Pelikat Pants Designer

Pelikat Pants Designer
Number 1 Pelikat Pants Maker in the World!

Saturday, February 04, 2006

BULI BALIK STILL GOING STRONG!! CURRENTLY RM 1.7 Million. Thank you for all your continuous support.

Hey gang. Word has it on the grapevine that there is gonna be a slew of great local movies this 2006, so i am thinking out of my gila hat, that we can make some history this year. How? you might ask. By creating more demand for good local movies. Let's make local movies our number one thing on our list when we go to the cinemas to watch a movie and ONLY IF there is nothing good on, we go see a Hollywood movie? Whaddaya think? u think we can achieve that aa? Is it such a tall order?

I thank you all for your continous support of my works but i am more interested in the bigger picture. The REVITALISATION OF THE MALAYSIAN FILM INDUSTRY. Bringing it back to the glory days when Malaysian cinema was respected and admired. For that to happen, we gotta support the new directors, the indi directors currently working on their respective projects. These are people working on new exciting Malaysian film projects. Together with your help, we can change the face of Malaysian cinema by demanding to see more challenging, different and brave stories from the filmmakers. Already i feel that a lot of you yearn for this kind of stuff already but you must remember currently, u r the minority. For quality to be the norm, we must educate the mass into believing in that movies is not just entertainment. There is something more. It is the identity of the nation - archived, for all to see. For the WORLD to see. So, lets take it to the next level.


POWER TO THE PEOPLE

AFDLIN SHAUKI

"Do or do not, there is no try!" - Yoda

57 comments:

ratna said...

GUBRA, BUJANG SENANG, LEMBING AWANG PULANG KE DAYANG, pesona non grata ---> in my "must watch" list!

Lizzam said...

Watch good movies I must...Hmmm...
Make good movies you must then...hmmm

- Mr. Mohd. Yoda Abdullah, Freelance Personal Trainer, Coruscant

rough_loon said...

i tlg gak..
tgk buli balik..
tgk BPC 2x..diz year is ur year man!!

yg gelak sampai sakit perut said...

buli balik mmg klakar giler n selamba abis..paling tak tahan, tgk part ramlah ram ngan baju lampu tu..mmg lawak abis aa..BUT, WHY MUST NORDIN DIE? WHY?? WHY?? terus jd mcm cite sedih..
papehal pun, i prefer BULI BALIK drpd baik punya cilok..best ah!!

JUNAIDIX said...

going strong :) congrats! BPC ngan BB aku dah tgk.. cool! kalau la bagus kalo direktor yang baru2 tu ader blog sendiri.. boleh la jugak tau perkembangan cerita diaorang mcm afdlin nih! harap bro afdlin sajes kat new direktor tu buat blog as a medium to interact with more malaysian audiences ;)

ARA PAYUNG said...

Firstly... congrats bro pasal Buli Balik dah cecah 1.7 million. Lu mmg tha man!! Lu mmg director dan actor generasi baru yg gempak dan berani melakukan pembaharuan dlm pelem melayu yg buat gua semakin muak!

Lu punya lawak mmg selamba. Tak payah pertaruhkan lawak kena buat memek muka buruk, pakai baju binatang atau jadi pompuan. Lu punya intonasi dialog je dah boleh jadik kelakar. Heheheh...

Gua dah tgk Buli, BPC dan latest Buli Balik yg gua tgk last week. Gua cukup suka dgn Buli dan BPC. Gua puas dgn dua2 movie tu yg pada gua adalah hasil terbaik lu.

But unfortunately bro, gua tak dapat rasa benda tu dlm Buli Balik. Gua rasa BB membosankan gua. Jgn marah bro, gua menguap dlm cinema... Gua tak nafikan BB pun mmg byk elemen kelakar yg buat gua ketawa pecah perut. Tapi ada something yg gua rasa lu sbg afdlin shauki tak patut buat.

