulu tetahan sangat , hahaah ..


Afdlin , saya sokong kamu ..!!! No aninomous !!! no offence !! no chickening in the bloogingg .. !!

Lawyer Kampung said...

just disable it brade.. if u wanna sue this particular person(bila lu dpt tau sapa mamat ni) lu contact gua..kita buat pro bono for u...

Anonymous said...

so kalau yang takde blog camne? (like me huh!) sian kann.. kita yang tak bersalah nie pun kena eak! apa-apa pun terpulang pada afdlin laa..


nuri / ninja8508@yahoo.com

Izham said...

Pada gua,

Biarkan aje anonymous to comment in here what ever they wanted to day, baik atau buruk, dosa pahala sendiri2. Lagi pun Bro Afdlin kan buleh delete kalau teruk sangat.

Kalau gua, gua biarkan aje the anonymous people to write what ever heck they want. Sunyi pulak rasanya takde kutukan.

Actually readers pun nak share juga apa yang ditulis oleh anonymous2 tu. Readers bukanlah buduh sangat sampai tak boleh menilai yang mana best, yang mana tak best, betul tak?

-Izham-
Link to moi blog

NuRey_azCeNa said...

yup yup. patut buat camtu. ppl who dont have balls should not be entertained.

Edd Vedder said...

i agree with izham.. I would just leave it there.. In my blog I don't even delete the spam! :)

Check out my blog for list of cool movies coming your way.. (promo sket. jgn marah)


-edd-

mama_tepon said...

totop je yeop

wahwo said...

hmm...nak block ke tak?...nak block ke tak? block ke tak? block ke tak? bl..tak?...bl..tak? botak?
ahaks...
belasah je kodok..apa2 pun one tetap sokong chief kodok..

mafiaries said...

ada org, dia taktau nak letak nama (identity) kat mana. [refer langsuir's comment]. ada tu memang sajer nak singgah, pastu bg pendapat baik/bagus tanpa amik peduli pendapat tu nak diterima ke tidak. ada tu memang bacul giler, bagi kutukan tak sedar diri,bagi sakit hati org.. so supaya org taktau dia sapa, bagilah nama "anonymous". So?

p/s: tapi kan, kalau quote cintan2 yang best2, selalu daripada "anonymous". naper eh? takmo credit kot...

PutraRusukKanan said...

