Pelikat Pants Designer

Pelikat Pants Designer
Number 1 Pelikat Pants Maker in the World!

Friday, October 09, 2009

Papadom di panggung SEKARANG!!!










Papadom adalah cara saya untuk membawa ketengah satu masaalah besar kehidupan saya yang datangnya dari kelemahan diri saya yang sebenar. Saya takut untuk menjadi macam Saadom tapi cara Saadom bekerja di awal filem PAPADOM adalah saya. Apa yang saadom buat di pertengahan filem adalah apa yang afdlin shauki sanggup lakukan untuk anak dia.

Life is ultimately about balance. Life should be lived well spiritually and physically. These are the things that i still have not managed to achieve in my life. It's like knowing that smoking is bad for you but you cannot stop. I AM A WORKOHOLIC. i have a problem which stems from my passion to create and share my ideas with the world. I know i have I have to prioritize what is important to me but i am a person who believes that whatever i am doing and whomever i love are IMPORTANT. I wish that life was not that hard but i also realise that this is what life is about.

I am nobody special. I am just like you. I am just a man with a bunch of crazy ideas that i would like to see materialize into hopefully an entertaining piece of art. I DOn't know how long more i can keep this up though. I am not getting any younger and this business of trying to entertain people is very tough and taxing on my relationships and not too mention financially sapping especially living in Malaysia. I have to start thinking about my children and be there for them before they don't want me around anymore. They are my gems. What do i do???...

Gua agak confused dengan keadaan sekarang... tetapi gua masih mencari jawapan konflik hidup gua tu.


Papadom is my thoughts and my worst case scenario take on the matter.

Sebelum saya mengundur diri, sekali lagi saya nak mengulangi permintaan saya :

"Papadom berada di pawagam bermula hari khamis 8 hb oktober semalam. Saya ada satu Permintaan ikhlas kepada penonton papadom.Buat sesuatu yang luar Dari biasa. Lepas tonton papadom, jika anda menyukainya... SMS atau talifon bapa, ibu, isteri, awek, boyfren atau anak anda dan kata pada mereka yang anda sedang mengenang mereka dan anda sayang mereka. Anda Akan merasai sesuatu yang menakjubkan. Dan anda akan buat seorang budak gemuk teramat happy."


Power to the People. Love for all.

Afdlin Shauki

323 comments:

«Oldest   ‹Older   201 – 323 of 323
nur alia syahida said...

i really enjoy your movie!!!great job!

amie said...

alaa..
tp setem lg best dr papadom kot..
huhuuh..
g tgk 1 umah aritu..
penoh 1 line kusi..
kkekee

minyakangin said...

bro... crite papadom memang hebat... semua cukup... xsangke eh... hebat projek papadom nih... terbaek! suke ar ngan farid kamil... que haidar sangat x menghampakan... sume terbaik ah... noorkhiriah xyah cakap ar... die memang terbaik... paling terbaik director la bro... touching wa nih.... waaarrgghhhhh!!!!

Cik Cookie said...

seriously,owesome.

me love begedil said...

sukaaaaa!!!
saya dah tengok semalam.. hehe.. :)
sgt best..

azharharian said...

SUDAH TENGOK...BEST GILER!!
SGT PUAS HATI..
Respek la lu bro..jalan cite..jokes and the moral of the story semua best!!..Gua rasa ni filem terbaik lu!!
Harap ada yang lg baik dari lu..
Akanku promote cite lu kat sumer orang yg I kenal..
Thank you very much

Unknown said...

bro... sy dh tgk... 20 stars out of 10.. hahahah...

wanna see the movie again this week..

gwa nangis masa time lu buat lawak bro.. :P

Faz Fazrin said...

nak tgk takde geng la

FaShiHa said...

Salam Abg Afdlin..saya mmg die hard fan abg. Semua movie abg berlakon or direct mmg sy akan tgk.
For this film..from 5 I give u 4.8 la bro.. Lagi 0.2 tu saya simpan dulu k..hehe.
Nway..congrats n memang sebuah film WAJIB TAYANG!!!! teruskan mmbikin film k. takk saba tgu mistik jalan lama?(correct ahh?)

mindblogger said...

Why o why do u have to make me cry not once but 3 times watching the movie!!! Ingat nak gi tengok and gelak sampai guling2! Instead kena cover line nangis lak...
This is a great one and most definitely your best work as yet! Looking forward to more gems like this!

asiah said...

boss..
mane nak cari papadom besar gabak camtu yek?? teringin laa.. tgh mengidam nih..

asiah said...

boss..
mane nak cari papadom besar gabak camtu yek?? teringin laa.. tgh mengidam nih..

Shikin Hussain said...

Belum ada kesempatan nak menonton Papadom tapi Papadom is my wajib tonton film. Last nite p preview Cuci The Musical!!Great show, sampai hentak-hentak kaki tergelak, keluar air mata dibuat korang. You guys are great, keep it up. We cud feel the satisfaction in u guys after the play ended last nite. Very touching bila tengok u, Hans and ur frenz menahan sebak and we cried too. Teruskan the good job Afdlin. Next week nak g tengok Cuci lagi, dah promote kat semua member office!!!Looking forward for Cuci Cuci The Movie Part 2!

Senor Pablo said...

bro, I love the film! Definitely your fan! Power to the People!!

nOr ZaFiRaH said...

abang afdlin.. cite ni gile menyentuh prasaan.. awal2 cite ade gak humor ngn dak2 boria tu.. kelakar.. tp kan lepas je tgk citer ni sy terus call mak sy.. mcm ape yg abg afdlin nk.. tpkan sy buat tu sblum sy baca page ni.. apepun u do a great job.. tahniah..

daddy riki said...