Gua tak paham kenapa ada certain-certain dialog dlm BB tak natural. Mcm guna bhs standard dan ikut skrip. Gua lupa la line yg mana, tp byk drpd umie, hans, harith & nasha. Entah la... mcm dialog cite Gerak khas plak. Heheh.. gua tak sama ada lu saja-saja buat nak perli org pelem lain atau mmg mcm tu?

Tp mungkin gua rasa BB kali ni lebih serius dan ada byk part sedih. Esp bila roy dah insaf, jumpa bapak dia dan of course nordin mati la (err.. betui ke dia mati?). Sori la bro, mungkin gua punya expectation utk pelem ni adalah kelakar, so bila ada part2 camtu gua jd boring. Tp gua percaya lu buat camtu mesti ada sebab, mesti ada mesej yg lu nak sampaikan.

Ok la bro, sori la. Ini just my personal opinion dan gua punya point of view dan bukan bermakna gua tak sokong pelem lu.

Anyway, congrats bro!...

sultanmuzaffar said...

kita mesti support pengarah-pengarah baru dan juga pengarah-pengarah indie yang mula buat filem menyertai arus perdana.

kita kena bantu mereka, jangan kita menjadi seperti baka bangsawan yang telah membunuh Hang Nadim dulu.

utk bacaan umum, bolehlah selak Mingguan Malaysia sisipan Pancaindera hari ini tentang Indie ? Indie itu apa ? tulisan Noor Azam Saari.

Adam said...

Cip..

wa support cip abis abisan..gi tgk BPC ngan Buli Balik pun ngan satu family...then tengok lagi sekali ngan member2...

nk wat kempen ker.event ker..aa..panggil jer kami semua..kodok2 yg setia..

dush2!!!

pyerudz said...

your success will be an inspiration to all of us. it shows that we can actually achieve our dreams if we believe and put our endless effort towards it.
let us all play our part in making our movie scene a respected piece for the world. and that includes you encik afdlin shauki.
that ain't very much to ask kan?

Liza said...

Good thought Afdlin. I think I'm going to try to do that; i.e. to watch more Malay movies in the future.

dyandyna said...

cip afdlin dah 'mengganas' kembali.. yeah...
biar buka sket mata org lain yang sebelum ni pandang rendah terhadap citer2 melayu ni...

go afdlin...!!

nyeamuk said...

will give full support to you.......

elisataufik said...

so, bila nak keluar DVD Director's cut???
kita tak tengok lagi nihhh!!!

lili of the valley said...

The best of the best of the best Malay movie I've ever watched! Laughed my throat off to be exact...sampai terbatuk2 till the next day (the batuk was worth it though!)
Kudos to you Afdlin for making the malay movie industry interesting again...Many congrats from me :)

myrasya said...

being a Malaysian who is studying abroad i am enthusiast to see how amazing this movie is. my sis and bro kept telling about kelucuan..and betapa mantapnya lawak anda.. perhaps someday you can upload it in the web so that we can buy it. vice versa..additional money for Film Industry and our satisfaction. we people support Malaysian product too.. and.. of course..you too.. I'm your supporter! aflin bravo..

sigg said...

nice movie dude...
hilarious...we(in the cinema) laughed a lot...
but the ending part (10 minit sblum abis movie) was quite boring...
ley expect je benda tu jadi..
but overall great movie dude..
xsabar nk tgk film comedy from u lps ni

dunkdie said...

lu punya next movie bile bro?dah tgk BB twice..hmmm..lu punya movie n idea..hmm..CUN!!
*hope dpt jadi cam movie2 P. Ramlee..EVERGREEN*

fzn said...

bila BB nak datang singapore? semalam dapat jugak tgk BPC at last, kelakar rabak! "kedai uncle wong ada pagar ke?" heh!!

Anonymous said...

sy dah tgk dah filem abg...best bangat.....sy plg suka babak time abg pujuk dr.ika ngn bunga tu..lg satu masa shahira kejar secretary pastu terlanggar cermin...lagi satu masa hans nak mula gaduh ngn ac dia slm bapak dia dulu..lagi satu...pendek kata suma best la...

bila nak buat ah-haa blk banggg...

anonymous balik said...

lagi satu time afdlin ngan nasha sibuk bercinta time ac ngah pegang nasha... Wahhaha lawak!

