Pelikat Pants Designer

Pelikat Pants Designer
Number 1 Pelikat Pants Maker in the World!

Friday, September 09, 2005

My chat with Pak Lah... THE PRIME MINISTER! Part 2.

Hai kekodok semua sorry kerana lambat menyambung cerita perjumpaan gua dgn. Pak Lah ni, tapi gua tersibuk pulak. Harap semua faham. Tapi gua amat berterimakasih kepada semua yang telah memberi komen dan juga membuat dialog-dialog yang mereka rasa pak lah katakan kepada gua. Rupa-rupanya banyak penulis komedi berpotensi / potential comedy writers kat Malaysia ni. Kalau you all nak develop these skills we can have a chat soon at the GATHERING KODOK yg akan dilakukan nanti.

sebelum start satu lagi iklan, ampun semua, tetapi KENAPA LAH KORANG TAK BACA INSTRUCTIONS PASAL PERTANDINGAN PADANKAN KASUT CELEBRITY TU??? GUA CAKAP, kalau nak menang kasut adidas yg. memang bukan diorang yang sponsor. YOU HAVE TO MATCH THE 20 SHOES AT THE BLOG BELOW TO THE NAME OF 20 ARTISTE and kalau betul baru gua bagi kasut tu. Korang ingat gua kilang cap duit ke nak bagi reramai kasut adidas free. Gua rasa macam nak hentak kepala kat dinding tengok ramai manusia yang tinggal nama, address dan saiz kasut aja. saborjela. terimakasih.

Anyway the story is....

Datuk Rosman the Managing Director of MiTV called me to the main table as i was leaving to oxygenate myself (with a a death stick) at the stairwell of the Time Square convention hall. When i was at his side, he pointed to the gentle man next to him and to my terkejutness it was Pak Lah!! ( imean, i knew he was there, but it didn't cross my mind that he would be next to Datuk Rosman and like 10 inches from me. I mean this is the leader of our nation we're talking about here. I thought there would be bodyguards around him and snipers on the lighting trusses. Anyway Datuk Rosman said to Pak Lah, "this is the guy that is going to do something for us". Pak Lah looked at me and smiled. "Ahh Afdlin! good...good.. i like your comedy!", he said.

WO!!!!! I could only try to hide my awe by giving him an overcompensated smile, "He knows my name??!!", i told myself. i don't know why, but i suddenly dropped to my knees, so that he didn't have to look up at me. Somehow it didn't feel right.

He then said, while pointing briefly to the both of us (me and Datuk Rosman)" Both of you are young entrepreneurs and have great ideas, you should always work hard to do something different for our people. Make them think." he then looked at me and said " We have to start giving our people more intelligent stuff. More intelligent comedy.! Educate them. Our language is so beautiful that it can be manipulated in many ways to tell a joke. (don't have to resort to constant slapstick for the laughs - is how i read into what he said)". contohnya, he said " A teacher once said to him " Bila dah besar nanti, jangan lupa jadi orang!!" and proceeded to laugh. It is so easy to make people laugh without using the usual sexual innuendos and the normal antics that sometimes insult our intelligence.

BING!!!BING!!BING!!, bells were going off in my head. He is on the same wavelength as i am. He is definitely in tune with the times and what is good for the people. His uncondescending tone, more fatherly, advise took me by surprise and was inspiring. i told Pak Lah that, this is what i have been trying to do all this while and will keep on doing for as long as there are people out there who wants a change (macam politican lak kodok ni). That is also the main reason why Datuk Rosman wants us to do this thing for MiTV (YES IT IS LIKE TiVO but with more features).

AS Pak Lah was leaving, walking to the door, a group start to form to bid him farewell, as he walked the red carpet he starts to shake people's hand, i had just came back from my oxygenation. When he smiled again at me, walked towards me and said,while shaking my hand..."you gotta keep the people entertained... keep em happy,..we will do the rest. there's a bit of problems here and there but we'll work it out. you job keep is to keep the people happy." HE RECOGNISES THE IMPORTANCE OF ENTERTAINERS in MAINTAINING THE COUNTRY"S WELL BEING!!! that blew me away. Where so many people look at my chosen profession as a Kerja Main-Main, he gave recognition to the importance of entertainers in the nation building process. Respect to the man! where respect had he given.

" i will keep in mind what you said to me", i said. we exchange a look of mutual respect and he continued on his way.

In Pak Lah, i believe, we have a very thoughtful and caring leader. A person who isn't afraid to give respect even before respect is shown to him. To speak his mind freely to achieve his dreams for the nation. All thru the conversation i felt like i was not talked down upon, but rather, was sharing a moment with a friend. It has Inspired me to become better and to keep on giving my best to all of you.