SUPERBMAN! memang bikin perasaan roller coaster! tawa dalam nangis! bikin papa2 di luar sana semua meleleh2 air mata!

Hunky said...

salam bro kodok!
I've fulfilled my promise to you.
Aku dah buat word of mouth promotion giler babi punya since last week to my friends aftr enjoying the movie myself and diorang dah tgk minggu ni and semua kata best giler!

Aku siap buat poem lagi pasal Saadom kat blog. hahaha.
Ko patut bg komisyen sket kat aku.

Filem lu mmg legend la bro =D

ballpenmerah said...

simple,slamber,cute,best giler!!!
great idea n nice flow...
me n my gf cried at the end..hahahhakk
nice piece of art bro!!

Tun Bobo said...

kudos tue Abg Afdlin kerana melahirkan Papadom. citer Melayu yg saya tgk kat wayang cuma citer Abg Afdlin ngan Yasmin Ahmad saje..sebabnye senang..cerota bagus mesti la tonton kan...

Papadom bagi saya..memang satu karya yang sangat dekat dengan diri saya..memabuatkan saya rasa lebih menghargai jasa bapa..walaupun dia jarang meluahkan kata2 sayang macam ibu..tapi macam Abg Afdlin cakap dalam Papadom tue..memang betul..tetiba air mata mengalir..peh..toucing abiss seh~
Teruskan wat citer2 sebegini..Rakyat Malaysia dahagakan genre yang sebegini..hiburan memang penting..tetapi kalau ia diselitkan dengan meseg yang baik kan lagi mantob..

'AQILAH said...

belum tengok lagi...tak sempat nak g wayang.
hari selasa baru nak tengok..
harap2 ade lagi!!!!

Me,Otech said...

wajib tayang ~ idea bernas untuk sampaikan mesej!! best ever story yang memang wajib tonton!
another masterpiece by afdlin shauki!! thumbs up!!

eMyHuNNy said...

bro..gua tabek spring kt lu...
gua rasa ney cte lu yg plg terbaek....

cte ney sume der..klu mknan cukup asam garam gule nye...

10 thumbs up tok lu....

Unknown said...

Been meaning to watch papadom since last week. Only managed to catch it just a few hours ago @ KLCC 6.30pm show. Dragged by my wife. Also along were my niece and sister.

Loved it to death. To tell you the truth, for the past 20 years, i've watched only 3 movies in the cinemas and all 3 in the last 3 years. Glad to say it's all YOURS.. (Cuci, Sepi and Papadom).

There were a few an american (or british...let's call them whites) in the movie theatre. I was hoping there were English subtitles to help them out (in case they couldn't understand Malay)...No subtitles...

Afdlin, next time put English subtitles in your movies so that those who don't know Malay language can understand them.

Syabas Afdlin, you've made a great movie..

WenG WenG BuBuB said...

saya layan papadom sorg2...tp sy ketawa dan nagis ramai2 dgn other viewer dalm cinema tu...mssge smpai ke lubuk hati yang terdalam...huhuhu...sy akan sentiasa nantikan filem2 terbaru bro lg...keep it up...keikHlasan karya2 anda makin teserlah...maK sy kate kalo kite ikhlas, ape pon kite dapat walau baik walau buruk, tetap kite rase nikmat...waiTinG for my other free time to watch diz movie again...

laniey said...

assalamualaikum..sy dah tgk PAPADOM..memang best la cite tuh..memberi kesan yg mendalam..harap abg afdlin teruskan buat citer mcm ni lagi..and cuci the musical pun sy dah tgk..best giler!!berbaloi la g tgk hr tuh...kpd yg belum tgk sy cadangkan anda semua g tgk..penuhkn panggung istana budaya tuh..

ainzoo said...

saye mmg simpan ati nak tengok...cuma tak dan..papehal..saye mmg suke karya encek afdlin

Unknown said...

sayer tak suker filem melayu sbb meleret2 BOSAN...tp PAPADOM mmg bess...cayalah AFDLIN...i nangis tau...huhu

cik ecah said...

PAPADOM terbaekkkkkkkkk~ gelak nak terkencing..tahan air mata sampai nak kancing gigi..

azy said...

dah lama tggu papadom.sejak katanya liyana jasmay mng best actress award.tp sbnrnya lebih excited sbb ada afdlin dlm filem tu.saya jd bias kalau ada abg dlm satu2 filem tu.semua cite yg ada abg jd best je...haha.
first day klua kt wyg,dh bli dh tiketnya.mmg tersgtla best,x tipu.dialog kelakar thp cramp pipi.cuma sy rasa lakonan liyana x smpai expectation sy.tu je.afdlin dgn que haidar mmg dahsyat.harun salim bachik gak.haha.teringt pn bole buat tergelak sorg2.cacat.
anyway,saje je melawat blog ni n leave comment...sbb tgh rasa down psl exam final tanah td.soalan senang tp rasa xleh jawab...otak jd serabut.i love learning,but i dislike evaluation.
"azy,jgn trlalu beremosi dgn tanah"
haha.that sentence make me smile again.
tq n congrats.

SyahNas80 @ Nana said...

