Pelikat Pants Designer

Pelikat Pants Designer
Number 1 Pelikat Pants Maker in the World!

Sunday, August 14, 2005

Sawaaadeeeekaaarrrppp! Me love you long time from bangkok!! Buli Balik still conforming not yet First print till monday!! i want to terrjuunetingkarp!

Assalam' mualaikum and greetings kodok-kodok semua from the HAZE FREE city of Bangkok. Saya, Azman ABu Hassan dan Abang Indera Che Muda tiap-tiap hari sedut udara yang API indexnya kurang dari 500. Betul kengkawan, kat sini langit masih biru dan orang-orangnya sungguh beradab dan bersopan santun ya amat (mungkin ada yang tak percaya, tapi walaupun ada dari mereka yang makan babi, tetapi peradaban mereka, kalah sesetengah orang tak makan babi kat kl tu.)Saya rasa amat rendah diri di sini. I am so deeply humbled again, by this bangkok experience.

Okaylah first of all, thank kayu daun kerladi kepada semua
yang mengunjung blog ini dan kalau anda datang untuk spam site ini,
biarlah satu hari anda termakan spam ketika berjalan-jalan mencari makan
di luar negeri.

Isu GOL dan GINCU yang sedang hangat diperdebatkan oleh dua orang heee... heee..
Gua Ingatkan happening gila la debat tu rupanya dua orang aje. itu pun pasal WAR OF THE WORLDS oleh Prof Madya Steven Speilberg. (actually, dia full professor kerana mendapat doctor of film dari universiti beliau... dia tak mainlah madya, madya ni. Actually come to think of it, he doesn't even call himself professor Steven or Dr. Steven Spielberg dalam filem dia ek? kenapa hah?...hmmm )

Anyway what was i talking about? oh yes, gol dan gincu. I agree with some of you that this is not a new story, this because all sports movie follow a similar type of formula BUT my argument is, the execution of this malay sports movie, like this!, is what i am excited about. It is a good story, to me. A film yang berjaya menghibur dan mendekatkan isu-isu topikal yang penting adalah sebuah filem yg berjaya bagi saya. Saya rasa fresh pendekatan Bernard and when i left the panggung, i tak rasa macam a) ditipu b) dihina c) diludah oleh director dan produser filem itu. Filem ini saya rasa cuba diberi balance di antara kesan komersilism dan artistik integritinya. Saya amat setuju yang kita jangan buat cerita bodoh, tetapi saya rasa penonton Malaysia sekarang masih dalam stage tengah membuka minda mereka dan saya rasa akan tiba masanya, the time will come when, the market will be big enough to support all types of malaysian movies, from the popcorn to the art. Sebelum kita tengok Wim Wenders dan Fellini pun dulu kita tengok ultraman taro dan Cumi dan Ciki dulu kan, so kena tak teh dulu la geng.... BUT CHANGE IS COMING AND IT IS COMING SOON TO A THEATRE NEAR YOU. Saya berdoa dan percaya.

Back to GOL DAN GINCU...

personally, i didn't feel the incest issue(or as it is more popularly known these days as sumbang mahram - sounds like a charity organisation doesn't it? "Sudahkah anda membuat sumbangan mahram anda?" hee hee... they should call it something more fiercely evil like, BAPAK BABI ROGOL ANAK or BABAROAN (bukan BARBARRAN eh kengkawan) for short.) Was forced and i thought a lot of care was put into that subplot as no words were even uttered on the matter. it was treated visually and we had to come to our own conclusions. But in the end people, GOL DAN GINCU is as i have said before, a popcorn teen flick sesuai untuk seisi keluarga. Take it for what it is and enjoy the ride. As a malaysian filmmaker i was proud of it. Tak malu dikelompokkan sebagai filem maker.

Buli pun pada saya, banyak kelemahannya. Tetapi sebagai pembuka minda penggerak naluri ianya adalah pengajaran yang baik bagi saya, jika hanya seorang pun dapat sesuatu manafaat dari filem BULI itu.... gua dah alhamdulillah dah... plus dia box office!! jadi gua diberi peluang berkarya lagi.