Long Live Pak Lah and may god guide him into taking Malaysians to the next level of excellence. We've got to do our part, cause he can't do it alone. Webek...webek... webek

POWER TO THE PEOPLE.

AFDLIN

88 comments:

Cikokui said...

Cip Kodok... akhirnya abis jugak cite nie... heheh...lege ati den... sebenarnya bukan Pak Lah jer, ramai org dlm mesia nie suka tgk lawak yg educated. ala cam harimau educated dlm cite p ramlee tuh.. yg lawak bodo nie utk org tak cukup akal jer.. hehehe

anyway...Mitv tuh, apsal byk sgt cenel cap ayam... takde yg gempak2 ker... hehe... ke lambat lagi nak amik cenel cap lain yg gempak skit.. cap ayam, harga pun mmg la murah... tak gitu... tapi kalau ader cenel power, cam TiVO lak tuh.. pergh... gerenti bungkus astro... huhuhu

mafiaries said...

Mana nak tahu pasal MiTv ni yer? bunyik macam MyVi lak.. Berapa banayk Bro.Afdlin dapat projek kat situ.. Tak antar kat Astro dah ker? Karang saya kena tukar ke MiTv lak..
heh!
Anyway, what a beautiful experience nuh...

Ben-G said...

Mitv ni mcm astro lah maybe akan jadik rival astro...sbb dia pakai antena uhf tv jer...mcm astro ade antena sendri...tu yg i tau la...but to bro afdlin panjang betol cita ngan pak lah ni erk...leh buat drama gak ni hiks :p

Adam said...

Haa...tgk2..PM sendiri pun menyokong tu...dush2..pasni boleh la buat citer gempak2 lagi...haha...
boleh buat kat HOLLYWOOD gak..:P

walkthrulife said...

pak lah pun peminat chief kodok..cayalah.

nevertheless, he got the point pasal intelligent comedy...do something different. not lawak like lawak bodoh yg selalu tu

Klez said...

"Afdlin,trust your feeling,huu haa huu haa" -Star Wars.

erie said...

waaa... inspiring... awat hang tak kasi satu album FUUYO!!! kat dia kasi souvenir... gempak beb!!!

RuffBetty MKH said...

maaflah pakcik kodok...sy la thu, org yg tidak membaca arahan psl pertandingan kasut Adidas tuh....maap ler sesgt...uhuhuhu

tak pe...sy akan berusaha utk memadankan kasut2 yg ade!! heheheh

dwicrazy said...

alamak bro.. Pak Lah pun ade taste sy mcm kita laa.. hahahaha.. cayala!! thinking out of box.. fuiyooooo!!!

Aswad said...

ko patut jadi umno youth lar, ketua bahagian lawak
aku tau la tak lawak pun
anyway
aku ada banyak idea kat movie blog aku,
Aku Suka Movie Reviews.

masyuk jangan tak masyukkkk
and comment

org yg jual insurance or skim cepat kaya please kiss my kodoks.

msmayonaise said...

Congrats Bro !!!!!!

THE MAN notices ur presence, ur talent, ur vision...
semoga berjaya dalam mengkodokkan mereka-mereka yang sewaktu dengannya!!

dua tiga kodok melompat
mana nak sama si selambakodok
Pak Lah dah kasi amanat
show it, do it .. raja kodok !!!!

greena said...

wahhh.. same wavelength. that's great. sah dia selalu tengok ah-ha.:-)

newrin said...

i totally agree, we are lack of intelligent comedy series here...balik2 lawak2 bodo yang annoying..

if you look at the trend of people starting to demand some sort of "intelligent-comedy-stuff" its shows that our malaysian is getting smarter... which is good for our country.

minda meningkat, maka harga minyak pun meningkat hahahahah (sorry takder kena mengena)

ARA PAYUNG said...

Assalamualaikum... Ni 1st time masuk blog bro ni. errr... gua mmg dah lama kenal bro, tapi bro je yg tak kenal gua.

Congrats sbb dpt encouragement drpd pak lah. Sure 'kembang kempis' dan bersemangat kan? Kekekeke

Betul la bro, org sume dah bosan tahap dewa dah dgn lawak2 slapstick ni. Bro punye lawak mmg ade class!! Especially dlm Buli, A-Ha & Kelibat.

Dulu gua ada tgk cite Gerak Khas The Movie. Bro sorang je berlakon ok, yg lain sume hampeh!!