BEST n wa tabik spring kat lu beb... best giler.... my father in law pun dah tgk.. siap tgk sorang2 sebab dia dah pencen... sampai mother in law merajuk tak dapat tgk sebab FIL pegi sorang2 tak ajak dia.. ye ar time keje camne nak ajak.. MIL i keje lagi..

k ler.. semua jalan cite best n berbaloi menang award... sampai my hubby ckp ' ni yang abang nak anak pompuan ni' hehe.. pengaruh citer betul ar hehe...tapi leh ke dia jaga cam saadom jaga kan? kan? hehe

congrats....

Ozzie said...

PAPADOM rocks!!!! Me likey! Laughed till i cried! Kudos to you bro! Great Job!

Qib said...

segala unsur jenaka membawa keriangan kepada semua orang yang telah menonton filem ini. apa yang penting cerita ini memberi seribu makna dalam erti kasih sayang bapa dan kekeluargaan.

Afdlin Shauki's films never bring us down. He's gifted in what he does. Congratulations. :)

Successful papa and successful film director.

Enchanted Wardrobe said...

da tengok 3 kaliiiiiii~! bestttt! :D

aku said...

sy tgk berkali2. gas gelak ttp sama mcm 1st day tgk cuma xnangis mcm 1st day tgk. ~weeeeee~

Hami Asraff said...

mmg best cerita ni.. byk nilai2 murni.. yg plg best sbb wat kat uitm s.alam! bangga aku sbg slh sorg studentnya.. :-)

layan aje... said...

Afdlin lu memang terbaik.. sangat best, sangat happy, sangat2 semua nyer... saya dh pergi tengok papadom 5x huhu terbaik wok

adenium said...

bro afdlin...
i luv PAPADOM so much... luv your artwork... i cannot do what u wanted people to after watching it... cuz i don have bapa, ibu, isteri, awek, boyfren atau anak semua tuh... but i did asking my frens.. and keep asking them to go n c PAPADOM... siyesly....

me,myself n all around da world said...

abg afdlin,

minggu lepas, filem abg ditayangkan di dalam panggung kecik je(small size). Pelik!!walaupun penontot ramai!!!

bilalah tokeh panggung kita nak bersikap adil.

But after the show..semua bertepuk tgn!!

Sabrina said...

bro afdhlin? bila dvd ori nak kuar. Saya x masuk panggung. Really need it before 10 Nov 09. NAk tengok ngan family...

Thank you.

angahGanu said...

afdlin..
nak tgok movie ni..tpi sgt xde masa skrg..but i will soon..i know its a nice gift from u.. =>

angahGanu said...

afdlin..
nak tgok movie ni..tpi sgt xde masa skrg..but i will soon..i know its a nice gift from u.. =>

Anonymous said...

bro mmg best ar cete papadom ni wlupn sy x tgk lg..tgk bro pun sy dh gelak ni kn nk tgk cete papadom..hehehe...

achik ezam said...

dah tengok isnin lepas..mmg marbeles citer nih inchek afdlin......^^

Unknown said...

saya rasa piece ni mmg bagus sekali...saya dah tonton papadom di pawagam and i like it. way to go afdlin.. xpayah ckp pun, sy mmg dah terasa terkenangkan org yang sy sayangi and i did sms them that i love them after i watched the movie.

tootsie said...

my sister & i brought my mom to watch this movie last wednesday!! its a great family movie!! kudos!

cintaKusayangMu said...

smua kate crite ni mmg best....but..what to do...i;m not in malaysia....nk sgt tgk movie ni...
huhuhuhkkk.

knitfreak-to-be said...

Salam Bro Afdlin,

First of all congratulation on making one of the best movies in 2009. Am honoured that you have chosen my alma mater UiTM to be one of your prime location for this film. From here onwards I will continue in BM.

Saya tak pasti sama ada komen saya akan dibaca memandangkan betapa ramainya peminat Bro Afdlin di sini. Walaubagaimanapun, saya ingin menyatakan rasa tidak puas hati dengan cara imej UiTM digambarkan di dalam filem bro.

Pertama sekali berkenaan sahsiah rupa diri pelajar ketika hari pendaftaran. Semua maklum UiTM ialah satu-satunya universiti untuk Bumiputera. Sahsiah rupa diri yang kami junjung tidak tergambar sama sekali di dalam filem ini. Pada hari pendaftaran pelajar diingatkan untuk memakai pakaian yang sopan (baju kurung untuk siswi) dan kemeja + tali leher untuk siswa) . Bukanlah saya ini anti jeans dan T-shirt tetapi hari pendaftaran adalah awal mula imej kampus didedahkan. UiTM berimej barat kah? Kalau pendaftaran di Lim Kok Wing, mungkin ya, siswa dan siswi memakai pakaian mengikut trend terkini.

Sudah lah pelajar yang mendaftar memakai pakaian kebaratan, aturcara hari pendaftaran jugak agak tersasar (tiada orientasi?) . Mungkin saudara hendak mencipta kelainan maka adegan ini tidak dimasukkan.

Mahasiswa dan pensyarah juga tidak langsung mematuhi sahsiah rupa diri ketika di dalam kampus. Sila periksa balik poster-poster di sekitar UiTM yang mewar-warkan sahsiah rupa diri pelajar. Saya musykil tiada pihak dari UiTM yang menegur sepanjang pembikinan filem tentang imej UiTM.