Allo brother Afdlin? Pekabo? Dah makan? Dah mandi? (kodok hehari mandi kan). Amacam dengan CD yang sy pesan? Dah hantar ke? Sorry lah, sy ni lembap sket tau pasal benda2 ni… dulu pernah lah beria-ia nak cari CD/kaset fuyooo tapi tak jumpa2 pun… carik kat centre point takde, milimewa tuaran takde, bestmart takde, likas mart takde, wawasan plaza takde….kat kaki 5 pun takde!!! Abeh mcm mana? Kalau sy tanya ada jual CD fuyoo pirate ke tak, diorang ckp takde.. balik2 diorang offer sy ‘ning baizura’, ‘nasha aziz’ dan yang sekaum dgnnya… nasib baik diorang tak cakap my feveret artist dayang nurfaizah!!! Kalau tak…..actually nak jugak tengok how chickky she is….harkHarkkharrk!!! melalut pulak!! Sorry ye bro afdlin@kodok cambest, pembuka bicara yang tak masuk akal! Selain FUYOO, juwita suwito pun saya ada carik tapi tak jumpa. Member sy kata kat sabah takde jual! (or memang tak jual except sekitar kl) Ape ni! Tak best ahh, asal ckp sabah je, mesti yg tu takde, yg ni takde……… hampeh!!!!!!!!!!!!!! Nasib baik ada member kat KL…
Sy dah makin semakin tak ngam dengan movie kat Malaysia (mainly mainstream). Tah ape2 filem yg diorang buat!!!! Filem sampah betul!!! Honestly, technically filem Buli takde la power sgt, tapi dia punya scope, plot best dan sangatlah jujur mcm si pembikin…bila kuar je drpd cinema kita terus terbayang2 cerita dia dan rasa insaf(chewah!) mcm tu yg kita nak….. yg haprak nya, banyak director2 kat Malaysia ni tak layak lagi duduk kat kerusi pengarah, even dah bertittle professor!!!! Siapa lagi kalau bukan Prof Razak Mohaidden dan geng sekutu sebangsat dgnnya….. Datuk Millionaire siapa lagi kalau bukan Yusof bin Haslam…siapa lagi? Aziz M.Osman..(Sy rasa lah, pak aziz ni kalau buat filem tgk mood, kalau mood ok memang filem best dan berkualiti…tapi, kalau time tu tengah temper dgn NurAliahLee sure filem masuk longkang punya!!!!).. Sebagai contoh filem I still know what You did last raya!!!! Tajuk dah ok, tapi bila tgk jln cerita aduhai………rasa2nya jamban kat public toilet tu lagi harum semerbak limau kasturi! Majority filem2 si razak mohaiden semua mcm ni… mulut pelakon belum buka, dialog dah keluar dulu. Kekadang tu, mulut bukak kecik je tapi dialog yg keluar, mak datukK! Macam orang nak terberak menahan tahi yang maha besar lagi busuk! Kesian si pelakon, muka dah cun, mekap meletop baju penuh labuci tapi dihancurkan dek editing yang haprak!!! Ape ni? Kalau nak buat filem buat lah betol2!! Cuba contohi PHSM/Sepet dan yang sejenis dgnnya… kekadang suara dubbing ni tak memberi kesan yg terbaik kpd viewers. Surrounding, environment, sound dlm filem tu penting untuk menaikkan mood viewers. Seriously, filem2 Datuk Yusof selalu je mcm ni….. mengilkut penilaian sy(ceh mcm pakar je), takde 1 pun filem datuk yg gitu2 tu melepasi tahap piawaian sy…suku bintang pun tarakkk!!! Si razak pulak, lagilah tak pandang….nasib lah hingga hujung nyawa boleh cover line, tu pun si yusry kasik spoiled!