SERIUS, IKHLAS NI. BUKAN NAK BODEK... hehheh

chow bro!!

orchidbloom said...

i dah cakap dah....even my father cikgu kampung pun made good comment on a-ha...

akmal said...

fuuuyyyooo....cayalah!!! i love your work, comedy anf everything about youuuu!!!!!

"bila dah besar esok, jgn lupa jadi org"

queserasera said...

wahlawey~!! cayalah brader.. saya turut berbangga, hehe.. marilah kita seme menyokong brader afdlin dalam menyahut cabaran perdana menteri terchenta~ yeah!!!

queserasera said...

Quoting:

"Ahh Afdlin! good...good.. i like your comedy?", he said.

kenapa ada tanda soal ye lps 'comedy' tu? tanda seru kan... bukan ke? hehe..

pis~!!

Malaysian Movie Blog said...

the promotion goes on.

come come i have a malaysian movie blog!
http://asmr.blogspot.com/

masyuk arrr

sorry arr chief kodok, gua promote site gua ek?
gedegek

encikmasen said...

cip kodok..pak lah dh puji cip nyer comedy..ehehe..intelligence comedy stuff, teringat ako cite pramlee..lawak mmg lawak, but then kalo dgr lawak die bebetul sure ade makna..hahaha..kekadang dgr lawak spastik selalu sgt, terasa mcm di perbodohkan jer...

out

VM said...

Watever it is, mmg ko nih SelamberKodok! Power!! Selamber-mamber je bile ko depan kamera..kekekekeke.. tak bleh angkat beb..

Anak aku dan termasuk ler aku skali FAN no. 1 ko.. Bile ler dpt salam + sign otograph ek? Berkali2 g sane tak penah terserempak pun.. No Luck la!!

Anyway, keep up the good work! Selambaer jgn tak selamber beb!! :o)

eenatzy said...

yea yea..dpt gak sambungan cite ni. baru hapy. baru bes cam ni. anyway abg afdlin, truskn buat kami2 ni tergelak.

melmuhd said...

btol tu abg afdlin.. what we need is intelligent jokes..
Tamo dah lawak bodoh mcm s******o tu.. not to say that derang x best.. time best tu mmg best.. cume skrang ni budak2 jerr bleh layan lawak camtu..

dah x enjoy sgt utk org2 yg baru balik keje and just wanna have a good laugh.

keep it up!

wahida said...

Afdlin,

What Pak Lah said to you is very true! We need to educate the Malaysians with more intelligent stuff. The main reasons I don't watch most of Malay movies (except for a few, including yours) are because of the lame jokes, slaptick stuff and too surreal!

I always have confidence in Pak Lah even though ramai yang cakap dia ni tak tegas la apa la..

wynn said...

wow, akuh terkasima...

sherrina said...

we need intelligent jokes, not jokes that insults our intelligent..way the go, kodok.

isis said...

aku lah salah seorg yg antar saiz kasut..muahhahaha...salah rupanyer..

YatT'S said...

la.. ade game teka kasut ke.. ruginye.. ..

tahniah bang afdlin.. lawak u memang besh gilerrrrrrrrrrrrrrrr

bila nak sambung Aha niii rindu banget sama itu along bukit beluntungggggggggg.....

Anonymous said...

ayat best :

..."you gotta keep the people entertained... keep em happy,..we will do the rest. there's a bit of problems here and there but we'll work it out. your job keep is to keep the people happy."

respect to Pak Lah & bro Afdlin! Keep up the good work... and never let anyone make you feel u don't deserve yourself!

regards,
enn0suke

Bukan Sepet said...

chief kodok said:

KENAPA LAH KORANG TAK BACA INSTRUCTIONS PASAL PERTANDINGAN PADANKAN KASUT CELEBRITY TU??? GUA CAKAP, kalau nak menang kasut adidas yg. memang bukan diorang yang sponsor. YOU HAVE TO MATCH THE 20 SHOES AT THE BLOG BELOW TO THE NAME OF 20 ARTISTE and kalau betul baru gua bagi kasut tu. Korang ingat gua kilang cap duit ke nak bagi reramai kasut adidas free."


bukan sepet the other kodok said:

GUA PULAK CAKAP.. menderlahhhh. Ntah aper aper dia org ni... instruction chief yg senang tu pun korang tak pahamm... (termasuk aku ler tu.. hahaha) ntah apa apa ntah... Ko pun chief satu! Ntah aper ker gilerrrr babi sawan maner ko ni suruh org padan kasut ler pulak..

ko ingat senang ker? Aku kaki aku sendiri aku tak kenai kalau dah kat dlm gambar... ko nak suruh aku kenai kaki org lak... Kalau kaki bini aku - aku kenai ler kut... (heh heh.. hari jemaat beb...)