Apepun, baik punye cilok tersangatla pawe...Nk tanye bilekah cd kuar? Tak saba bleh ulang2 tayang nih. Letih dah tengok GGPR je. Hehe.

Bile nak team up ngan Yasmin Ahmad eh? :)

Sexiest Male Species said...

as long as the malay movies do not show:
(a) rich kids in love;
(b) rich kids in love with rock stars;
(c) people ordering "fres oren";
(d) disco scenes. ANY disco scenes;
(e) hindi songs sung by malays in hindi outfit in a so-called attempt to be funny;
(f) effeminate characters as comic relief;
(g) physical charateristics of people as comic relief;
(h) false accents or overdone accents as comic relief (eg. sikh guards shaking heads and speaking in exagerrated sikh slang - this is 2006! not 1951);
(i) bad scripts;
(j) bad plots;
(k) hanging ending;
(l) lady boss - dont show it ever again. that movie dumbs you down by at least 200%;
(m) tears;
(n) unnatural suffering - must all malay non-comedy movies be about suffering? why cant we see a cheerful movie for once?
(o) and many others i'm sure ...

kaptenkapal said...

Went to catch BB with some friends and family last week, but sorry bro, we all think that it could've been better. Think it was because we had such high expectations from the 1.2M, 1.7M collection and all, plus, Buli was so memorable. So, yeah, BB, we think was just ok. Not comparing to BPC in any way, but we think the focus on the whole bully issue was too much, ending - the part we had to wait for Nordin to die was expected, but too long... AC Mizal was great, he brought in the laughs, Harith was again, like BPC, we think was "over" sikit, Ako was forgetable,- no offense people, but these are what we, the very few minority who had seen both movies think. But, true, there were times when we laughed our lungs out too - Shahira running into the mirror, Adlin asking for autograph, Nasha's clumsiness, Hans salam Tarmimi before the fight, tapi unfortunately for us, not too many moments. All in all, BB was ok, not great, not good, simply ok. Bro, honestly, you've got more under those sleeves of yours, you'll do better in the coming attempts, in you we beleive.

sue said...

i watch u in 'in person'..selamba je..anyway nice shoe

dazzling_948 said...

to be honest..erm..i really lap u lah Cip..buli balik ni berjaya buat aku ketawa..senyum..nangis dan insap...sedeylah tengok hans kene buli dgn ako..he's so handosme to be bullied la..hahah..tp last scene mmg menyayat hati..sian Nordin..baru nak bahagia2..dah ditimpa kecelakaan lagi..tp betul ke Nordin mati?? sian dr.ika....overallnye..buli ni setarafla kebestannya dgn BPC, tapi yg istimewanye dia ade elemen drama skit..so..keep it up the good work cip!!

Anonymous said...

Nice to meet you :)

Buat orang yang pertama kali menonton wayang, saya amat suka buli balik.

Aku gelak sampai 'kejang perut'.

Tahniah pasal sambutan dan kutipan. Syabas!!!

http://dugongsenyum.blogdrive.com

strawberi said...

u really rock man.....

buli bali..mmg best..nak pecah perut gelak...

bihlul said...

Dalam kehebohan Buli Balik nie..bila VCD/DVD Baik Punya Cilok nak keluar?

mdmee said...

okokokk .. aku dah tengok bpc & bb .. kaya le si kodok ni :) :)

Anyway .. aku tak le kata 2 cerita ni best giler ... tapi aku terhibur dan rasa berbaloi juga le aku bayar RM7 utk satu tiket.

Will I watch your movie again ? Definitely a big YES .. because you r like a breath of fresh air ... something different that our filem industries badly needed !!!