Saya berpegang kepada prinsip life is like school. As we move up the stages of life we are given opportunities to learn more complex ideas. Problems are our greatest teachers. Success is the great enemy of creativity. When the bass player stops playing, it's called a drum solo.. or ...errr something like that la.

I want to be a great film maker! but i have given in to the realisation that what is actually more important is my journey into becoming a great film maker / storyteller. If i follow the path that i believe in, then maybe my children will one day be able to say loud and proud, " i had a great father!" and that would be enough for me.

personally, i believe we have to make GOL dan GINCU a commercial success as i am already excited to watch bernard punya next film. In with the new and out with the... the... (you fill in the blanks lah)

More power to you my friends and more power to MALAYSIAN FILMS.

As for how buli balik punya post is doing in Bangkok, It is going great. Check print slightly delayed to monday, due to the Queen's Birthday and the monstrous release of Thailand's own TOM YUM GOONG, starring stuntmen turned actor TONY JAA.

Like i told my mother, buli is like my architectural diploma it was for them, not for me, but Buli Balik is MY degree, something i did for me. I hope Malaysians will identify and find it in their hearts to love it too.

56 comments:

sultanmuzaffar said...

i like the word balance antara artistik & komersial (bukan kome sial ahhh).

setengah pembikin sibuk kata filem dia artistik, tapi orang tak pi tgk, setengah lagi dok canang dia buat bisnes maka nilai komersial tu penting utk kaut untung.

tapi filem ni lain. duduk kat tgh-tgh. yes, isu mmg isu yang lama sejak zaman adik manja pun dah ada pasal isu sumbang mahram, anak luar nikah semua ni. tapi yang penting cara penyampaian filem ni. bila keluar panggung, rasa bangga & bercakap sorang-sorang macam orang tak puas hati semacam.

dalam kepala terus dtg idea nak buat gathering blog tonton filem ni.

ND said...

Hey Afdlin...can't wait for the Buli Balik film. Good luck to ya!

Pastinya, AAK said...

Best yer filem nihh? Sumpah tak rasa macam nak hantuk kepala kat dinding lepas tengok sebab rasa macam kena tipu RM10.00? I nonton Buli last year oklah boleh improve. Yup filem sempoi yang macam orang Iran buat tu jarang dibuat di negara kita. Filem budget kecik tapi berjiwa besar sudah tumbuh selepas "Sepet", then filem tamil "Tanah Merah" tak ingat title dalam Tamil tuuh. Tak perlu 20 juta untuk bikin filem rite? Yang penting kalau filem itu baik semua orang akan cerita. Seorang kata filem tu baik dalam satu organisasi dan keluarga satu masyarakat akan tengok. Tapi very subjektiflah ... bergantung kepada keterbukaan minda seseorang jugak. Oklah Aflin moga terus suksess...

umie said...

Filem2 yg baik bukan terletak pada harga pembikinan tapi pada nilai yang dibawa kepada masyarakat.
Masyarakat kita (bukan semua) masih dalam transisi (maybe dalam gerakan slow motion) untuk menjadi audien yang berfikir tentang mese2j dalam filem.

Sukses ya!

kekure said...

Gol&Gincu=girl power the malaysian way

nazatul shima said...

hi abang.. need help lah, how do i update my blog, like post my comment? i can't figure it out lah... i NEED you......

Anonymous said...

tak sabar nak tunggu buli balik. harap2 tak de adegan ludah kahak eeeeeeeeayarksssss. geli giler babas sehhhh :)

-selendangbiru-

skipper37 said...

Hi. Just got back from watching Gol & Gincu. I thought it was very nicely done. Buli pun saya tengok gak dulu. Hehe. Bila la sequel nak keluar.

alif said...

Sure, tak pernah disebut Jijie dirogol bapanya, but fuck Yoda in the ass if it ain't obvious. The whole thing felt like it was there just for the sake of drama. I think the movie could be better off without it and the underdeveloped love interest. I do agree with you though, it was an enjoyable teen flick.

Oh ye lupa nak tanya, abang Afdlin tak pernah check Myspace ke?

alif said...

Oh satu lagi, bila Baik Punya Cilok nak keluar?

selambakodok said...