Eh. Baguslah pak lah cam tu. sekarang zaman berubah. Lawak Badul dah tak relevan lagi. (Although aku respek badul ooo. Otai tu beb...)

U're the man chief kodok...!!

Royz said...

laa..sebijik macam apa Pak Lah ckp dgn saya..tapi cuma dlm mimpi jeler. Anyway, all kekodok is proud of u man! err..bodek keras nie takkan tak dapat kasut adidas?:)

Syida said...

Den yg org kg paklah ni pun lum pernah tgk pak lah live.. huhu.. very the jealous la afdlin, dia kenal sama kamu. heheh..

isis said...

chiep, yg kasut tu still open ke contest tu..gua nak masuk ni..

mega said...

Ho yeay! Ho yeay!... lagi byk citer abg afdlin buat, lagi byk la duit mega sbb mega nie kan tukang pegang lampu... Ho yeay! Ho yeay!..

Anonymous said...

about MiTV, aku rasa.... dlm setahun dua lagi kena telan ngan astro la tu. vincent Tan dapat modal, jual la kat ananda lak. dengar citer teknologi MiTV tak effect dek cuaca.... so klu ananda telan.... lepas ni astro pakai teknologi tu la pulak.... dah tak ada masalah bila cuaca teruk.

FMHO

mayat_harimau@yahoo.com.au

Matt said...

Ahah.... baru jumpa blog si kodok nih. Itu pun pasal fellow blogger (royzblog.blogspot.com) kasi link.
Actually meeting with leaders nih memang inspiring betul. Once I met the then CEO of Proton and just by talking to him, I felt inspired to become like him. Dahsyat betul org org camni. Nasib baik tak jumpa Ayah Pin.

Anyway, I've known you since school days at ACS. My first encounter was during your show of "Lat" drama kat theather cabuk tuh. Masa tu, ko kurus lagi. Heheheheh!

Take care kodok and I hope to read more of your karut later later.

Bukan Sepet said...

aduh mak tuan.

ngeri aku tengok e-mail ko mayat rimau.

eeee... apa tak mayat beruang ke, badak ke, kangarooo pun ok kut....

Aku Lagi said...

kita tolong sama sama tolong ma

hidup pak lahh:)

attiesya said...

tabik spring kat pak lah and bro afdlin... memang malaysians need intelligent comedians... takdela macam membuka kelemahan dan ketidakpandaian kita pada org lain...

sam said...

The penwriters of the industry must concur and congregate to the fact that intelligence write up is empirically vital rather than low esteemed, sulking views and opinions be expressed in our daily tabloids!

"Success is a journey, NOT a destination"!

mymac said...

sedih dan gembira baca...and BANGGA ngan PM..and of course chief kodok too.

favr3 said...

marbelesss ar chipp kodok..

mentadak mentadu said...

.....Bro jgnlah marah anonymous tuh,dia ialah babi hutan..so dia sound kawan dia yg nama babi,bro kan kodok,aku pulak mentadak mentadu...samalah species mamalia...ekekeke...

muteaudio said...

Selambakodok,
Kekadang tu org yang kat atas mahu kan perubahan. Tapi selalunya cekodok yang kat bawah yang banyak songeh. Itu tak boleh, ini tak boleh. U pun pernah deal ngan diorang kan. Bila product yg dihasilkan cantik, they'll claim credit. Padahal kalau diorang tak banyak songeh, product tu boleh menjadi 10X lebih cantik.

Anonymous said...

kodok

jgn cepat kembang just becoz u meet a vip

bukan apa
saja la peringat

sity29 said...

hey afdlin... kewl to have pak lah on ur side.. ehehhe kira now u can go on buat lawak yang best best macam slalu and at the same time educate malaysians .. 2 in 1 :) kalau saympu rejoice nih...
anyways.. tahniah again bro..

k0d0kPisang said...

Cayalah Brother Afdlin..Keep u gud work.Kite pun jadi inspire baca cerita ni.Your ideas give us positive dosage in life...bila dah tensen n penat with all problem n troubles yg occurs.
Pedulikkan anynomous B*BI ittew.Dia jelesz sbb die takde blog yg rawks and kewl macam brother KODOK afdlin...