(eh yusry, ko nyanyi jelah…afdlin berlakon lagi best-opps kembang kuncup idong kodok!) honestly filem2 melayu yg sy dah tgk, ringgit kasorrga, selubong, perempuan isteri dan …….., layar lara, sayang salmah, jimi asmara, embun, paloh, buai laju-laju, berlari ke langit, sepet, soal hati, soalnya siapa, buli, PGL, mimpi moon, spinning gasing, trauma, PHSM, jogho, qaisy dan laila, gold an gincu n hingga hujung nyawa…yg lelain tu, korang bagi free pun aku tak ndak! Buang karan, buang air, buang taik, buang kencing, buang air liur basi & buang tusin! Kekadang sy kesian la dengan geng2 indie. Diorang buat filem sgtlah best & more importantly, they bring something to the viewers especially for us Malaysian.. like for instance, sepet.. what a beautiful movie Yasmin have made!! Sy rasa, agong bagi tittle datuk ke datin pun yasmin tak nak kerana ke-humbble-lannya. Skrip dia sgt telus dan sy dpt perhatikan pelakon2 nya tak kekok nak membaca dialog and enjoy. Tgk lah sendiri, Sy amani and ng choo seong yg masih baru tu pun boleh bagi lakonan yg mantap! Skrip sgt penting, kalau dialognya static, tak kena gaya dan tak nampak natural, alamat hancurlah filem!!!! Same goes to Buli, suatu naskhah yg sgt jujur cuma geram je bro afdlin tak naik pentas amik award kat anugerah skrin hari tu… nasib baik you ni bijak kasik wife you yg ambik. Dia pun cute mcm you! Oh ya teringat pula, saya pernah terjumpa dgn you and your wife kat wisma merdeka, kalau you ingat lah saya ada wish ‘congratulations for the big sweep in the FFM17’ alah yang masa you menang best new director etc….for filem buli..rasa2nya you tak ingat kot, yelah sy bukan celebrity…..oklah sambung balik…. Bro afdlin ingat tak dgn filem ‘spinning gasing’? apesal filem tu tak leh join ffm? Rasanya filem tu berkualiti dan best. Apesal huh? Adakah disebabkan babak sex and gay? Abistu yg bawak masuk filem2 ganas kat Malaysia apehal? Cakap tak serupa bikin!! Ffm ni mcm suatu festival yg murahan la(murah tahap diskaun sepanjang tahun)….. sy pernah terbaca artikel filem2 indie(majority) i.e sepet, spinning gasing, the beautiful washing machine..sanctuary….tak melambangkan wajah rakyat Malaysia!! Come on lah! Tak kan lah nak hipokrit, nak paparkan yang baik2 je, kena ada klcc…bodoh tahap kodok bawah tempurung kelapa tua betol lah! Diorang kat mainstream(bukan semua) ni tak de akal ke? Citer dah la sejenis je, takde pembaharuan dan tak kreatif langsung.. lagi satu tak adil!!!!! Kes sepet kat ffm tak settle2 lagi. Ade je issue! Kalau betul tak nak kasik filem si yasmin menang, buat jela tak nak kasik cara profesional… ni dah menang pastu korang hentam tak ingat dunia! Memang layak pun si yasmin tak hantar sepet kat FFAP.. please lah kpd orang2 tertentu, jgn jadikan alasan disebabkan si yasmin menghutang nak buat filem korang wajibkan dia untuk ikut jari telunjuk kaki korang!!! Warghhhhhhhhh!!!!!!!!!! Geram!!!! Kesian yasmin, dia buat filem, korang kasik menang, lepas tu hentam dia and tak pasal2 suruh dia masuk FFAP pulak!!!!!! Hey, dia buat filem iklhas, tak mengharap nak menang pun… you all tgk lah sendiri, Singapore hantar filem sepet ke festival filem merata dunia, appreciate sepet, pastu panggil yasmin buat filem kat Singapore pulak(tajuk setakat ni monte carlo)…. Kat Malaysia apa ade? Dia yg berbesar hati hantar sepet kat ffm18. Tau2 kena ‘sembur’ pulak!!! Tak merdeka langsung lah kepada ‘org2’ yg berkaitan tu. (namely raja azmi!- cakap besar habuk pun tarakkkkk!!!!) boleh bro afdlin tolong jawab tak, “kenapa benda2 yg menarik, berkualiti dan mampu memberikan kesan yg positif amat sukar untuk dimiliki?” kalau bro afdlin ada film sanctuary, the beautiful washing machine, pua, chemaan chalaai, rabun…tlg burn kan utk saya, don’t worry I’ll pay you ! Sy serious ni!! Please x 100000001000000x10000000!!!!!! (meraung kat depan hostel kolej E UMS sambil disaksikan anjing2 yg masuk secara illegal ) pendek kata, manusia yg bertaraf datuk ke, professor ke, fdam ke, kalau buat filem macam cipan, baik tak payah buat langsung!!!! Cipan pun tumpang gelak je! Mari kita gelak bagi pihak cipan karhhg KARHHGG karhhg!! Wa ka ka! Wi ki ki!! Kewek kewek kewek!!!