Perkara kedua mengenai budaya hidup pelajar – pulang terlalu lewat malam (adegan Hisyam menghantar Miasara, keadaan sekeliling gelap gelita dan tiada orang lain lalu lalang. Kehidupan kampus bermaksud ada lagi kawalan dari pihak universiti dan kolej kediaman, bukanlah sebebas-bebasnya seperti yang digambarkan. (selalunya mereka ini akan ditahan di pintu pagar oleh Pak Guard)

Pelajar UiTM tidak dibenarkan menganjurkan parti di dalam kampus, apatah lagi yang tidak mematuhi sahsiah rupa diri pelajar. Saya yang menghabiskan masa hampir 7 tahun di kampus induk Shah Alam tidak pernah tahu akan mana-mana pihak yang diberi kebenaran mengadakan parti bersuka-ria seperti itu, tak tahulah kalau fakulti Farid Kamil membenarkan aktiviti sosial dalam kampus…

Perkara kecil sebiginilah yang menyebabkan industri filem kita masih agak sukar menembus pasaran luar. Saya akui, filem Papadom ada mesej tersendiri dan dari segi pembikinan saya tabik bro dan krew-krew yang telah menghasilkan cerita yang lain dari yang lain. Cuma apabila imej UiTM yang jadi taruhan, saya agak terkilan standard yang ditonjolkan agak rendah.

Selain dari itu, cinematography yang menarik telah mengeksploitasi beberapa tempat di UiTM contohnya kafe Menara dan PTAR, amat cantik dan menarik. Syabas.

Ini hanyalah pendapat saya, terpulang pada bro untuk dipertimbangkan atau tidak. Seperti yang saya katakana awal lagi, tak tahu sama ada coretan ini dibaca atau tidak.

Well done & wassalam.

^_s::a::s::a_^ said...

Papadom BEST!!!!!
clap3~
(^_^)v

suesue said...

terbaek!!

behlul said...

assalamualaikum..

tahniah.. filem ini adalah sebuah filem yang sangat cantik.. jalan cerita sangat teratur..

ada beberapa filem melayu yang saya rasa dalam tempoh 17 tahun menonjol.. bermula Abang 92, Soal hati, Buli Balik.. dan akhir sekali Papadom.. dan Papadom adalah antara filem mempunyai semua elemen (rencah) dalam sesebuah filem, unsur sedih, gembira, lucu disusun begitu bersahaja.. dan lagu miasara
cukup menyebabkan insan-insan yang sensitih tersentuh dengan lagu yang simple ini..

miasara

rambutmu matamu bibirmu hatimu
senyummu tawamu dihatiku selalu
oh miasara tidurlah
kasihani mamamu
kerana dia menunggu
untuk bersama papamu
tidurlah miarasa
tidurlah miasara
tidurlah..

sarahunny said...

remind me bout my last daddy.. touched.

nway, good job afdlin!! 2 thumbs up!

rapheydhillo said...

afdlin.. me & hubby nangis almost nak teresak2 (tu pun sbb control).. & gelak macam tak ingat dunia bila tgk citer nih. Tahniah!!

mentera said...
This comment has been removed by the author.
mentera said...

gua rasa happy,sedih,dan lapar pun ada lepas tengok cerita papadom nie..Bestla lu punya karya bro...Tapikan Bro restoran SAADOM NASI KANDAR tu betul wujud ke tak? he2 just asking

rogayahbahulu said...

manusia sering lupa tentang kenikmatan hidup yang sebenar...gua tak tahu lu sama cm gua atau tdak.tapi bg gua, gua varietykan hidup gua utk mencari kepuasan abadi.gua cuba menyumbang sesuatu kpd masyarakat.hadiahkanlah senyuman kpd mayarakat...selagi lu hidup menyumbanglah selagi lu boleh menyumbang.gua support lu afdlin....

khas dari gua.penjual bahulu yang penuh dgn khayalan

~amma~

Farina Rashid said...

Terbaekkk... punya !!!

Enchanted Wardrobe said...

kitorang tgk 3 kali!! :-) sgt best

hans said...

Film Papadom nih memang buat saya bertepuk dekat panggung hari tu..
sangat berbeza dengan Sumolah(saya kurang gemar film ini)...
betul cakap bro...
Lelaki sukar meluahkan perasaan dalam hati melalui kata - kata tapi lebih kepada perbuatan....
thumbs up for u bro
hasilkan filem yg lebih hebat dari ini
saya nantikan

Lelaki Herba said...

gempak filem ni .....

zatilzuhdi said...

nak comment gak, afdlin u did a great job!!! sekarang dah tak pk banyak kali nak tgok cite melayu!!!

papadom best giler!!!


rugi sape tak tengok.. ;)

NAB said...

Semalam I pegi ke Kota Damansara. Pegi ke kedai jual CD haram jadah....diorang kata CD PAPADOM akan start kluar next week, betul ker?

Unknown said...

SCOREA elearning business

menpunyai Shariah Compliance, sertai scorea business untuk menbantu pelajar mencapai kecemerlangan sambil menjana pendapatan lumayan.


hubungi saya untuk keterangan lanjut - radzi (013-4372508)

army wife said...

Salam abg afdlin,maaf kalau komen ni menyemak kat sini.My friend suggested me to comment here so hee's an honest review bout ur Papadom.Sebenarnya review ni sy buuat di blog.Apapun,saya sedar saya tak layak mengkritik sebab bukan orang filem@ media.Tapi,sy peminat abg,jd,tak salah kan?Jangan saman ek kalau sy tersilap bahasa..hehe

Papadom= indian cracker + film-made father

PAPADOM -Tak banyak beza dengan setem.

Ada mesej tersurat dan tersirat.Ada isu kekeluargaan dan
masyarakat.Filem 'terbaik' Afdlin Shauki ini sarat dengan mesej,tetapi
ada kalanya kabur dan diserabutkan dengan plot-plot yang terlalu
dibuat-buat dan terjangkakan.