Satu lagi ... boleh tak buat filem tak guna 100% dubbing ?

nur_za said...

tho i had to pay rm11 for the movie, i think it's still berbaloi. best2.. but just some flaw or maybe technical error that i noticed. backdrop for the game show for the semi-final, it wrote "siapa kalah kene karan" instead of "siapa salah kene karan" aight? for the final round, everything's was fixed. heh. i'm not sure whether u accidentally missed it or what..

but sincerely, i love ur movies. something new to our film industry. looking forward for ur next movies.

Hot ChocoLate said...

Mr.Cip...Remember me or not?..U sure or not haa?..ahaha..congrats anyway..jangan risau i'll top up another RM 11,coz im gonna watch ur movie again for 2nd time!!..cannot tahan la,very funny one!!Vote for Afdlin and The KODOKS!

aku dia said...

Bro...
tgk dah lu punya BB. kesian Patric Teoh ko gasak ye. Tapi panjang sgt untuk segmen dia nyanyi 2. bang tapi gua rasalah ade bende yang kurang BULI BALIK dari BULI. macam ade yang missing. aku tak tau ckp mcmana pada aku BULI lebih dekat pada aku. aku leh rasa apa yang lu cuba sampaikan. mungkin sebab BULI lebih fresh dan BULI BALIK adalah sequal kepada BULI yang mana penamat perjalanan 'NORDIN yang BOYOT' mengenal dirinya. Pada pandangan gua BULI lebih jujur. itu sahaja tapi cerita keseluruhan BULI BALIK menarik dan memberi kesan. cau cin cau

strawberi said...

paling klaka bila ade member aku wat ringtone mp3 ..part ac mizal nyanyi lagu ramlah ram...adeii..gelak je sape yg dgr..

Nickel Rain said...

bro afdlin, i'll buy the original CDs of baik punya cilok and buli balik. sb mmg worth it lah!!!

Kak Az said...

Bila nak kuar CD ni?????? and pls la x nak tengok kat Channel 21 Astro next month....

Aida Yang Cun said...

Sorry I tak baca the other comments but just in case no one has highlighted this to you before, I have two observations re BB. (1) What's the deal with the UPM jersey yang dipakai masa the kids main rugby tu? Nama penuh UPM was pretty obvious, and yet they were in their secondary school coz young Nordin pakai baju sekolah menengah masa duduk kat bench tu.
(2) Michaelsoft, is a Sdn. Bhd. company. But, Michaelsoft's shares are traded in the stock market. Ini tak jive, man. Only berhad co. can have their shares traded at the stock market.

I like watching your movies, because they don't make me feel stupid. Most Malay films atau drama sering kali memperbodoh2kan kita, but you and some others like Yasmin Ahmad have taken our local films to a respected level. You respect your viewers intelligence, and in return we respect your films.

An example of sesuatu yang I rasa director kita buat endah tak endah on the details - this one movie, this girl is from Perlis or Kedah and never stepped foot in KL all her life, lepas SPM pegi KL cari kerja. Surprisingly, this girl speaks in very bahasa KL. Tak ada sikit pun loghat utara. Logically, if you are someone dari utara atau pantai timur and you haven't keluar from your negeri seumur hidup you, your loghat negeri semestinya pekat. I hate to make comparisons with the West but I must here. There, they did their homework and even train to get the correct dialect, like if the film warrants you to speak in a Southern dialect.

Chief Kodok, may you continue to make good movies and entertain us all. I had fun watching BB and BPC.

blossom said...

Revitalisation of the Malaysian Film Industry is GOOD. Boleh lah you do your part dalam menyemaikan our basic values. Taking this as a medium to help to portray Asians, Malaysians, Malays / Muslims yang bangga dengan bangsa and especially agama diorang. Bukan yang asik ikut2 Western behaviour, fashion and style aje. I hope you see this as an opportunity to do your part for the community. InsyaAllah, semoga berjaya dan terus berjaya!

p.s. I wrote to you about projek afdlin hilang akal.. projek tu dah over ke?

Kak Lady said...

alahai...bila lah CD Baik Punya Cilok nak kluar ni...penat dah tunggu...