Fuck yoda in the ass?...hmmm. Is that the post-quel Star Wars flick bro. Although i appreciate the humour mungkin ada geng kita yang masih lagi belajar apa itu makna fuck dan kalau dibubuh sos bolehkah ianya dimakan bersama minum petang kita. So UNLESS it is absolutely nescessary to swear kita gunakan kata-kata alternatif seperti FRAKK YODA IN THE BASS ok. kewl kodok out.

alif said...

Hahaha,sorry lah. cannot mencarut here izzit.

The Visitor said...

aiyah, how ah? i love to swear wor.

anyway, Tony Jaa far king rawkz!!!

Anonymous said...

hi.....

my first time here.
like it so much.

i'll be back.... ;)

- ur no.1934 fan - ticer -

Anonymous said...

Ini betul blog afdlin ke? tak caya la! kalau betul...eeeeee best nyerrr...i like your music and films..ada orang cakap muka saya pun cam awak jugak.. :)

videL said...

mmg table ingat balik part ac mizal nanyi koke 'kau kunci cintaku dlm hatimu' dlm buli.. can't wait for this buli balik huhuuuu

Anonymous said...

Hi.. Dulu bila buli keluar dan lepas aku tengok dipawagam duakali(utk confirm apa yang aku tengok) aku ada buat technical review on Buli nyer micro technical details.. Aku harap Buli Balik ko akan dtg nih akan cuba memperbaiki technical detail itu ..ehehhehe takpe ko boleh guna MAC untuk write code in .Net cause kita dah ada Mono Project..But boss takkan bagi anak buah dia hack production server/system walau dgn tujuan utk tegakkan kebenaran... hehehe chioww bro.
Cik Easy

Rina & Liza said...

afdlin, through your acting and film, my sista and i berjaya influence two guys yang important in our life to enjoy malay films.. tapi they made us promise, hanya tenguk film you aje.. film prof.. apa ke namanya.. tu kita orang sendirik kebumikan.. sbb asik kena auta aje.. ches.. can't wait for you buli balik.. and apa sahaja yang you dah buat.. all the best..

Anonymous said...

Encik Afdlin Shauki

Walaupun saya ini amat jauh di perantauan, tp saya dah tengok seme citer lakonan awak, dan sememangnyer tak larat nak gelak okeh. I love BULI, even my non-malay husband pon dah buleh hapal citer Buli tu. Keep up your good workk !

By the way, am Azrul's friend ( your brother ). Please, lemme know where is he now, dah kawin ? dah ada anak ?

Rini in Manchester
xxxxx

Bukunota said...

the only one malaysian film i watched at cinema was buli. other - i looked2 at pirate vcd from pasar malam lah.

buli balik.. cannot lah go to cinema coz my wife doesn't like go to cinema, but i promise to u i will buy an ori one.

but i hope buli balik doesn't has and ending like buli.. when u got back to ur feet after that doctor talk-talk gitu saja. very simple lah i thought.

but don't worry at least u will get money from me when i buy ur film from speedy

Muid Latif said...

My sister kata Gol dan Gincu adalah amat baik cinematografi nya..
I haven't watch it but will soon. Afdlin, why your blog so terrible one on Internet Explorer.. ask someone to fix your blog template

U must come for NotThatBalai 2005 punya fiesta ya... details: click here

Jo Kukathas buat opening... come come... I also got my work exhibited there with me friends.. yeay!

Your long-lost Internet buddy,
Dugong Naga Berapi: Muid Latif

mawar said...

Hi Aflin,

Watched GOL and GINCU last weekend..the very interesting movie and u r correct..good movie for the whole family :) ..me still enjoy the show very much even it was late show..hehhehe..
Tabik for Bernard!

muteaudio said...

Selambakodok,
I suggest U ambik I Lann buat your art direction for ur next film.

greena said...

yo afdlin!!!! what's up what's up. it's me greena. kita dah tengok movie gol & gincu dgn linda.. memang cool apa citer tu.

anyway, will visit your blog-entry as and when k.

kassorga said...

bro, aku rasa dialog dalam BULI tu meleret2 & banyak waste scenes. Problem dlm filem melayu ni, pelakon terlalu ramai & ini sgt mengganggu (macam filem2 Shuhaimi Baba - cameo appearance konon!). Tapi bilangan pelakon your BULI tu kira OK la, taklah ramai sgt. Walaupun BULI buat aku tergelak besar in many of its scenes, aku rasa filem tu gagal membuat aku menghela nafas puas di penghujung cerita. Watak you pulak terlalu stereotype dengan your being esp pengeluaran dialog yang tidak lantas (terputus-putus) dan senada. Hans Isaac cakap melayu cukup baik, bersambung2 dan intonasinya berbeza2 - puas cam dengar berita TV3 against TV1.