Yay..hidup Kodoks semua

Kambink Sempoy said...

wallamak, jumpa pak lah tu.i mean..kalau saya pun tak tercakap apa apa.mahu nganga depan pak lah kan..apa apa hal, respect sama pak lah n u also.
ben-g world!hembekk

Bukan Sepet said...

00000 ... ada sambung ya? nasib gua check.

Fuiiyooo.. terujaaaa (sambil melibas libaskan rambut stail ella d manjerrrr... tapi rambut aku pendek.. Jantan lak tu.. Haram tak seksi!)

eh ulang sekali lagi. Terujaaaaaa!

-gila-

Am said...

Seronok dan betuahnya saudara Afdlin dapat bercakap dengan PM, ramai yang tak dapat peluang itu.

Tanggungjawab besar tu, selamat berjaya dari Am

Anonymous said...

Cip kodok bertanggung jawab melatih Kodok Apprentice. Yasmin punya la baik bawak anak2 buah dia tengok wayang. Ada perbincangan wayang etc. Ntah apa nama kelab dia, lupa la pulak.

You can do the same. You can xploit kodok2 ni sebagai xtra nanti kat filem epik you, Filem epik biasa ramai orang mati.

Gunakan kodok2 apprentice utk berlakon for free. Watak mayat bukan susah sangat kan?

~ http://tokrimau.tk

ladyamera said...

i always believe in alternative. non-mainstream ideas. and i love u for it!!

i just want to say, it brought me tears when i read what Pak Lah said to u!! now u gave me another perspective of Pak Lah to look at (beside songket, batik and all)!!

U ARE GREAT, ABANG KODOK!!

Dida said...

WoW! Such an inspiring moment!...

LMj said...

CONGRATULATION!! Keep up the good work. A lot of ppl actually do recognize your hard work.

HAH said...

Dear Afdlin,

You should know how much you mean to a lot of people and how your joKes lessens the stress levels in everyone who watches you performing....SALUTE (as always)

ps ignore rude comments.they're just envious and attention seekers...

The Visitor said...

Brader Kodok,

URGENT! NEED TO GET IN TOUCH WITH YOU. CALLED SHIMA BUT CANT GET THROUGH FOR TWO DAYS. LAST TIME WE SPOKE, I GAVE HER MY NUMBER.

PLS DO CALL ME BACK IF YOU CAN.

MY DEADLINE'S LOOMING.

TENKIU.

Hanifeeza said...

fuyoo.. visitor bunyi gempak dan menakutkan, ya chief kodok, call visitor agak2 dia kena kejar hantu kut.. :)
tahniah brader dan oh lupa utk ucap terima kasih atas CD brader yg sampai ke tgn saya dah dekat 2 minggu.. thanks Q

Zack said...

Tok Rimau, watak mayat paling susah la, kena tahan nafas apa. Mungkin watak orang melintas lagi seswai kot !

sempoii said...

watak tenggelam dalam air lagi susah..takleh nampak gelembong air kuar ikut idung.

*aku yg masih berfikir jawapan teka kasut sape itu*

The Visitor said...

hanifeeza,

mmg tengah tension ni.

harap Brader Kodok will call me soon.

Edd Vedder said...

even Pak Lah himself boleh membezakan antara lawak bodoh dan lawak intelligent. Keep up the good work afdlin.. Even the leader of our contry recognize your talent..

..mana la cd FUYOO Afdlin tak sampai2 lagi ni.. Rasa cam dah lama mintak.

Alif said...

Wow. I had no idea Pak Lah was this cool.

Sammy Vellu Fan Club Dot Com said...

bukan saja Pak Lah
Datuk Sri S Samy Vellu juga suka Afdlin.

tak caya mari datang tengok website Samy Vellu Fan Club!!

tosei dapat free
:)

haniemohd said...

Amazing stuff dude...now u know u r on the right track lah kan coz even the PM likes ur stuff...so apa lagi...mulakan Plan F sekarang..mana tau PM pun nak contribute sikit ka..

kodok dari MiTV said...

cayalah along bukit beluntung... glamer lawak along bukit beluntung tu kat dlm email bebudak ISU MiTV.. hehehe...

Nurul Azlifah Mohd Ismail said...

ayoyo.. bang afdlin.. bagus nye komen dpd Pak Lah.. congratulation....lotsa lotsa lotsa azlin mohd ismail...hehehe

Anonymous said...

salute!

adek said...

caiyok....caiyok...
keep it up chiep. lu ramai btui peminat ehh? gua igt gua antara ratusan peminat lu, skali skang nih gua discover yg lu dh ada ribuan peminat, atau mungkin puluh ribuan.... tak lama lagi jutaan la plak. Jutawan Peminat la lu chieppp.... Congrats !

gingerbeer said...