Cuba you tgk academy awards, walaupun diorang nyer gossip lagi meletops, atleast diorang give something to the audience. Maybe they have sponsors. Why not datuk2 yg kaya atau company invest kat director2 berbakat mcm geng2 indie ni… drpd org ternama ni simpan perempuan, bagi rasuah @ main judi mcm datuk osu, baiklah they all invest bagi maju lagi industri seni kita. Atleast kalau filem tu meletop, naik juga nama datuk tu ye tak? i.e “Datuk afdlin, A.M.N berbangga kerana investmentnya dlm Buli Balik suksis!” Siap jadik headline harakah daily lagi!! Wa tabik giler nak mampos kat you!!!
Honestly, most of my movies collection are western / overseas punya movie. Coz they all punya lagi berkualiti dan kepuasan tahap maksimum… tak payah pegi jauh2 lah, even Thailand and Indon punya lagi best! Lagi kaw kaw kaw!!!
Sy masih tertanya2 apesal AIM last year bro afdlin tak angkat award tu(Best new artist)? Please lah jgn jwb, “bukan rezeki saya,” @ “ada yg lebih layak,” @ “sy akan berusaha” @ “ juri lebih berhak menilai” ni semua ayat skema & stereotype! Walaupun sy belum beli album tu, tp menurut member sy, fuyoo lagi berkualiti drpd ezlynn.. sy pernah nampak cover album tu, meletopz!!!!!!! So attractive!!! Saya ingat mcm nilah, kalau susah sgt they all ni menilai antara batu kerikil dan emas celup, lebih baik tak payah join. Sy dah mula sangsi dgn scenario mainstream kat Malaysia ni. Academy awards, Golden Globe, screen Actors Guild Award, Grammy, MTV semua sy tgk…kecuali anugerah gila glamour kat Malaysia ni…. Ha lagi satu! Sy rasa lah staff2 kat Era tu semuanya ‘kampung’ @ ‘tahap jamban’ apesal lah lagu yg lagi best2 dan berkualiti diorang tak on air? Paling tak boleh diterima akal bila klip video kak nita seksis tewas di tgn video klip liza hanim yg serupa klip video zaman dolu2 (anugerah era 04). Yelah undian peminat, tapi semacam ada yg tak kena……. Sy rasa lah, peminat ok sebenarnya Cuma sering di ‘push’ dgn benda2 yg remeh-temeh dan suam2 kuku… deejay yg poyo! Abby fana punya style lagi masyuk!! This year kita tgk mcm mana… nasib baik ada xfresh! Lagu erti hidup tu best sangat lah, ala-ala inang moderate gitu…. Mana dpt inspirasi? Tak sesia masuk AJL kan? Ish, memang best sgt lah lagu tu!!!!! Kena pulak dgn lirik!!!! Next time buat lagi lagu2 yg best mcm ni! So far, antara semua artist Malaysia saya tgk dayang n sarah je yg sgt berpotensi menjadi penghibur generasi muda yg serba boleh!!! Vocal tak payah ckp la.. Siti Nurhaliza ok, Cuma…….. sy masih tak nampak trademark ‘natural’ dlm diri dia…. Even, ning baizura hebat lagi! CT bernasib baik sebab mainstream seolah-olah mengagung-agungkan beliau walaupun tak ‘seindah biasa’… mcm dayang, walaupun semcm dipinggirkan, fans dia masih support kerana liku-liku perjalanan seninya membawa seribu ‘erti hidup,’ yang tak ternilai….. kalau bab klip video, ni yang malas nak cakap ni… tapi cakap jugaklah, alang2 Mr. Kodok dah lekat depan skrin kan… all in all, menyiksakan jiwa dan raga dan batin dan perut dan ‘tuuttt’… apesal hah? Takde modal? Pasaran kecik? Byk reason sebenarnya, kekadang penyanyi dah memberikan sepenuh hati untuk recording company tapi company tu buat derk jerr…… sanggup pulak makan duit artist ye….. same goes to pengedar……sapa yg kaya? Bini dan famili they all jugak yg buncit dgn duit harrrrrrammmmm!!!!!!!!!! Nasib baik Mr. kodok buncit lain kan….hishhhh apa nak jadi dgn recording company sekarang….buat malu kaum pendatang je!