Your BULI BALIK must have to be BETTER! All the best

mosh said...

akum..

life is like school ar? maybe it is, but i remember back then i only luv school when it is closed..haha..but now it actually closed to my heart as skool memories cud never part.

when the bass stop playin its either he's passed out or gi toilet.

aku belum ngk gol n gincu, tp mungkin aku g ngk pasal baca komen2 bagus kat blog ni..

bro keep on writin. luv ur slumberkodoq jokes..tata!

dona said...

Huyoo..awak pon suka cumi dan ciki kah? sama lah kita. When I got the hand-puppets that my dad bought from Singapore, felt like the world was mine. I was glued to that and also Kak N yang buat kraftangan tu. Ok great review on G&G. Since my sister's cming back, akan drag her RASS to watch it. tata!

mega said...

lepas Buli Balik ada lagi ke?.. Hmmm... buat la Balik-Balik Buli.. Pas tu amik kita semua berlakon.. L'sung jadi Buli Terbalik... U n yr gang r ppl with X-TRA VAGANZA abilities n thinking.. Thumbs up everyone!!! Yeay!!

Have a good week ahead!!

dayang said...

wah..perenggan itu amat pedas

orangBiasa said...

buat filem bagus - orang tengok. buat filem setengah masak - orang tengok. buat filem bodoh - orang tengok jugak. jadi sebab apa orang tgk jugak ----> hiburan. people needs to be entertained.

orang macam aku ni takde buying power sangat. keje letih2 gaji sikit. nak berhibur taknak tgk berat2. letih kan kepala otak yang dah letih. bila tgk wayang nak rasa terhibur.

tapi tak kisahle.. orang kita tgk filem apa2 pun kata best... ye la macam ada orang kata orang macam aku ni tgh transisi (slow motion?). nak bukak minda.

dulu tgk wayang murah sikit. skrang harga RM10? aku nak bawak bini, anak 5 orang dah berapa. ekonomi makin baik my foot! minyak naik, harga makanan naik.. suma naik... aiyaa.. camne nak tgk kalau harga wayang mahal cam tu. nak ditonton seisi kluarga? sayang... ye ye hari rabu ada wayang RM6.. tapi hari keje cam ne nak bawak famili? bebudak nak gi skola esoknye lagi.

Fariz said...

Erm... aku sebenarnya bukan apa, teringin sangat nak tengok filem melayu yang punya jiwa negara yang boleh dipasarkan kat luar sana. Doesnt mean yang kita kena buat filem pendekar jer untuk menampakkan kemalayuan kita. Apa? Ingat pendekar tu trademark melayu ke? Tahu ke sejarah asal usulnya? Tengok, sekejap jer aku dah lari topik asal kita... hahahaha... Apa2 pun aku tak nafikan yang idea arahan Bernard memang aku kasi 2 ibu jari (malas nak hurai tang mana, kang kembang lak mamat tu). Cuma ketidakpuasan aku hanyalah pada jalan chow kit ceritanya sahaja. Bro Afdlin, tolong jangan hampakan aku dengan filem akan datang mu itu.... kerana perut mu menjadi sumber inspirasi ku, ewahh!!!

Da King said...

kodok!
gut lak wif ur pilem. insyallah it will be great!

Hanifeeza said...