Dude, it's like taking a breath of fresh air reding this entry!! Thumbs up for paklah! and err..afdlin!! hehe.. Damn aku jealous ngan ko afdlin..entertaining ppl as a job!! aku tau the uphill battle going on behind it (aku faham, malaysia isn't hollywood), but i bet everything's worth the work u put into (keje keras lagi!)..and plus, most of ur work (if not all) involved ur ideas and expressions! must be damn satisfied having people in awe over ur works.. aku harap ko nye originalty akan lagi menyerlah di masa akan datang! LET IT OUT! BE BOLD! DONT LET ANYTHING HOLD U BACK!! WE NEED PPL LIKE U..and PAKLAH!! HAHAH..chow

rai said...

cayalah dgn usaha2 u on ur projects... 4 thumbs up! hehe.. keep it up n keep on posting....

Elf said...

Terharunya..terharu baca sambungan Part 2..
p/s: Terbayang Pak Lah cakap, "Kodokman, With great power comes great responsibility"

zynain said...

morning!
got the cd yesterday, tgh dengar sambil post this comment. Very Good ya! never thought ada album yang semua lagu dia V. Nice. All the best afdlin.

p.s. payment on the way!

she-shima said...

to the visitor,

didn't received any missed call for last 2 days. No voice or text msg either. mmmm... i lost my phone and all da numbers. please call me back! 0122066257 or email me shima@visionworks.com.my

Anonymous said...

Saya copy dan paste dari yahoo group "melayu cyber" untuk renungan kita bersama. Mungkin kengkawan ada komen.

Di Singapura, kami tidak mendewakan pemain-pemain bola." Begitulah kata-kata Phillip Yeo, Ketua Agensi Penyelidikan Untuk Sains dan Teknologi Singapura. Saya yakin Singapura juga tidak mendewa-dewakan golongan artis seperti yang berlaku kepada kita di Malaysia. Saya tidak pernah terbaca atau mendengar berita yang penyiar TV di sana menganjurkan banyak siri realiti TV yang tidak mendatangkan sebarang faedah jangka panjang untuk kemajuan negara kecil mereka. Tetapi berlainan pula dengan negara kita, itu yang lebih diutamakan sejak kebelakangan ini.

Jika beginilah sikap rakyat negara kita nampaknya kita akan terus menjadi sebuah negara yang terbelakang dalam segala bidang yang berfaedah untuk masa depan negara. Di Singapura, idola mereka adalah orang terpelajar, bukan artis. Orang terpelajar dijadikan contoh kepada anak-anak muda Singapura untuk mengejar kemajuan dalam bidang sains dan teknologi. Anak-anak mereka digalakkan mendapat pelajaran setinggi yang mungkin kerana mereka sedar tanpa generasi yang berpelajaran dan berpendidikan tinggi negara mereka akan ketinggalan. Singapura sedang menuju ke arah apa yang disebut knowledge economy
(ekonomi ilmu pengetahuan) tetapi kita lebih kepada entertainment economy (ekonomi hiburan). Artis-artis yang berjaya meraih 'ijazah' dari Akademi Fantasia (AF) lebih diberikan tempat dalam liputan akhbar daripada kejayaan anak-anak Malaysia yang berjaya dalam bidang sains dan teknologi. Kalau beginilah cara orang Melayu menguruskan anak bangsa mereka nampaknya peluang untuk menjana Towering Malays atau Melayu Unggul akan punah. Mana ada anak Melayu yang berjaya dalam bidang nyanyian di peringkat antarabangsa sehingga mereka terkenal seperti artis-artis dari Barat. Pernahkah kita mendengar jualan album artis-artis Melayu dijual jutaan keping di pasaran antarabangsa?

Kalau setakat menyanyi di Royal Albert Hall sudah dianggap satu kejayaan besar bagi anak Melayu dan bukan meraih ijazah kelas pertama di universiti Cambridge atau Oxford, rosaklah anak Melayu. Kaum Cina dan India mendahulukan kejayaan akademik daripada hiburan tetapi untuk anak-anak Melayu, ibu bapa mereka sanggup berkorban apa saja, bergolok bergadai asalkan anak mereka mendapat tempat dalam Malaysian Idol dan AF. Mereka tidak sanggup berkorban atau bergolok bergadai untuk memastikan anak-anak mereka mendapat pendidikan yang terbaik. Sesungguhnya orang Melayu akan jadi bahan ketawa kaum lain pada suatu hari nanti. Orang Melayu masih buta dengan agenda orang lain untuk menjatuhkan mereka. Tulisan saya ini mungkin tidak akan menyenangkan orang yang tidak mengambil berat tentang arah tuju orang Melayu. Ia mungkin bagai cili yang terpepak atau pahit bagai hempedu tetapi seperti kata orang, yang pahit itulah ubat. Malangnya orang Melayu suka digula-gulakan, dipuji berlebih-lebihan. Biar menang sorak kampung tergadai. Biar papa asalkan bergaya.