Anonymous said...

bukan nak buat kacau dekat sini ya abg adflin..I sebenarnya baru tengok filem "Buli" last few weeks ya sebelum raya cina dekat Astro.I tak suka langsung dengan filem "Buli"..ceritanya tak menarik sangat dan lakonan pula sederhana sahaja.Effects/Colour/mood keseluruhan filem pun kureng.( I ni kerja video editor ).Tapi sebab i terbaca blog ni ada yang menyatakan "Buli Balik" ni cam best..so i bercadang tak nak tunggu astro lah yang tayangkan kali ni nak pergi One U tengok lah..( kali kedua gua pergi panggung tengok citer melayu selepas sepet ).Akan datang balik beri comment..ciao!

mr referee said...

heh... heh... heh...
cobaaaan....
kritikan tu memang diperlukan untuk ke hadapan...

apa-apa pun, filem-filem jugak...
bola tetap jangan dilupakan...
majulah sukan untuk negara.. majulah filem untuk malaysia!

http://worldcupmatch.blogspot.com

from:
Mr Referee (preeeeeetttt...!! preeeeeeeeeett!)

Sab said...

Assalamualaikum & Hi Afdlin, and let's not forget all the blog's visitors. I've been to the cinema to watch Buli Balik and I honestly enjoyed the movie. It's a a light entertainment, to me. I'm proud that we have a young Malaysian director who's full of spirit and knows his directions well! Probably the reason why he's a director now. =P Anyway Afdlin, we love your movies. And even though I didn't get the chance to watch your Baik Punya Cilok, I'll make sure to get the DVD later, one fine day. Hehe. All the best Afdlin, and semoga kita di bawah lindungan Allah sentiasa.

cyberjie said...

Yo..wht's up ..i one of faizul's friend..i hv no idea abt yr film coz se ingat i..tak pernah gi panggung tengok cita melayu..cita org putihpun jarang2..my buddy kata cite u bukan lawak bodoh ..ade masa nanti i tengok..tapi i nak tengok baik punye cilok ..ade lagi ke main kat panggung..?

Abah Kau said...

waaaaa...........

abah bangga.

hellboy said...

This is really cun laa. I love it when good Malaysian films are supported by the masses!! Yeehaahhh!!

Hidup filem Malaysia!!

Kambink Sempoy said...

for the meantime i only watch your film.but if u want to re-live our malaysian, cool.Good for all of us
.Kirim salam sama astro boy, mamat the crow/kiss ngan sumo jepun nyer orang tu..hehe.mbeck

akazukin chacha said...

Assalamualaikum....

I don't know what to say......U're the Man.......Congrats Cip!!!

Omedetto!!


ちゃちゃ

akazukin chacha said...

Assalamualaikum....

I don't know what to say......U're the Man.......Congrats Cip!!!

Omedetto!!


ちゃちゃ

R~net girl said...

Hey Congratulations! for the launch. I missed that one, thought that you will behaving in gurney. Anyway Gong xi fa chai !!!!

d-zu said...

AFDLIN!! BEST LA BULI BALIK!! TAPI Y OH Y AND OH Y MUST NORDIN MATI. cerita yg klakar..tapi dlm klakar tu ada pengajarannya..byk maksud tersirat tu kan..Tapi Nordin Mati?Tipu je tu kan..Kot kot ada part 3 ker? Buat la part 3...ehhe.. you're definitely one of the maestro in film industry in malaysia, aside from yasmin ahmad of course..=)..

aishah said...

afdlinnnn!!!
ni bukan nak ampu ke apa ke..tapu buli baik memnag beh!!!bertambah beh sebba ada member yang belanje..muahahhaha!!!

masa pi tengok tu orang kat dalam wayang seme tak kaber gelak..mana2 awek2 dan balaks2 yang datang bersama tak sempat nak buat adegan2 panas sebab dok gelak ngan cerita buli ni muhahahahhahah...

er..tapi tersedih plak..napa mesti matikan watak afdlin tu.........uwaaaaaaaaaaaaaaa......sedih plak....