Alamak.. macam tak percaya org fofular dan busy macam u ni ada masa nak blogging.. :)
*kuatnya kesan iklan The visitor

missunderstoodme said...

sekarang saya nak tengok Gol Dan Gincu pulak.. nak tengok betul ke apa yang orang kata ni. Adakah lebih baik dari Yasmin Ahmad's Sepet? In which I don't quite understand its ending. Adala terasa sikit-sikit macam Afdlin kata dalam a) b) dan c) perenggan diatas.

p/s: Videl pun landing sini gak?

erie said...

confuse... confuse... mana satu nih... buli balik ka.. baik punya cilok.. mana satu sambungan buli nih... mana satu kluar panggung dulu nih.. kena start budget la nih.. aku nak tengok 5 kali mcm aku tgk buli.. syok gilaaaaaaa... gila pun tak rasa syok mcm nih...

fadz said...

wahhh, bengangnya tak dapat nonton, harap2 dapat catch gol n gincu bila balik ke malaysia..

this is what my bro says abt our film industri:

kalau filem industri kita nak maju, kena ada pelapis yg kuat, macam zaman dulu2 tu, banyak bangsawan diadakan, jadi penonton dan pemainnya ada, jadi bila transleransi ke wayang, penontonnya tetap ada..kini, hanya beberpaa bandar, (atau KL saja) yg ada teater, maka pelapisnya hanya tertumpu, dan tak sekata seperti tempat2 di kelantan atau jauh ke Perlis, atau ceruk2 kampung macam dulu, maka sekarang, budaya penonton malaysia adalah tv, iaiatu pemainnya (pelakon tv, kini AF) dan penontonnya, yg mana kualitinya boleh dipersoalkan...revolusi? Rais Yatim kena jawab ni, beliau perlu aktifkan teater di serata negeri dan kampung kalau mahu lihat industri seni persembahan ini maju, dan lakukannya utk rakyat, maknanya termampu utk mereka, baru budaya indsutri kita juga akan naik sama...ini sudah terlihat, pada setiap budaya dunia, mesti ada teater di satu2 tempat...

wallahu hu alam..

dia kata lagi (sebab dia pakat fiqh), aktor itu wajib, direktor itu sunat, dan produser itu harus, kalau ni ada, tidak akan ada lagi pelakon yg berlakon secara main-main dan dibuat-buat..

Zack said...

Wah,Fadz, punya la panjang! Well, dat's one reason why kau kena balik cepat!

btw, bukunota, what's wrong with watching alone? Sejak kawin dan ada anak nih, aku slalu tgk wayang sorang2 jek. Beli tiket, grab some popcorn and enjoy !!!!!

Check out my post on this at http://mamaikmal.blogspot.com/2005/08/best-place-in-world.html

Anonymous said...

allo bang,
wa suspek lu bang, buli balik. gol n gincu tgk secara tak sengaja coz buang2 mase ngan adik. tak rugi tgk, easy rider nye cerita, bebudak af yg berlakun pun nampak bersahaja, tak le macam di buat2, saye pun memang rapat ngan kawan pompuan, tido setilam, sebantal, seselimut tapi kami ni bukan bercinta dengan kaum sejenis cuma menyayangi satu sama lain, tak buat dosa or sumbang mahram, mintak simpang malaikat 44.

Jebon siang tido malam......

Anonymous said...

Hey, when can I see Buli Balik? I'll go and see it at the cinema. No to cetak rompak for really good films. As for shitty, films, not worth buying even the cetak rompak. That is to say that I'm presuming Buli Balik is a good film. I have confidence in Afdlin, Yasmin, Bernard Chauly etc. Memang best la. Anyway, hope to see more great films. I'll definitely support good Malaysian films. Can't wait for Gubra! Keep the good films coming and this kaki wayang will keep paying for them.

Ayah said...

hummm kalau afdlin kata bagus, aku nak tengok la cerita tu...wonder if dah ada jual kat Petaling Street..

fizah said...

u know what? i never tot i'll b watching malay movie in cinema. but yes i did,for gol and gincu. i was watching alone.and believe me i was so suprised to see the movie. i screamed a lot basically(when it comes to ashraf sinclair's part) and laughed hard(for the comedy). it's really an interesting story. pls watch it people. and abg afdlin,u rock! ;)
(a 17 years old girl) yeehawww!

elin said...

Kodok comey.. can u pls explain why Prof. Razak & Yusof Haslam keep feeding us (not me obviously!) with lame, pathetic and low mentality movies? Gosh!! I love Sepet tho. The best malay movie so far.. full of subtle sarcasms. btw, what happened to A-HA? no intention of making a comeback? I love the M'sian football part. very sarcastic... kewl ;)

Izad said...