Sampai bila kita hendak dodoikan orang Melayu dan anak Melayu dengan kejayaan yang palsu. Kita mahukan durian tapi benih tomato yang kita tanam. Di mana rasional dan logiknya? Begitu rendahkah daya fikir orang Melayu dan anak Melayu? Kalaulah pejuang kemerdekaan dari kalangan orang Melayu yang lalu masih hidup, mereka pasti akan menangis kerana kita telah gagal mendidik anak bangsa ke arah kemajuan yang dituntut oleh agama Islam. Kita gagal mengisi kemerdekaan dengan anak-anak bangsa yang bijak berfikir dan bertindak demi kesinambungan kemegahan orang Melayu. Mungkin Hang Tuah akan geleng kepala melihat orang Melayu hari ini menyalahgunakan kebebasan yang diperoleh. Mungkin Melayu tak hilang di dunia tetapi jika ada bangsa Melayu yang layu apalah gunanya?

Layu dengan lagu yang mendayu. Layu di pusat-pusat serenti. Layu di atas jalan raya yang serba moden. Layu di peringkat pengajian tinggi.

Anonymous said...

Kejayaan palsu? Aku rasa kau tak perlu tulis rebuttal kepada post atas aku ni, Afdlin. Buang masa je.

Melayu this melayu that, aduh sakit aku dengar. How about we act as a human being first instead of whichever race we are. Ultimately this kind of thinking will only lead to bigotry, as proven by the article posted above. It's written there that other ethnicities are trying to get to us for god's sake, it can't get any dumber than that.

Arief Shah. said...

Yup.....tapi..even..if PM bagi sokongan....PM ..of course will give support. He is OUR national leader...tapi sendiri kena kerja...masa tu la emmm...kita kadang-kadang akan lemah semangat n rasa frust skit..tapi jangan la lari dari misi asal kita...itu jer. Kita jer tahu apa kita nak buat n try 2 make the people around us understand.hihiii...okies..abis....take care.

sharkpitt said...

i think it a good point actually.not really harsh but lets not turn this into a forum of melayu this or that!this is a blog for God's sake.btw,not all malays are layu.some are very succesfull but they chose to keep mum.dah sudah!

Rem said...

well, memang la betul. kalau kita dewakan sangat aspek hiburan, ia akan jadi unsur hedonisme. jadi mudharat pada bangsa dan negara.

tapi kekadang kita lupa, semua benda kat dunia ni kalau dah 'taksub' dan 'fanatik' akan bawa mudharat juga. napa manusia ni suka sangat nak single out 'budaya pop'. habis, kalau bebenda lain kita nak extreme, ok ke?

taksub pada agama pun bawa petaka. fanatik pada akademik pun boleh undang musibah. yang penting, we put evrything into the right balance. alamak.. cam ceramah sivik la pula. but i really think it's unnecessary untuk orang nak post benda yang tak 'relevan' kat sini.

everything has its own place, and God gives each one of us enough intelligence to put thing where it shud be. kalau dah rasa 'merak kayangan' tu, tak payah la nak menyibuk kat tempat sang kekodok ni!

Anonymous said...

ehh..soryy lambat sgt tanya...dulu kan ada video kat dlm blog nih..kalo bukak dia terus main..yg band dia tuh punta vocalist tuh pak tam aka african or whatever u called them...bole tak bg tau band ape tuh n tajuk lagu dia...sedap plak dengar arituh but ppl around me didnt have any clue about that band....please anyone....sorry takde acc. blogger..so anonymous je..but no that one who has the babi thing whatsoever

Lynn said...

The video that was in the blog wasn't a band... but a guy named Javier. The song is called Crazy. Sedap kan.

Afdlin, keep on educating the masses! We support you, and are glad that PM's got ur back as well.

totoro said...