Blues Orang Sakit said...

be safe, Mr. Afdlin Shauki!

army wife said...

Salam abg afdlin,maaf kalau komen ni menyemak kat sini.My friend suggested me to comment here so hee's an honest review bout ur Papadom.Sebenarnya review ni sy buuat di blog.Apapun,saya sedar saya tak layak mengkritik sebab bukan orang filem@ media.Tapi,sy peminat abg,jd,tak salah kan?Jangan saman ek kalau sy tersilap bahasa..hehe

Papadom= indian cracker + film-made father

PAPADOM -Tak banyak beza dengan setem.

Ada mesej tersurat dan tersirat.Ada isu kekeluargaan dan
masyarakat.Filem 'terbaik' Afdlin Shauki ini sarat dengan mesej,tetapi
ada kalanya kabur dan diserabutkan dengan plot-plot yang terlalu
dibuat-buat dan terjangkakan.

army wife said...

Satu perkara yang menarik perhatian aku yg menimbulkan pujian pertama
daripada mulut aku ialah make up Mun di kala dia terbaring di katil
selepas kemalangan.Tapi itu cuma sezarah pujian,memang tak akan dapat menutupi beberapa kekurangan lain yang ada dalam filem ini.Tambah lagi menonton babak atas katil yg mana si perempuan masih tak lekang dengan make up; eye-shadownya tak payah cakap!Filem Malaysia & make up utk tidur itu dah fenomena biasa.

3 perkara penting yang aku nampak cuba disorot dan didedahkan pada
khalayak penonton,secara mudahnya :isu tanggungjawab ibu bapa,luahan hati penggiat filem dan juga retorik 1 Malaysia.

Ttg mesej kekeluargaan yg cuba disampaikan Afdlin,ada
kelemahannya.Filem ini bagi aku kurang memberi kesedaran pada ibu
bapa,walaupun mungkin niatnya begitu.Filem ini cuba mengingatkan kita betapa penting unsur tanggungjawab dan prihatin kepada anak-anak.Tapi bagi aku,Afdlin gagal memberi solusi pada masalah ini.Dia seolah mencadangkan yang ibu bapa perlu 'leave your life,live in her
life'-tapi pada tafsiran yang tak realistik.Mana mungkin seorang bapa
melakukan sebegitu dalam latar dunia sekarang?Sampai ke akhir filem pun si bapa masih begitu.Terlalu 'overprotective'.Sehingga memberi kesan tak terduga kepada si anak.
Sampai ke akhir filem ini gagal
memberi idea dan solusi yang perlu diambil perhatian oleh ibu bapa.Aku
kurang pasti jika Afdlin cuba bersinikal dengan watak bapa yang
sebegitu,tapi mungkin juga Afdlin cuba menyindir realiti ibu bapa
sekarang yang mendidik dan membesarkan anak tak kena caranya.Atau mungkin berironi dengan realiti ibu bapa sekarang yang langsung tak ambil pusing apa yang dilakukan si anak.

army wife said...

Afdlin juga cuba menyuarakan isi hati realiti penggiat filem Malaysia.Entah,aku pun tak pasti apa sebenarnya yg cuba disampaikan.Mungkin Afdlin sekali lg cuba mencanangkan yg dia bukan bikin filem utk kaya seperti yg dilaung di media sebelum ni.Ya,aku hormat prinsip beliau.Tahniah kalau itu perjuangan beliau sebenarnya.Dan watak Farid Kamil agak sinikal.Aku tak mau ulas panjang watak ini cuma fikirnlah sendiri bila si Hisham Hashim digambarkan dengan watak2 klise artis Malaysia.Tak perlu aku sebut.

1Malaysia-Muhibah.Itu juga satu isu yg cuba diserapkan dalam Papadom.Kisah yg bagi aku memang menonjolkan identiti masyarakat Malaysia,tetapi tak mengagungkan 1 bangsa saja secara amnya.Saadom Melayu Pulau Pinang( yg digambarkan berpuluh tahun menetap di Pulau Mutiara tanpa ada dialek Penang yg terpacul drp mulutnya!- tak taulah kalau aku yg tak perasan) dibantu Ah Lan,kaum Cina yg terkenal pandai mencari dan mengembangkan peluang perniagaan dan seorang India yg turut berkerja bersama dua kaum ini tapi kesannya tak begitu ketara.Kalau benar Afdlin uba mempromosi 1 Malaysia ni,aku rasa tak perlulah begitu mudah stereotaip memberi identiti sebegitu pada watak2 multibangsa tersebut.Apa2pun,usaha Afdlin patut diberi pujian & secara tak sedar,ini juga satu strategi 'menjual' filem.

Ada juga kekurangan yg remeh pada filem ni.Kalau tak silap aku, ketika Mia di UiTM, ketika itu sudah 2009.Kalau tak silap pandangan aku,due date assignment yg diberi oleh Prof Balkish ialah pada Jun 2009.Tapi pada satu babak Hisham membawa Mia menonton wayang,filem yang tayang ialah Zombie Kampung Pisang.Relevan atau tak,menipu khalayak yg kurang peka atau apapun motif Afdlin,aku masih tertanya-tanya,di panggung manakah mereka menonton,pada tahun 2009,pawagam itu masih menayangkan ZKP yg released pada 2007?Setahu aku,ZKP hanya diulang tayang beribu kali di Astro saja..hurm..

army wife said...