Alamak.. terlambat la baca blog ni.. kalau awal sikit, boleh cilok your idea and namakan article gua "Bend It Like BABAROAN". LOL. Good stuff, man.

Anonymous said...

I don't watch a lot of malay movies....but I was forced by good manners to watch gila gila pengantin popular. How did u ever end up in such a movie

yardburn said...

aku tengok dah semalam.. kat gurney plaza.. ada lapan org je tgk!! aku dengar linda era kata best giler.. aku pun p lah! erm daripada 5 bintang aku bagi 0.25 bintanglah.. rasa buang duit rm8 p tengok! baik p tengok the cave! ermm.. cerita dia x berat.. simple.. macam nak buat cerita high school hollywood in malaywood style yg x jadik.. aiseh.. afdlin! camner.. bukan x mo support malay's film.. support pun rasa macam x guna! i cant wait to watch ggp and buli balik..

Suddenly Sue said...

cant wait to see buli balik!!!! cepat laaaaaaa.....

Archimonde said...

i've read about an article the war betwwen Aziz M. Osman and this writer from Utusan. This writer accused Aziz for making a rubbish movie, and urged him to make a more quality movie.

Then aziz slam the writer back that he is actually jealous because his movie being so famous.

But i guess, we Malaysian wants a QUALITY and FAMOUS Malaysian movie. That is what we've been waiting. That's is.

tatot said...

i grew up with cumi dan ciki.
ai laik!

Anonymous said...

sebenarnya kat malaysia ni kalau nak survive kena buat cerita bergenre bodek, baru kaya naik merc

Anonymous said...

ala gerak khas

rznx said...

Dah tengok. Casts memang excellent. Zarina..so much potential..(hehheh)..Reviu kat sini

*heartbeat* said...

havent see yet gol and gincu.. best ka??

angah said...

i love Buli, lawak selamba tapi ada mesej, plot tak boring and 'sempat' tgk almost 5 times. Almost laa.. Tapi hamboih hang, pilih Nasya jadi heroin beside katak kodok..hehehe..jgn marah.

and i also personally believe that problem is really a great but hard teacher, it gives the test first, the lesson afterwards...

weh, takmo kurus2 ke belon tu..hehehe..

Anonymous said...

afdlin oh afdlin...ok lah.gini criternya.tak dinafikan gol dan gincu,filem romantik komedi yang bagus.tak lah membodohkan sangat-maksudnya,ada gak la yg membodohkan penonton(nak tunjuk sangat feminisme tu,sampai nak berlatih gelecek bola pun guna teddy bear)apa ni.malaslah nak komen guna tin kosong coco cola kan.takut ilang sponser kot...:)
inilah susahnyer bila 3r dijadikan versi wayang.semua nak tunjuk women power.ok,gue setuju kalau subjek ni diangkat-tapi jangan la sampai memperbodohkan wanita tu sendiri.
mungkin dibuat sebagai satu unsur2 komedi.ok-sekali lagi gue setuju.masalahnya,setakat tu jer ke kreatifan pengarah yang di mitoskan dari kelompok malaysian new wave.
kalau camtu lah hasil nya,tak nampak lah impak besar pun.intelek sikit dari pengarah intelektual kita tu-sapa lagi kalu bukan prof kita tu la kan(nak gue keji dia ke???)
banyak lagi nak cerita.tapi sebab filem ni tak meninggalkan satu imej besar pun dalam otak gue(gincu kat tiang gol tu-boleh la tapi tak kuat la)jadi tak dapat nak komen lebih2.
apa lagi kelompok ni sensitif sangat orang2 nyer-tak caya tanya yasmin...heheheh
sori kalau tak komen filem buli-sebab tak tengok.vcd cetak rompak filem ni pun tak tengok.takut kecewa

gol dan gincu.*** bintang dari *****

Anonymous said...

Bengkel Asas Penulisan bersama Zunar ( Editor Suara keadilan)

Tempat : Pejabat keADILan Senai Johor
Tarikh :31 Ogos 2005
Masa :10 pagi-4 ptg

Terbuka kepada semua.Bayaran penyertaan RM 10.00(makanan dan minuman disediakan)

Berminat hubungi Nurin 012 7616421

sinaganaga said...

Dok,
Kau dah reti update blog kau dah ke?