Apa pun best ..tak boring beh..memang beh..tak sempat nak mengantok pun huhuu..

tahniah afdlin!!

baik punya cilok yang tak tengok lagi..huhuhu

Anonymous said...

assalamualaikum cip...heheh...congrats cip...lawak betol movie...xsangka...x penah tengok buli, anyway, pjah enjoy buli balik....waaaaa....best la....

yUuko said...

enjoy watchin ur film
seriosly
watch buli balik twice
to upmarket the malaysian film is good ;)

BudakZonM said...

Assalamualaikum,
Nak kritik ke komen x kesah laa...
but mmg btul filem nie lain dari filem melayu yg len, but still masih banyak kelemahan yg ketara, patutnyer sesebuah filem tuh perbanyakan lagi pengajian terhadap sesuatu suasana, keadaan, persekitaran yang akan dijadikan sebahagian dari elemen yang dapat membuatkan pengkritik x puas menonton hanya sekali, kerana x dapat mencari kesalahan yang ketara....

Best best jugak filem nie kan.... Kesilapan yg terjadi maser driving keter, time tuh banyak kesilapan rakaman dapat kita lihat... dan time nordin kena tikam tuh(tak leyh kata dier mati, sebab kena tikam camtuh tak mungkin mati dan misteri kehilangan Dr Celina,) lame sgt org nak tunggu, dah jadi cam hindustan... uhuhuh meleleh air hingus org.....

Ok Boss KoDoK... no offense, hanyalah pendapat peribadi hamba yang hina ini.... kalu betul cuber ubah, kalau hamba salah pun sila lah betulkan hamba.....
Sekian dari hamba assalamualaikum~!!!

Rudy M. said...

Hmmm, I was on a roll of watching 2 local malay movies in a row last month...unfortunately for "Buli Balik", I watched "Rock" first. For those of you who have watched both, you might just have to admit how "Buli Balik" seemed to be forcing the laughs out of almost all comedic scene. For "Rock" though, the punchline was delivered with less pain, with a better storyline as its platform. The strangest fact about both movies is that "Buli Balik" was directed by a comedian, but "Rock" was not, yet the latter shined better in the comical department. Aaaaaaanyways, don't mind me-lah. The above are just my 2 cents worth of an attempt in movie critic :D Wayang sapa kalau bukan wayang kita?

Anonymous said...

kepada sahabatku asmad....

assalamualaikum! trima kasih kerana membuatkan saya menonton kembali filem2 melayu setelah zaman ali setan dan gila2 remaja berakhir. Filem2 arahan saudara sebagai pengarah genarasi baru (dan Mamat Khalid) sedikit sebanyak telah mengubati kejelekan @ kebusukan filem2 arahan Yusof Haslam dan Razak Maidin yang ternyata mementingkan publisiti murahan daripada isi dan jalan cerita yang menarik. Sudah tiba masanya rakyat malaysia khususnya menikmati idea2 baru yang berkualiti! Keep Up The Work bro! I hope i'll watch a local movie about malaysian rock teenagers lifestory who r into the local underground music scene someday! especially bout grungy rocker like me.. hahaha .. quite interesting huh? (for an example "Aku Hidup Dalam Blues" by Toyon (Cartoonist Aie)published by Ujang)Long Live Bro Afdlin Shauki!!!!!!!!!!

Yang Benar
al-banhawi
stinky_rotten@yahoo.com
bandar baru bangi

Anonymous said...

I waanna see malay movie with digital surround.....

auntiekie said...

me so sedih nordin died at the end......apa la punya ending.....tak aci betui! anyways....takde orang berani buli aku masa aku kat sekolah dulu.....wa tak kasi chan man.....over and out cif kodok!

Anonymous said...

afdlin ..apsal dlm poster buli balik xder gambo shaft ..uwaaaa... x adil la ni... buat balik...buat balik.. x kire.... uwaaaaaa