Dan kembali,menyingkap isu Melayu Pulau Pinang yg hampir berpuluh tahun hidup di Pulau sebagai orang Penang,walau bukan Mamak atau India atau apa2 lah,tak mungkin tak terlekat satu pun tutur dialek Penang apda watak tersebut?Apatah lagi dengan latar hidup sebagai peniaga Nasi kandar yg menjadi tumpuan pelanggan serata pulau,si Mia pula lahir di tengah penang,(Komtar depan rumah je bang..)mengapa Afdlin ambil remeh perkara ni aku pun tak faham..Mungkin encik Afdlin boleh komen sikit?


Dan paling membosankan aku,babak di akhir-akhir filem.Si Mia menayangkan assignment 'Filem Pendek' nya (sesuai kulaiti pelajar tahun pertama) tentang Papadom & menerima tepukan gemuruh daripada khalayak termasuk professor2.Dan semudah baris2 lisan,Mia diterima kembali belajar di situ setelah apa yang terjadi.(Mungkin mereka dah buat surat rayuan di belakang tabir).

Dan banyak lagi babak yg sekadar mengisi ruang sebagai komedi slapstik tanpa ada relevan.Walaupun sedikit mencalarkan kredibiliti UiTM sebagai pusat ilmu di tengah kota raya,ya..mungkin ada babak yang boleh dimaafkan,kerana itu realiti.Terserah pihak yang menilai.Cuma lupakanlah babak pelajar perempuan bergaduh di tengah padang,tukang kebun yang ditemuduga dengan cara yang tidak profesional atau apa2 saja babak yang 'tak seswai'.

army wife said...

Apa2pun,terima kasih kerana memeriahkan industri.Harap dapat menonton filem Epik arahan Afdlin nanti.Bila,aku tak pasti.Apa2pun..aku tak layak sebenarnya mengkritik begini.Tapi sebagai orang yang berpotensi memenuhkan panggung filem Afdlin seterusnya,pandangan golongan marhein macam aku tak patut dibuang ke tepi.

-Sekian review drp saya yg tak layak me'review' sebenarnya.Anggapla ni pandangan peminat yg sayangkan Abg Afdlin yg comel tu.. Ok?Hehe.TQ

chek yanna said...

cite ni mmg best sesgt.... mula2 saya tgk masih boleh gelak2.. tp sblom cite abes sya terharu sgt sampai mencurah-curah airmata jatuh... terasa bahagia nye dpt merasa kaseh syg seorg bapa... anyway ni cite paling best... bile nk kua cite bru????

Oh! Media said...

Bagi aku mudah. Tanpa Afdlin Shauki dalam industri hiburan ni, mesti nampak jelas kepincangannya.

Kehadiran Afdlin dan idea-idea gila dia yang super best, memadam cacat cela yang ada di dalam industri kita.

Keep up the good work bro. Selagi udara masih ku hela, selagi itu sokongan penuh kepada insan bernama Afdlin Shauki diberikan.

- founder ohartis.com

Unknown said...

SCOREA elearning business

menpunyai Shariah Compliance, sertai scorea business untuk menbantu pelajar mencapai kecemerlangan sambil menjana pendapatan lumayan.


hubungi saya untuk keterangan lanjut - radzi (013-4372508)

nurmisnan said...

salam
alhamdullilah.. nur suka benar bila org melayu kita berjaya membuat filem yg sgt2 bagus dan rasanya memang sudah patut di tayangkan di seluruh asia.. tahniah bro selamba.. lu memang rockkk.

Anonymous said...

designer fashion handbags
Louis Vuitton
gucci
hermes
chanel
designer fashion handbags
replica Louis Vuitton handbags
replica gucci handbags
replica hermes handbags
replica chanel handbags
designer fashion handbags
designer Louis Vuitton handbags
designer gucci handbags
designer hermes handbags
designer chanel handbags
designer fashion handbags
knockoff Louis Vuitton handbags
knockoff gucci handbags
knockoff hermes handbags
knockoff chanel handbags
designer fashion handbags
cheap Louis Vuitton handbags
cheap gucci handbags
cheap hermes handbags
cheap chanel handbags
designer fashion handbags
discount Louis Vuitton handbags
discount gucci handbags
discount hermes handbags
discount chanel handbags
Louis Vuitton outlet
gucci outlet
chanel purses
hermes birkin

Anonymous said...

Replica Prada Handbags , Fake MiuMiu Handbags , cheap chloe handbags , Discount Balenciaga handbags , wholesale jimmy choo handbags ,replica marc jacobs handbags ,discount christian dior bags ,Replica Fendi Handbags ,Copy Mulberry Handbags ,Bottega Veneta ,Replica DG Handbags ,wholesale thomas wylde handbags ,Replica Cartier Bags ,discount loewe handbags ,cheap coach handbags ,Replica YSL Handbags ,replica burberry handbags ,fake valention handbags ,fake versace handbags ,replica rolex men watches

Anonymous said...

fake rolex women watches ,replica omega watches ,fake jacob co watches,replica breitling watches ,tag heuer watches ,replica cartier watches ,fake panerai watches ,replica patek philippe watches ,replica vacheron constantin watches ,cheap audemars piguet watches ,replica alange sohne watches ,fake franck muller watches ,discount iwc watches ,replica jaeger lecoultre watches ,wholesale chopard watches ,replica mont blanc watches cheap rolex datejusts watches ,replica chanel watches ,fake gucci watches ,cheap christian louboutin shoes,fake christian louboutin pumps,discount christian louboutin sandals,wholesale christian louboutin boots

toto said...