I guess the PM sometimes watches TV3 and AH-HA to lepas stim. :) Tapi ku tak faham kenapa lagu tu, "ah long bukit beruntung" begitu populer. Someone even recorded it and posted it somewhere online.

ije_sri dewi malam said...

wahhh... akhirnye cif kodok sambung gak citer yg ditunggu2...(sib baik takde ape2 jadik kat cif).. CAYALAHHHH!!!

patrickteoh said...

Hi brudder. Thanks for telling us the Pak Lah story. If there was one Malaysian politician I would get down on my knees to talk to it would be Pak Lah. For the first time since Tunku here is a man who's got everything going for him. Vision, pragmatism, kindness and most important an honest face. It always gives me a belly laugh when I look at photos of the Malaysian cabinet. Go take a look. How many of those flers would you trust to leave your daughter alone in a room with? Yes Pak Lah has a vision and he has a big job ahead. Let us pray that God gives him the health and long life to achieve that mission. That Pak Lah recognises the importance of entertainers and entertainment in the national framework is great. I hope he will have the same advice the next time he speaks to Kadir. Just saw a really silly Merdeka promo produced by RTM last night. It had two football teams playing against each other. One wearing jerseys that said British and the other Malayan. All the actors looked like teenagers in costume and false mustaches. In the beginning the Brits had the upper hand. Knocking down Malayan players to the jeers of the 'home' crowd. Of course, the Malayans rallied and won the game. When I saw that i thought, "yeah we're 48 years old but we have not grown up at all". So sad lah. I wondered out loud to my wife next to me if Pak Lah cringes when he sees stuff like that on our national TV channel.

patrickteoh said...

Brudder, sorry if I post this in the wrong area. Just wanted your help in publicising the charity carnival on September 25 at the Bukit Kiara Equestrian Arena. The event is called Arts For All and is to raise money for a community centre for the poor people around the Jalan Pencala area in old Petaling Jaya. It is organised by the Ti-Ratana Community Centre which was founded by my old friend, Rev. Ratana, a Buddhist monk from the Brickfields Buddhist temple. There will be games, stalls selling food and art stuff. Coloring contest for the kids, shows on stage including the Instant Cafe Theatre Company at 5 p.m. Appearences by stars like Carmen Soo, Bernie Chan, Harith Iskander, Rashid Salleh, Jason Lo and Afdlin Shauki for photo taking sessions with fans in return for donations.

I hope you will remember to come, brudder. Bring Chris and the kids for a good day of fun and games. You're scheduled for 5 p.m. Boleh?

Anonymous said...

thanks lynn...timaseh banyak2 nnt saye belanje minum starbucks....anonymous yg mintak lagu javier tuh

ADRINA said...

cool betul pak lah.. cayalah!

pengalaman-aku-ngan-PakLah said...

aaahhh...Pak Lah...I remembered him (fondly)

I was 9 years old (back in 1986), budak Darjah tiga (yang cuma scorer masa exam, but still tak reti nak apply simple maths into lfe) he was the Education minister back then..he visited our school for Silver Jublee (Jubli Perak)...I was attending Mathematic booth (yang letak fake ikans, buah-buahan & vegetable)..kononnya for him to test my Ilmu Hisab abilities...

I didn't see him coming, I was busy smiling from ear to ear to the passengers, then I saw a hand "tarikking" a fake 10 dolar note from my collection...suddenly I heard him said, "Kalau saya ada sepuluh ringgit (marked "Contoh"), saya ambik ikan ni, sayur ni, buah ni...berapa baki saya dapat?"

I was so stunned that I felt my lips glued up & down !! My mind turned blank (not to mention the press' cameras spotlight was too bright for a 9 y.o to handle) that my math formulas *plink*ed just like that!

nak cover punya pasal, i took fake 50 cents coin and gave it to him...it was disaster(how could a tiny fish, satu apple and two vegetable cost sampai $9.50??)...the whole crowd laughed that I felt like crawling under the table & bawl "Nak Abahhhhh!!!"...

but being Pak Lah, the coolest man on earth, he just smiled and pat my shoulder..and said "takpaa...takpaa...cuba lagi..." and walked off...
heh heh heh...

kudos to Pak Lah !!

*sigh*

d_baronz said...

just to add on patrick's blog on the advert compared to the reality of the malaysian soccer team....

it would be a dream comes true after 48 years of merdeka...malaysian team can play like that....rallied to win?give me a break....

nowadays...something is wrong with the soccer team..management, players seem ada problem to play....bukan suruh kerja pun...main bola aja.....

tu pun susah....mgt pun nak jadi coach...coach jadi apa?
last2 kena belasah 7 kosong...apa namanyer ni?


sorry....just to express my dissatisfaction aja.....