Byk lagi nak citer ni tapi tetiba je blank!!!! Next time lah……… Check this out!
1.What kind of movies would you like to see made in Malaysia?
Tak kisah la apa genre pun janji berkualiti, lakonan mantap n tak stereotype… tak perlu budget mahal pun, cuba tgk sepet, filem murah je tapi berupaya knocked-out filem epik mcm PGL!!!!
2.What is the crappiest Malaysian movie that you have ever had the misfortune to see?
Hmm…dah jawap kat atas!!
3.What is the best non P.Ramlee era movie that you love the most?
Mostly Shuhaimi baba’s Film, indie movie and recently Sepet.
4.What do you think of an online internet community poll for the 1st ANNUAL GOLDEN BANANA AWARDS, to honour the WORST in MALAYSIAN FILMS?
Fully supported!!! More than 100%! Sure Razak mohaidden n Yusof Haslam sapu bersih! Time ni lah geng2 indie ‘kecewa’ cos filem they all tak layak bertanding dalam GOLDEN BANANA AWARDS.. best nye, tak sabar.. sape penganjur? FFM? Kewek kewek kewek!!!
5.What should the categories be for the 1st ANNUAL GOLDEN BANANA AWARDS?
‘best’ editing, ‘best’ director, ‘best’ poyo actor, ‘best’ static script etc…. why does my heart keep on saying that Razak Mohaidden @ Yusof Haslam will win major categories? Do you have the answers?
Pendapat kodok-kodok semua.
Projek : Afdlin Shauki dah hilang akal Poll
Do you think that selling the album this way was a good idea?
Kalau dah desperate semua pun masyuk…ye tak? Rasa2 nya industri filem kita dah nak kiamat lah……. Tanda2 awal dah kelihatan. Tu belum diagnosis lagi. Entah2 dah wujud wabak2 penyakit yang semakin merunsingkan Menteri Kesenian kita..i.e semakin ramai artist poyo, semakin byk recording company yg sewel, semakin byk director hilang akal, semakin byk mamat pirate, semakin byk awards event yg bahlul tahap siput, semakin byk tabloid yg berat sebelah mcm logo BN(bukan anti BN, saja je kotlah korang ni tak reti nak bayangkan) dan makin semakin semakin lah!!!!
Laslty, bro afdlin, you kalau gemuk ke kurus ke takde bezanya coz most people in this arena is lack of creative thinking like you are. I really respect and appreciate your work and you are really a down-to-earth and run-on-the-mill kind of celebrity. Some of them are very the very hypocrite and pretending like doing good thing but unfortunately they are totally not! These kind of people is (for me) called, “Kodok bermuka biawak” or worldwide known as BITCH!!!! I wonder why most of the Malaysian-Made movies in this mainstream is so-called as haprak, not quality and don’t have the originality? Same goes to the music market! Sememangnya, I’m proud to be Malaysian but I tak ngaku SEMBILU 2005 tu made in Malaysia! Kewek kewek kewek!
P/S kalau sesiapa yg terbaca memo ni dan rasa gatal pulak perut tu, silakan garu yang penting kodok tetap meletopz!
Any comments, please email me at terrideturr@yahoo.com or sesape yang giler member add me at friendster by using the same email. Eh lupe lak, just call me PUTRA RUSUK KANAN.