I haven't watched Papadom yet but I'm more than sure that it's a marvelous story. Tahniah Afdlin :) You always have great ideas. Having someone special in M'sian film industry is a gift. One of the first things I'll do once I'm back in M'sia this December is to watch PAPADOM :)

Syakur said...

nice movie...act i like ur movie style...very diff from other..
this 1 is superb valueable for thus who appreciated it!!!

Raziq Syahmi said...

best la citer papadom nie.. rase mcm nak tngk bnyk kali..

rugi sape x tngok.. best cite nie..

Keep it up Afdlin Shauki.. teruskan buat cite mcm nie.. mmg best..

shayisaac said...

Salam.

Waa ... gila lah Wak Saadom The Papadom Man. Brader Kodok kali ni bawak isu kedai makan and the family laa. Bila nk kuor DVD neh? Aku dh prepare tabung ayam ni ...

Zharif said...

konfius... konfius ni sesuatu yg baik kalau kita kupas satu persatu..

syazowen said...

dh tgh papadom, citer mmg best sgt2... part last tu yg mcm rasa mengalir air mata skit... skit..
tp nk tny skit r, masa saadom tu awal2 meniaga.. nmpk afdlin mcm tua skit, maybe sbb keadaan & pakaian time tu kot, tp bila dh jd tkg kebun uitm tu, nmpk mcm muda skit... hehe..

Khairil Hafizi said...

this movie is really really really really good.. salute to the power of love!

ruby said...

A-Ha saya belum tengok papadom lagi tapi dah makan papadom hehehhhe....so tak boleh nak komen ceritanya cammana aaa....cuma saya suka tengok gambo-gambo ala-ala brownny tuh...afdlin ngan khairah tuh....AMAt VERY SANGAT nolstagia gitu.....sayu....sejuk ...hati memandang terasanya...! AWESOME FOTO aaa...! GOOD WORK annd BEST GENIUS IDEA aa...!TAHNIAH!

suezahid said...

dear afdlin... your "PAPADOM" is amazingly beautiful!!! i luv it very2 much

keep up your good work !!

atokk said...

filem yang sangat bagus..tiada filem melayu sehebat ini..harap afdlin truskan usaha untuk memartabatkan filem melayu macam nie...saya dan penonton2 yang lain sentiasa support anda dri belakang..chill yo..

AzraX said...

I like Baik Punya Cilok but very much disappointed with Papadom. It lacks imagination. If you make too many movies more than you have a good story or ideas to tell then please stop and take your time. You don't want to be define by this movie. That dead wife who hangs around reminds of Mohabbatein, a bollywood movie. Though the bollywood affect my emotion (this they good at). This one does not. I want to be move, work on it.

Al Quds Travel said...

Al Quds Travel Welcome You :-

"AL QUDS TRAVEL FAIR 09"
Date : 10,11,12 December 2009
Time : 10.30 am - 10.00 pm
Venue : Ruang Legar KB Mall K.Bharu
Organizer : Al Quds Travel Sdn Bhd
Official Radio : THR Gegar FM
Tel No : 609-747 9999

Diskaun RM999.00 untuk Pakej Umrah

Mr. ifwat said...

bes giler la cite ni....
10 bintang....
cite afdlin mmg sume bez..
go afdlin

Anonymous said...

salam afdlin,mula-mula tau pasal filem ni memang anugerah kat paper, bila tengok tajuknya 'PAPADOM' akak tertanya-tanya mcm mana la citernya..tapi akak tau filem-filem afdlin ni selalunya lain dari lain..tentu ada yg special.. selepas akak menontonnya memangla lain dari lain, tak rugi menontonnya, lucu ada, sentimental ada, memang berbaloi..Good luck!

ayu said...

best giler cite ni 3 kali kot aku tgk ..

OPiUM said...

papadom is the real shit! filem ini telah membuatkan mental saya dlm keadaan tidak seimbang... selang seli ketawa dan menangis bagai mengerti jiwa naluri seorang ayah yg over protective mcm saya... saya harap teruskan lagi bikin filem yg dekat dgn masyarakat... siapa kata lawak boria tk best? prof, bole balik bungkus...

shasha_iffa said...

i love dis movie!!

good job afdlin :)

Nadia Hamid said...

En.Afdlin,

Telah lama saya menantikan filem ringkas tetapi mempunyai makna yang sangat mendalam seperti ini. Saya ketawa dan menangis menonton Papadom.

Saya suka cara anda membuat penonton ketawa melalui situasi & dialog yang lucu kerana saya letih menonton lawak slapstik g dibuat2 oleh kebanyakan filem lain.

Mack The Finger said...

Terima Kasih.

Zarpeno said...

kim salam sama shukor..shukor kate bangun...shukor kate angkat tangan.

nadia_fendy said...

huhu..ned baru tgk citer papadom...mmg best sgt...
cerita ni betul2 mengingatkn ned pada arwah ayah...bengkak mate tgk citer ni taw!!(nanges l0rr...)
jln citer dari filem2 abg afdlin mmg best n pengisian yg cukop baik!!
cayalah abg afdlin..
nnti nk tgk my spy lak..

nadia_fendy said...
This comment has been removed by the author.
ddjfr said...
This comment has been removed by the author.
ddjfr said...

citer ni mmg best.isi pn berguna pd budak2 & fam.
abis tgk wayang,beli plak dvd original..sbb teknologi gmbr cantik sgt..mmg kelas!
tahniah pd Afdlin Shauki sbb u're the best among the best~
u rawkk!

®SHIDA Online said...

citer nielah paling gila pernah aku tgk..hahaha... pas kuar panggung kepala otak aku sakit gila.. mana xnya..sekejap² gelak, pastu nangis pulak, pastu gelak balik..tapi mmg bestlah.. x sia² aku tgk di tgh hari jumaat, dah lah tu.. masuk x bawak makanan..kebulur.. tapi bila kuar panggung..kenyang dgn gelak dan nangis..syabas..syabas inspektor shahab..hahahaa

Shahdan Zizan said...

TOLONG JADIKAN "PAPADOM 2"

azharariff said...

Afdlin, sorry I missed "Papadom" while it was showing in the pictures. Nevertheless, I just rented "Papadom" from Video Ezy and found that this is the best movie you've done so far. I notice there's lots of pun-intended messages in the movie, such as the racist issue during the scene where the senior girl said to Miasara "dia bukan orang kita", and also the scene where the UiTM dude who's questioning Saadom's intelligence while his own IQ was at a compromise.

I also like the fact that the intro and ending has the scene of the Boria sing-song, something like a famous-Malay-box-office-Penang-director's movie series that sounds like a direct translation on "The Mummy's daughter". :) Nice cynical touch.

You've illustrated a lot of details and hidden messages in this movie. You've really given a lot of thought into it.

Just wanna say, I hear you bro. I hope more Malaysian audience will understand too. All the best and congrats. Keep on producing.

Tok Jabit said...

Memang the best la ..LAYAK selayaknya utk the best movie in FFM 12

Neyra Shazeyra said...

permintaan terakhir tuh sngat terharu lah. anyway, after watching papadom *which i watched twice at cinema, and i cried twice also* i cepat2 tweet and sms my daddy; "ayah, i love u so much and i've appreciate that u are always ironed my clothes everyday bfore i go to school! kamu ayah gemuk terbaik dia dunia. "

MASTURA AHMAD said...

all ur films were great

Zul Topup said...

lepas saya tonton citer papadom ni...saya terus mencari papadom yg besar seperti dalam movie...maklum lah..kat johor sukar untuk mencari papadom besar...hehehe

Dayah said...

Salam Afdlin,
I really enjoy this movie!!! Very!
Good Job. 10 thumb up!!

Khaieysha said...

abg xmaw try bwat crita pasal chef ka?

Mohd Ahmad Ferk said...

papadom memang best. simple & touching!
keep up da good works!

Khal said...

Bes sangat, I was surprised to find that the orginal DVD is quite cheaaaap :) Hahaha best, Papadom best!

Unknown said...

MCM KT PENANG JERR...

d i a n e e said...

abg afdhlin...teruskan buat crita ala-ala papadom coz mmg betul2 liyana tu pandai berlakon n abg aflin ngan bini abg aflin dlm citer tu buat saya mata bengkak..best banget donks..rentetan film ala2 yasmin ahmad..keep up doing a great film...:)

d i a n e e said...
This comment has been removed by the author.
Baizura S. said...

salam abg afdlin.

saya dah tonton filem papadom. masalahnya saya tonton dr dvd cetak rompak. lepas saya tengok, saya rasa menyesal yang teramat sangat tak sokong filem ni masa ditayangkan di pawagam dulu. sebab filem ni sangat2 bagus, kelakar dan menghiburkan. sekaligus mengubah tanggapan saya terhadap filem melayu.

saya rasa nak jumpa abang dan bayar harga tiket wayang utk 4 orang. (saya tonton dvd tu dgn 3 lagi kawan2 saya :p)

tapi takkan saya nak buat macam tu pula kan? malulah saya nak mengaku depan2. maka, saya akan sedekahkan duit wayang itu pada siapa2 yg memerlukan dan menggunakan nama abang. harap abang sudi menghalalkan dan memaafkan saya tertengok dvd cetak rompak filem papadom. sekian terima kasih.

hehehe

Unknown said...

check www.theperfectfusion.com for quality wicker furniture.
thanks

xXx said...

I cried like hellll tgk PAPADOM. siap ade bunyi2 "aaaa" sebab tak tahan sedih sangat. Dah malu2 tutup muka masa kat pawagam. Pakcik Afdlin, awak buat saya terkenang arwah abah saya. :'( (btw, bukan tgk papadom je baru teringat, jgn salah anggap tau.) just. haih. sgt mendalam PAPADOM menusuk kalbu segala sanubari yg ada. thanks Uncle Afdlin! If I ever have 4 thumbs, I would give it all to you, but I only got 2.
So, TWO THUMBS UP FOR YOU & PAPADOM!!

Tok Dalang Moden said...

Walaupun lakonan..
Bukan muhrim..?

en kordi's blog here

LeeJoe said...

T.T
sangat inspiring!

ujek said...

papadom best..all afdlin's movie best.. cerita BULI dulu pon tengok ulang2ulang xbosan

MIU said...

i cried terribly...... sampai skrg jokes dr criter ni still diguna pakai oleh kami2..... shukor kata..... hahahahha...... jgn emosi dgn tanah...... ketawa2, emo2... job well done.... byk kali tgk pun tak boring.... keep up the good work ;-)

Amak said...

oh my. gambar yang keempat dari atas tu, mengingatkan saya dengan arwah abah saya.
:(

Misterkacang said...

Best picture
kartonyono medot janji C

«Oldest ‹Older   201 – 323 of 323   Newer› Newest»