Ben-G said...

bro...anonymous tu utk org yg takde blog tp like u say la bukan susah nak buat blog register je aktif tak aktif lain cite....but i think if u rasa msg tu mengarut u delete je lah...coz sian plak kat org takde blog...anyway its ur blog ur power bro :-)

Zed said...

bro,

i know i am like number 74 on the comments list, and sometimes i wonder if you actually get a chance to read all these notes. a lot meh!

anyhoots, as far as anon is concerned, you are no longer just a blog, but as you are tied to an individual (unlike moi, who tries to be anonymous heh heh) you have the legal rights and privileges of a human being (and kodok). so basically you can sue.

to the anon out there, this means that "pak kodok" could use the means of the tracker to come down onto the exact site and ip address used if he gets approval (legally).

ok this is getting too long already, the point is anon or not anon makes no difference lah bro, internet is NOT invincibility.

pandai buat, please pandai tanggung.

cheers.

...rux... said...

ignore it! iqnore "the frakking anonnymous"

no harm to you pun rite!

...rux... said...

bak kata adik aku yg 3 tawun tuh...

buat dek!

Bukan Sepet said...

Mak datuk! PutraRusukKanan panjangnya komen ko!!! sapa nak baca tu?

Chief,

Karang ko kata kita orang tak faham soklan lak..

karang ko nak hantuk hantuk kepala kat dinding lagi cam kes match kasut n celebrities tu dulu...

ha. ni aku jawap eh.

Buat jer chief.
Disable anon tu.

Sorri Geng Anon! You all daftar ajerler as a blogger. bukan payah punnnn....

cyantee'ah said...

yea yea banned Anonymous. Who the ruddy hell they think they are? Dun even have their own blog tapi nyebok2 kan blog org lain kan? kan?

Suria Khatulistiwa said...

Banned jangan tak banned... Nak cakap tapi tak berani guna nama sendiri. Cit pooodah!!! Boss... jangan tak buat boss. Caya ler.

Suria Khatulistiwa said...

Banned jangan tak banned... Nak cakap tapi tak berani guna nama sendiri. Cit pooodah!!! Boss... jangan tak buat boss. Caya ler.

Anonymous said...

panjang sungguh...... cerita, penat nak membaca... tp nak baca... takder masa... sbb kat office jer ada internet, rumah takder,.. cybercafe boring,.. penuh... budak main game....

from
whyamat?

min superherO said...

Stuju dgn brO aku....jangan kasik chance kat Che Anonymous Bin Che Annoying....

stujuu....stujuu...stujuu....

p/s : tapi jangan BANNED 'other' plak...pasal aku takde blogspot nyer account...

azyze gomez said...

disable saja...

p/s: putrarusukkanan, dah srupa blog entry la komen lu...
gile ah..

PutraRusukKanan said...

allo...........putrarusukkanan here, sorry ek... sementelah bro afdlin ada blog ni, so sy pun tumpang2 le...lgpun, nak create blog sendiri kekadang takde modal, visitor pun kurang. baiklah comment kat blog bro afdlin ni, ada gak orang baca sebab chief ni kan celebrity... honestly, geng2 annonymus ni LEBIH TERUK drpd RAJA AZMI...sebab diorang bagi komen mcm manusia pengecut ibarat BUSH!! RAJA AZMI bagi komen depan2 siap published kat paper lagi, tapi tulah PRODUSER WANITA YANG CAKAP BESAR DAN GILA GLAMOUR TAK BERTEMPAT!!! HABUK PUN TARAAK..... layaann~

adieza said...

ye, saya sokong supaya anonymous 'didisablekan'...

Irda Idris said...

To Mr. Afdlin...

If I'm in your position, i'll just let them voice their opinion.. just hear what they have to say.. but that doesn't mean that we accept what they think..

By the way, this is the 1st time i visit your blog.. It's just good to see that you can this be open.. keep it up!

Slomo said...

Hello brader kodok,
Saya pun dari Singapura, gadis bertudung dan dlm career management. Tapi sebelum kita semua biarkan setitik nila rosakkan susu sebelanga, lebih baik saya kasi balance tension kat sini. Saya minat abis dgn brader Selambakodok ni and I think you patut teruskan perjuangan u ni. Sedangkan Nabi pun tak halang kerja seni. Saya tak mau hijack column ni dan saya percaya audience sekarang lebih bijak menilai mana betul mana khurafat. Orang yg suka tunjuk terror ni kadang2 banyak insecurities dia. Mcm Nordin dalam Buli tu ler..

Ok la saya blah dulu. Hiduplah entertainment Melayu! Saya akan terus tonton rancangan Melayu sampai mati! Jangan sangka dalam ketawa kita tak dapat berfikir juga!

blur_not_dead said...

batman is anonymous, zorro is anonymous, cicakman is anonymous..there's always a reason behind the mask.

bottom line is it's not who he is, but what he does...action speaks louder than words, regardless who does it..right?

in the real world, ironman can be charged. he'll have to work for the gov not by himself, sorry.

it's not the anonymous thing that bugged you, but it's the people attentions...skuad bertopeng is anonymous even penyamun lone ranger..you get it?

make your enemy closer, negative comments is your mirror, make it useful my friend.